корыто (koryto) – tarinoita kaukalolta

Se "pieni hengähdystauko" olisi tarkoittanut uuden soturisukupolven kasvattamista vaipoista univormuun. Neuvostoliitto kaapi laarin pohjia keväällä 1945 ja hoippui tyrmäyksen partaalla. Taisteluun heitettiin jo kaikki edes joten kuten kynnelle kykenevät. Punnukset itärintamalla olivat painumassa Saksan hyväksi kesällä 1943, taitekohtana operaatio Zitadelle jolla pyrittiin tuhoamaan puna-armeijan päävoimat. Nykyäänhän tuo tunnetaan Kurskin taisteluna ja Neuvostoliiton glorifioituna voittona. Todellisuudessa Stalinin pelasti häviöltä samaan aikaan Sisiliaan tehty maihinnousu joka pakotti saksalaiset siirtämään joukkojaan itärintamalta Italiaan.

Italiaan ei siirretty yhtä ainutta divisioonaa itärintamalta.
Sinne siirrettiin muutama divisioona Saksasta jotka olisivat muuten varmaan lähteneet itärintamalle, mutta aika fakiiri saa olla jos onnistuu todistelemaan että jonkun 3-4 divisioonan poissaolo ratkaisi 600+ divisioonan rintaman kohtalon.
 
Italiaan ei siirretty yhtä ainutta divisioonaa itärintamalta.
Sinne siirrettiin muutama divisioona Saksasta jotka olisivat muuten varmaan lähteneet itärintamalle, mutta aika fakiiri saa olla jos onnistuu todistelemaan että jonkun 3-4 divisioonan poissaolo ratkaisi 600+ divisioonan rintaman kohtalon.

Laatu merkitsee joskus enemmän kuin määrä. Kun painopisteestä jossa puntit ovat aika tasan irroitetaan muutama kärkidivisioona, vaaka lähtee kallistumaan eri suuntaan. Merkittävä tekijä oli myös Luftwaffen yksiköiden siirtäminen itärintamalta valtakunnan puolustukseen jonka seurauksena punailmavoimat saivat ilmayliherruuden itärintamalla.
 
Viimeksi muokattu:
Andrei Zubov

Vuonna 1952 Moskovassa syntynyt Andrei Zubov on useilla akateemisilla huomionosoituksilla palkittu historioitsija ja politiikan tutkija.

Maaliskuussa 2014 Zubov julkaisi artikkelin jossa hän kritisoi jyrkästi Venäjän toimia Krimillä, otsikolla "Näin on jo tapahtunut". Artikkelissa verrataan Putinin toimia Hitlerin toimeenpanemaan Itävallan ja Tšekkoslovakian Sudettialueiden liittämiseen Saksaan vuonna 1938. Tämän seurauksena Zubov sai potkut professorin virastaan. Zubovin potkujen on tulkittu olevan ennakkotapaus ja varoitus muille liian itsenäisille ajattelijoille.

Novaja Gazetan toimittaja Antonida Pasinina haastatteli Zuboita tapahtuman jälkeen. Alla olevat sitaatit ovat tästä haastattelusta.

Yliopiston joutumisesta Putinin hallinnon tiukkaan ohjaukseen Zuboi toteaa seuraavaa:

"Valtion politiikka kansainväilisissä asioissa on vaihtunut urani aikana kymmeniä kertoja. Se oli yhdenlainen, kun valmistuin Leonid Breznevin aikana vuonna 1973, toisenlainen silloin, kun joukkomme läihetettiin Afganistaniin, kolmas Mihail Gorbatsovin, neljäs Boris Jeltsinin ja Andrey Kozyrevin aikana.

Mitä opetan opiskelijoille? Opetanko heidät olemaan hallituksen lakeijoita? Onko opiskelijoiden aina puolustettava, mitä hallitus tekee? Minun ei siis tulisikaan opettaa myönteistä arvomaailmaa suhteessa elämään, esimerkiksi kansainväilisiin suhteisiin tai kansainväiliseen politiikkaan.

Tehtäväni on, luojan kiitos, kasvattaa ihmisissä absoluuttista moraalista kriteeriä eli totuutta, oikeudenmukaisuutta. Osoittaa, miten sitä voidaan soveltaa kansainväilisissä suhteissa. Tätä tarkoittaa akateemisen vapauden periaate. Totta kai opiskelijoiden, jotka menevät töihin ulkoministeriöön tai muihin valtion laitoksiin, tulee toteuttaa valtion ja hallituksen linjaa - kuitenkin vain virassaan. Ihmisinä heidiin pitää ymmärtää totuus. Tiedostaa, milloin he voivat tehdä töitä hallituksen eteen ja milloin eivät. Minä en ole virkamies, kuten eivät ole muutkaan opettajamme. Professorit ja opettajat ovat sopimuspalkkaisia vapaiden ammattien edustajia. Minulla on kolmivuotinen sopimus, ja opetan tiettyjä aineita. Muuten olen vapaa kansalainen, jolla on oikeus lausua mielipiteensäkaikista kysymyksistä. Etenkin, koska en lausu niitä luennoillani, mitä ei saa tehdä, vaan Venäjiillä julkaistavassa sanomalehdessä. On hullua ajatella, että MGIMO:n koko professorikunta puolustelee kaikissa lehdissä ministeri Sergei Lavrovin tekoja ja alkaa puolustaa yhteen ääineen uutta linjaa, kun kurssi muuttuu."

