корыто (koryto) – tarinoita kaukalolta

No ei varmaan katselisi. Miksi ei? Koska Irlanti kuuluu Iso-Britannian etupiiriin. Ranskalla on hyvin vahva etupiiri johon kuuluu entisiä siirtomaita. Myös Yhdysvalloilla on hyvin selkeä etupiiri - etunenässä Uusi Maailma. Yhdysvallat on jo oli sata vuotta ylläpitänyt doktriinia ettei se aio päästää muita suurvaltoja huseeraamaan Amerikoissa. Kaikilla valtioilla on etupiirinsä. Suurvalloilla ne ovat erityisen isot ja näkyvät, koska ne ovat isoja ja ne pystyvät puuttumaan asioihin kauempaa ja näyttävämmin kuin pienet. Voidaan tietysti aiheellisesti kritisoida Venäjää sen konfrontionaalisesta, aggressiivisesta asenteesta etupiirinsä ylläpitämiseen, mutta on täysin naurettavaa väittää että Venäjä on ainoa maa jolla on oma sotilaspoliittinen etupiirinsä. Päinvastoin: olisi täysin vastuutonta lähes minkä tahansa valtion johdolta jos sillä ei olisi etupiiriä.

Höpö-höpö. Etupiiriajattelu on puhdasta marxilaista dialektiikkaa, tapa hahmottaa maailmaa. Ainoa tuntemani etupiirijakosopimus on nimeltään Molotov-Ribbentrop -sopimus jossa Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto jakoivat välissään olevat maat keskenään etupiireiksi. Mitään vastaavaa sopimusta ei ole olemassa Venäjän, USA:n tai EU:n kesken, eikä tule vaikka Venäjä semmoista on useampaankin kertaan ehdottanut. Länsimaissa ei harrasteta etupiirijakoja, länsimaisessa systeemissä suvereenit valtiot solmivat keskenään parhaiksi katsomiensa mallien mukaisesti sopimuksia keskenään ilman mitään ulkopuolista painostusta. Länsimaat eivät harrasta sellaisia sopimuksia joissa suverenin kansakunnan pään yli sovitaan asioista kansakuntaa kuulematta. Tätä malliahan Venäjä jatkuvasti tyrkyttää: Ukrainan asita pitäisi päättää Venäjän, USA:n ja EU:n keskinäisissä neuvotteluissa joissa Ukrainan osa olisi odottaa oven ulkopuolella sitä koskevaa päätöstä.

Mietipä miten kävisi jos joku, sanokaamme vaikka Venäjä, hyökkäisi Irlantiin. Irlannilla ei ole kummoista armeijaa, ei ole Naton jäsen eikä välit Iso-Britanniaan ole mitenkään erikoisen hyvät. Koska Iso-Britannialla ei ole mitään velvoitetta puolustaa Irlantia, niin varmaan katselisi päältä koko hommaa, eihän se heille kuulu?

No mietinpä kun kerran kehoitit. Mieti itsekin.

Irlanti on suvereeni maa jolla on itsemääräämisoikeus omaan alueeseensa. Se ei kuulu Ison-Britanian eikä kenekään muunkaan "etupiiriin" eikä se ota vastaan Ison-Britanian saneluja siitä miten Irlannin tulee hommaansa hoitaa.

Ne niin, Venäjä hyökkää Irlantiin. Mitä tekee Irlannin hallitus? Tietenkin pyytää apua, sekä sotilaallista että diplomaattista. Mitä tekee Iso-Britania? Auttaa tietysti pientä naapuriaan tämän pyynnöstä, ei siksi että Irlanti olisi jotenkin UK:n "etupiiriä" vaan siksi että 1.) se on säädyllinen tapa reagoida naaprin hätään ja 2) hyökkääjä tuskin tyytyy pelkkään Irlantiin vaan muodostaa potentiaalisen uhan UK:lle.

Nyt sitten tietysti halutaan vetää yhtäläisyysmerkkejä tuon ulläkuvatun skenaarion ja Ukraina-Venäjä casen väliin. Eipä onnistu.

Ukraina on suvereeni maa jolla on itsemääräämisoikeus omaan alueeseensa. Se ei kuulu Venäjän eikä kenekään muunkaan "etupiiriin" eikä se ota vastaan Venäjän saneluja siitä miten Ukrainan tulee hommaansa hoitaa.

Ukraina ei ole joutunut "lännen" hyökkäyksen kohteeksi eikä se ole pyytänyt Venäjää sekaantumaan asioihinsa. Sen sijaan se joutui Venäjän sotilaallisten toimien kohteeksi.

Mietippä fulcrum itse sellaista skenaariota jossa Irlanti solmii valtioliiton Venäjän kanssa ja irtautuu EU:sta. Mitäs luulet, lähettääkö Iso-Britania SAS:n joukkoja ilman tunnuksia ottamaan haltuun Irlannin länsirannikon?
 
Viimeksi muokattu:
Tuliko tänne Putinin agenttien lisäksi myös Cian:n agentteja. Olen epäillyt tätä pitkään. Tulen paljastamaan kaikki vieraan vallan agentuurit.
 
