Yksilötuotanto

Jokin vihjaa mulle, että muutama muukin ketjuun kirjoittanut on pohtinut näitä joko omakohtaisina tai omaan toimintaympäristöön jollain tavoin liittyvinä.

Tuossa selaillessani tuli sama mieleeni.

Työmaillahan on paljon "kehittyvä organisaatio" ja "muutos" -pöhinää. On myös "Henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara" -puhetta. Mutta se on epämääräistä. Ei niillä yläkäsitteillä pitkälle pötki, jos ei pura sitä vähän pienemmiksi paloiksi ja havainnollista hyvin.

Jorma Heikkilän teos Luovasta ideasta innovaation – luovuus ja innovatiivisuus selviytymiskeinoina on varmaan jossain määrin tiedetty. Olisiko tuota ollut keskusteluissa? Tuossa on referaatti:

http://www.tiimitila.fi/artikkelit/luovat_ihmiset_tyoyhteisot_ja_tyonohjaus.pdf
 
Vielä eräs asia...

Ketjussa on moneen kertaan tullut esille se, että epätyypillinen lahjakkuusprofiili kävelee usein käsi kädessä autistisuuden tai autismipiirteisyyden kanssa.

Jos joku avainhenkilö tai muuten oleellinen taho omaa laaja-alaisesti autismikirjon piirteitä, niin organisaatiolla voi olla kova kiusaus hankkia aiheeseen liittyvää tietoutta sieltä, missä sitä on vähiten ja missä sen myymiseen liittyvä moraali on matalin.

Eli suomeksi: jos ikinä kaipaatte tietoutta tai ymmärrystä autismikirjoon kuuluvien lahjakkaiden henkilöiden kanssa toimimisesta, niin älkää vaan lähestykö Autismiliittoa tai Autismisäätiötä millään tavalla. Nuo kaksi organisaatiota + niiden ansaintalogiikka saattavat hyvinkin olla tässä maassa tuhoisimmat korkean toiminta- ja kognitiivisen tason autistisen uramahdollisuuksien "edistäjät".

Jos ne "konsultoivat" niin jos asiat lähtevät lutviutumaan, niin niiden mahdollisuus kerätä lisää laskutettavia tunteja katoaa. Niinpä niille on lyhyellä tähtäimellä rahallisesti kannattavinta "neuvoa" asioita sellaiseen suuntaan jossa mikään ei tule onnistumaan ja niiden roolin keskeisyys kasvaa ja kasvaa siihen asti että asiakas tajuaa katkaista niiden mahdollisuuden hyödyttömään kuppaamiseen.

Suomessa on myös asiantuntevia tahoja. Ne ovat aivan muita. Ulkomailta löytyy todella asiantuntevia tahoja. Jos pitäisi mainita joku nimi niin Tony Attwood.
 
Ja se toinen osapuoli selittää taatusti epäonnistumisen syyksi sen että se luova yksilö oli niin negatiivisella tavalla kummallinen/sopeutumiskyvytön/ties mitä.

Tai no joo... On toki sellainen mahdollisuus, että poistaa sen tuota kaavaa käyttävän pelikentältä. Pääsääntöisesti on sekä helpompaa että moraalisempaa jatkaa itse matkaa.

Tuossa tullaan kysymykseen: Miten? Miten korttinsa pitäisi pelata tuollaisessa tilanteessa?

Fight or flight sopii selkäydinreaktiona yllättäviin (fyysisiin) vaaratilanteisiin. Tosin joissakin koulukiusaamistapauksissa kiusattu, kiusaaja ja sivullisetkin ovat poistuneet pelikentältä laajennetun itsemurhan seurauksena... Psyykkinen väkivalta on sen sijaan luonteeltaan epäsuoraa (a)sosiaalista aggressiota – hovijuonittelua – jolla uhrin (ihmis)arvoa ja asemaa alennetaan. Arkaaisen kunnianloukkauksen sijasta puhuisin maineen raiskauksesta tai joukkoraiskauksesta. Somettajien termi lienee face rape. Jonkinlaisesta kasvojenmenetyksestä on siis kyse.