Zubovin entinen työnantaja Moskovan valtiollinen kansainvälisten suhteiden instituutti MGIMO on todennut olevansa ulkoministeriön korkeakoulu: Se kouluttaa asiantuntijoita, jotka noudattavat valtion politiikkaa. Jos ulkopoliittinen päätös on työntekijälle vastenmielinen, tämä voi irtisanoutua, MGIMO katsoo.

Zubovin erottamisen taustalla tapahtuneesta prosessista ja siitä, tuliko laitokseen käsky erottaa vallanpitäjiä vastaan noussut professori hän toteaa:

"Olen melko varma, ettei se ollut vain suositus. Kukaan ei ole enää aikoihin esittänyt suosituksia. Se oli käsky tai, kuten ilmiötä kutsuttiin neuvostoaikoina, puhelinpäätös: professori Zubovin pitää lähteä korkeakoulusta. Olen kuullut, että rehtori oli hyvin haluton irtisanomaan minut. Se on luonnollista. Olen työskennellyt korkeakoulussa niin pitkään, esittänyt samanlaisia näkemyksiä. Kaikki oli hyvin. Näikemykseni eivät ole muuttuneet. Sen sijaan valtakoneiston suhtautuminen toisinajatteluun on muuttunut. Siitä erottaminen johtuu”

Kolleegoistaan Zubov toteaa:

"He suhtaufuivat eri tavoin. Kukaan ei esittäinyt tuomitsevia kantoja. Jopa henkilöstöosaston väeltä, joka laati irtisanomispaperini, kuulin kommentteja:'Tämä on vääirinkäsitys. Te olette kunnioitettu ihminen. Mielipiteenne ovat laajasti tunnettuja. Miten Teidät voidaan erottaa mielipiteenne takia?' Monet laitosten johtajat ovat soittaneet, kirjoittaneet ja esittäineet tukensa henkilökohtaisissa tapaamisissa."

Omista motiiveistaan Zubov sanoo:

”Pidän tuota tekoa (kannanotto Krimin haltuunottoa vastaan) velvollisuutenani. Olen Venäjän kansalainen. Mielestäni nyt tehdään tekoja, jotka johtavat traagisiin seurauksiin maan kannalta, kansan kannalta, jopa valtion eheyden kannalta. Siksi velvollisuuteni on tuoda julki mielipiteeni. Selittää ihmisille sen taustat. Julkaistu artikkelini, josta täimä jupakka alkoi, oli osoitettu kansalaisille, ei hallitukselle. Yritin selittää, ettei rajojen muuttamisia, alueiden anastuksia pidä tukea, ei edes, kun siihen liittyy Venäjän kansan yhdistäminen. Se johtaa läihitulevaisuudessa erittäin ikäviin seurauksiin. Mainitsin esimerkkinä Saksan, joka natsiakaan toimi samalla tavalla. Lähes kaikki saksalaiset juhlivat saksan kielisten alueiden liittämistä kolmanteen valtakuntaan. Lopulta kaikki päättyi katastrofiin."

”Jo Krimin skenaario tuntui täysin mahdottomalta. Kukaan ei ole siirrellyt rajoja Euroopassa vuoden 1945 jäilkeen. Kukaan ei ole vallannut keneltäikääin palaakaan maata. Voidaan viitata Kosovon tapaukseen, mutta siinä tilanteessa tehtiin päätös itsenäisen valtion perustamisesta. Se esti serbien harjoittaman albaanien sorron. Kosovo on nyt itsenäinen valtio. Sen enempää Yhdysvallat kuin Britannia tai Italia ei ole liittänyt sitä itseensä. YK:n päätöslauselman mukaan kansakunnalla on itsemäärääimisoikeus, jos sen olemassaoloon kohdistuu valtion alueella uhka. Sellaista Krimillä ei ollut. Siksi pidin Krimin skenaariota mahdottomana."

Talouspakotteista ja muista Venäjää vastaan suunnatuista toimenpiteistä:

"Venäjän eristäminen kansainvälisestä yhteisöstä on traagista. Heikon kansantaloutemme oloissa se on kolmin verroin traagista. Taloutemme tuhottiin neuvostoaikana. Tuhoaminen on saatettu päätökseen sen jälkeisinä 25 vuotena. Eristäytymispolitiikassa vajoamme Pohjois-Korean tasolle. Haluatteko elää Pohjois-Koreassa?"

Sensuurista ja toisinajattelijoiden vaijentamisesta:

"Mitä heikommin (vallanpitäjien) toimenpiteet on perusteltu, sitä välttämättömämpää sensuuri on. Jos hallituksen päätökset ovat järkevästi selitettävissä, sensuuria ei tarvita. Silloin, kun jokin ryhrmä haluaa pitää vallan itsellään, se turvautuu sensuuriin. Neuvostoaikana valtakoneisto oli täysin ihmisvastainen. Kymmeniä miljoonia tapettiin nälkään, teloitettiin, menehtyi leireillä tai köyhyyteen. Siksi tarvittiin ehdotonta sensuuria, joka vakuutteli, että tulevaisuudessa laulamme ja nauramme kuin lapset. Olemme menossa samaan suuntaarl. Se on surullista. Muun muassa sensuuri tuhosi Neuvostoliiton. Venäjälle käy samoin, jos nykyiset kehityskulut jatkuvat."

