Ydinaseet

Niin, Venäjä tai sen edeltäjä NL ei ole koskaan käyttänyt ydinasetta sotiessaan, vaikka on ydinaseen kehittämisen jälkeen sotinut ihan tarpeeksi. Sinun väitteesi on, että "Ossetia tai Krimi olisi vallattu jo takaisin jos Venäjällä ei olisi ydinaseita". Toistaiseksi et ole esittänyt tälle mitään perusteluja, vaan vaadit muita todistamaan päinvastaisen.

Muutenkaan et vastaa sinulle esitettyihin suoriin kysymyksiin. Antisi tässä ketjussa on ollut pääosin irrallisin yhden rivin heitoin tapahtuvaa suunsoittoa ja muiden keskustelijoiden henkilökohtaista mollaamista ilman rationaalisiin perusteluihin pohjautuvia argumentteja kantasi tueksi.

Minun tulkintani Venäjän doktriinista jakaa enemmistö asiaa analysoivista asiantuntijoista, ympäri maailman.

Venäläiset kutsuvat konventionaalisen sodan eskaloimista ydinaseilla de-eskalaatioksi, stalistinista tekstiä naurettavuudessaan.
Kun Putin on sanonut että ydinaseet olivat pöydällä Krimin valtauksen puolustamisessa sen pitäisi olla riittävä varoitus hyväuskoisille idiooteillekin.
Ydinaseilla uhkailu on jo viikottaista milloin missäkin yhteydessä, ainoa verrattavissa oleva valtio tässä suhteessa on Pohjois-Korea.
Simuloitu ydinisku sotilaallisesti liittoutumattomaan Ruotsiin on yksi esimerkki jonka valossa on aika omituista olettaa että niitä käytetään vasta Moskovan porteilla.
 
Minun tulkintani Venäjän doktriinista jakaa enemmistö asiaa analysoivista asiantuntijoista, ympäri maailman.

Jaaha, auktoriteetteihin vetoamista ja vielä huonoimmain laatuista sellaista, kun et nimennyt edes yhtään "asiantuntijaa". Minulle on ihan sama, oletko keksinyt argumentit omasta päästäsi vaiko copy-pastennut jonkun toisen tekstiä, se mitä odotan edelleen, on perustelut väitteelle, että Venäjä käyttäisi ydinaseita, jos Ukraina koittaisi vallata Krimin tai Georgia Etelä-Ossetian.

Venäläiset kutsuvat konventionaalisen sodan eskaloimista ydinaseilla de-eskalaatioksi, stalistinista tekstiä naurettavuudessaan.

Lainaus, kiitos.

Kun Putin on sanonut että ydinaseet olivat pöydällä Krimin valtauksen puolustamisessa sen pitäisi olla riittävä varoitus hyväuskoisille idiooteillekin.

Lainaus Putinin sanomisesta, kiitos. Onko Putin todellakin sanonut, että jos Ukraina koittaa vallata Krimiä takaisin, Venäjä käyttää ydinaseita (kuten väitteesi oli)?

Ydinaseilla uhkailu on jo viikottaista milloin missäkin yhteydessä, ainoa verrattavissa oleva valtio tässä suhteessa on Pohjois-Korea.

No, nyt on käynnissä viikko 14 vuodesta 2015. Ole hyvä ja näytä 14 ydinaseella uhkailua tältä vuodelta.

Simuloitu ydinisku sotilaallisesti liittoutumattomaan Ruotsiin on yksi esimerkki jonka valossa on aika omituista olettaa että niitä käytetään vasta Moskovan porteilla.

Sotaharjoituksissa harjoitellaan välillä vaikka minkälaisia skenaarioita. Ei tämä tarkoita, että niitä alettaisiin tuosta vaan toteuttaa. Käsittääkseni Varsovanliitto harjoitteli koko Länsi-Euroopan valtaamista moneen kertaan ja siihen oli yksityiskohtaiset suunnitelmatkin. Mitä sitten?
 