Yksinkertaista sosiaalista strategiaa psyykkisten (väki)valtapelien voittamiseksi tuskin on. Perinteiset ”hyökkää, puolustaudu, viivytä tai irtaudu” -vaihtoehdot ovat liian yleisluontoisia konkreettisten keinojen keksimiseksi. Jos luonnehäirikön käytös on yrityksen menettelytapojen tai toimintasääntöjen vastainen, yritys (esimies, henkilöstöosasto, lakimies tms.) voi puuttua rikkomukseen tai virkavirheeseen. Käytös voi olla lainkin vastaista: vainoamista, yksityisyyden tai kunnian loukkausta. Mutta elävässä elämässä peli vaatii useimmiten paljon luovempia ratkaisuja.
 
Jokin vihjaa mulle, että muutama muukin ketjuun kirjoittanut on pohtinut näitä joko omakohtaisina tai omaan toimintaympäristöön jollain tavoin liittyvinä.

Totta kai näitä ovat monet ihmiset pohtineet. Ja saaneet erilaisia ketjussa mainittuja lieveilmiöitä todistaa. Aikanaan jopa yritin kouluttaa oman alani ihmisille kyseisiä teemoja tarkoituksena kehittää organisatorista luovuutta osana palvelujen kehittämistä ja muutoskyvykkyyttä. Siis kunnes byrokraatit ja kommunistit päättivät lakkauttaa kyseisen toiminnan. Ehkä se oli hyväkin säästökohde, ei siinä mitään. Kehittyihän se luovuus myös ottamalla rahat pois.
 
Tuossa tullaan kysymykseen: Miten? Miten korttinsa pitäisi pelata tuollaisessa tilanteessa?

Fight or flight... Arkaaisen kunnianloukkauksen sijasta puhuisin maineen raiskauksesta tai joukkoraiskauksesta. Somettajien termi lienee face rape. Jonkinlaisesta kasvojenmenetyksestä on siis kyse.

Yksinkertaista sosiaalista strategiaa psyykkisten (väki)valtapelien voittamiseksi tuskin on.

...elävässä elämässä peli vaatii useimmiten paljon luovempia ratkaisuja.

Voin selittää yhden omista pelikuvioista. Se on erittäin tehokas, mutta sillä on todella kova hinta.

1. Jos voi jatkaa eri suuntaan, niin sitten jatketaan. Pahantahtoisista kusipäistä eroon pääseminen on aina elämän laatua parantava asia, vaikka samalla joutuisi luopumaan jostain tärkeästä.

2. Jos poistumisen mahdollisuutta ei ole, niin väistetään muutaman kerran - mutta vain muutaman kerran. Jos toinen osapuoli jättää sen jälkeen rauhaan, niin annetaan asian olla mutta ei unohdeta sitä.

3. Jos poistuminen tai väistäminen toimii aggressiiviselle osapuolelle päällekäyvyyttä tai sen kollektiivisuuden astetta lisäävänä tekijänä, niin ensimmäinen oma vastatoimi on täysin ylimitoitettu. Se ei saa olla väkivaltainen, mutta sen aggressiivisuuden aste ei saa olla missään järkevässä suhteessa aiempaan poistumis-väistely -kaavaan.

Suurin osa rajattomista kusipäistä pelaa panostenkorotuspeliä jossa he korottavat panoksia aina kun toinen osapuoli tekee jotain. Heillä on jokin melko iso haarukka, jonka verran heidän seuraava korotuksensa ylittää toisen osapuolen kohtuullisena ja asiallisena pitämän.

Panostenkorotuspelin logiikka on se, että se, kumpi on valmis menettämään enemmän, voittaa. Jos siihen lähtee, niin joko panokset nousevat joka tapauksessa asian merkittävyyteen nähden kohtuuttomiksi niin että järkevä ihminen irrottautuu - todella paljon menettäneenä.

Rajattomampi ja kohtuuttomampi voittaa siis aina ihan sen vuoksi, että ei anna periksi. ("Idiootti kiskoo sinut tasolleen ja voittaa kokemuksella.”)