Putinistisen retoriikan ja neuvostoretoriikan eroista professori toteaa:

"Niiden välillä on suuri ero. Mitä Pravda kirjoitti? 'Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!' Retoriikka oli sen tyyppistä, että Neuvostoliitto edistää maailman kaikkien työtä tekevien vapautta. Että se puolustaa työläisiä ja vastustaa pääomaa. Mistään sellaisesta puheesta ei ole tietoakaan. Pääomaa taas on vaikka kuinka paljon. Ennen ei ollut kapitalisteja, yksityistä bisnestä, miljardöörejä ja miljonäärejä. Nyt heitä on enemmän Venäjällä kuin monissa muissa maissa.

Silloin puheenparsi oli, että rakennamme ateistista valtiota, jossa marxismi-leninismi korvaa uskonnollisen sumutuksen. Nykytilanne on päinvastainen. Vallan liitto perinteisten uskontojen, ortodoksisuuden, islamin ja juutalaisuuden kanssa on täydellinen.

Ennen sanottiin: kaikki ihmistä varten, kaikki ihmisen hyväksi. Nyt sanotaan, että valtio on tärkein. Ihmistä tarvitaan vain välikappaleeksi voimakasta valtiota varten. Ennen puhuttiin internationalismista, nyt puhutaan nationalismista. Venäläisistä, venäläisalueiden yhdistämisestä, Venäjän kansan kansallisista tehtävistä, kulttuurisesta erityislaadusta.

Jos lukee Stalinin teloittaman Nikolai Ustrjalovin vuonna 1928 julkaistun krirjan ltalialainen fasismi, voi lukea sieltä saman, minkä juuri mainitsin, aina kielikuvia myöten."
 
Ensimmäinen maailmansota oli täysin holtitonta. Sitten tämän holtittoman ensimmäisen maailmansodan jälkeen seurasi holtiton toinen maailmansota. Ihmisiin on varmaankin sisäänrakennettu jonkinlainen holtiton laumasieluisuus, jolla he syöksyvät kansoina valtavaan tuhoon kuin sopulit rotkoon. Laumamittaisen joukkotuhon enne on, kun media ryhtyy lietsomaan sotaa. Media on aina vähän ison vahvan hallitsijan sylikoira, joka suorastaan kaipaa käskevää kättä. Jollei muuta niin media itse kehittää sen totalitaristisen viholliskuvan ja kriisimielialan ikään, että kyllä se vahva diktaattori vielä tulee.
 
Järjestys se olla pitää!



Lainaus Nikolai Donskovin äskettäin julkaisemasta artikkelista jossa hän analysoi Putini Venäjää vuonna 2014 Ukrainan kräsin ollessa päällä.

=========================================================================================

”Isänmaan suojelu vaatii propagandan lisäksi konkreettisia tekoja. Venäläiset on järjestelmällisssti puhdistettava vääristä ajatusmalleista. Itse Putin on ampunut kampanjan lähtölatrkauksen. Puhe, jonka hän piti maaliskuussa kansalaisille ja duuman jäsenille, keskittyi maanpettureihin. Tällä tarkoitetaan oppositiota ja toisinajattelijoita eli kaikkia, jotka eivät oikopäätä hyväksy valtaapitävien toimia, vaan tahtovat käydä kriitistä keskusteIua.

Avoin toisinajattelijoiden vaino alkoi Ukrainan kriisin aikana. Rovioita oli valmisteltu pitkään. Hallinto ryhtyi kiristämään ruuvia Putinin kolmannen kauden alussa vuonna 2012. Nyttemmin voi todeta, että maan johto on pyrkinyt tekernään kaiken mahdollisen, jotta Maidan ei kyläile Punaisella torilla. Vuosina 2012-2013 kansalaisten oikeuksia ja vapauksia rajoitettiin. Ensimmäisenä kohteena olivat kansalaisjärjestöt, erityisesti ihmisoikeuksiin keskittyneet aktivistit. Heidän elämänsä muuttui tukalaksi. Ne, jotka vastaanottivat palkintoja tai rahoitusta ulkomailta, joutuivat tunnustamaan olevansa ulkomaisia agentteja. Kansankielellä tämä on vakooja, Putin taas pitää maanpetturi-nimityksestä. Kaikki tietävät, miten vakoojien ja pettureiden käy, kun sotatorvi on soinut.

Poliittisesti toiminnan tavoite on selvä. Vihollinen täytyy nujertaa millä keinolla hyvänsä. Lakeja on muokattu niin, että ne palvelevat tarkoitusta paremmin. Keinoiksi on löydetty yksilön suurempi vastuu poliittisesta kritiikistä ja sensuuri, niin yleisessä mediassa kuin internetissä. Käytännössä jokainen hallinnolle epämieluisa media on hiljennetty. Murskaksi on nuijittu muun muassa riippumaton tv-kanava Dozhd, opposition radiokanava Eho ja uutissivusto Lenta.ru. Maaliskuussa tuli voimaan laki, joka mahdollistaa minkä tahansa verkkosivun sulkemisen ilman oikeuden päätöstä. Tämä antaa vallalle varsin vapaat kädet.

