Mikäs vika siinä L-90 valmetissa oli? Vaikea kuvitella, etteikö "Redigo" olisi melkoisen kustannustehokas ratkaisu tuohon. Kampehan oli jo käytännössä täysin valmis kone aikoinaan. Vai eikö linjaa kannata enää pistää pystyyn uudestaan pelkästään PV:n tarpeiden täyttämiseen tarvittavaa määrää varten?
Välillä tuntuu, ettei armeijan hankintojen sekä poistojen suhteen päätöksen teossa ole päätä eikä häntää. Ikivanhat vinka:t lentelee vielä, mutta redigot on poistettu käytöstä? WTF?
J. Laukkasen kirjasta Lentäjä Laukkanen juttua Redigosta:
L-80 Turbo-Vinhan vuonna 1985 tapahtuneen tuhoutumisen jälkeen Valmet rakensi uuden prototyypin ja vaihtoi sille nimeksi L-90 TP Redigo.
Proto OH-VTP lensi heinäkuussa 1986. Valmet palkkasi koelentäjäksi evp. majuri Ari Piipon. Ari oli kanssani vuonna 1973 Koelentokurssi 4:llä. Osallistuin OH-VTP:n lentoihin oman syyskuusta 1987 lähtien oman työni ohella.
Ilmavoimille haettiin uutta yhteykonetta Piperien tilalle. Tätä varten lensin evaluaatiolennot Piper Malibulla, Beechcraft A36 Bonanzalla ja Cessna 208B Caravan I:llä. Valmet tarjosi myös Redigoa yhteyskoneeksi, joten lensin sillä evaluaation Jukka Koskelan kanssa huhtikuussa 1988. Redigo oli kuitenkin suorituskyvyltään auttamattomasti joukon huonoin. Lisäksi se oli lento-ominaisuuksiltaan varsin huono. Syöksykierreongelmaakaan ei ollut vielä ratkaistu.
Vertailuraporttini tyrmäsi koneen täysin. En kuitenkaan tiennyt, että ministeritasolla oli tehty salainen muistio, jossa valmisteltiin Redigon hankintaa Ilmavoimien uudeksi yhteyskoneeksi. Sain Varikon päälliköltä vihaisen puhelinsoiton: -Tälläista raporttia ei saa tehdä. Yksikään virkamies ei sen luettuaan voi tehdä päätöstä Redigon hankinnasta.
Pian tämän jälkeen tuli käsky uudesta evaluoinnista. Tällä kertaa vaatimuksiin oli lisätty taitolentokelpoisuus. Se pudotti muut ehdokkaat pois.
Lensin heinäkuussa 1988 Redigon uudet evaluaatiolennot. Lento-ominaisuudet olivat edelleen varsin huonot.
Redigon toinen prototyyppi OH-VTM tuhoutui Belgiassa maahansyöksyssä taitolentoesityksen syöksykierteen huonon oikeamisen takia Piipon saadessa surmansa.
Nyt minut määrättiin Koelentueen puolelta projektiin ilmavoimien edustajaksi vastaamaan lentokelpoisuusvaatimusten täyttymisestä. Pääsin jälleen, kuten LEKO-70;n kohdalla, riitelemään Valmetin suunnittelijoiden ja paikallisen tuotannon johdon kanssa. Olin välillä todella vihainen koneen puutteiden vähättelystä. Minun vastuullani oli koneen turvallinen käyttö. Kolme lentäjää oli kuollut, enkä aikonut tinkiä lento-ominaisuusvaatimuksista tuotantoaikataulun takia nytkään.
Onneksi Valmet palkkasi pätevän insinöörin Jukka Raunion vetämään Redigon puutteiden korjaamista. Valmet värväsi minuakin tehtaalle koelentäjäksi, mihin en tietenkään ryhtynyt. Uudeksi koelentäjäksi palkattiin oikealla asenteella koelentämiseen suhtautuva Tiedustelulentolaivueesta eläkkeelle jäänyt majuri Erkki Ikonen.
Tutkimusten ja kokeiden perusteella tehdas päätti kesällä 1989 tehdä koko koneen takarungon uusiksi, mitä olin ehdotellut jo pitkään.
Koneen ulkonäkö muuttui oleellisesti ja niin myös lento-ominaisuudet. Uudella pystöllä Redigo oli lento-ominaisuuksiltaan täysin toinen kone. Jukka Raunio ja Erkki Ikonen olivat tehneet hyvää työtä.
Tämän jälkeen minulla oli vuorossa Ilmavoimien tyyppitarkastuslennot. Tässä projektissa lensin Redigolla yli 100 tuntia.