Sotilaita
Ihmiset jättävät Venäjän, kun jääminen muuttuu hengenvaaralliseksi tai saav altion hyökkiiämään valtavalla arsenaalillaan heidän koskemaftomuuttaan ja arvokkuuttaan vastaan. Juuri siitä oli kysymys Venäjän armeijassa 8 .9.2002. Viisikymmentäneljä sotilasta antoi periksi ja yritti muuttaa maasta.
20. kaartin moottoroidun jalkaväen divisioonan harjoituskenttä sijaitsee Prudboin kylan liepeillä Volgogradin läänissä. 20004. armeijanosaston 2. jaoston miehet oli viety pysyvästä tukikohdastaan harjoituskentälle Prudboihin. Se oli poikkeuksellista: he saisivat koulutusta. Heidän isähahmonsa, komentavat upseerit kouluttaisivat heitä. Syytkuun 8. päivänä nämä isähahmot, everstiluutnantti Kolesnikov, majuri Sidaiev, majuri Artemijev, luutnantti Kadijev, luutnantti Korostylev, luutnantti Kobets ja aliluutnantti Pekov, päättivät kuitenkin suorittaa kuulustelun, joka ylitti heidän valtuutensa. Kun sotilaat olivat kerääntyneet paraatikentälle, heille kerrottiin,että seuraisi tutkinta sen selvittämiseksi, kuka oli varastanut taistelu- ja tiedustelutehtäviin käytettävän maihinnousuajoneuvon yön aikana harjoituskentältä.
Sotilaat vakuuttivat myöhemmin, että todellisuudessa kukaan ei ollut varastanuta joneuvoa. Se oli juuri siellä missä pitikin, divisioonan parkkipaikalla. Upseerit olivat yksinkertaisesti ikävystyneita. He olivat, juoneet päiväkausia, tunsivat todennäköisesti olonsa kurjaksi ja päättivät saada muuta ajateltavaa simputtamalla hiukan. Tämä ei todellakaan ollut ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtui Kamyöinin harjoituskentällä. Sillä oli huono maine.
Ilmoituksen jälkeen ensimmäinen sotilaserä johdatettiin upseerien telttaan. Sinne joutuivat kaksi kersanttia ja kolme alokasta. Muiden käskettiin odottaa ulkona. Pian he kuulivat sotilastovereidensa huutavan ja vaikeroivan. Upseerit hakkasivat telttaan komennettuja. Sitten ensimmäinen erä heitettiin ulos. He kertoivat tovereilleen, että upseerit olivat lyöneet heitä pakaroille ja selkääin kenttäilapioiden varsilla sekä potkineet heitä mahaan ja kylkiluihin. Kuvaus oli tarpeeton, sillä pahoinpitelyn merkit olivat selvästi näkyvissä sotilaiden kehoissa.
Upseerit ilmoittivat pitävänsä tauon. Everstiluutnantti, kaksi majuria, kolme luutnanttia ja alialiluutnantti söisivät illallista. He ilmoittivat seuraavana vuorossa oleville sotilaille että jokainen, joka ei vapaaehtoisesti tunnustaisi varastaneensa ajoneuvoa, hakattaisiin täsmälleen samalla tavalla kuin ne, jotka nyt kiemurtelivat nurmikolla heidän telttansa ulkopuolella. Ilmoitettuaan asiansa upseerit lähitivät syömään keittoa.
Entä sotilaat? He he eivät halunneet odottaa kuin lampaat ennen teurastusta. Siispä he häipyivät. He eivät ottaneet mukaansa vartiovuororossa olevia, koska vartiopaikan jättäminen on rikos, josta seuraa sotaoikeudenkäynti ja passitus rangaistuspataljoonaan, eivätkä kävelemään kykenemättömiä pahoinpitelyn uhreja. Sotilaat marssivat harjoituskentältä muodossa kohti Volgogradia. He marssivat koko matkan hyvässä järjestyksessä vilkkaan maantien reunassa, jota pitkin 20. divisioonan upseerit matkustivat edestakaisin. Yksikään ajoneuvo ei pysähtynyt. Kukaan ei tullut kysyneeksi, mihin sotilaat olivat menossa ilman upseeria, vastoin armeijan sääntöjä.
