Yleisilmailu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja JR49
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
AA:n Boeing 777-300ER vaurioitui Hong Kongissa, kun rahdin lastauksen yhteydessä syttyi tulipalo

bkn-20171009175001327-1009_00822_001_01p.jpg

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171009/mobile/bkn-20171009175001327-1009_00822_001.html
 
Utissa lento-onnettomuus – laskeutuminen meni pieleen
Lentäjä ei loukkaantunut.


Kouvola
19.10.2017 klo 14:49päivitetty 19.10.2017 klo 16:33
Kouvolassa on tapahtunut ilmaliikenneonnettomuus. Hätäkeskuksen tietojen mukaan onnettomuus on tapahtunut Utissa.

Kymenlaakson pelastuslaitokselta kerrotaan, että ultrakevyt lentokone on vaurioitunut laskussa lentokentälle. Koneessa on ollut sisällä ainoastaan lentäjä. Hän ei loukkaantunut. Onnettomuuden syystä ei ole vielä tietoa.

https://yle.fi/uutiset/3-9891706

Yleensä laskeutumisen yhteydessä tulleet pikkukaputit on lentäjän virheitä. Vedetty kone ''hyllylle'', josta kone tuli alas muutamasta metristä. (Telineet alta.)
Tai loppuvedon aloitus myöhästyi ja nokkapyörä taittui alle. Tekninen vika, kuten hiusmurtuma telineissa on myöskin mahdollista. Noita voi olla vaikea havaita koneen päivätarkistuksessa, useassa koneessa telineputket ovat muotosuojien alla.

Ultrat eivät telineiltään kovia laskuja kestä. Kovahko lasku joka C-172:lla ei tuota mitään pulmia, saattaa tuottaa ultra-kuskille pientä iltapuhdetoimintaa talvikaudeksi.:)
Ultrien telineiden heikkouden syynä ovat niiden matalat painorajat. Lentoturvallisuudesta ei voida tinkiä, tingitään sitten telineiden materiaalien aine vahvuuksista. Koneiden saamiseksi laillisiin painorajoihin valmistajat ovat toimineet pääsääntöisesti juuri näin.
 
Tuohon aikaan vallitsi kevyt sivutuuli, mutta Utin kokoisella kentällä siitä ei ole haittaa, sillä tilaa ja rataa riittää. Toki jos kaveri on vetänyt kunnon pomppulaskun, niin telineet antautuu vaikka Hornetista.
 
— Kone on laskukiidossa ajautunut ulos kiitoradalta, päivystävä palomestari Asko Rouhiainen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo.
https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/12c70d00-23b0-4a2a-9f05-9501819be74b

Ei mennytkään laskussa remonttiin vaan rullauksessa.
Mahdollisia syitä Utin kaputissa:
Lasku kiitotien loppuosalle ja ajautuminen pitkäksi? Kannuspyöräkoneella tuulenpuuska sivusta riittää telemarkkiin tai sivuun ajautumiseen kiitotieltä.
Koneesta murtui poljin, sen jälkeen ohjaaminen kiitotiellä muuttuu erittäin haasteelliseksi.. Polkimet vaikuttaa sekä nokkapyörään että sivuperäsimeen, kannuspyöräkoneessa myös kannuksen kääntökulmaan.
Ohjaajaan kämmi, tuulenpuuska kampesi ja pilotti antoi väärää jalkaa. (Jos kampeaa oikealle, ohjaajan pitää antaa vasenta jalkaa.)
 
Viimeksi muokattu:
Väliaikaisratkaisuksi tarkoitettu jumbojetti on kuin suomalainen autovero. Toimii vuosikymmenestä toiseen.

