Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Entäpä PuuMersun hinta ja soveltuvuus sarjavalmistukseen ?Mersusta pohdintaa. Suomessa monesti Mersua katsotaan melkoisten värilasien kautta, ymmärrettävistä syistä. Mutta jos pohtii tarkemmin, niin se oli aerodynaamisesti aika huono kone. Hyvä vertailukohde on VL Pyörremyrsky, koska moottori ihan sama. Pyörremyrsky oli vain himpun verran hitaampi ja nousi himpun verran hitaammin kuin Mersu (G-6), vaikka oli selvästi isompi kone. PM:n siipi oli liki 20 % suurempi, runko oli selvästi isompi (Tikkakosken ilmailumuseossa helppo verrata, kun ovat vierekkäin) ja PM on painavampikin. . . .
Mersusta pohdintaa. Suomessa monesti Mersua katsotaan melkoisten värilasien kautta, ymmärrettävistä syistä. Mutta jos pohtii tarkemmin, niin se oli aerodynaamisesti aika huono kone. Hyvä vertailukohde on VL Pyörremyrsky, koska moottori ihan sama. Pyörremyrsky oli vain himpun verran hitaampi ja nousi himpun verran hitaammin kuin Mersu (G-6), vaikka oli selvästi isompi kone. PM:n siipi oli liki 20 % suurempi, runko oli selvästi isompi (Tikkakosken ilmailumuseossa helppo verrata, kun ovat vierekkäin) ja PM on painavampikin.
Samaten jos vertaa ihan samalla teholla mm. Spitfiren ja Airacobraan, niin sama pätee. Sekä Mersussa että Fw:ssä haistaa sen, että sakut yrittivät saada hyvät suoritusarvot ennemmin raa'alla voimalla kuin aerodynaamisella puhtaudella.
Mielenkiintoista on se, että japanilaiskoneet olivat monet aerodynaamisesti selvästi sakuja edellä. Esimerkiksi Ki-84:ssä onnistuivat suunnittelemaan koneen, jossa oli hyvät suoritusarvot, mutta myös hyvä ketteryys ja väljät ohjaamotilat sekä etenkin sakuja selvästi pitempi toimintamatka ja -aika. Suomessakin Mersun lyhyehkö toiminta-aika havaittiin puutteeksi. Nyt voi tietysti todeta, että niin oli Spitissäkin. Mutta: Mersun sisäinen polttoainekuorma ei kasvanut yhtään kehityksen myötä, mutta Spitissä reippaasti.
Eri maitten koneitten hintojen vertailu ei ole mielekästä, koska kunkin maan talousjärjestelmäkin oli erilainen. Esimerkiksi Suomen oloihin Mersu olisi ollut levyrakenteena vaikea valmistaa, koska VL oli tottunut valmistamaan sekarakenteita (kuten Fokker D.XXI).
Vuosia sitten yhdellä ulkomaisella foorumilla kanadalainen George Hopp julkaisi sakujen sota-aikana tekemän vertailun Mersun ja Spitin valmistamisesta. Muistaakseni siinä verrattiin 1000 kpl sarjan valmistusta. Todettiin Spitin lentorangon vaativan vähemmän tunteja.
Pitää muistaa, ettei Mersua mitenkään suunniteltu helpoksi sarjatuotantoon (toisin oli Mustangin laita), vaan "helppous" tuli lähinnä keveydestä (koska lentokoneillakin on vääjäämättä "kilohinta"). Taustaltaan lentokonesuunnittelijana sota-aikana toimineen Rüdiger Kosinin kirjan The German Fighter since 1915 (alunperin osa saksalaista Die Deutschen Luftfart -sarjaa) mukaan Mersussa oli valmistusteknisesti hankalia kohtia.
Mihin "tarkoitushakuisiin Spitfire-performancen" suorituskykyvertailuihin viittaat? Kaikki sivuston tiedot ovat lähdepohjaltaan erittäin päteviä. Jos vertaa vaikka suomalaisten Mersu-fanien tuotoksiin, niin eroa on kuin yöllä ja päivällä.
Kyllähän sitä kehitettiin. E:tä seurasi F, jossa tehokkaampi moottori, uudet siivet pyöristettyine siivenkärkineen, peräsimen streevat poistettiin, moottorin muotosuojat uusittiin ja nokkaan keskitetty aseistus. Peräsimen ja siipien kestävyys oli alkuun ongelma ja tästä maksoi hengellään joku ässäkin, ainakin Wilhelm Balthasar.Sikäli mielenkiintoista etteivät sakut saaneet kehitettyä mersua paremmaksi, näillä oli kuitenkin tuulitunneli käytössä?
(1940 Germans testing a Messerschmitt Bf 109 E3)
Katso liite: 55857
Spitfire, Spitfire, Spitfire - sitähän se aina on.Siellä on valittu pelkästään sellaisia lentäjien anekdootteja joissa lentäjä sanoo Spitfiren olevan Mersua nopeampi - vastaavanlaisia mutta toisesta suunnasta löytyy saksalaisten lentäjien muistelmista vaikka kuinka.
Samaten nousukäyrät eivät varsinaisesti edusta uuden 109:n suorituskykyä vaan sinne on valittu jotain G-1:stä tai kalibrointilentoja joiden tarkoitus ei edes ollut mitata parasta suorituskykyä. Suomalaisesta G-2 -nousukäyrästä syntyi kauhea itku & parku "kun se on ihan erin näkönen kuin nuo tuolla webbisivulla".
Onhan Hurricane maineikas kone. Sen kehityspotentiaali mitattiin kuitenkin aikaisemmin loppuun ja ehkä siitä syystä jäi hieman Spitfiren varjoon.Spitfire, Spitfire, Spitfire - sitähän se aina on.
Eikös Hurricane kuitenkin tehnyt enemmän pudotuksia?
Minä en sieltä anekdootteja katso vaan niitä raportteja. Ja voi hyvällä syyllä kysyä, että onko suomalaisten käyrä miten edustava, kun se poikkeaa sakujenkin mittauksista. Ja järkevämpää on verrata G-6:tta.
Sikäli mielenkiintoista etteivät sakut saaneet kehitettyä mersua paremmaksi, näillä oli kuitenkin tuulitunneli käytössä?
Jos tunnet mersut noin tarkkaan niin kumpi sinusta oli parempi: G-2 vai G-6 sellaisessa käytössä missä koneita Suomessa käytettiin? Ja miksi? Saksalaisilla koneet olivat varmasti eri käytössä oman ilmatilansa suojelussa nelimoottorisilta pommikonemuodostelmilta.F4U-4 nousi 6 kilometriin alle 5 minuutissa. Koneessa G-6:een verrattuna n. 55 % enemmän tehoa, mutta 82 % enemmän massaa ja 79 % isompi siipi. Ja siipiprofiilikaan ei mitenkään pienivastuksinen (tyvessä NACA 23018). Että ei hyvältä näytä Mersun kannalta.
Jos olisit suomalainen hävittäjäohjaaja keväällä 1944, kumman ottaisit: Bf 109G-6 vai Spit IX takarunkotankeilla?