Uskon, että tiedät näistä jutuista, mutta julma tosiseikka on, että ultriin lupakirjan hankkineet lentäjät huolehtivat miltei kaikista siviili-ilmailun onnettomuuksista ja etupäässä osaamattomuuttaan. Onnettomuustutkintakeskuksen teematutkimus vuodelta 2009 osoittaa, että ohjaajan puutteellinen lentotaito on myötävaikuttanut suurimpaan osaan vuosina 2000–2009 sattuneista ultrakevyiden koneiden onnettomuuksista. Tutkimus käsitteli vuosina 2000–2009 B-luokan ultrakevyille lentokoneille tapahtuneita ja Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimia tapauksia.
– Melkein puolessa tapauksista ohjaajan puutteellinen lentotaito ja hänen valitsemansa epäedullinen menettelytapa vaikuttivat tapahtumaan. Puutteellinen lentokoneen rakennus- tai korjaustaito ja epäedulliset sääolosuhteet vaikuttivat myös monessa tapauksessa, kerrotaan teematutkimuksen selostuksessa.
Ultrakoneonnettomuuksissa kuoli pelkästään 2012-2013 seitsemän ihmistä. Onnettomuustutkintakeskus kertoi silloin löytäneensä yhteisen tekijän ultrien onnettomuuksissa. Koneiden ohjekirjoissa ei ollut
edes tarpeellisia tietoja koneen sakkausominaisuuksista. Ultrakevyet koneet kuuluivat harrasteluokan ilma-aluksiin, joten ohjekirjoista ei ollut edes tarkkaa viranomaismallia. Yleisilmailukoneille on sen sijaan määritelty todella tarkasti, mitä ohjekirjassa pitäisi olla: jokainen lintu on vähän erilainen.
Harrasteilmailijoille (tietysti yleisilmailukoneilla lentävillekin) pitää teroittaa nyrkkisääntöä: Sakkausnopeus kasvaa a) lentopainon kasvaessa ja b) kaarrettaessa. Esimerkiksi lentokone, jonka sakkausnopeus on suorassa lennossa 70 kilometriä tunnissa, sakkaa 45 asteen kallistuksella jo, kun nopeus on 83 km/t ja kuudenkymmenen asteen kallistuksella, kun nopeus on 99 km/t!
Tästä syystä esimerkiksi Espoon Haukilahteen viime vuonna sukeltaneen harrasteilmailijan tapauksesta ei tarvinnut tehdä kuin alustava tutkinta. Videolla näkyy, miten 38 vuotta ultralupakirjan omistanut, keskimäärin 14,5 lentotuntia vuodessa lentänyt, keskeyttää lähestymisen 25 metrissä ja kaartaa samalla 25 metrin lentokorkeudella uuteen laskukierrokseen (suositus: keskeytetyn lähestymisen jälkeen
takaisin minimikorkeuteen 150 m). Nopeus on hidas, kone sakkaa.
PPL-lupakirja, johon on koulutuksen kautta lisätty yölento (NF) ja huonon sään mittarilentokelpuutus (+ vesilento), ei minusta ole huono vaihtoehto. Se käy Euroopan rajojen ulkopuolellakin, jos haluaa vaikka vuokrata Perussa Cessnan. Varsinainen päivälentolupakirja ei riisuttuna hirveän montaa tonnia kalliimpi ole kuin LAPL. Jos LAPL on 11 000 + niin PPL on 15 000 + "alkaen-hintana". Lennot ovat sitten n. 420-450 / kerta.
Tuossa on tyypillinen esimerkki turvallisesta kantokyvyltään hyvästä pikkukoneesta, jota on tehty 1970-luvulta tähän päivään:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Piper_Archer_PA28-181