TEKNOLOGIA ILMAILU
Tiedätkö, miksi Boeing 747 Jumbo Jetin ohjaamo on ylempänä kuin matkustamo? – Varautumista uhkaan, joka ei koskaan toteutunut


boeing_747_pan_am_-630x400.jpg



22.10.2017 16:09 https://tekniikanmaailma.fi/teknolo...rautumista-uhkaan-joka-ei-koskaan-toteutunut/

TEKSTI Tekniikan Maailma
Boeing 747 on keulansa muodon ansiosta helppo tunnistaa, mutta ohjaamon sijaintiin on aivan erityinen syy.
BOEING 747 eli Jumbo Jet syntyi 1960-luvulla, kun lentoliikenteen matkustajamäärät olivat rajussa kasvussa.

Lentoyhtiöt, ennen kaikkea Pan Am -yhtiön perustaja Juan Trippe, halusivat suurempia koneita, joihin mahtuisi kerralla enemmän matkustajia.

Lentokonevalmistaja Boeing tarttui toimeen: tavoitteena oli suunnitella kaksi kertaa vanhojen 707- ja 727-koneiden kokoinen uusi matkustajalentokone.

boeing_707_-e1508403164354-1024x497.jpg

Boeing 707 esiteltiin vuonna 1958. (Kuva Phinalanji/CC2.0)

Ongelmana oli kuitenkin se, että 747:n tiedettiin olevan pelkkä välivaihe siirryttäessä ääntä nopeammin lentäviin matkustajalentokoneisiin eli SST-koneisiin (supersonic transport).

Yliäänikoneet uhkasivat koko teollisuudenalaa eli perinteisiä, alle äänennopeudella lentävien lentokoneiden valmistajia. Tulevaisuudennäkymät tekivät myös Boeingin uuden koneen suunnittelusta haastavaa, koska konetyyppi olisi palveluksessa vain lyhyen ylimenokauden ajan.

boeing_sst_.jpg

Boeing SST olisi lentänyt kolminkertaisella äänennopeudella ja kuljettanut 250–350 matkustajaa. (Kuva Boeing)

Ratkaisuksi keksittiin suunnitella 747 alusta asti siten, että jo valmistuneet koneet voitaisiin myöhemmin muuntaa rahtikoneiksi ja myös uusien 747-koneiden tuotantoa voitaisiin jatkaa – kehityskulut eivät siten menisi hukkaan. Rahtihan lentäisi jatkossakin aliääninopeuksilla.

Samaan aikaan maailman rahtiliikenne oli siirtymässä irtotavarasta ja pienistä säiliöistä nykyaikaisiin rahtikontteihin, ja suuri lentokone soveltui niiden kuljettamiseen enemmän kuin hyvin.

JOTTA RAHTIKONTIT saataisiin koneen kyytiin, piti koneen keulassa olla aukeava rahtiportti. Keulassa perinteisesti sijainnut ohjaamo piti siksi siirtää rahtioven ylä- tai alapuolelle. Kumpaakin vaihtoehtoa tutkittiin.

boeing_747_anteater.jpg

Matkustajatason alapuolisella ohjaamolla varustettu 747-suunnitelma sai nimekseen ”Anteater” eli ”muurahaiskarhu”.

Lopulta päädyttiin keularatkaisuun, joka muistutti hyvin paljon Lockheed C-5 Galaxy -rahtikonetta. Lockheed-yhtiön C-5 oli syntynyt muutama vuosi aikaisemmin Yhdysvaltain ilmavoimien suunnittelukilpailussa, johon myös Boeing oli osallistunut keulastaan hyvin paljon C-5:tä – ja samalla tulevaa 747:ää – muistuttavalla koneella.

Boeingin ensimmäisissä suunnitelmissa ohjaamo oli päätason yläpuolella oleva pyöreä kupu, joka muistutti vanhojen pommikoneiden tähystämöä. Se kuitenkin tuotti liikaa ilmanvastusta, joten kohouma muutettiin pisaran malliseksi.