Täysin vetäytyvästä passiivisuudesta täysin ylimitoitettuun vastareaktioon siirtyminen osoittaa panostenkorotuspelaajalle, että hän ei hallitse peliä eikä kykene ennakoimaan sitä. Hän voi leimata sinut mielessään ja sosiaaliselle piirilleen hulluksi. Se antaa hänelle kasvot säilyttävän tekosyyn vetäytyä ja jättää sinut rauhaan.

4. Jos sinut jätetään rauhaan, niin annat asian olla. Jos kohtuuttomuutta seuraa pitkään jatkuva vastahyökkäily, niin et mene siihen mukaan. Suhtaudut siihen kuin kärpäsen surinaan. Teet kuitenkin jollain epäsuoralla tavalla selväksi, että kärpäslätkä on paras tapa reagoida kärpäsiin.

5. Kaikessa vakavassa ja pitkään jatkuvassa kiusaamisessa kiusaajilla on jokin heitä itseään voimakkaampi taustatuki, jonka voimaan he luottavat.

Jos tarvitsee haastaa joku, niin ei kannata haastaa marionettia vaan se, jolla on marionetin langat käsissään. Eli esim. vakavissa lapsiin kohdistuvissa koulukiusaamistapauksissa kiusaajien vanhemmat saattavat olla se oikea kohde.

6. Kiusaaminen, eristäminen, mustamaalaaminen yms. tähtäävät joko sadistiseen nautintoon tai nokkimisjärjestyshyötyihin. Omien vastatoimien kärjen pitää siis olla mulkeron osapuolen tavoitteissa. Vastatoimien tehokkuus kumpuaa siitä, että kiusaaja ja etenkin kiusaajan selkänojanaan käyttämät tahot joutuvat kärsimään todellista ja pitkäaikaista - jopa pysyvää - haittaa joka kumpuaa heidän omasta toiminnastaan. Silloin he joutuvat valitsemaan sen kanssa, että vahingoittavatko todella vakavasti omaa elämäänsä jatkamalla vai vetäytyvätkö ja tyytyvät kärsimään siihenastisen vahingon.

Joku sadistisia kiusaajia kasvattava vanhempi ei edes yritä laittaa sinun lapsiasi kiusaavia kusipäämukuloitaan kuriin? Tee selväksi, että jos sinun lapsesi eivät ole turvassa väkivallalta niin yhtään kukaan muukaan ihminen ei ole siltä turvassa.

Joku virkahenkilö luulee voivansa väärinkäyttää asemaansa lainvastaisella tavalla sinun oikeuksiasi ja asemaasi vastaan? Tuhoat sen uran ja tulevaisuuden tuomalla maksimaalisen raskaaseen prosessiin sen tekemät väärinkäytökset. Ilman uraa sillä ei ole sitä selkänojaa johon se luulee voivansa nojata sinua lainvastaisesti kiusatessaan.

Tietyn kusipäisyystason yläpuolella ainoastaan kiusaajien/sadistien saamien palkintojen täydellinen nollaaminen voi johtaa tilanteen rauhoittumiseen.

7. Paha kiusaaminen sisältää useimmiten kollektivisoivan ulotttuvuuden. Jos et saa olla rauhassa, niin iske siihen, niin että kiusaavalle osapuolelle koituvat haitat ovat maksimaaliset.


Eli peruskaava: Aina, ihan aina pyritään ensisijaisesti elämään omaa rauhallista elämää. Jos joku ei anna siihen mahdollisuutta, niin pitää ymmärtää se, että mikä on sen tahon soveltaman pelin logiikka ja pelata sitä logiikkaa eikä henkilöä vastaan. Jos väistäminen ei auta, niin mikään suojautumiseen perustuva logiikka ei auta. Silloin pitää aloittaa siitä, että nollaa kaikki - ihan kaikki - toisen osapuolen kuvittelemat hyödyt ja tavoitteet. Tuo nollaaminen maksaa aina omassa elämässä kovan hinnan. Se ei ole ikinä ilmaista. (Vähintään saa hullun maineen.) Täysin ylimitoitetut vastatoimet, mutta ne lopetetaan heti kun niihin ei ole tarvetta.

Omien perheenjäsenten suojelemisessa ei ole mitään ylärajaa. Edes täydellinen kohtuuttomuus ei ole yläraja.

