Miksi ylioppilaskokeen lähteenä käytettiin äärioikeistolaista Breitbart Newsia? – ”Täällä ei tunnettu sivuston mainetta niin hyvin”
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005364174.html
Tämän syksyn ylioppilaskirjoitukset alkoivat maanantaina pitkän kielen kuullunymmärtämiskokeella. Lähteenä koetehtävässä käytettiin erilaisia uutissivustoja kuten Telegraphia ja Yahoon uutisvirtaa.
Lähteiden joukossa oli äärioikeistolainen Breitbart News, jolla luotettavana uutissivustona on vähintäänkin kyseenalainen maine.
Breitbart on muun muassa väittänyt, että presidentti
Barack Obama syntyi Keniassa ja että ehkäisyn käyttäminen tekee naisista epämiellyttäviä ja hulluja. Sivuston hallituksen puheenjohtajana
toimii presidentti
Donald Trumpin entinen neuvonantaja
Steve Bannon.
Trumpin äänitorveksi
kutsuttua sivustoa oli käytetty kokeen lähteenä yhdessä laajemmassa osiossa ja kahdessa erilliskysymyksessä. Laajemmassa osiossa käsiteltiin Breitbartin uutista
Karl Marxin haudalla vierailun maksullisuudesta.
Ylioppilastutkintolautakunta käyttää Breitbart-sivustoa lähdemateriaalina.
Kysymyksenasettelussa sivuston taustasta ei ole mitään mainintaa.
Miten Breitbart-sivusto oli päätynyt kokeen lähdemateriaaliksi?
”Minä en ole tietoinen asiasta, sillä lautakunnan ainejaokset ovat aika pitkälti vastuussa aineensa tehtävien sisällöstä. En tiedä tarkalleen, missä kontekstissa kyseinen viittaus on ollut, mutta ylioppilastutkinto ei sulje kokeen ulkopuolelle sisällöllisesti vaikeiden asioiden käsittelemistä ”, pääsihteerin sijainen, erityisasiantuntija
Robin Lundell Ylioppilastutkintolautakunnasta sanoo ja lupaa selvittää asiaa.
Kielistä vastaava tutkintosihteeri
Anna Hatva-Jokinen soittaa myöhemmin takaisin. Hänen mukaansa englannin koe on laadittu jo yli vuosi sitten.
”Täällä ei tunnettu sivuston mainetta niin hyvin. Kysymykset eivät liity sivuston imagoon tai maineeseen mitenkään”, Hatva-Jokinen sanoo.
Ylioppilastutkintolautakunta varmistaa, että kokeeseen lainattavat tekstit ovat hyvän tavan mukaisia ja neutraaleja.
”Tekstissä ei saa esimerkiksi sortaa sukupuolia eikä teksti voi olla poliittisesti sitoutunutta. Kokeen tekijä laatii kysymykset alkuperäistä tekstiä muokaten, mutta kun idea on lähtöisin jostain, lähde pitää mainita kokeen lopussa”, Hatva-Jokinen sanoo.
Breitbart-sivuston käyttäminen kokeen lähteenä ei tapahtunut nyt ensimmäistä kertaa. Sivustoa on käytetty tällä vuosikymmenellä englannin kuullunymmärtämiskokeen lähteenä aiemmin jo seitsemän kertaa.
Viime vuosina on puhuttu paljon koululaisten medialukutaidon kehittämisestä. Millaisen viestin äärioikeistolaisen sivuston käyttäminen antaa abiturienteille?
”Tämän asian voi käsittää monella tavalla, eikä tässä ole välttämättä käsillä mikään suuri skandaali. Ehkä ainejaoksessa on etsitty kielellistä tasoa tai haluttu herättää ajatuksia. Kieltähän on joka paikassa ympärillämme, ja tämän voi katsoa olevan avaramielinen tapa kerätä erilaisia kielinäytteitä”, Lundell painottaa.
Hatva-Jokinen uskoo, että äärioikeistolaista sivustoa ei käytetä jatkossa ylioppilaskokeiden lähteenä.
Tänä syksynä ylioppilaskirjoituksiin osallistuu runsaat 37 000 abiturienttia. Englannin pitkän oppimäärän kokeeseen osallistuu lähes 18 000 abiturienttia.
Ylioppilastutkintolautakunta käyttää Breitbart-sivustoa lähdemateriaalina.