Seuraavaksi muutamia ajatuksia ydinaseiden tulevaisuudesta ja todettakoon jo hetimmiten alkuun se, että kuulun siihen luokkaan ihmisiä jotka eivät usko, että ydinaseista luovutaan osana turvallisuusratkaisuja ihan lähitulevaisuudessa (tarkoitan lähitulevaisuudella 20-40 vuoden aikaperiodia). Eli asia toisin ilmaisen, olen sitä mieltä, että ydinaseet tulevat olemaan osa elämäämme (tavalla tai toisella) tulevinakin vuosikymmeninä ja miksi uskon näin, seuraavaksi lyhyehkö perustelu.

Tietenkin alkuun on todettava, että globaalisti jokin todella merkittävä tapahtuma, kuten vaikkapa Venäjän hajoaminen voi vaikuttaa paljonkin siihen millaiseksi ydinaseiden tulevaisuus muodostuu, mutta pyrin sivuamaan ajatuksissani tätäkin skenaariota.

Perustan ajatukseni sille, että ydinaseet tulevat olemaan osa elämäämme myös tulevaisuudessa osaltaan naapurimme Venäjän turvallisuuspoliittisiin ratkaisuihin joissa ydinaseistus on merkittävä osa iskuvoimaa myös tulevina vuosikymmeninä - näin siis voidaan päätellä maan asevoimien modernisoitinohjelman perusteella jossa ydinaseistuksen modernisoinnilla on oma merkityksellinen roolinsa. (Myöhemmin huomio siitä jos Venäjän asema alueellisena ja globaalina tekijänä olennaisella tapaa muuttuu).

Tällä hetkellä Venäjän asevoimien uudistusohjelmassa on huomioitu myös ydinaseiden uudistamisen ja modernisoinnin tarve, siitä ei pääse mihinkään. Ydinasella on myös oma roolinsa Venäjän uudessa doktriinissa vaikka asevoimat ei saanut kirjattua doktriiniin haluamaan oikeutusta ensi-iskuun mutta sen perusteella mitä olen lukenut arvioita doktriinista, jo nykyinen doktriini antaa Venäjälle varsin väljät mahdollisuudet käyttää ydinasetta jos Venäjän asema tai turvallisuus on merkittävällä tapaa uhattuna.

Samalla Venäjä panostaa etenkin strategisten aseiden uudistamiseen (mutta uudistusohjelma kohdistuu myös taktisiin aseisiin sekä risteilyohjuksiin). Monelle alaa seuraavista RS12M2 eli Topol-M on tuttu ja se on osa Venäjän strategista ydinasearenaalia, samoin RS-24 Yars on ja tulee olemaan osa Venäjän arsenaalia (ohjus otettu aktiivikäyttöön v. 2010) - nämä ovat käytössäolevista maalle sijoitetuista strategisista ohjuksista uusimmat. Venäjä on myös aloittanut uuden ICBM:n eli "Samaritan"/"Samariton" kehitystyöt ja kyseisen ohjustyypin tulisi korvata aikanaan R-36M2 (eli SS-18 Satan).

Mielenkiintoinen projekti on myös RS-26 Rubezh jonka kantama on strategiseksi ohjukseksi vaatimaton eli vajaat 6 000 km mutta onkin spekuloitu, että todellisuudessa ohjustyyppi on tarkoitettu korvaamaan keskimatkojen ohjusten aikanaan jättämän aukon - se siis sopisi strategiseen iskuun Venäjän "lähialueille" eli Eurooppaan ja Aasiaan. Toisaalta on veikattu, että kyseinen ohjustyyppi voi ennakoida sitä, että Venäjä tulee irtautumaan keskimatkojen ohjukset kieltävästä sopimuksesta perustellen vetäytymistään sillä, että keskimatkojen ohjuksia käyttävien maiden määrä kasvaa olennaisella tapaa ja nämä maat muodostavat teoreettisen uhan Venäjälle. RS-26 laskettaisi strategiseksi ydinaseeksi, mikä tarkoittaa sitä, että sen olemassa olo vaikuttaa tietty siihen, että kuinka paljon Venäjällä voi olla käytössä strategisia ydinaseita (käytännössä mannertenvälisiä ohjuksia, jollainen kantamansa puolesta RS-26 on juuri ja juuri).