Lain mukaan kaikkea julkista kritiikkiä voidaan pitää ääritoimintaan yllyttämisenä. Hysteria saa välillä absurdeja piirteitä. Maaliskuussa 75-vuotias veteraani pidätettiin Pietarissa. Hän kantoi mielenosoituksessa kylttiä jossa luki: Rauhaa maailmaan".

Myös virkamiesten ilmaisua rarjoitetaan uudella säädöksellä. Moskovassa professori Andrei Zubov erotettiin virastaan sen jäilkeen kun hän oli lehdessä arvostellut joukkojen lähettämistä Ukrainaan. Perusteena oli, ettei hänen asemassaan olevan henkilön ole sopivaa esittää mielipiteitä, jotka eroavat valtion virallisesta politiikasta. Sananvapauden rajoittamisen huipentuma on YhtenäisenVenäjiin lakialoite. Se rinnastaa opposition edustajat terroristeihin, koska "kaikki Venäjän valtiovallan loukkaaminen on kiellettava".

Minulla näistä käytännöistä on omakohtaista kokemusta. Ohjelma, jota juonsin ja jota esitettiin pietarilaisella kaapelikanavalla, keskittyi maaliskuusta lähtien Ukrainaa koskeviin asioihin. Näkökulmani oli kriittinen. Pari päivää Putinin petturipuheen jälkeen syyttäjä päätti, että ohjelmani on tarkastettava. Salamannopeaa toimintaa, sellaista näkee harvoin kun jahdataan rikollisia. Lopptutulos jää nähtäväksi. Lopetetaanko kanava vai siirretäänkö minut syrjään, mahdollisesti jonnekin maankolkkaan tiilenpäitä lukemaan.

Yleisesti ottaen ilmapiiri on kuin neuvostoaikoina: Toisinajattelijoita hoidettiin vankilassa tai psykiatrisessa laitoksessa. Vihollisen radiokanavien kuuntelu oli maanpetos. Vaikuttaa siltä, että soraäänet vaimennetaan valtion massiivisilla vastatoimilla jo ennen, kuin niistä on syntynyt mitään suurempaa. Tämä on tarpeen jotta korruptio, mielivalta ja kansan oikeudeton asema ei vie ihmisiä kadulle raivoamaan. Ukrainan Kiova on varoittava esimerkki. Venäjän hallinto kitkee poliittisen kentän rikkaruohoja sellaisella tarmolla ettei pieninkään taimi pilkistä maasta.

Länsimaat uskovat, että Venäjä muuttaa politiikkaansa poliittisilla ja taloudellisilla pakotteilla. Ensimmäisten pakotteiden tavoitteena on aiheuttaa pientä epämukavuutta Putinin lähipiirille. Seuraavat sanktiot iskevät kovemmin. Ne kohdistuvat kaikkiin venäläisiin. Toiveena on, että oma kansa aiheuttaisi hallinnolle painetta. Tämä herättisi maan johdon ja mahdollisesti horjuttaisi sen valtaa.

Jo ensimmäinen pakote näytti, ettei sanktio välttämättä osu maaliin. Kun kohde oli Bank Rossijan suurin henkilöomistaja Juri Kovaltzuk, puoli miljoonaa kansalaista sai kylmää vettä niskaansa toimimattomien pankkikorttien vuoksi. Heillä ei ole osaa eikä arpaa Venäjän harjoittarnassa politiikassa.

Kovenevat talouspakotteet aiheuttavat inflaatiota ja työttömyyttä. Raskaimmin ne rankaisevat pienituloisia palkansaajiaja eläkeläisiä, joiden on yhä vaikeampi saada rahansa riittämään peruselintarvikkeisiin ja lääkkeisiin. Suurin osa kansasta kuuluu tähän joukkoon. Länsimaiden logiikan mukaan venäläiset huomaavat, että Putin on syypää heidän ahdinkoonsa. Uskovatko maat, että näin todella tapahtuu? Vihainen katse kohdistuu länteen, Angela Merkelin ja Barack Obaman Venäjän-vastaiseen politiikkaan.

Venäläisen todellisuuden ja mentaliteetin tuntien sanon varmuudella, että ihmiset kerääntyvät yhä tiiviimmin heitä puolustavan Putinin ympärille. Tätä edesauttaat tv:ssä taukoamatta pauhaava propaganda. Patriootit saavat loistavan tilaisuuden mustamaalata länttä. Kansaa valistetaan väsymykseen saakka pahantahtoisesta lännestä, joka vehkeileeVenäjää vastaan, koska pelkää tämän kasvavaa vaikutusvaltaa. Onko tämä lopputulos, jonka länsi haluaa nähdä?

Mitä pitäisi tehdä? Miten pitäisi reagoida, kun Venäjä siirtää rajoja Euroopassa ja kerää aseella uhaten maita naapureilta? En osaa vastata. Voin vain sanoa sen, ettii historiassa on tilanteelle synkkä vertailukohta. Tapahtumaketju, joka alkoi määrätietoisen johtajan toimesta. Hänen ruokahaluaan oli vaikea hillitä. Hänellä oli miljoonia vakaumuksellisia kannattajia. Ja hänen maansa järjesti loisteliaat olympialaiset vuonna 1936.

