Olen tuota käytännön tasolle vietävyyttä koittanut pohtia realismin näkökulmasta.
Jos olisin huomenna suomen oma diktaattori, Kekkonen II, niin tuo Pihatontun edellä esittämä suunnitelma olisi varmaan ensimmäinen askel.
Tällä hetkellä varmaankin paras realistinen korvike tämän hetken maailmassa matalan organisaatiotason(~dominanssihierakian) yhteisöjen hyödyntämiseen on starup-yrittäjyyden vahva tukeminen. Tässä on kyllä omat erittäin falskit piirteensä, joita ei tarvitse erikseen tuoda esille.(köh, kaarnalaivat köh)
Taisi olla juuri tämä foorumi, josta huomasin linkin, jonka mukaan darpa oli tajunnut olevansa liian hidas ja kankea ja aloittanut pitämään tilaisuuksia, joissa startupit voivat pitchata ideoitaan darpan ongelmien ratkaisuksi. Meiltä rahat ja teiltä ideat.
Periaatteessa herra smithin näkymättömän käden pitäisi ohjata muodostumaan tiimejä (startuppeja) joissa on riittävän heterogeeninen koostumus ja tilaa luovuudelle. Ne jotka eivät tuossa onnistu, eivät pärjää.
Herra Smithin näkymättömästä kädestä ei ole tässä asiassa apua. Epätyypillisten vetovoimatekijöiden hyödyntämisestä taas on. Epätyypillisten vetovoimatekijöiden hyödyntämisessä keskeisintä on tajuta, että ne ihan oikeasti ovat epätyypillisiä ja että niillä on valtava vaikutus - molempiin suuntiin.
Ensimmäinen ja ylivoimaisesti tärkein vetovoimatekijä on luovuuteen liittyvä turvallisuus. Se tarkoittaa näitä:
1. Luovaan työhön tiedostamattomista tai tietoisista syistä passiivis-aggressiivisella tai avoimella vihamielisyydellä, kilpailuhenkisyydellä, sosiaalisella peluuttamisella/manipuloinnilla tai ylenkatseella suhtautuvat ihmiset täytyy voida pitää erillään hankkeesta. Hankkeessa pitää olla 1-2 johto- tai sihteeritason henkilöä, jotka toimivat puskurina/sulakkeina näihin suuntiin.
2. Koko verkoston pitää sekä tajuta se, mitkä ovat ideoinnin ja suunnittelun laadullisten vaatimusten erot. Näitä eroja pitää kunnioittaa. Suunnittelun kriteereitä ei saa viedä ideointiin. Ideoinnin kriteereitä ei saa viedä suunnitteluun. (Suunnittelua saa viedä ideointiin ja ideointia suunnitteluun, mutta ei niiden kriteereitä.)
3. Mukana olevien + joiltain osin myös yhteistoimintaverkoston pitää tajuta burn outin dynamiikka. (Työ organisoidaan tavalla, joka estää syvien arvojen ja tarpeiden toteutumisen, mutta säilyttää ne aikaansaamiseen liittyvät vaatimukset, joiden toteutumisen organisoimisen tapa estää ==> burn out. Eli "vaadin sinulta juuri sitä, minkä estän ja minkä sinä kiihkeästi koet välttämättömäksi => burn out.)
Jos burn outin dynamiikkaa ei tajuta, niin tapa, jolla työ ja työskentely-ympäristö organisoidaan ajautuu lähes aina luovan työn suhteen loppuunpalamista tuottavaan suuntaan. Syitä tähän ketjussa yllinkyllin.
4. Luovan työn tulosten intellektuaalista omistusoikeutta pitää kunnioittaa. Jos sitä voidaan kirjata ylös ja ottaa palkitsemisjärjestelmien osaksi, niin hienoa.
Ei-luoville - etenkin juristeille - on usein mahdoton tajuta, että intellektuaalisen omistusoikeuden kunnioittaminen ei tarkoita sitä, että työnantajalle tai teettäjällä olisi rajoituksia tai ongelmia tuotannollisen omistusoikeuden suhteen. Jälkimmäinen on juridinen ja sopimustekninen asia. Edellinen on moraalinen ja työhyvinvoinnillinen - siis työsuojelullinen - tekijä.
