Ja sitten (alustavaa) dataa Moskovan Suhoi-onnettomuudesta:
Uutta dataa Moskovan lentoturmasta: Laskuun 15 solmun ylinopeudella, kaksi yli 5 g:n maahankosketusta rikkoi koneen
Aeroflotin Suhoi Superjet -koneen lasku meni pahanpäiväisesti pieleen Moskovassa 5. toukokuuta. Onnettomuustutkijat ovat nyt julkaisseet ensimmäisiä tarkkoja tietoja turman tapahtumien kulusta. Tapahtumien tarkka analyysi on vielä kesken, joten tutkijat eivät suoraan ole ottaneet kantaa turman syyhyn. Nyt julkisuuteen tulleet tiedot epävakaasta loppulähestymisestä herättävät kuitenkin kysymyksiä ainakin koneen miehistön toiminnasta sekä koulutuksen tasosta.
Venäläiset lento-onnettomuustutkijat ovat julkaisseet ensimmäiset detaljoidut tiedot kaksi viikkoa sitten sunnuntaina Moskovassa sattuneesta lentoturmasta. Asiasta kertoivat
Flightglobal sekä
Aviation Herald.
Yhteensä 41 henkeä sai surmansa, kun Aeroflotin Suhoi Superjet 100 -matkustajakone syttyi tuleen epäonnistuneen laskeutumisyrityksen yhteydessä Sheremetjevon lentoasemalla.
Rosaviatsian mukaan Sheremetjevosta Murmanskiin matkalla ollut kone oli kiipeämässä lentokorkeuteensa, kun 7900 jalan (n. 2400 metriä) korkeudessa sen sähköjärjestelmä vikaantui. Tutkijat eivät suoraan mainitse salamaniskua, mutta heidän mukaansa kone lensi alueella, jossa oli ukkosrintama.
Sähkövian seurauksena koneen autopilotti kytkeytyi pois päältä, ja fly-by-wire -ohjausjärjestelmä putosi normaalitilasta ns. direct law-toimintamoodiin, jossa tietokone ei puutu lentäjien ohjausliikkeisiin. Tämän jälkeen kapteeni lensi konetta manuaalisesti. Kapteenilla oli yhteensä 6 800 tunnin lentokokemus, josta onnettomuuskonetyypillä noin 1 600 tuntia. Perämiehen lentokokemus oli vajaat 800 tuntia, josta Superjetillä hieman yli 600.
Vikatilanteen seurauksena lentäjät eivät pystyneet kommunikoimaan lähestymislennonjohdon taajuudella, mutta viestintä hätätaajuudella onnistui.
Loppulähestymisessä koneen massa oli 42.6 tonnia, mikä oli 1.6 tonnia yli suurimman normaalioperaatioissa sallitun laskupainon. Koneen laskulaipat olivat 25 asteen asennossa, mikä oli proseduurien mukainen laippa-asetus kyseiseen tilanteeseen. Näillä suoritusarvoilla koneen loppulähestymisnopeuden (Vapp) kuuluisi olla 155 solmua (n. 290 km/h).
Lähestyminen sujui ensin normaalisti, joskin noin tuhannen jalan (n. 300 m) korkeudessa koneen järjestelmät varoittivat useaan otteeseen windshear-ilmiöstä, eli nopeasti vaihtuvasta tuulensuunnasta ja -voimakkuudesta. Noin 260 jalan korkeudessa kone alkoi vajota liukupolun alle, ja koneen järjestelmät varoittivat tästä 180 jalan korkeudessa. Tämän jälkeen tehoa lisättiin, ja kuudentoista jalan korkeudessa koneen ilmanopeus oli kohonnut 170 solmuun (n. 315 km/h).
Koneen moottoriteho laskettiin tyhjäkäynnille, ja kapteeni teki useita amplitudiltaan kasvavia oskilloivia ohjausliikkeitä, joiden tuloksena koneen asento vaihteli välillä +6 astetta (nokka ylös)...-2 astetta (nokka alas).
Ensimmäinen maahankosketus tapahtui 900 metriä kiitotien kynnykseltä kaikille kolmelle päätelineelle. Kosketushetkellä hidastuvuus oli noin 2.5 g:tä ja ilmanopeus 158 solmua. Kone pomppasi kuuden jalan korkeuteen.
Siiven yläpinnalla olevat, nostovoimaa vähentävät lentojarrut eivät nousseet ylös. Lentoyhtiö Aeroflot kommentoi havaintoa
muistuttamalla, että konetyypin proseduurien mukaan laskukiidossa tarkoitus on ensin valita moottorijarrutus ja vasta sitten avata lentojarrut, joten lentäjät eivät toimineet tässä menetelmien vastaisesti.
Ensimmäisen maahankosketuksen jälkeen kone lensi kaksi sekuntia, jonka jälkeen se tuli uudelleen alas, tällä kertaa 155 solmun nopeudella nokkapyörälle. Hidastuvuus oli melkoinen, 5.85 g:tä.
Kone pomppasi toisen kerran, tällä kertaa 18 jalan (n. 5.5 m) korkeuteen. Kolmas ja viimeinen maahankosketus tapahtui 140 solmun nopeudessa, ja siinäkin g-voima nousi yli viiden. Tässä yhteydessä koneen rakenteet pettivät ja se syttyi tuleen.
Uutistoimisto TASS:n
tietojen mukaan onnettomuustutkijat aikovat julkaista turman ensimmäisen varsinaisen väliraportin toukokuun lopulla.
https://www.tekniikkatalous.fi/inco...-5-g-n-maahankosketusta-rikkoi-koneen-6764894