Osaan sanoa sen, minkä en toivo tapahtuvan. En toivo, ettii maastani, jolla on hieno kulttuuri, tulee kansainvälinen hylkiö. En toivo, että kaunis maailmankirjallisuudelle paljon antanut kieli yhdistetään vain poliittiseen kiristykseen ja sotauhkauksiin. En kuitenkaan voi tehdä mitään estääkseni tätä tapahtumasta. Ajatukseni ja käsitykseni aiheuttavat ympäröivissä ihmisissä paljon puhuvan hiljaisuuden tai aggressiivisenre aktion. En voi vapaasti julkaista mielipiteitäni Venäjällä.

Venäjä on muuttunut rajusti. Muutos on tapahtunut huomaamattomasti mutta järjestelmällisesti, askel kerrallaan. Maaliskuussa Putin jakoi puheessaan maan lopullisesti meihin ja heihin. Meihin, jotka hyväksyvät nykyisen politiikan, ja heihin, jotka eivät, eli vihollisiin. Toisessa jaossa erotetaan me ja muu maailma. Muu maailma on automaattisesti vihollinen, koska se ei anna siunausta Venäjän toimille. Tämä on todellisuus, jossa on elettävä."
 

Timtšenko on saanut kansalaisuuden ihan samalla tavalla kuin kuka hyvänsä Suomen kansalaisuutta haluava: Anomalla sitä viranomaisilta. Viranomainen tarkistaa hakijan taustat ja jos taustoissa ei löydy mittän syytä evätä pyyntö, kansalaisuus myönnetään.
 
Itse en kyllä tiedä enään mitä tavoitetta ajaisin. Tahtoisinko Venäjän kumppaniksi rakentamaan Jäämeren liittoa, vai haluaisinko hajoittaa Venäjän pieniin itsenäisiin valtioihin.

Alunperin ajattelin, että Venäjä olisi vahva kumppani ja liittolainen puskurina holtittoman saastuttamisen takia Kiinassa alkavaa välienselvittelyä vastaan. Nyt, kun Venäjä onkin asettunut vastakkainasetteluun länsimaiden kanssa olenkin alkanut pohtia pitäisikö Venäjä hajottaa pienempiin valtioihin, että sillä ei olisi enään ison karhun voimia. Toisaalta Venäjän hajottaminen voisi palvella Kiinan etuja sen aktivoituessa ottamaan paloja hajoavasta Venäjästä. Eli Venäjän hajottaminen auttaisikin Kiinaa valtaamaan stan-maat ja Siperian ja pääsemään lähemmäksi Eurooppaa.


Venäjän hajottaminen saattaisi tarjota meille uuden mahdollisuuden Suur-Suomea ajatellen. Tosin turpaan saattaa tulla tälläkin kertaa. Läntinen valtaeliitti näyttää pyrkivän Venäjän heikentämiseen, joten ehkäpä tilaisuus tulee. Tiedän sitten onko meillä Suomea jäljellä siinä vaiheessa muussa muodossa, kuin korkeintaan Saksan taantuvana maakuntana.
 
Venäjän hajottaminen saattaisi tarjota meille uuden mahdollisuuden Suur-Suomea ajatellen. Tosin turpaan saattaa tulla tälläkin kertaa. Läntinen valtaeliitti näyttää pyrkivän Venäjän heikentämiseen, joten ehkäpä tilaisuus tulee. Tiedän sitten onko meillä Suomea jäljellä siinä vaiheessa muussa muodossa, kuin korkeintaan Saksan taantuvana maakuntana.

"Läntisellä valtaeliitillä" ei ole mitään intressiä Venäjän heikentämiseen sinänsä, nykyinen tilanne on reaktio Venäjän touhuihin Ukrainan tienoolla sekä avoimeen sotamielialan lietsontaan.

Ja kaikki tämä on seurausta vuoden 2011–2012 parlamentti- että presidentinvaalien tulosten laukaisemiin massamielenosoituksiin Venäjän suurimmissa kaupngeissa. Maidan meinasi tulla kylään Punaiselle Torille joten Putinin hallinto turvautui maailman vanhimpaan kikkaan eli opposition vainoamiseen ulkoisen uhan nimissä. Ulkoinen uhka saatiin tilattuna lännestä kun ryöstettiin Krimin niemimaa Ukrainalta.

”Putinin koplalla on vain kaksi vaihtoehtoa: sortaa tai sortua.”
 
"Venäjän presidentinvaaleissa keskusvaalilautakunnan mukaan Vladimir Putin sai 63,6 prosenttia annetuista äänistä. Viranomaisten mukaan koko Venäjällä havaittiin noin 2 500 vaalirikettä, mitkä kuitenkaan eivät mitenkään vaikuttaneet kansalaisten tahdonilmaukseen. Niin ollen vaalit todettiin virallisesti toteutuneiksi, läpinäkyviksi ja demokratian kaikkien vaatimuksien mukaisiksi.

Poliittinen oppositio arvioi vaalit aivan toisin, samoin huomattava osa Venäjän kansalaisista. Jo presidentinvaaleja edeltäneiden duuman vaalien jälkeen Venäjällä levisi ennen näkemätön joukkomittaisten protestien aalto. Venäjän suurkaupunkien kaduille tuhansia osanottajia koonneiden mielenosoitusten tunnus oli yksinkertainen ja ymmärrettävä: ”Rehellisten vaalien puolesta!” Tämän tunnuksen alle kokoontuivat mitä erilaisimmat kansankerrokset, myös ihmiset, joille puolueet ovat äärettömän etäisiä ja jotka eivät aiemmin ole osoittaneet mitään kiinnostusta politiikkaa kohtaan.