Sotilaat marssivat kunnes tuli pimeää. He paneutuivat makuulle maantien vieressä olevalle metsäikaistaleelle. Kukaan ei tullut etsimään heita siita huolimatta, että aterian jälkeen everstiluutnantti, kaksi majuria, kolme luutnanttia ja yksi aliluutnantti palasivat ruokasalista ja huomasivat merkittävän vajeen 2. jaoston joukoissa. Heilla ei juurikaan ollut enää komennettavia. Upseerit menivät vuoteeseen tietämättöminä sotilaiden olinpaikasta. Lain mukaan upseerit olivat henkilökohtaisesti vastuussa heistä. He olivat myös täysin tietoisia siitä, että Venäjiillä upseeria ei koskaan rangaista mistään, mitä on tapahtunut alokkaalle.
Aikaisin aamulla 9.9. nuo 54 sotilasta lähtivät jiilleen liikkeelle maantietä pitkin. Ja jälleen armeijan upseerit ajoivat välinpitämättömästi ohi. Tamä itsekunnioituksella siunattu sotilaiden erillisosasto marssi puolitoista päivää, eikä kukaan kaivannut heitä 20. divisioonassa. Slryskuun 9. päivän iltana he marssivat täysin avoimesti Volgogradiin. Miliisi tarkkaili heitä, mutta kukaan ei taaskaan ollut kiinnostunut heistä. Sotilaat marssivat kaupungin keskustaan. He marssivat suoraan Volgogradin läänin Äitien oikeuksien järjestön toimistolle jossa heille hankittiin nopeasti ruokaa sekä järjestettiin yösija. Järjestö otti yhteyden varuskuntasyyttäjän virastoon.
Aamulla nimettöminä pysytelleet henkilöt olivat soittaneet järjestön puheenjohtajalle pyytääkseen häntä "tarkastamaan toimitilansa". Puheenjohtaja oli paikalla muutamassa minuutissa. ulkopuolella oli pieniä sotilasajoneuvoja, joissa oli upseereja. He eivät esittäytyneet. Sotilaat olivat kadonneet. Upseereilta kysyttiin heidän vastausta ei saatu. Äitien oikeuksien järjestön tyontekijat saivat selville, että heidän tietojarjestelmäänsä, jossa oli tietoa 20. divisioonassa tehdyistä rikoksista, oli murtauduttu ja se oli stripattu. He löysivät maton alta sotilaan jättaman lapun, jossa luki, että he eivät tienneet, minne heita oltiin viemässä; heitä hakattiin ja he tarvitsivat apua.
Ei ole paljon lisättävää. upseerit alkoivat "kaivata" sotilaitaan harjoituskentällä vasta esimiesten soitettua. se tapahtui myöhään illalla 9.9. sen jälkeen, kun järjestö oli ottanut yhteytta lehdistöön volgogradissa, ja tieto omalle lomalle lähteneistä sotilaista oli jo tullut julkisuuteen radioaalloilla. Alueellinen esikunta vaati luonnollisesti upseereilta selitystä. Yön aikana Ätien oikeuksien järjestön luo oli ilmestynyt ajoneuvoja ja kaikki 54 sotilasta oli siirretry sotilaskomendantin toimiston vartiotupaan. Sitten heidät palautettiin osastoonsa niiden samojen upseerien valvonnassa, joiden simputus oli alun alkaen saanut sotilaat jättämään harjoituskentän.
Järjestö tiedusteli syytä volgogradin varuskunnansyyttäjältä, jonka velvollisuus on varmistaa, että varuskunnan osastoissa noudatetaan lakia. Syyttäjä vastasi silmää räpäyttämättä:
"Koska ne ovat meidän sotilaitamme."
"Meidän sotilaitamme" tarkoittaa "meidän orjiamme". venäjän armeijassa kaikki on entisellään. Perverssiä käsitystä "upseerin kunniasta" on suojeltava kaiken aikaa ja sillä on aina etusija alokkaan elämään ja arvokkuuteen nähden.