Samaten on huomioitava Venäjän slbm-projektit. RSM-56 Bulava ollaan ottamassa käyttöön ja on myös muistettava vanhemman Project 667 BDRM "Delfin" -sukellusveneisiin sijoitetut R-29RMU Sineva strategiset ohjukset, joiden käyttöikä tulee yltämään jonnekin 2030-luvulle saakka.

Yksin strategisten ydinaseiden uusiminen ja käynnissä olevat ohjusprojektit viittaavat siihen, että ydinaseilla tulee olemaan roolinsa Venäjällä vielä pitkään. Samalla on huomioitava se, että Venäjä on panostanut ja tulee panostamaan myös taktisiin ohjuksiin ja pitkän kantaman risteilyohjuksiin ja siten, että suunnitteluvaiheessa on huomioitu se, että ohjusten tulee kyetä kantamaan ydinkärkeä. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että Venäjä liikkuu hyvin harmaalla alueella. Iskander-M:n kantama on virallisesti max. 500 km mutta on syytä huomioita se, että ohjuksen todellinen kantama olisi olennaisesti pidempi (700+ km) ja täten todellisuudessa ohjus olisi luokiteltavissa keskimatkojen ohjukseksi (ja tästä syystä virallinen kantama on sen max. 500 km). Yhtälailla harmaalla alueella liikkumista on se, että Venäjällä on suunnitteilla maaltalaukaistavia versioita sellaisista risteilyohjuksista jotka on kielletty INF-sopimuksessa vuodelta 1987.

Jos siis Venäjällä ei tapahdu todella merkittävää muutosta tulevina vuosina, voidaan olettaa, että yksin Venäjän "ansiosta" ydinaseilla tulee olemaan oma roolinsa globaalilla näyttämöllä seuraavien vuosikymmenten aikana. Entäpä jos Venäjä muuttuu?

Kysymys on tietty ongelmallinen, koska ei ole varmuutta Venäjän muutoksen konkreettisesta suunnasta. Venäjän tulevaisuus voi olla ihan mitä tahansa demokratiakehityksen ja hajoamisen väliltä, seuraus voi olla se, että tulevana vuosikymmenenä nykyisen Venäjän alueella on useampi valtio joista kenties enemmän kuin yksi omistaa ydinaseita - kuinka niihin suhtaudutaan? Ja vaikka Venäjä jollain tapaa demokratisoituisi ja maassa valta vaihtuisi rauhanomaisesti mikään ei takaa sitä, että uusi johto ehdottomalla varmuudella haluaisi riisua ydinaseet. Melkeinpä voisin veikata, että kaikesta huolimatta maan uusi johto tavalla tai toisella haluaisi pitää Venäjän asemaa yllä globaalina tekijänä - ei niin merkittävänä kuin nyt mutta kuitenkin olemassa olevana ja he varmasti ymmärtävät sen, että kehittyvä ja demokratisoituva Venäjä ei kykene pitämään yllä "sotataloutta" ja mittavia asevoimia - ja sikäläiseen ajattelutapaan nivoutuu voimakkaasti ajatus siitä, että voima on myös sitä asevoimaa. Joten he voivat ymmärtää sen, että Venäjän on pienennettävä asevoimiaan tai lopetettava modernisointiohjelma (tai molempia), joten tällöin on olemassa vaara sille, että halutaan pitää kiinni edes jostain iskuvoimasta ja se on tuolloin ydinaseet, koska strategiset ja taktiset ydinaseet voivat omalta osaltaan turvata Venäjän rajoja - siihen nykyistä olennaisesti pienemmät asevoimat eivät kykenisi ja Venäjällä varmasti tilanne nähtäisi siten, että naapurissa on valitoita jotka haluavat syystä tai toisesta ajaa omia etujaan Venäjällä. (Kiinan rooli voi tässä tapauksessa olla mielenkiintoinen).