Näitä ihmisiä nimitettiin ”suuttuneiksi kaupunkilaisiksi”. Ennen muuta he olivat Venäjän miljoonakaupunkien asukkaita Moskovassa, Pietarissa, Novosibirskissä, Nizni Novgorodissa, Samarassa ja muissa suurkaupungeissa.

Mielenosoittajat kutsuivat duuman vaaleja säädyttömäksi farssiksi. Monet kansalaiset kokivat, että heitä oli vedetty nenästä. He kokivat, että heitä oli loukattu henkilökohtaisesti, ja siksi he lähtivät kaduille osoittamaan mieltään."

Tuolta voi lukea koko jutun: http://mondediplo.fi/rehellisten-vaalien-puolesta/
 
"Läntisellä valtaeliitillä" ei ole mitään intressiä Venäjän heikentämiseen sinänsä, nykyinen tilanne on reaktio Venäjän touhuihin Ukrainan tienoolla sekä avoimeen sotamielialan lietsontaan.

Ja kaikki tämä on seurausta vuoden 2011–2012 parlamentti- että presidentinvaalien tulosten laukaisemiin massamielenosoituksiin Venäjän suurimmissa kaupngeissa. Maidan meinasi tulla kylään Punaiselle Torille joten Putinin hallinto turvautui maailman vanhimpaan kikkaan eli opposition vainoamiseen ulkoisen uhan nimissä. Ulkoinen uhka saatiin tilattuna lännestä kun ryöstettiin Krimin niemimaa Ukrainalta.

”Putinin koplalla on vain kaksi vaihtoehtoa: sortaa tai sortua.”


Tietenkin on. Valtapiiriä laajennetaan pala palalta. Neuvostoliiton ja sen etupiirin pilkkominen olivat merkittävä voitto, mutta vain osavoitto. Pintakuohunnan ei pidä antaa sumentaa suuria linjoja.
 
Tietenkin on. Valtapiiriä laajennetaan pala palalta. Neuvostoliiton ja sen etupiirin pilkkominen olivat merkittävä voitto, mutta vain osavoitto. Pintakuohunnan ei pidä antaa sumentaa suuria linjoja.

Höpö-höpö. Valtapiiriajattelu kuuluu venäläiseen Venäjä vastaan muu maailma -retoriikkaan ja ainoastaan Venäjä ja Venäjän kaltaiset maat piirtelevät kartoille etupiirejä. Ei lännellä ole mitään "valtapiiriä" koska "länsi" ei ole mikään imperiumi missään muualla kuin "lännen" vastustajien kipeissä ajatuksissa. "Lännellä" ei ole mitään intressiä aiheuttaa Venäjälle tai muuallekaan mitään valtatyhjiötä koska valtatyhjiöistä on pelkkää harmia ja ne aiheuttavat yleensä epämiellyttäviä yllätyksiä. "Lännelle" ei tietenkään ole mitään sitä vastaan että yleismaailmallinen kehitys tuo jatkuvasti uusia kansakuntia länsimaisten demokraattisten arvojen piiriin ja että valtiot liittoutuvat itse omasta tahdostaan "lännen" kanssa.

Puheet valtapiireistä, etupiireistä ja vastakkainasetteluista ovat sitä propakandaa millä diktaattorit perustelevat sortotoimiaan.
 
Höpö-höpö. Valtapiiriajattelu kuuluu venäläiseen Venäjä vastaan muu maailma -retoriikkaan ja ainoastaan Venäjä ja Venäjän kaltaiset maat piirtelevät kartoille etupiirejä. Ei lännellä ole mitään "valtapiiriä" koska "länsi" ei ole mikään imperiumi missään muualla kuin "lännen" vastustajien kipeissä ajatuksissa. "Lännellä" ei ole mitään intressiä aiheuttaa Venäjälle tai muuallekaan mitään valtatyhjiötä koska valtatyhjiöistä on pelkkää harmia ja ne aiheuttavat yleensä epämiellyttäviä yllätyksiä. "Lännelle" ei tietenkään ole mitään sitä vastaan että yleismaailmallinen kehitys tuo jatkuvasti uusia kansakuntia länsimaisten demokraattisten arvojen piiriin ja että valtiot liittoutuvat itse omasta tahdostaan "lännen" kanssa.

Puheet valtapiireistä, etupiireistä ja vastakkainasetteluista ovat sitä propakandaa millä diktaattorit perustelevat sortotoimiaan.

Nyt sinä puhut pehmoisia ja tiedät sen itsekkin.
 
Höpö-höpö. Valtapiiriajattelu kuuluu venäläiseen Venäjä vastaan muu maailma -retoriikkaan ja ainoastaan Venäjä ja Venäjän kaltaiset maat piirtelevät kartoille etupiirejä. Ei lännellä ole mitään "valtapiiriä" koska "länsi" ei ole mikään imperiumi missään muualla kuin "lännen" vastustajien kipeissä ajatuksissa. "Lännellä" ei ole mitään intressiä aiheuttaa Venäjälle tai muuallekaan mitään valtatyhjiötä koska valtatyhjiöistä on pelkkää harmia ja ne aiheuttavat yleensä epämiellyttäviä yllätyksiä. "Lännelle" ei tietenkään ole mitään sitä vastaan että yleismaailmallinen kehitys tuo jatkuvasti uusia kansakuntia länsimaisten demokraattisten arvojen piiriin ja että valtiot liittoutuvat itse omasta tahdostaan "lännen" kanssa.