Se, että joku on liian yksinkertainen tajuamaan näin selvää laadullista eroa ei saa olla este luovuuden esiintymiselle ja hyödyntämiselle.
5. Luovan työn etenemisen laadullisia erityispiirteitä täytyy huomioida ja arvostaa. Omaan näppituntumaan liittyvä esimerkki:
Liikkeelle lähtiessä syventävään tai laajentavaan lähestymiseen pitää usein uhrata esim. 15min - 2h enemmän. Tyypillisesti tämä aika säästää pitkän päälle hatusta repäisten noin kaksi vuotta koska tuo ajallinen alkuinvestointi tuottaa toimivan vastauksen tai lähtökohdan moniin "kuinka", ”kuinka ei", ”mikä on mahdollista”, ”mikä ei ole mahdollista” jne. kysymyksiin. Ei pidä pakottaa ketään tuhlaamaan kaksi vuotta sen vuoksi että joku haluaa säästää väärässä kohtaa vartin tai pari tuntia.
Toinen esimerkki:
Ei-luovassa ympäristössä realistinen luovan työn etenemistahti arvioidaan aina väärin. Esim. tämän ketjun aihepiiriä "ratkaisemaan" saatettaisiin perustaa joku ei-luovista (=ratkaisemiskyvyttömistä) henkilöistä koostuva helvetin kovapalkkainen työryhmä pyörittelemään peukaloita parin vuoden ajan.
Lopputuloksena olisi läjä toteuttamiskelvotonta jargonia, joka on perusteltu formaalisti pätevällä tavalla ja pohjautuu sellaiseen tutkimukseen jonka sisäänrakennetut ristiriidat Sokea Reetakin näkee otsallaan.
Riittävän luova ihminen sen sijaan ratkaisee koko asian alle viikossa, formuloi sen muutamassa päivässä ja niinpä kasassa on toteuttamiskelpoinen hankealoite. (Joku ei-luova torppaa sen siinä vaiheessa, koska aloite ei ole totutun kaavan mukainen, sillä ei ole tarpeeksi poliittisia sidonnaisuuksia ja se ei tule arvostetulta ja ennen kaikkea vakiintuneelta yhteistyökumppanilta, jonka kanssa on vuosiikymmenet tehty ketään ja mitään hyödyttämättömiä suojatyöpaikka- ja nollatuloksellisuusprojekteja.)
Kolmas esimerkki:
Työn arviointi. Ei-luovassa työskentelyssä työtä arvioidaan rahallisesti olemisen eikä työskentelyn perusteella. (Tunti- tai kuukausipalkka.) Töissä ollaan. Tekeminen... noh...
Luovassa työskentelyssä työtä, sen määrää ja arvoa arvioidaan rahallisesti aikaansaamisen perusteella. Aikaansaamista ei mitata työajalla kuin silloin kun tarvitaan mittaamisen apuvälineeksi aika-kustannus-aikaansaamis -vertailukohtia tehtävän tai asian luonteen poikkeuksellisuuden vuoksi.
Eli jos esim. jokin julkisen sektorin taho perustaisi pönöttämisryhmän tämän ketjun aihetta ratkaisemaan ja ryhmä saisi kahdessa vuodesssa aikaan alle puolet siitä, mitä allekirjoittanut on tässä houraillut (ihan mahdollista oman kokemuksen mukaan), niin silloin voitaisiin laskea että tämän ketjun jaaritteluni ovat rahalliselta arvoltaan yli kaksi kertaa sen työryhmän työvoimakustannusten verran ja sillä selvä. Jos allekirjoitettua palkittaisiin jotenkin tehdystä työstä niin palkitsemisen pitäisi suhtautua työmäärään ja työn vaativuuteen eikä työtunteihin.
Luovassa työskentelyssä työn määrä mitataan aikaansaamisen eikä työtuntien mukaan. Vaikka tekijälle maksettaisiin vain prosentti työn arvosta, niin korvauksen pitää määräytyä työn arvon, ei tuntimäärän mukaan. Ja työn arvo pitää tunnustaa kokonaisuudessaan. Sitä ei saa vähätellä.