Jos sua yritetään poissulkea, niin pääsy normaaliiin sosiaaliseen asemaan on oikeastaan jo tuhottu siinä ympäristössä - ainakin jos olet ihmisenä jotenkin epätyypillinen. Niinpä kannattaa hyödyntää epänormaalin sosiaalisen aseman mahdollisuudet täysimääräisinä. Harva lähtee hullujen kanssa hippasille.

Valituille tahoille kannattaa toki avata se, että kyse on taktisista ja strategisista valinnoista eikä persoonallisuustyypistä.

Yllä olevaa ei kannata lukea kärjistävän tai karrikoivan mielikuvituksen läpi. Kyse on ihan vain käytännöllisyydestä. "Sulle tulee maksamaan kymppitonnin se, että koitat hakea musta satasen hyötyä.” Tuo on hyvä näkymättömän neuvottelemisen asema. Ja jos oikeasti näyttää siltä, että sulle on tärkeämää tuottaa sille sun tai läheistesi vahingoittamiseen pyrkivälle taholle satakertainen haitta kuin saada aikaan joku sen kannalta siedettävä lopputulos, niin vipu on kääntynyt aika vahvasti.

Toimii tietenkin vain jos vastatoimet ja niiden uhka ovat todellisia eikä kyse ole mistään tyhjästä pullistelusta. Tyhjä pullistelu ei kannata kun toinen pelaa panostenkorotuspeliä. Sellaiset katsovat aina muiden kortit.
 
Tämä ketju näyttää pysähtyneen heti sen jälkeen kun allekirjoittanut lähti palstavieroitukseen.

Kas, Pihatonttu. Minäkin tulin juuri. Olin myös kuukauden poissa, kun tekemistä oli enemmän kuin kellossa peliaikaa. Tulin pari päivää sitten kurkkimaan. Niinhän tämä on kuin kantakrouvin pöytä. Voit olla vuosia poissa, mutta kun palaat, sama juttu on kesken.
 
Kas, Pihatonttu. Minäkin tulin juuri. Olin myös kuukauden poissa, kun tekemistä oli enemmän kuin kellossa peliaikaa. Tulin pari päivää sitten kurkkimaan. Niinhän tämä on kuin kantakrouvin pöytä. Voit olla vuosia poissa, mutta kun palaat, sama juttu on kesken.

Mulla on tarkoitus häipyä taas tosi pian.

Toisaalta tekisi mieli aloittaa häipymistä ennen ketju hybridivaikuttamisen dramaturgisesta rakenteesta. Se saattaisi kuitenkin viedä liikaa aikaa.
 
Mulla on tarkoitus häipyä taas tosi pian.

Toisaalta tekisi mieli aloittaa häipymistä ennen ketju hybridivaikuttamisen dramaturgisesta rakenteesta. Se saattaisi kuitenkin viedä liikaa aikaa.

Olethan sinä nopea kirjoittaja. Mitä osapuilleen ajattelit?

Rajaaminen? Rajaisitko Internetiin, koska ainakin siellä esitetään kertomus? Ohessa tietenkin hyvin vastaanotetut syötöt muihin medioihin. Nettineutraliteetit ja luodut vastakkainasettelut?

Muu vaikuttaminen, esimerkiksi kaupallisstrateginen painostus, uhkailun ja päänsilityksen vuorottelu, mielikuvitukselliset koepallot, järjestövaikuttaminen jne voisivat olla sivummalla, mikäli ne eivät sinällään esitä kertomusta.

Itse olen pohtinut, että hybridivaikuttamisessa pyritään luomaan mahdollisia maailmoja ja saamaan ihmiset pohtimaan niitä. Tässä mielessä vaikuttaminen on täysverisen postmodernia (mitä itse asiassa inhoan). MH17 on hybridisodan hyökkääjälle vain teksti. Mutta se kone ammuttiin oikeasti. Lapset ja nuoret kuolivat. Heillä on läheisiä, jotka surevat.
 
Olethan sinä nopea kirjoittaja. Mitä osapuilleen ajattelit?

Rajaaminen? Rajaisitko Internetiin, koska ainakin siellä esitetään kertomus? Ohessa tietenkin hyvin vastaanotetut syötöt muihin medioihin. Nettineutraliteetit ja luodut vastakkainasettelut?