Niin kauan kuin Venäjällä on mittavat ydinaseet minun on vaikea nähdä, että Yhdysvallat olennaisella tapaa riisuisi omiaan. Siitä huolimatta, että Yhdysvalloilla on kaikella tapaa kyky pitää hallussaan monipuolisempaa ja samalla iskukykyistä konventionaalista voimaa - Venäjällä ei välttämättä samaa ole eikä tule olemaankaan (talouden kehityksestä johtuen). Samoin Yhdysvaltojen ja Kiinan tilanne voi olla tulevaisuudessa mielenkiintoinen. Kiina haastaa Yhdysvallat taloudellisesti mutta voiko "taloudellinen sota" edetä kylmään sotaan? Kiinalla ei tällä hetkellä ole mittavia strategisia ydinasevoimia mutta millaiseksi tilanne kehittyy jos Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmä laajenee ja on entistä toimivampi? Jos se kykenisi torjumaan huomattavan osan Kiinan iskuvoimasta heräisikö Kiinassa ajatus ryhtyä varustamaan asevoimiaan entistä enemmän myös strategisin ydinasein vai jatkaisiko Kiina nykyisellä linjallaan? Jos Kiina valitsisi ensimmäisen vaihtoehdon vaikuttaisi tämä olennaisella tapaa siihen millainen tulevaisuus ydinaseilla tulisi olemaan globaalisti.

Eikä myöskään pidä unohtaa pienempiä tekijöitä. Intia kehittää kaiken aikaa omaa iskuvoimaansa ja sen käytössä on keskimatkojen ohjuksia ja suunnitelmissa on strategisia ohjuksia, Intialla on motiivinsa toimintaan - Kiina ja Pakistan. Ja Intian toiminta ja varustautuminen vaikuttaa olennaisella tapaa siihen kuinka Pakistan toimii - se ei jää toimettomaksi vaan kehittää ja pyrkii parantamaan omaa iskukykyään.

Lähi-itä ei myöskään ole ongelmaton alue. Israel on alueen ainoa ydinasevalta enkä todellakaan usko, että he riisuvat aseistustaan. Käytännössä he kehittävät ja parantavat kaiken aikaa kykyään iskeä viholliseensa myös ballistisin ohjuksin. Iranilla on oma roolinsa ja vaikka maan ydinaseohjelma tyssäisi on vaikea nähdä, että alueella ryhdyttäisi mittavaan aseistariisuntaan. Alueelliset konfliktit sanelevat osin tämän kuin myös muslimeiden sisäiset ristiriidat.

Pohjois-Korea on oma kysymyksensä - joskaan en pidä maan uhkaa niin suurena mitä media kertoo. Maan olemassa olo on riippuvainen niin monesta ulkoisesta tekijästä, että on vaikea ennustaa enää kovinkaan pitkää (vuosikymmenten) tulevaisuutta maalle ja omasta teknologisesta kyvystään huolimatta maa jää käytännössä kaiken aikaa jälkeen naapureistaan. Sillä voi olla noin kymmenen ydinlatausta, jotka ovat jonkin sortin uhka, mutta niin kauan kuin ei ole varmuutta siitä, että maa kykenee toimittamaan pommit tms. kohteeseensa uhka on hyvin minimaalinen. Kapasiteettia ja kykyä ydinkärkien rakentamiseen ja sijoittamiseen ohjuksiin ei vielä ole - ei kenties ole vuosiin.

Mutta on vielä huomioitava eräs tekijä nimittäin muut kasvavat ja kehittyvät taloudet jotka samalla panostavat asevoimiinsa. Mikäli halua irtautua kv. sopimuksista alkaa esiintyä entistä enemmän seuraus voi olla se, että tulevina vuosikymmeninä entistä useampi kasvava ja kehittyvä valtio haluaa osoittaa voimaansa ja potentiaaliaan sillä, että ryhtyvät kehittämään ydinasetta. On huomioitava, että monelle maalle ydinase voi olla eräänlainen "statussymboli", sellainen jollaisena sitä ei mielletä osassa eurooppalaista ajattelua. Ja halutaanpa kuvitella mitä tahansa niin joukkotuhoaseista ydinaseisiin sisältyy tiettyä symboliikkaa ja tätä ei voi jättää huomiotta. Vaikka käyttökynnys on erittäin korkealla ja käyttöön sisältyy huomattavia riskejä moni näkee asian edelleen siten, että ydinaseet tuovat sellaista voimaa joka osaltaan tuo koskemattomuutta ja toisaalta antaa äänivaltaa joko alueellisesti tai globaalisti.

vlad.
 