Venäjän armeijassa vallitsee iljettävä perinne, jonka mukaan sotilas on upseerin orja. Upseeri on aina oikeassa ja voi kohdella sotilasta mielensä mukaan. Armeijakäytäntöjen siviilikontrolli, josta puhuttiin paljon Jeltsinin kaudella ja josta laadittiin jopa lakiluonnos on kuollut ja kuopattu. Presidentti Putin jakaa armeijan perinteisen näkemyksen upseerien oikeuksista ja pitää siviilien harjoittamaaasevoimien tarkkailua täysin sopimattomana. Vapaaehtoiset toimijat ovat keränneet systemaattisesti tietoja 20004. osaston upseerien tekemistä rikoksista sotaoikeuden syyttäjänvirastoon, ensisijaisesti varuskunnansyyttäjälle, mutta myös jokaiselle korkeammassa asemassa olevalle aina Moskovassa sijaitsevaan pääsotaoikeuden syyttäjänvirastoon saakka, mutta mitään ei ole tapahtunut. Syyttäjänvirasto on päättänyt painaa koko asian villaisella.
*****************************************************************
Misa Nikolajev asui Moskovan läänissä. Hänen perheensä saattoi hänet armeijaan heinäkuussa 2001. Hänet lähetettiin rajavartiostoon, rajalla sijaitsevaan asemapaikkaan kymmenen tunnin lentomatkan päähän Moskovasta. Hän joutui saarelle Pienille Kuriileille. Juuri nämä saaret ovat suuresti hiertäneet venäläisiä ja japanilaisia poliitikkoja toisesta maailmansodasta lähtien.
Poliitikkojen väitellessä jonkun muun täytyy vartioida rajaa. Misa oli yksi vartijoista. Hän kesti vain kuusi kuukautta etuvartiossa Venäjän kaukoidässä, hän kuoli 22.12.2002. Syksyyn mennessä Misa oli jo kirjoittanut kotiin hälyttavia kirjeita huomattuaan vartalossaan märkiviä haavoja. Han pyysi perhettään lähettämäen laäkettä: "itse asiassa mitä tahansa lääkettä märkimiseen, jotain antiseptistä ainetta, sidetarpeita ja niin paljon laastaria kuin suinkin. Täällä ei ole mitään." Hänen vanhempansa lähettivät paketit mukisematta, tietoisina siitä, että armeijan rahat olivat vähissä ja ajatellen, että asiat eivät voineet olla niin huonosti - työskentelihän Misa edelleen kokkina armeijan keittiöissä. Vanhemmat olettivat, että hänta ei päästettäisi lähellekään ruuanvalmistusprosessia, jos hän olisi vakavasti sairas.
Misa valmisti silti edelleen aterioita joukoille, jopa silloinkin kun hänen ihonsa oli märkivien haavojen peitossa. Hänen ruumiinavauksensa suorittanut patologi kertoi, että onnettoman sotilaan kudokset sananmukaisesti repesivät auki skalpellin alla. 2000-luvun alussa venäläinen sotilas mätäni elävältä upseeriensa silmien alla, vailla minkäänlaista lääkärinhoitoa. Misan tappoi hänen esimiestensä täydellinen vastuuttomuus.
*******************************************************************
Dimitri Kiselev lahetettiin palvelukseen Istran kylaan, Moskovan lääniin. Venäjiilla sellaista komennusta pidetään onnenpotkuna. Han oli lahella Moskovaa, hänen moskovalaiset vanhempansa saattoivat vierailla poikansa luona ja taistella itsensä komentavan upseerin puheille, mikäli Dimitri tarvitsisi apua. Nyt ei ollut kysymys Kuriilien saarista. Se ei kuitenkaan pelastanut Dimitriä hänen rappioituneilta upseereiltaan.
Everstiluutnantti Aleksander Boronenkovilla, alokas Kiselevin komentavalla upseerilla, oli tuottoisa sivubisnes. Se ei ole mitenkiän tavatonta nyky-Venäjän armeijassa. Ihmiset turvautuvat kaikenlaisiin temppuihin, koska heidän palkkansa on surkea. Kyseinen everstiluutnantti teki kuitenkin vaihtokauppaa sotilailla. Istra on kakkoskotien datsa-yhdyskunta, ja Boronenkov myi sotilaansa läheisten maatilkkujen omistajille halvaksi työvoimaksi. Sotilaat tekivät työtä pelkiillä ruokapalkalla: heidan palkkansa meni suoraan komentavalle upseerille. Tällainen rahantekotapa ei tosiaankaan ole ainutlaatuista, sillä huijaus on levinnyt todella laajalle. Sotilaat "myydään" rikkaille ihmisille palkattomiksi työläisiksi, siis orjiksi, sotilaspalveluksensa ajaksi. Upseerit käyttävat tätä palkatonta työvoimaa "hyödyllisinä" pitämiensä ihmisten kanssa tehtäviin vaihtokauppoihin. Jos upseeri tarvitsee autonkorjaajaa mutta on rahaton, hän paimentaa muutaman sotilaan autokorjaamolle. He työskentelevät siellä palkatta niin kauan kuin korjaamo vaatii, ja vastapalveluksena upseeri saa autonsa korjattua.