Muu vaikuttaminen, esimerkiksi kaupallisstrateginen painostus, uhkailun ja päänsilityksen vuorottelu, mielikuvitukselliset koepallot, järjestövaikuttaminen jne voisivat olla sivummalla, mikäli ne eivät sinällään esitä kertomusta.

Itse olen pohtinut, että hybridivaikuttamisessa pyritään luomaan mahdollisia maailmoja ja saamaan ihmiset pohtimaan niitä. Tässä mielessä vaikuttaminen on täysverisen postmodernia (mitä itse asiassa inhoan). MH17 on hybridisodan hyökkääjälle vain teksti. Mutta se kone ammuttiin oikeasti. Lapset ja nuoret kuolivat. Heillä on läheisiä, jotka surevat.

Sä käsittelet teemaa nyt substanssien kautta. Se ei aukea siitä suunnasta. Mä mietin käsitellä sitä sekä narratiivisten/dramaturgisten rakenteiden että vaikuttamisen dynamiikan kautta.

Nopeahko kirjoittainen toki auttaa jonkin verran, mutta asia ei aukea kovin monelle ilman isoa kerää paksua rautalankaa. Se taas tarkoittaa suuria tekstimassoja.
 
  • Tykkää
Reactions: KIM
Sä käsittelet teemaa nyt substanssien kautta. Se ei aukea siitä suunnasta. Mä mietin käsitellä sitä sekä narratiivisten/dramaturgisten rakenteiden että vaikuttamisen dynamiikan kautta.

Nopeahko kirjoittainen toki auttaa jonkin verran, mutta asia ei aukea kovin monelle ilman isoa kerää paksua rautalankaa. Se taas tarkoittaa suuria tekstimassoja.

Pirulle pikkusormi ja katsotaan, mitä tapahtuu? :sneaky:
 
Pirulle pikkusormi ja katsotaan, mitä tapahtuu? :sneaky:

Mietin vähän että mihin olisin asian tunkenut ja päädyin Taktikkaan ja strategiaan. Siellä sekavaa horinaa otsikolla "Hybridivaikuttamisen narratiivinen rakenne ja dynamiikka".

Väsyneillä aivoilla en oikein saanut aihetta avattua kunnolla. Avaamisessa on muutenkin ongelmana se, että vaikka ihmisille kuinka sanoisi että pitää irrottautua vähäksi aikaa substanssikeskeisyydestä ja analyyttisyyteen uskomisesta, niin alle yksi sadasta kykenee tai edes haluaa irrottautua noista siksi aikaa kuin se olisi asioiden tajuamiseksi välttämätöntä.
 
Voin selittää yhden omista pelikuvioista. Se on erittäin tehokas, mutta sillä on todella kova hinta.

1. Jos voi jatkaa eri suuntaan, niin sitten jatketaan. Pahantahtoisista kusipäistä eroon pääseminen on aina elämän laatua parantava asia, vaikka samalla joutuisi luopumaan jostain tärkeästä.

Muutama hajahuomio kohtaan 1.
  1. Jos voi jatkaa eri suuntaan, niin sitten jatketaan. Pahantahtoisista kusipäistä eroon pääseminen on aina elämän laatua parantava asia, vaikka samalla joutuisi luopumaan jostain tärkeästä.
Kyllä. Elämässä ja etenkin työelämässä ylös tai ulos (up or out) on oiva ohje, vaikkei edes varsinaisia vaikeuksia tai vastoinkäymisiä olisi. Just in case. Liikkuvaan maaliin on vaikeampi osua. Vierivä kivi ei sammaloidu.

Erityisen tärkeäksi neuvo nousee, jos työyhteisöön on sattunut “pahantahtoinen kusipää”. Onneksi suurin osa kollegoista on tavallisia, mukavia ihmisiä (tilastollisestikin). Mutta pieni prosentti ei ole. Esimerkiksi narsisteja on noin 1% väestöstä. Sadan hengen työyhteisössä on yksi “kusipää”. Sellaisen hyökkäyksen kohteeksi ei ole ilo joutua.