New START Treaty Count: Russia Dips Below US Again
By Hans M. Kristensen

Russian deployed strategic warheads counted by the New START Treaty once again slipped below the U.S. force level, according to the latest fact sheet released by the State Department.

The so-called aggregate numbers show that Russia as of March 1, 2015 deployed 1,582 warheads on 515 strategic launchers.

The U.S. count was 1,597 warheads on 785 launchers.

Artikkeli kokonaisuudessaan täällä.
https://fas.org/blogs/security/2015/04/newstart2015/
 
Minä puolestaan pelkään sitä, että jotkut rättipäät saavat rättinsä peitäämään päähänsä liikaa lämpöä ja kaappaavat jollain kikalla ydintällin ja käyttävät sitä siviilikohteeseen... Tähän skenaarioon menee n 20 vuotta... Mielestäni kiihkoilevat kamelimiehet pitäisi pitää kamelimiehinä... Siis jotain järkeä tähän maailmanmenoon.
 
Vaikea kuvitella miten terroristit saisivat ydinaseen käsiinsä ellei jokin ydinaseita omistava valtio päätä heille sellaista antaa. Esimerkiksi Pakistanissa on 10.000 sotilasta vartioimassa ydinaseita ja minuuteissa saavat paikalle tuhansia lisää... vaikka talibaanit sun muut pääsisivät sisään johonkin bunkkeriin missä ydinaseita säilytetään, niin eivät ne sieltä ulos pääsisi ehjin nahoin eivätkä varmana kykenisi sellaista räjäyttämään paikan päällä.

Strategic Plans Division (SPD) joukkoja harjoittelemassa. Tiettävästi kuvia SPD ukoista oikeassa taisteluvarustuksessa ei ole olemassa.
http://en.wikipedia.org/wiki/National_Command_Authority_(Pakistan)
2ds3688.jpg


9zpymr.jpg

3492c6t.jpg
 
Niin, ainahan ydintälliä vartioidaan, mutta mutta.
Tosiaan sellainenhan se skenaario tulee olemaan, että soluttautuja avaa ovet ja antaa virallisen proopuskan tällin toimitukseen, sitten toisen osapuolen ei tarvitse, kuin näyttää paikka, jonne tälli laitetaan ja homma on valmis...
Noiden maiden turvallisuus on käsite, ei toteutuma.

Ollaan duunissa testattu joskus kohteita, että miten paikallinen porukka toimii, niin vaikka on opetettu, ohjeet seinällä luettavissa koko ajan ja tietävät tasan tarkkaan, miten pitää toimia vartioinnissa, niin silti vaan menee koekohteet läpi...
Surkeita maita..
Ikävää, että ydintälli annetaan noille edes mahdollisuudeksi.
 
Vaikea kuvitella miten terroristit saisivat ydinaseen käsiinsä ellei jokin ydinaseita omistava valtio päätä heille sellaista antaa. Esimerkiksi Pakistanissa on 10.000 sotilasta vartioimassa ydinaseita ja minuuteissa saavat paikalle tuhansia lisää... vaikka talibaanit sun muut pääsisivät sisään johonkin bunkkeriin missä ydinaseita säilytetään, niin eivät ne sieltä ulos pääsisi ehjin nahoin eivätkä varmana kykenisi sellaista räjäyttämään paikan päällä.

Neuvostoliiton hajotessa oli olemassa vaara sille, että ydinaseita päätyy syystä tai toisesta vääriin käsiin - vaara oli konkreettinen ja ilmeisen olemassa oleva, niin sekaisin alue tuolloin oli ja pelättiin, että joukkotuhoaseita olisi ostettavissa jos hinnasta sovitaan. Tässä oli varmasti eräs syy sille miksi lännessä haluttiin ydinaseiden keskittyvän yhden valtion - Venäjän haltuun (muitakin syitä tosin oli olemassa).

