fulcrum
Greatest Leader
Kun oma tietämys on löytänyt rajansa, ja olen joutunut turvautumaan sekä Windiin että Pokelaan, laitan vielä jotain ajatuksia ammattilaiselta. Taktiikasta etupäässä.
Heikki Nikunen vertaili ilmasotaväkeä hienossa artikkelissaan "Rauhan tultua - arvioita ja vertailua" (Keskinen - Nikunen - Talvitie 2011: Suomen ilmasodan pikkujättiläinen, WSOY).
Pääajatukset:
(Osa 1)
Toisen maailmansodan alkaessa mailla oli kansallisia painotuksia. Saksa ja Neuvostoliitto olivat valjastaneet ilma-aseen maavoimien välittömään tukemiseen. Saksan osalta tämä merkitsi sitä, että hävittäjillä otetaan ilmaherruus, jonka suojassa syöksypommittajat ja panssarikiilat raivasivat tien nopeaan etenemiseen. Neuvostoliitossa ilmavoimat oli alistettu maavoimien ja laivastojen aselajiksi ja käytettiin pintayhtymien välittömään tukemiseen.
Neuvostoliitossa alistettu asema aiheutti heikkoutta henkilöstön koulutuksessa ja kaluston kehittämisessä. Saksassa kehitys- ja koulutusmielessä ilmavoimilla oli itsenäinen asema.
Espanjan sisällissodan viime vaiheessa saksalaiset ottivat käyttöön saman hävittäjätaktiikan, jota Suomessa oli sovellettu jo useita vuosia. Neuvostoliitto palasi Espanjasta ilman mitään uudistuksia. Ongelmia tiedonkulussa aiheutti myös ajankohta (Stalinin vainot): kukaan ei halunnut olla tekemisissä ulkomailta palanneiden kanssa.
Englannissa Saksa kohtasi ensi kerran ilmapuolustuksen, jolla oli itsenäinen strateginen rooli. Saksalaisten taktiseen tukitehtävään suunniteltu asekuorma ja toimintasäteet paljastivat heikkouksia. Analyysi laiminlyötiin ja tappio sysättiin hävittäjälentäjien syyksi.
Yhdysvallat ei ollut kärkeä alussa, mutta aloitti laadullisen ja määrällisen kehitystyön, mikä vei sen ylivoimaiseen ilmamahtiin sodan lopussa. Oikea johtamisperiaate opittiin Tyynen valtameren yhteisoperaatiossa ja Pohjois-Afrikan maihinnousun jälkeisissä taisteluissa.
Nikusen analyysiin vaikuttaa vahvasti hänen imemänsä angloamerikkalainen ajattelu jossa korostetaan strategisen ilma-aseen merkitystä Saksalla ei tietenkään ollut tuotantotaloudellisia edellytyksiä sellaiseen strategiseen ilmasotaan jota sitä itseään vastaan myöhemmin käytiin joten mikään 'analyysi' ei olisi muuttanut tilannetta: Stalin olisi myös halunnut kehittää strategisen ilma-aseen, mutta resursseja sellaiseen ei ollut.
Tarkempi tarkastelu on jossain määrin rapistellut angloamerikkalaisen strategisen ilma-aseen saavutuksia. Jo välittömästi sodan jälkeen tehty analyysi - USSBS - kyseenalaisti strategisten ilmasodankäynnin saavutuksia. Tutkimuksen väitteitä on myöhemmin pyritty kumoamaan mutta selkeästi voidaan todeta ettei kustannustehokkuus ollut länsiliittoutuneillakaan aina kohdallaan. RAFin yöpommitukset olivat sekä koneissa että miehissä hyvin kalliita operaatioita, myös jenkkien päiväpommituksia saatiin jauhaa melko perusteellisesti. Ja myös länsiliittoutuneiden ilmavoitoista on löytynyt runsaanlaisesti 'ilmaa'.
Juke mainitsi romanialaisen IAR 80:n, joka muutamaan otteeseen löylytti P-38:sia melko pahastikin. Romanian ilma-aseesta soisi olevan enemmänkin tietoa saatavilla: se oli suhteellisen tehokas ja hyvin koulutettu pulju, kuten Suomessakin. Ploestin pommitusoperaatiot tulivat amerikkalaisille kalliiksi.