Pitää päästä joko ylös tai ulos. Ylemmästä asemasta on turvallisempaa vastata tuleen. Vaihtoehtoisesti täytyy vaihtaa työpaikkaa. Tuleen ei saa jäädä makaamaan.
 
  1. Jos voi jatkaa eri suuntaan, niin sitten jatketaan. Pahantahtoisista kusipäistä eroon pääseminen on aina elämän laatua parantava asia, vaikka samalla joutuisi luopumaan jostain tärkeästä.
Erityisen tärkeäksi neuvo nousee, jos työyhteisöön on sattunut “pahantahtoinen kusipää”.. ...Esimerkiksi narsisteja on noin 1% väestöstä. Sadan hengen työyhteisössä on yksi “kusipää”. Sellaisen hyökkäyksen kohteeksi ei ole ilo joutua.

Pitää päästä joko ylös tai ulos. Ylemmästä asemasta on turvallisempaa vastata tuleen. Vaihtoehtoisesti täytyy vaihtaa työpaikkaa. Tuleen ei saa jäädä makaamaan.

Narsismikirjoon kuuluu neljä häiriötä: narsistinen, epäsosiaalinen, epävakaa ja huomiohakuinen persoonallisuushäiriö. Yhteensä noi neljä tekevät paljon, paljon enemmän kuin prosentin. Epävarmana ulkomuistiarviona heittäisin että taisi mennä aika lähelle haarukkaa 4 - 5.6%. Samalla korostan, että tuohon haarukkaan ei pidä sitä tarkistamatta luottaa.

Itse varsin luovana kaahona pyrin etsimään sellaisia ympäristöjä, joissa voin olla erilaisten dominanssihierarkioiden ulkopuolella. Siellä on helpointa ja mukavinta elää. Siellä saa olla oma itsensä. Ja siellä ei tarvitse ottaa liian tosissaan naurettavia nokkimisjärjestyspelejä.
 
Narsismikirjoon kuuluu neljä häiriötä: narsistinen, epäsosiaalinen, epävakaa ja huomiohakuinen persoonallisuushäiriö. Yhteensä noi neljä tekevät paljon, paljon enemmän kuin prosentin. Epävarmana ulkomuistiarviona heittäisin että taisi mennä aika lähelle haarukkaa 4 - 5.6%. Samalla korostan, että tuohon haarukkaan ei pidä sitä tarkistamatta luottaa.

Itse varsin luovana kaahona pyrin etsimään sellaisia ympäristöjä, joissa voin olla erilaisten dominanssihierarkioiden ulkopuolella. Siellä on helpointa ja mukavinta elää. Siellä saa olla oma itsensä. Ja siellä ei tarvitse ottaa liian tosissaan naurettavia nokkimisjärjestyspelejä.

Tuo prosentti voi olla varovainen arvio. Narsistisia piirteitä ja käyttäytymistä esiintyy enemmänkin, mutta jokainen itsekäs ihminen ei ole narsisti.

Häiriötasoinen narsisti on itsekeskeinen, huomionkipeä, kateellinen ja hyväksikäyttävä. Narsisti kokee uhkaa itseään kohtaan osaavampien seurassa. Siksi narsisti voi saada esim. työpaikalla paljon pahaa aikaan.

Tutkimuksella on osoitettu että narsismin voi testata yksinkertaisesti kysymällä, minkä verran henkilö on omasta mielestään narsisti. Yhden kysymyksen testi oli kilpailukykyinen muiden psykologisten narsismitestien kanssa. Narsisti ei nimittäin näe narsismiaan negatiivisena ominaisuutena.

Psykologi Theodore Millon erottaa narsistisessa luonteessa neljä alatyyppiä, joista samalla henkilöllä voi esiintyä vain yksi tai kaikki yhtä aikaa: [8]
  • periaatteeton, epäsosiaalisia piirteitä
  • elitistinen, edellyttää etuoikeuksia, hyödyntää tuttavuuksia, julkisivu ei pidä yhtä todellisuuden kanssa
  • don Juan -tyyppi, viettelevä, hedonistinen, patologinen valehtelija
  • kompensatorinen, syvän huonommuuden tunteen täyttämistä ylemmyydentuntoisuudella
https://fi.wikipedia.org/wiki/Narsistinen_persoonallisuush%C3%A4iri%C3%B6

Narsisti hakee tyydytystä toisten voittamisesta ja hänen on vaikea sietää häviämistä.