Kesäkuun lopulla vuonna 2002 oli vastavärvätyn Dimitri Kiselevin vuoro joutua orjakaupan uhriksi. Alokas Kiselev lähetettiin rakentamaan taloa eräälle herra Karabutoville, Istran seudun puutarhanhoitoyhdistyksen Mirin jäsenelle. Alun perin Dimitri rakensi taloa, mutta sitten häntä ja seitsemää muuta värvättyä vaadittiin kaivamaan tontin pituinen syvä oja. 2. heinäkuuta, kello seitsemän illalla ojan seinät romahtivat haudaten alleen kolme poikaa, Dimitri heidän joukossaan. He tukehtuivat maa-aineksen alle. Hänen vanhempansa yrittivät saada everstiluutnantti Boronenkovin oikeuteen, mutta tämä onnistui livahtamaan kuin koira veräjästä. Everstiluutnantti tunsi monia "hyödyllisiä ihmisiä". Dimitri oli Kiselevien ainoa poika.
*******************************************************************
42839. armeijanosasto oli 28.2.2002 sijoitettuna Tsetseniaan lahelle Kalinovskajan kylää, paikkaan, jossa ei ollut taisteltu pitkään aikaan. "Papat" olivat juomassa itseään pöydän alle. Papat - pian reserviin kotiutettavat rivisotilat - ovat armeijan hirvittävin, murhaavin porukka. Illalla papoista tuntui, että vodka alkoi loppua, ja he käskivät ensimmäistä paikalle tullutta sotilasta, Juri Diatsenkoa, lähtemään kylaan ja "hankkimaan lisää ihan mistä haluat". Sotilas kieltaytyi. Oli hänen vuoronsa vahtia osaa ympärysvarustuksesta, eikä hänellä ollut oikeutta jättää asemapaikkaansa. Sitä paitsi, kuten hän huomautti, hänellä ei ollut rahaa. Papat käskivät häntä varastamaan jotain kylästä ja hankkimaan heidän vodkansa siten. Juri kieltäytyi.
He hakkasivaht äntä raa'asti viiteen asti aamulla ja alistivat hänet aina väilillä julmiin, iljettäviin nöyryytyksiin. He kastoivat lattiarätin vessanpönttöönja hieroivat saastan Jurin kasvoihin. He pakottivat hänet pesemään lattian ja hanen kumartuessaan he tunkivat vuorotellen mopin varren hänen peräaukkoonsa. Viimeistelläkseen "harjoitusrupeamansa", kuten he sitä kutsuivat, papat raahasivat Jurin kanttiiniin ja pakottivat hänet syömään kolmilitraisen astian puuroa. He löivat heti, jos hän yritti keskeyttää.
Missä upseerit olivat? Sinä yönä hekin joivat itseään tiedottomiksi ja olivat fyysisesti kyvyttömiä vastaamaan yhtään mistään. 29.8.2002 Juri Diatsenko löydettiin muonavarastosta noin kuudelta aamulla. Han oli hirttäytynyt.
*******************************************************************
Siperia ei ole Tsetsenia. Se on kaukana sodasta, mutta sekään ei auta. Valeri Putintsov, Tjumenin läänissä syntynyt poika, komennettiin Krasnojarskin alueelle palvelemaan strategisten ohjusjoukkojen eliittiosastoissa Uzurin kaupungissa. Hänen äitinsä Svetlana Putintsova oli riemuissaan. Koska he olivat tekemisissä planeetan uudenaikaisimpien ja vaarallisimpien aseiden kanssa, ohjusyksiköiden upseereja pidettiin armeijan sivistyneimpinä. Heidän ei uskottu ryyppäävän, pahoinpitelevän värvättyjä eikä laiminlyövän kurinpitoa. Pian Svetlana alkoi kuitenkin saada pojaltaan ahdistavia kirjeita, joissa tämä kertoi upseerien olevan "pelkkiä shakaaleja".