Puheet valtapiireistä, etupiireistä ja vastakkainasetteluista ovat sitä propakandaa millä diktaattorit perustelevat sortotoimiaan.

Jos lännellä tarkoitetaan Usaa,ja sitähän sillä on pakko tarkoittaa , niin kyllä muuten valtapiiriajattelua on. Rankasti kärjistettynä ja tiivistettynä homma meni niin että yritettiin ensin padota Kommunismin leviämistä ja mentiin Vietnamiin ja Afganistanissakin vähän muhajedejä aseistettiin. Sitten NL hajosi ja Jenkeillä nousi todella voimakkaasti pissa päähän. Koko maailmaa johdettiin ainakin kuvitelmissa Washingtonista. Joten kyllä siellä Usassa oli imperiumiajattelua varsinkin Haukoilla.. Enpä ole ennen kuullut sitten toisen maailmansodan ettei Usalla olisi etupiiri tai valtapiiriajattelua.
 
Jos lännellä tarkoitetaan Usaa,ja sitähän sillä on pakko tarkoittaa , niin kyllä muuten valtapiiriajattelua on. Rankasti kärjistettynä ja tiivistettynä homma meni niin että yritettiin ensin padota Kommunismin leviämistä ja mentiin Vietnamiin ja Afganistanissakin vähän muhajedejä aseistettiin. Sitten NL hajosi ja Jenkeillä nousi todella voimakkaasti pissa päähän. Koko maailmaa johdettiin ainakin kuvitelmissa Washingtonista. Joten kyllä siellä Usassa oli imperiumiajattelua varsinkin Haukoilla.. Enpä ole ennen kuullut sitten toisen maailmansodan ettei Usalla olisi etupiiri tai valtapiiriajattelua.

Ja lähde oli?

Nyt eletään vuotta 2014 ja Neuvostoliiton romahtamisesta on kaksikymmentä viisi vuotta. Jos USA:lla olisi puheittenne mukaisia ambitioita maailmanherruuteen niin minkänköhän vuoksi USA ei ole kuluneena kahtenakymmenenäviitenä vuotena liittänyt itseensä palastakaan maata vaikka sillä ei ollut tällä planeetalla yhtään varteenotettavaa vastustajaa joka olisi voinut panna sille kampoihin sotilaallisesti, taloudellisesti tai poliittisesti? Häh?

Vuonna 2014 politiikka ja ambitiot ovat ihan jotain muuta kuin vuonna 1950. Tai 1980. Nuo puheet valtapiiriajattelusta menevät reippaasti sinne foliohattukategoriaan.

Se, että Washingtonista löytyy höyrypäisiä kuorolle saarnaavia haukkoja ei merkkaa muuta kuin että sikäläinen kulttuuri suvaitsee virallisesta linjasta poikkeavienkin näkemysten ja mielipiteiden esittämisen mutta ne eivät edusta virallista linjaa eikä niistä näy jälkeäkään käytännön ulkopolitiikassa.
 
Ja lähde oli?

Nyt eletään vuotta 2014 ja Neuvostoliiton romahtamisesta on kaksikymmentä viisi vuotta. Jos USA:lla olisi puheittenne mukaisia ambitioita maailmanherruuteen niin minkänköhän vuoksi USA ei ole kuluneena kahtenakymmenenäviitenä vuotena liittänyt itseensä palastakaan maata vaikka sillä ei ollut tällä planeetalla yhtään varteenotettavaa vastustajaa joka olisi voinut panna sille kampoihin sotilaallisesti, taloudellisesti tai poliittisesti? Häh?

Vuonna 2014 politiikka ja ambitiot ovat ihan jotain muuta kuin vuonna 1950. Tai 1980. Nuo puheet valtapiiriajattelusta menevät reippaasti sinne foliohattukategoriaan.

Se, että Washingtonista löytyy höyrypäisiä kuorolle saarnaavia haukkoja ei merkkaa muuta kuin että sikäläinen kulttuuri suvaitsee virallisesta linjasta poikkeavienkin näkemysten ja mielipiteiden esittämisen mutta ne eivät edusta virallista linjaa eikä niistä näy jälkeäkään käytännön ulkopolitiikassa.

Haukat oli jo kerran vallassa. Ihan normaalien ihmisten keskuudessa,ei siis folioiden, onkin ollut keskustelua että miten Haukat suhtautuvat tähän Usan vallan kutistumiseen tulevaisuudessa. Ei ole mahdoton ajatus että ne vielä valtaan pääsisivät.
Suosittelen Wikipediaa.Tässä lainaus Yhdysvaltain ulkopolitiikka osiosta:
´
Yksinapaiseen maailmaan

Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Yhdysvallat jäi maailman ainoaksi supervallaksi. Ensimmäinen sotilasinterventio kylmän sodan kontekstin ulkopuolella kohdistui Panamaan. Sen jälkeen presidentti Clinton haki Yhdysvalloille uutta asemaa lähtemällä mukaan rauhanpakottamiseen epäonnisesti sujuneeseen Somalian operaatioon. Clinton toimi myös välittäjänä neuvotteluissa palestiinalaisten ja Israelin välillä. Yhdysvallat osallistui myös Jugoslavian sisällissotaan sekä Serbian ilmapommituksiin Kosovon sodassa