Narsisti ihailee valtaa ja tavoittelee sitä. Narsistiseen persoonallisuushäiriöön sairastuneet henkilöt yliarvioivat säännönmukaisesti omat kykynsä ja vähättelevät toisten ominaisuuksia. Heidän ajatusmaailmansa tukee käsitystä omasta paremmuudesta ja he myös odottavat toisten kohtelevan heitä ylivertaisena. Narsistisen henkilön kyky myötätuntoon on heikentynyt ja hän käyttää toisia hyväkseen. Narsistin käytös voi olla ylimielistä ja jopa röyhkeää. Narsistinen henkilö on usein kateellinen toisten saavutuksista. Narsistin omissa mielikuvissa pyörii jatkuvasti ajatuksia menestyksestä, voimasta, kauneudesta tai suuresta rakkaudesta.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsii koko väestöstä alle 1 %. Hoitoon tulleesta potilasaineistosta siitä kärsii 1-16 prosenttia.

https://www.terve.fi/artikkelit/narsismi-naista-merkeista-narsistin-tunnistaa

Taloudellinen riippumattomuus tai muu vapautus valtapeleistä on lopullinen ratkaisu ongelmaan. Dominanssihierarkioissa täytyy kuitenkin oppia tunnistamaan, torjumaan ja tyrmäämään pahimmat luonnehäiriköt.
 
Itse varsin luovana kaahona pyrin etsimään sellaisia ympäristöjä, joissa voin olla erilaisten dominanssihierarkioiden ulkopuolella. Siellä on helpointa ja mukavinta elää. Siellä saa olla oma itsensä. Ja siellä ei tarvitse ottaa liian tosissaan naurettavia nokkimisjärjestyspelejä.

Olen epäluova mr. keskiverto ja viihdyn samoin kuvaamassasi tilassa.
 
Tuo prosentti voi olla varovainen arvio. Narsistisia piirteitä ja käyttäytymistä esiintyy enemmänkin, mutta jokainen itsekäs ihminen ei ole narsisti.

Mulle tulee ulkomuistista mieleen narsistista persoonallisuushäiriötä koskien sellainen luku kuin 1.2%. Voin muistaa väärin. Suurin osa miehiä, mutta naisiakin aika paljon.

Epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö menee muistaakseni todella selvästi alle prosentin. Ulkomuistista väittäisin että kohtalaisen lähelle puolta prossaa menee. Tämä on näistä neljästä lähimpänä niitä, joista puhutaan psykopaatteina, sosiopaatteina tms.

Epävakaa persoonallisuushäiriö taisi olla vähän päälle prossan. Erittäin, erittäin naisvaltainen ryhmä. (Drama Queen -tyypit jne.)

Huomiohakuinen persoonallisuushäiriö... En muista prosentteja. Hatusta heittäisin että saattaa olla aika lähellä prossaa. Näistä se ylivoimaisesti harmittomin. Pyrkii koko ajan olemaan esillä ja huomion kohteena. "Patologisen huomiohakuinen muttei paha" voisi olla aika hyvä luonnehdinta.

Tää on sikäli vähän hankala aihe, että periaatteessa epäterve narsismi pitää sisällään nämä neljä persoonallisuushäiriötä, mutta narsisteista puhuttaessa viitataan useimmiten lähinnä narsistiseen persoonallisuushäiriöön.
 
Mulle tulee ulkomuistista mieleen narsistista persoonallisuushäiriötä koskien sellainen luku kuin 1.2%. Voin muistaa väärin. Suurin osa miehiä, mutta naisiakin aika paljon.

Epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö menee muistaakseni todella selvästi alle prosentin. Ulkomuistista väittäisin että kohtalaisen lähelle puolta prossaa menee. Tämä on näistä neljästä lähimpänä niitä, joista puhutaan psykopaatteina, sosiopaatteina tms.

Epävakaa persoonallisuushäiriö taisi olla vähän päälle prossan. Erittäin, erittäin naisvaltainen ryhmä. (Drama Queen -tyypit jne.)