Näin ikoninen muoto oli syntynyt.

boeing_cx-hls_.jpg

Boeing osallistui ilmavoimien suunnittelukilpailuun Boeing CX-HLS -suunnitelmalla, jota käytettiin myöhemmin 747:n suunnittelun pohjana.

lockheed_c-5_galaxy_-e1508303339157.jpg

Kilpailun voitti lopulta Lockheed C-5 Galaxy, jossa oli paljon samaa Boeingin suunnitelman kanssa, mutta siinä keulan kohouma jatkuu koneen takaosaan saakka. (Kuva USAF)

Kun Pan Amin Juan Trippe näki suunnitelman, hän vaati ohjaamon takana olevan hukkatilan hyödyntämistä lounge-baarina, jonne kuljettaisiin alakerran matkustamosta kierreportaita pitkin.

Ratkaisu muistutti 1940-luvun Boeing 377 Stratocruiser -konetta, jossa kierreportaita pitkin laskeuduttiin päätason alla sijaitsevaan loungeen.

boeing_747_qantas_lounge_.jpg

Ensimmäisten 747-mallien yläbaarissa oli aitoa 1970-luvun tunnelmaa. Loungen varustelu vaihteli; joissain versioissa oli jopa aito pianobaari eli suurten nojatuolien keskellä piano soittajineen.

Myöhemmin, kun lentokoneisiin piti saada lisää matkustajapaikkoja, yläbaarin tilalle asennettiin ykkösluokan penkkejä ja lopulta myös koko yläkantta päätettiin pidentää, jolloin alkuvuosien ”kyhmystä” tuli lopulta siipiin asti ulottuva toinen kerros.

Boeing 747 teki ensilentonsa 1969 ja ensimmäiset koneet otettiin käyttöön vuonna 1970 Pan Amin väreissä. Konetyyppi säilytti asemansa suurimpana matkustajakoneena Airbus A380:n esittelyyn eli vuoteen 2007 asti.

boeing_747_tnt.jpeg

747:n keulan rahtiovi saattaa näyttää ahtaalta, mutta tosiasiassa Smart (269 cm) on pidempi kuin täyskokoinen 40 jalan merirahtikontti (244 cm) on leveä. (Kuva TNT)

boeing_747_rahtitila_.jpg

Jumbo Jetin sisään mahtuu tarvittaessa kaksi rahtikonttia rinnakkain ja kaksi päällekkäin – ja tietysti monta peräkkäin. Yläkuvassa tila on täytetty 20 jalan eli 6 metrin merikonteilla ja alakuvassa 40 jalan eli 12 metrin konteilla ja muulla tavaralla.

YLIÄÄNIKONEIDEN uhka alle äänennopeutta lentäville matkustajakoneille ei lopulta koskaan toteutunut.

Boeing SST -prototyyppejä alettiin rakentaa, mutta ne eivät ehtineet valmistua. 1970-luvun alussa iskenyt öljykriisi nosti polttoaineiden hintoja ja teki yliäänikoneet kannattamattomiksi matkustajaliikenteessä.

tupolev_tu-144_-e1508401201948.jpg

Tupolev Tu-144. (Kuva Nasa)

Brittiläis-ranskalainen yliäänikone Concorde ehti tehdä ensilentonsa jo 1969 – samana vuonna kuin 747 – mutta British Airways ja Air France saivat lentotoiminnan kannattamaan vain vahvasti valtioidensa tukemina. Concordeja rakennettiin yhteensä 20 kappaletta.

Neuvostoliiton Tupolev Tu-144 -yliäänilentokone lensi ensimmäisen kerran 1968. Kone muistutti paljon Concordea ja muita länsimaisia SST-suunnitelmia, mutta sekään ei onnistunut viemään markkinoita perinteisilta liikennelentokoneilta. Tupolev valmisti yhteensä 17 Tu-144-konetta.

Boeing 747:stä sen sijaan tuli menestys, jota on valmistettu kuluneen lähes 50 vuoden aikana jo yli 1 500 kappaletta, sekä matkustaja- että rahtiversioina – ja valmistus jatkuu edelleen.