Yhdysvaltain ulkopolitiikan tunnettuja kriitikoita
Yhdysvaltain ulkopolitiikka on kirvoittanut myös kiivasta arvostelua. Kovin kritiikki on tullut Yhdysvaltain rajojen sisältä, lähinnä akateemisesta maailmasta. Tunnetuimmat kriitikot lienevät Noam Chomsky, Howard Zinn, William Blum, Alfred W. McCoy, Norman Finkelstein, ei-kaupallisen radiokanavan Democray Now! perustaja Amy Goodman, brittiläinen toimittaja Robert Fisk sekä australialainen dokumentaristi ja toimittaja John Pilger. Vuoden 2008 ja 2012 Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Ron Paul esitti voimakasta kritiikkiä USA:n ulkopolitiikkaa kohtaan, esittämällä mm. kaikkien sotilastukikohtien tyhjentämistä ympäri maailman ja ilmoitti uskovansa että syyskuun 11. päivän terrori-iskut olivat vastaus USA:n Lähi-idässä harjoittamaan politiikkaan.

Pelkästään öljyn virtaamisen varmistaminen vaatii etupiiriajattelua. Ei siinä mitään salaliittoja ole. Maailman Supervalta jolla ei olisi etupiiriajattelua on käytännössä mahdoton ja kaatuisi omaan mahdottomuuteensa. Sadoittain tukikohtia pitkin poikin maapalloa.
Obamaa on kritisoitu kun tekee niin outoja päätöksiä jotka voidaan tulkita Usan vallan kutistamiseksi. Onpa miestä Kommunistiksikin syytetty. Kukaan ei tiedä mitä Obaman päässä liikkuu. Tai jos tietää, ei sano.
 
Höpö-höpö. Valtapiiriajattelu kuuluu venäläiseen Venäjä vastaan muu maailma -retoriikkaan ja ainoastaan Venäjä ja Venäjän kaltaiset maat piirtelevät kartoille etupiirejä. Ei lännellä ole mitään "valtapiiriä" koska "länsi" ei ole mikään imperiumi missään muualla kuin "lännen" vastustajien kipeissä ajatuksissa.

Puheet valtapiireistä, etupiireistä ja vastakkainasetteluista ovat sitä propakandaa millä diktaattorit perustelevat sortotoimiaan.

Tämä on täyttä roskaa.

Mietipä miten kävisi jos joku, sanokaamme vaikka Venäjä, hyökkäisi Irlantiin. Irlannilla ei ole kummoista armeijaa, ei ole Naton jäsen eikä välit Iso-Britanniaan ole mitenkään erikoisen hyvät. Koska Iso-Britannialla ei ole mitään velvoitetta puolustaa Irlantia, niin varmaan katselisi päältä koko hommaa, eihän se heille kuulu?

No ei varmaan katselisi. Miksi ei? Koska Irlanti kuuluu Iso-Britannian etupiiriin. Ranskalla on hyvin vahva etupiiri johon kuuluu entisiä siirtomaita. Myös Yhdysvalloilla on hyvin selkeä etupiiri - etunenässä Uusi Maailma. Yhdysvallat on jo oli sata vuotta ylläpitänyt doktriinia ettei se aio päästää muita suurvaltoja huseeraamaan Amerikoissa. Kaikilla valtioilla on etupiirinsä. Suurvalloilla ne ovat erityisen isot ja näkyvät, koska ne ovat isoja ja ne pystyvät puuttumaan asioihin kauempaa ja näyttävämmin kuin pienet. Voidaan tietysti aiheellisesti kritisoida Venäjää sen konfrontionaalisesta, aggressiivisesta asenteesta etupiirinsä ylläpitämiseen, mutta on täysin naurettavaa väittää että Venäjä on ainoa maa jolla on oma sotilaspoliittinen etupiirinsä. Päinvastoin: olisi täysin vastuutonta lähes minkä tahansa valtion johdolta jos sillä ei olisi etupiiriä.
 
Nyt eletään vuotta 2014 ja Neuvostoliiton romahtamisesta on kaksikymmentä viisi vuotta. Jos USA:lla olisi puheittenne mukaisia ambitioita maailmanherruuteen niin minkänköhän vuoksi USA ei ole kuluneena kahtenakymmenenäviitenä vuotena liittänyt itseensä palastakaan maata vaikka sillä ei ollut tällä planeetalla yhtään varteenotettavaa vastustajaa joka olisi voinut panna sille kampoihin sotilaallisesti, taloudellisesti tai poliittisesti? Häh?

Mitä järkeä olisi liittää alueita itseensä, siitä saa vain vaivoikseen köyhää, kiukuttelevaa populaa? Paljon fiksumpaa on nimittää paikallisista joku kätyri valtaan, tehdä mehukkaat kauppasopparit ja kupata maa tyhjäksi tällä tavoin.
 
Oman maan ryöstäminen Putinin ja ogligarkien toimesta on onnistunut vielä paremmin. Ei ole edes tarvinnut neuvotella mitään sopimuksia.
 
Back
Top