Jos Venäjä tulevina vuosina tavalla tai toisella hajoaa niin siihen sisältyy ainakin teoreettinen vaara sille, että on olemassa riski ydinaseiden päätymisestä vääriin käsiin. Joskin pidän myös mahdollisena sitä, että hajoamisen seurauksena saattaisi syntyä kokonaan uusia ydinasevaltioita. Valtioita joiden johtajat eivät - syystä tai toisesta - halua luopua alueellaan olevista ydinaseista. Tällainen skenaario voi pitää sisällään riskin, että ydinaseita päätyy myös erinäisten ryhmittymien haltuun.

Mutta tavallaan pelottavin vaihtoehto on se, että demokraattisten vaalien myötä vaikkapa Pakistanissa valtaan nousee fundamentalistiryhmittymien koalitio ja sen seurauksena koalitio "kaappaisi" vallan pysyvästi itselleen (vallankaappaukset kun eivät ole mitään uutta Pakistanissa) ja saisi näin maan ydinaseet haltuunsa. Tällainen ryhmittymä/koalitio saattaisi jopa saada tukea asevoimien taholta, sen ja eri turvallisuusorganisaatioiden piirissä kun on kohtuudella henkilöitä joiden suhtautuminen ääriryhmiin on hyväksyvämpää mitä maan virallinen linja on.

Iran on tietty oma lukunsa - mutta heidän on ensin saatava se ydinase. Pohjois-Korea on Pohjois-Korea - tiedä sitten olisivatko he mistään hinnasta valmiit välittämään ydinaseita esim. IS:lle (ja missä vaiheessa he saavat pomminsa siihen kuosiin, että siitä on operatiivista hyötyä).

vlad.
 
img101959-previewImage.jpg


To Counter NATO in Baltic, Moscow Ready to Use Nuclear Weapons, Regnum Writer Says

Faced with superior NATO forces in the larger Baltic Sea region and the threat they pose in the first instance to the Russian exclave of Kaliningrad, Leonid Nersisyan, military observer for the Regnum news agency, says that Moscow is prepared to use nuclear weapons against non-nuclear powers which now oppose it.



In the middle of a 2100-word article criticizing Baltic and Scandinavian countries for their opposition to Russia, Nersisyan has a section entitled “Limited Nuclear Conflict.” Clearly intended to intimidate and force the governments of these countries to change course, it merits attention as a statement of Russian thinking.

What is most striking about Nersisyan’s words is the casualness with which he discusses the possible use of tactical nuclear weapons and the distinction he makes between them and strategic weapons which he argues prevented the world from going to war in March 2014 at the time of the Russian Anschluss of Crimea.

Here are the Regnum commentator’s comments on this point in full:

Limited Nuclear Conflict
Is the scenario of such a major European war given the large arsenals of strategic and tactic nuclear arms on the two sides real? If the main ‘battlefield’ will become those Baltic states, Poland, Belarus, Ukraine, Finland and Norway – that is non-nuclear states – then it is real. Nuclear strikes will not be inflicted on states which have nuclear weapons.

Nevertheless, in such a situation, there is little doubt that tactical nuclear weapons would be used – something especially important for us [Russians] since the numbers of the NATO armies exceed ours by several times over by all measures. As a result, in such a war, those countries which now most of all call for a struggle with Russia would be the losers in such a war.

But there would not be any winners – both camps would suffer the loss of hundreds of thousands of destroyed soldiers and mountains of destroyed military equipment.

Nevertheless, as history shows, humanity cannot long exist without wars – and there haven’t been major ones in Europe since 1945. How many more years will nuclear weapons be able to contain aggression and hatred? It is clear that war would have broken out in Europe already in March 2014 if there had not been this restraining factor.
 
Krimistä en tiedä. Siinä mielessä olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että kolmas maailmansota olisi ehkä jo käyty jollei ydinaseita olisi olemassa. Minusta ei myöskään vielä voida unohtaa taktisia ydinaseita historiallisina jäänteinä. Syynä juurikin tuo, ettei Venäjä tavallisilla aseilla pärjää lännelle. Totta tietysti, ettei Venäjä tai NL niitä koskaan ole käyttänyt, vaikka sotia on ollut. Afganistanissa tai Tsetseniassa ei kuitenkaan ollut yhtä hyviä maaleja kuin lännessä. Ei kai myöskään yhtenäistä hallintoa, jota voisi uhata ydinaseilla.