Ei hassummin ”ylimenokauden lentokoneelta”.

boeing_747-8_lufthansa_-e1508402750543.jpg

Vuonna 2011 esitelty Boeing 747-8 on toistaiseksi suurin Jumbo Jet -versio, ja myös sen yläkerros on pisin. (Kuva Konstantin von Wedelstaedt)
 
Nokkapyörä ohjataan erikseen.

Puuhaa ohjaamossa riittää. Jaetaankohan tehtäviä siten, että toinen lentäjistä ohjaa nokkapyörää?

Nokkapyörälle on kyllä oma "ratti" rullausta varten, mutta nousua ja laskua varten se ohjautuu myös polkimilla sivuperäsimen mukana. Olisikohan maksimipoikkeutuksella kääntökulma n. seitsemän asteen luokkaa jos en ihan väärin muista. Ihan mahdotonta tuota olisi muuten pitää lapasessa.
 
^:salut:

Tässä Pipistrelin ultrassa akkupaketti ja sähkömosa.
Jos en ole väärässä, purtsikoissa noita käytetään varsin yleisesti paluu moottoreina.
@TBman voisi kommentoida asiaa.

Kävin tänään ilmailemassa ihan perinteisellä fossiilipolttoainetta polttavalla laitteella.:)
 
Tässä on aika hyvä opasvideo kaikille, jotka haluavat tietää miten iso liikennekone tulee laskuun (vaikka on simu niin hyvinkin realistinen koulutuskäyttöön)
eli Air Francen Boeing 777-200ER Paris CDG - LAX lähestyy ja laskeutuu Los Angelesin kentälle, joka ei ole niitä kaikkein helpoimpia...
 
Tässä on aika hyvä opasvideo kaikille, jotka haluavat tietää miten iso liikennekone tulee laskuun (vaikka on simu niin hyvinkin realistinen koulutuskäyttöön)
eli Air Francen Boeing 777-200ER Paris CDG - LAX lähestyy ja laskeutuu Los Angelesin kentälle, joka ei ole niitä kaikkein helpoimpia...

Los Angelesin kenttä on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä. Tässä kuvataan kanadalaisten Hornetien siirtolentoa Kanadasta Kaliforniaan.

 
^:salut:

Tässä Pipistrelin ultrassa akkupaketti ja sähkömosa.
Jos en ole väärässä, purtsikoissa noita käytetään varsin yleisesti paluu moottoreina.
@TBman voisi kommentoida asiaa.

Kävin tänään ilmailemassa ihan perinteisellä fossiilipolttoainetta polttavalla laitteella.:)
Juu
Kyllä on suosittu yhdistelmä paluumoottorina.
Eräällä rahamiehellä on DG.ssään tällainen yhdistelmä, mutta lisänä lähes koko siiven yläpinnalla ja korkeusvakaajan yläpinnalla aurinkokennoa.
En tiedä mitä moisen kennon liittäminen on kustantanut ja kuinka on tehdas suostunut laittamaan tuollaista, mutta tehty on....
 
Ja ilmaiseksi, mutta kuinka pitkään.

Jep, Trafi ei hyväntekeväisyyttä yleensä harrasta, juuri lähestyi laskulla:
Ilma-aluksen rekisterissäpitomaksu 60 euroa, lentokelpoisuuden valvonta MTOM alle 5700 kg 100 euroa.

No eipä niitä ihan ilmaisia harrastuksia taida paljon olla, mitä nyt puolukanpoiminta on suht. edullista. Ainakin jos kotoa pääsee suoraan kävelemällä apajille.
 
Etelä-Afrikan Kapkaupungin Thunder City oli loistonsa päivinä melkoinen paja. Porukka operoi Huntereilla, Buccaneereilla ja Lightningeilla. Dokkari kuvaa millaista oli ylläpitää ja operoida entisiä sotilassuihkareita siviilirekisterissä.


 
Back
Top