Valeri ei koskaan palannut äitinsä luo. Uzurin kasarmin upseerit olivat täysin holtittomia. Luutnantit ryöstivät sotilaat puhtaiksi nöyryyttäen jokaista, kuten Valeria, joka yritti sailyttaa arvokkuutensa. Hänen osastossa viettämänsä puolen vuoden aikana neljä sotilasta kannettiin pois arkussa, jokainen heistä oli alokas ja jokainen oli pahoinpidelty kuoliaaksi.
Upseerien ensimmäinen temppu oli Valerin asepuvun takavarikoiminen (sotilailla ei ole muuta vaatetusta kuin asepuku). He sanoivat Valerille, että hänen täytyy lunastaa se. He olettivat hänen kirjoittavan kotiin ja pyytävän kotiväkeä lähettämään pikaisesti rahaa. Valeri harasi vastaan. Hän tiesi äitinsä elävän hyvin vaatimattomissa oloissa vanhan, elakkeella olevan isoäidin, Valerin sisaren ja tämän pienen fyttären kanssa. Äidillä tuskin olisi varaa liihettää hänelle rahaa. Täman vuoksi Valeria hakattiin raa'asti yhä uudelleen. Lopulta hän sai tarpeekseen. Han kävi upseerien kimppuun ja joutui niskoittelusta vartiotupaan. Häntä syytettiin aiheettomasti paosta ja haavoitettiin vakavasti. Svedana Putintsova tuli levottomaksi ja soitti osaston komentavalle upseerille everstiluutnantti Butoville, joka kertoi osaavansa lyödä ihmisiä niin, ettei jaanyt mitään jälkiä. Svetlana jätti kaiken niille sijoilleen, lensi suoraan Uzuriin ja löysi poikansa kuolemankielissä
Tällä oli ampumahaavoja lantiossa, virtsarakossa, virtsanjohtimessa ja reisivaltimossa. Sairaalassa äitiä kiiskettiin etsimään verta verensiirtoa varten: "Nopeasti! Meille ei ole tääillä verta." Hänen odotettiin löytavan luovuttajia, vaikka hän oli yksin vieraassa kaupungissa. Hän ryntäsi takaisin armeijanosastoon pyytämään apua. Komentava upseeri kieltäytyi. Svetlana ravasi ympäiri kaupunkia yrittäen pelastaa poikansa. Hän epäonnistui. Verensiirtoa vaille jeenyt Valeri kuoli 27.2.2002. Yhdessä viimeisistä kirjeistään han oli kirjoittanut äidilleen: "En pahemmin odottanut apua upseereilta. He eivät pysty muuhun kuin nöyryyttämään ihmisiä."
*******************************************************************
Venäjän armeija on aina ollut yksi valtion peruspilareista. Tanakin päivänä se on tyypillisesti piikkilangan ympäröimä vankileiri, jossa maan nuoret kansalaiset ovat vangittuina ilman oikeudenkäyntiä. Siellä vallitsevat upseereiden säätämät vankilamaiset säännöt. Se on paikka, jossa "huussissa päälle kuseminen'
on koulutuksen perusmetodi. Tällä ilmauksella Putin kuvasi tapaa, jolla hän aikoi kohdella Venäjän sisäisiä vihollisia valtaan päästyään.
Saattaa olla, että tällainen asiaintila sopii presidentille oikein hyvin. Onhan hänellä everstiluutnantin epoletit ja kotona kaksi tytärtä, joiden ei koskaan tarvitse palvella armeijassa. Muut, asemansa turvin pikkukonnien lailla lain yläpuolella remuavaa upseerikastia lukuun ottamatta, se saa kuitenkin perin onnettomiksi. Tämä koskee etenkin poikalapsien vanhempia, joiden pojat ovat päässeet asevelvollisuusikään. Heilla ei ole aikaa odottaa niitä armeijan uudistuksia, joita on luvattu jo kauan, mutta joita poikkeuksetta lykataan yhe uudelleen. He pelkäävat päästää poikiaan pois kotoa, vain lähetettäviksi johonkin paikkaan, josta ei ole paluuta.
*******************************************************************
Ylläolevat ovat lainauksia Anna Politkovskajan kirjasta "Putinin Venäjä"