Näin maallikkona tuntuisi, että Suomessa kohteena olisi ilmavoimat. Pahimmassa tapauksessa yhdellä iskulla saataisi tuhottua useampi kymmenen Venäjän ilmavoimille ylivoimaisen vastustajan tarjoavaa länsihävittäjää tai ainakin estettyä niiden käyttö. Ilmaherruus lienee tärkeämpi kuin tuhottujen koneiden määrä sinänsä ja luulen, ettei Venäjä sitä muuten pystyisi saamaan. Jos koneita säilyisikin kallion sisässä, niin maanpäälliset rakennelmat tuhoutuisivat ja henkilöstöäkin menisi. Iskun torjuminen tai siltä suojautuminen ovat ehkä ylivoimaisia tehtäviä ja paras keino kai on koneiden hajauttaminen maantiekentille konfliktin alussa. Venäjä varmaan järjestäisi ennakkoon jonkinlaiset Mainilan laukaukset ja väittäisi suomalaisten JASSM:lla ammutun Pietarin siviilejä tms. Se voisi venäläisiin upota, mutta tuskin sentään lännessä. Mikä olisi muiden maiden reaktio iskuun? Varsinaisia siviiliuhreja tulisi varmaan verrattain vähän (kymmeniä/ satoja?). Pommi pitäisi räjäyttää kaiketi pinnassa, jolloin laskeumaa tietysti syntyisi.
 
Ydinisku suomeen kohdistuu varmasti muualle, kuin ilmavoimiin..
Sähkön tuotanto ja jakelu, sekä suuret väestökeskittymät, jossa on poliitikkosluibaajat koolla... Eli hesan alue.
 
Ydinisku suomeen kohdistuu varmasti muualle, kuin ilmavoimiin..
Sähkön tuotanto ja jakelu, sekä suuret väestökeskittymät, jossa on poliitikkosluibaajat koolla... Eli hesan alue.

Suomen puolustuksen onnistumisen kannalta se olisikin hyvä, ilmavoimat olisi paljon järkevämpi kohde.
Kun Helsinki palaa ympäri Suomen liikekannallepano ja taistelujen aloittaminen on täydessä käynnissä.
 
Totta...
Strategisesti he keskittyvät iskemään kohteeseen, joka lamaannuttaisi taistelumielialaa ja sähkön loppuminen sekä lasten ja naisten tappaminen on sitä perivenäläistä moraalinsyöntiä perustasolla... Eivät iske pelkkiin sotilaskohteisiin pelkästään.
Perinteisen sodan osalta sama homma. Kuten tekivät Krimilläkin, ensin iskettiin niihin kohtiin, jossa sähkö ja kaasunjakelu ovat herkimmillään. Seuraavana saikin koululaiset oman osansa...
 
Totta...
Strategisesti he keskittyvät iskemään kohteeseen, joka lamaannuttaisi taistelumielialaa ja sähkön loppuminen sekä lasten ja naisten tappaminen on sitä perivenäläistä moraalinsyöntiä perustasolla... Eivät iske pelkkiin sotilaskohteisiin pelkästään.
Perinteisen sodan osalta sama homma. Kuten tekivät Krimilläkin, ensin iskettiin niihin kohtiin, jossa sähkö ja kaasunjakelu ovat herkimmillään. Seuraavana saikin koululaiset oman osansa...

Perinteisesti ne kyllä haluaa ensin raiskata naiset ja lapset.
 
En ole seurannut ketjua, mutta ohessa mielestäni aika hyvin vedetty yhteen ydinaseiden problematiikkaa (USA-näkökulma). Keinona käytetty huumoria :)

 
Sen verran pienenä täsmennyksenä totean, että muualta saadun konsultointiavun lisäksi Israel huhujen mukaan osallistui Etelä-Afrikan toteuttamiin ydinkokeisiin 1970-luvulla
Eiköhän Israel ole saanut kaiken tarvittavan tiedon Usalta:(
 
Back
Top