Huomiohakuinen persoonallisuushäiriö... En muista prosentteja. Hatusta heittäisin että saattaa olla aika lähellä prossaa. Näistä se ylivoimaisesti harmittomin. Pyrkii koko ajan olemaan esillä ja huomion kohteena. "Patologisen huomiohakuinen muttei paha" voisi olla aika hyvä luonnehdinta.

Tää on sikäli vähän hankala aihe, että periaatteessa epäterve narsismi pitää sisällään nämä neljä persoonallisuushäiriötä, mutta narsisteista puhuttaessa viitataan useimmiten lähinnä narsistiseen persoonallisuushäiriöön.

Mitä narsistin tunnistamiseen tulee, (sala)kateellisuus ja psyykkinen väkivalta ovat ne narsistin luonteenomaiset piirteet ja käyttäytymistavat, joita on vastaan tullut.

Narsistisen hyökkäyksen syy on kuviteltu tai todellinen uhka narsistin asemalle organisaatiossa.
  • ”Narsisti ihailee valtaa ja tavoittelee sitä.”
  • ”Narsisti kokee uhkaa itseään kohtaan osaavampien seurassa.”
  • ”Narsistinen henkilö on usein kateellinen toisten saavutuksista.”
Jos narsistin kyvyt, näytöt ja osaaminen eivät yllä halutulle tasolle, hän painaa parempiaan alas psyykkisen väkivallan keinoin, tavoitteenaan mustata maine, tahria julkikuva tai manipuloida mielikuvia. Narsisti käyttää (use), hyväksikäyttää (misuse) ja väärinkäyttää (abuse) sosiaalisia suhteitaan.
  • ”Narsisti hakee tyydytystä toisten voittamisesta ja hänen on vaikea sietää häviämistä.”
  • ”Narsistisen henkilön kyky myötätuntoon on heikentynyt ja hän käyttää toisia hyväkseen.”
  • ”Siksi narsisti voi saada esim. työpaikalla paljon pahaa aikaan.”
Jos työpaikalla on narsisti, hyökkäys alkaa tyypillisesti vaivihkaa ja kautta rantain. Narsisti tulee tekemään tuttavuutta tai pyytää töiden jälkeen ulos oluelle tms. Mutta noissa näennäisen ystävällisissä eleissä on jotakin outoa tai tavallisuudesta poikkeavaa.

Narsisti esimerkiksi alkaa udella yksityisasioista tai urkkii henkilökohtaisuuksista. Jos hän ei saa uhristaan ulos mitään arkaluontoista, narsisti siirtyy kyselemään mielipiteitä muista... toivossa, että uhri haksahtaa paljastamaan toisen ihmisen heikkouden tai uhrin omia antipatioita tai negatiivisia mielipiteitä muista. Narsisti pyrkii löytämään heikkouden, jota voi käyttää hyväkseen uhria tai muita ihmisiä vastaan. Vaihtoehtoisesti itse tapaamispaikka tai aktiviteetti töiden jälkeen altistaa ilmeisille vaaroille.

Löydettyään todellisen tai luulotellun heikkouden narsisti käyttää sitä siekailematta hyväkseen: ”Missä vaimos on?” (eronneelle). Jaaha, sinä siis olet homo! (kaappihomolle). Miten kaltaisesi poikamiehet tapaavat viettää viikonloppujaan, ABC:ssä? (pick-up baari)...

Mutta tuo on vasta alkua.
 
Mulle tulee ulkomuistista mieleen narsistista persoonallisuushäiriötä koskien sellainen luku kuin 1.2%. Voin muistaa väärin. Suurin osa miehiä, mutta naisiakin aika paljon.

Niuvan naislääkäri piti esitelmässään hyvin mahdollisena sitä, että nykymuotoiset testit -löytävät- miesnarsistin- ja potentiaali naisnarsisti jää löytämättä. Hän perusteli asian varsin monella tavalla.

Minusta rehellisiä narsisteja ym. löytyy niin housu- kuin hameväestäkin. Toimintatavat ovat erilaiset, kuten varmasti arvaatte.

Narsisti terminä on kärsinyt hyperinflaation.
 
Back
Top