Tämä on tärkeää senkin vuoksi, että näin saadaan aikaan seurantajärjestelmä, jolla panos-tuotos -suhdetta voidaan koko ajan arvioida. Tämä suojaa luovan työn yksiköitä luovuus-vihamielisiltä aggressioilta. Moni kohdistaa hyvin innokkaasti omista turhautuneisuuksistaan kumpuavaa vihamielisyyttä luovan työn kustantamista kohtaan. Jos jokaisesta eurosta saadaan kymmenen takaisin, niin kritiikki ja torppausyritykset vähän niin kuin menettävät merkitystään.
6. Luovaan työhön liittyen turvallisuus ei tarkoita turvaamista vaan osittaista ja vain osittaista suojaamista.
Luova työ on korkean riskin ja korkeiden tuotto-odotusten työskentelyä. Jos korkea riski poistetaan, poistetaan myös luovuuden mahdollisuuksia. Tämä on ehdottoman tärkeää tajuta.
Luovan työn yhteydessä turvallisuus on sitä, että ylimääräiset, turhat, hyvin synkistä henkilötason motiiveista kumpuavat, työskentelyä estävät organisatoriset ja huonosta, tosi huonosta tai riemuidiotismin tasoisesta johtamisesta johtuvat esteet minimoidaan tai poistetaan. (Jotain jää aina. Siitä selvitään luovuudella.)
Kun ylimääräiset esteet on poistettu, jäävät vielä jäljelle kaikki luovan työskentelyn sisäänrakennetut esteet. Ja niitä riittää. (Jokainen voi itse kokeilla paljonko niitä on.) Niistä selviämisessä on ihan riittävä työ.
Luovasta työstä ei saa tehdä riskitöntä. Sen sijaan siitä kannattaa ja pitää tehdä sillä tavoin suojattua että luovan työn tekijöiden työkykyisenä säilyminen on turvattu.
Helikopterille vielä sellainen korjaus, että luovassa työssä on yleensä hyvin voimakas dominanssihierarkia. Se pohjautuu luovaan potentiaaliin liittyvään kompetenssiin ja kompetenssin tuomaan auktoriteettiin. Laadullinen ero ei-luovaan ympäristöön on se, että ei-luovassa ympäristössä dominanssi perustuu rajoittamisen, estämisen ja pakottamisen mahdollisuuksiin. Luovassa ympäristössä se perustuu mahdollistamisen mahdollisuuksiin.
Sofi Oksanen, Ilkka Remes, Supercell, Yellowfilm, Slush, Gummerus, Nelonen, Daily Wire... eivät omaa minkäänlaista pakottavaa, estävää tai rajoittavaa voimaa. Niillä on kuitenkin suuri mahdollistava voima. Sekä luova potentiaali että mahdollisuuksien mahdollistaminen tuovat auktoriteettiä.
7. Osa turvallisuudesta tulee siitä että on sekä lauman jäsen että saa säilyttää yksilöllisyytensä. Ja tähän liittyvä turvallisuus tulee myös siitä, miten lauma on järjestäytynyt.
Ei-luova sosiaalinen järjestäytyminen on palloutumista. Marginaali on huono paikka. Sieltä pyritään keskemmälle. Keskemmällä ollaan muiden suojassa. Se tuo sekä tiedostettua että etenkin tiedostamatonta sosiaalista turvallisuutta.
Luova sosiaalinen järjestäytyminen on lähes päinvastaista. Kaikki luova tapahtuu marginaaleissa. Sosiaaliset keskiöt ovat luovuuden kuolemisen paikkoja. Niissä voidaan käydä - jopa nauttia niissä käymisestä - mutta niihin jääminen koituu (luovuuden) kuolemaksi.
Jos luovan ympäristön luovat ihmiset pyrkivät sekä kuulumaan laumaan että säilymään yhteydessä toisiinsa, niin syntyy donintsimaisia, putkimaisia ja määrän kasvaessa verkostomaisia rakenteita. Niissä pinta-alan (lue: marginaalien) määrä on maksimaalinen suhteessa sosiaalisten ja toiminnallisten kontaktien määrään ja laatuun.
(Rakennetaan luova ympäristö -höpötyksissä tätäkään ei ole usein tajuttu. On koitettu rakentaa ”luovia” ympäristöjä, jotka perustuvat luovuuden vaarantamisen maksimoimiseen ja lapsellisiin trinketteihin. Sitten tuumataan että onpas vaikeaa, jopa mahdotonta.)