Jälleen laadukas video forumin jäseneltä
@SatSotHist Periaatteet näyttävät muuttuneet uudella esityskaudella, kun heti alussa esitellään faktatoedoissa auttanut asiantuintija; "neverheard" tosin. Asiat kuitenkin oli hallussa, sillä isompia virheitä ei sattunut silmiin. Täällä on tosin mua pätevämpiäkin lentsikkatuntijoita. Seuraavat huomautukset ajattelin tehdä, niin ei keskustella ainoastaan videoita postaamalla. Tapa joka valitettavasti näyttää kovasti yleistyneen forumilla:
00:20 Luokittelu "torjuntahävittäjä" taisi yleistyä vasta suihkukonekautena. II MS aikaan puhuttiin yksinkertaisesti hävittäjistä
07:30 Pitää paikkansa, että Lundqvist ajoi ns. Douhet-ajattelua, kuten teki koko muukin maailma. Tekninen kehitys oli nopeaa eikä voitu tietää millainen olisi tulevan ilmasodan luonne. Paljon kiistellyiden Blenheimin kanssa opittiin kuitenkin metallirakenteisten lentsikoiden tekeminen ja mukana tuli lisenssi valmistaa Bristol Mercury-moottoreita. Kotimainen valmius eli osaaminenei olisi muuten riittänyt sodanaikaiseen korjaustoimintaan.
08:00 Tästä puuttu maininta, että omat Suomessa suunnitellut tyypit olivat puukoneita, joiden tekeminen on periaatteessa yhtä helppoa kun puisen soutuveneen.
08:50 No totta hemmetissä vaurioituneet pommikoneet piti korjata kuntoon. Ilmavoimien komentaja Lundqvistin vika oli, että vaarallisille Sekehen ja Lavansaaren operaatioille annettiin lupa huonoissa sääoloissa.
09:30 Tässä puhutaan ja näytetään kuvissa puurakenteisten koneiden valmistusta. Katso kommentti 08:00!
13:00 Mörkö-M:llä 3 ilmavoittoa saavuttanut ylik Lars hattinen muistetaan myös Koivulahden onnettomuuskoneen kipparina. Potkut Aerosta oli jo vireillä, mutta onnettomuus ehti ensin.
14:00 Tämä kiteytys osuu maaliin; Mörkö-Morane oli kotimaisen lekosuunnittelun ainoa onnistuminen. Tosin silloin pitää unohtaa harjoituskone Pyry.
14:50 Hauska detalji löytyy lopusta: Suomen armeija ei ennen Millogin perustamista heittänyt mitään pois. Mörkö-Moranen Klimov-moottorit myytiin tarpeettomina vasta noin v. 1970.
15:08 Valtion Lentokonetehdas ei koskaan sijainnut Pirkkalassa vaan Tampereen kaupunginosa Härmälässä. Nykyisin siellä majailee hissitehdas.