Se on varmaan selvää, että Venäjän käytös muuttui jonkin verran vuoden 2008 jälkeen. Toisaalta joku voisi sanoa, että nämä ovat olleet reaktioita (Georgian hyökkäys Tshinvaliin ja Kiovan vallankumous).
Ehkä kannattaa myös miettiä mikä johti Venäjän käytöksen muutokseen. Mitä tapahtui vuosina 1991-2008?
Mitä Moskovassa mahdettiin miettiä silloin kun NATO-maat hyökkäsivät Irakiin Venäjän vastustuksesta huolimatta? Tai kun Serbiaa pommitettiin? Tai kun Libyan "siviilien suojelu"-mandaatti muutettiin vallanvaihdokseksi?
Kenties Moskovassa mietittiin, että jos emme kohta reagoi niin meidän vuoro on seuraavana olla jonkun "humanitäärisen intervention" kohde?
Tai sitten Venäjää vain vitutti seurata sivusta lännen porsastelua ja päättivät itsekin vähän porsastella
Turha kysymys, koska Neuvostoliitolla oli ydinase ja maailman vahvimmat maavoimat. Kuka sinne olisi edes voinut hyökätä ilman varmaa tappiota?
Epäsuorana hyökkäyksensä voidaan pitää Tshetshenian separatistien/islamistien tukemista 1990-luvulla (samaan tapaan kuin Venäjä nyt tukee itäisen Ukrainan separatisteja).
Venäjän kannalta oleellista on pitää yllä riittävä sotilaallinen suorituskyky, jotta kukaan ei sinne ole jatkossakaan ainakaan suoraan hyökkäämässä. Sitähän varten Zapad järjestettiin.
Ja jos lähdetään vertailemaan Venäjän ja USA:n käymien hyökkäyssotien määrää, niin kyllä USA tämän vertailun "voittaa" aika ylivoimaisesti.
Täällä Suomessa me vihataan Venäjää, mutta meillä on ehkä vaikea ymmärtää, että maailmanlaajuisesti USA on ihan ylivoimaisesti vihatuin maa maailmassa. Tämä johtuu heidän harjoittamastaan politiikasta.