Yhdysvaltain ulkopolitiikka on kirvoittanut myös kiivasta arvostelua. Kovin kritiikki on tullut Yhdysvaltain rajojen sisältä, lähinnä akateemisesta maailmasta. Tunnetuimmat kriitikot lienevät Noam Chomsky, Howard Zinn, William Blum, Alfred W. McCoy, Norman Finkelstein, ei-kaupallisen radiokanavan Democray Now! perustaja Amy Goodman, brittiläinen toimittaja Robert Fisk sekä australialainen dokumentaristi ja toimittaja John Pilger. Vuoden 2008 ja 2012 Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Ron Paul esitti voimakasta kritiikkiä USA:n ulkopolitiikkaa kohtaan, esittämällä mm. kaikkien sotilastukikohtien tyhjentämistä ympäri maailman ja ilmoitti uskovansa että syyskuun 11. päivän terrori-iskut olivat vastaus USA:n Lähi-idässä harjoittamaan politiikkaan.

Yhdysvalloissa oman maan politiikan arvostelu ei ole rikollista toimintaa eikä siitä rangaista vaan päinvastoin, kritiikki toivotetaan tervetulleeksi. Vallan väärinkäytösten etsiminen ja paljastaminen on suorastaan kansalisurheilua ja pahimpien töppäysten paljastajia pidetään jopa sankareina ( Bob Woodward, Carl Bernstein). Tämä mekanismi jo yksinään on tehokas jarru joka pistää länsimaissa valtaapitävät miettimään useampaankin kertaan, kestävätkö heidän tekemänsä päätökset kriittistä tarkastelua moraalisesta, ettisestä tai oikeudenmukaisuus -näkökulmasta.


Pelkästään öljyn virtaamisen varmistaminen vaatii etupiiriajattelua. Ei siinä mitään salaliittoja ole. Maailman Supervalta jolla ei olisi etupiiriajattelua on käytännössä mahdoton ja kaatuisi omaan mahdottomuuteensa. Sadoittain tukikohtia pitkin poikin maapalloa.
Obamaa on kritisoitu kun tekee niin outoja päätöksiä jotka voidaan tulkita Usan vallan kutistamiseksi. Onpa miestä Kommunistiksikin syytetty. Kukaan ei tiedä mitä Obaman päässä liikkuu. Tai jos tietää, ei sano.

Öljyn virtaamisen varmistamiseen ei mitään etupiirejä tarvita. Riittää että on yhteiset taloudelliset intressit ja harvallapa on mitään sitä vastaan että käy kauppaa maailman suurimman talousmahdin kanssa. Ne tukikohdat ympäri maailmaa (sadoittain on kyllä liioittelua) ovat suurimmaksi osaksi kyseisten maiden hallitusten omasta halusta eikä enemmistö halua niiden poistuvan koska niiden katsotaan vahvistavan turvallisuutta. Säännön vahvistava poikkeus on tietysi Kuuban Quantanamo. Veikkaan kyllä että kunhan Castron klaani kupsahtaa niin uusi järjestys on ensimmäisenä kinuamassa laajaa talousyhteistyötä USA:n kanssa.

Tässä nyt on siis koko jutun ydin: Suvereenit maat hakeutuvat itse omasta tahdostaan yhteistyösuhteisiin sellaisten osapuolten kanssa joilla on niiden kanssa yhteiset intressit ja joiden kanssa yhteistyössä toimiminen edistää niiden omaa etua. Jos tämän haluaa nähdä "etupiirinä" niin by all means. Itse en näitä sopimusverkkoja haluaisi kutsua miksikään etupiireiksi koska itse miellän etupiirin tarkoittavan Molotovin–Ribbentropin-sopimuksen kaltaista häpeällistä järjestelyä jossa kansojen asioista päätetään näiden yli. Neuvostoliitto ja sen seuraaja Venäjä tuntuu näkevän maailman tällaisena etupiireihin jaettavana nollasummapelinä, ja niin tunnut sinäkin.

Obaman päätökset taas ovat usein sitä että on pakko valita eri vaihtoehdoista se vähiten huono. Isoon porukkaan mahtuu aina monenmoista tossunkuluttajaa, löytyyhän USA:sta porukka joka uskoo ihan tosissaan että maailman valtaeliittu muodostuu todellisuudessa muotoaan vaihtamaan kykenevistä lisko-alieneista.
 
Tuliko tänne Putinin agenttien lisäksi myös Cian:n agentteja. Olen epäillyt tätä pitkään. Tulen paljastamaan kaikki vieraan vallan agentuurit.
Tulkitsen tämän niin että tunnustat hävinneesi tämän väittelyn.
 
Tulkitsen tämän niin että tunnustat hävinneesi tämän väittelyn.
Eiku en mä tiennyt olevani missään kisassa. Tuo oli vain pyörinyt mielessäni tässä nykyisessä vainoharhaisuuden kulttuurissa.
Mutta olen erimieltä. Mielestäni Suurvalta jolla ei ole etupiiriajattelua ja vielä enemmänkin on absurdi.
 
Viimeksi muokattu:
Tuliko tänne Putinin agenttien lisäksi myös Cian:n agentteja. Olen epäillyt tätä pitkään. Tulen paljastamaan kaikki vieraan vallan agentuurit.

Samaan olen kiinnittänyt huomiota. Vaikuttavat tosin vähän liian intomieliseltä ja kirkasotsaiselta ollakseen palkattuja vaikuttajia.
 
"Takes one to know one." ;)
 
Höpö-höpö. Etupiiriajattelu on puhdasta marxilaista dialektiikkaa, tapa hahmottaa maailmaa.

Kehotan ottamaan peruskoulun historiankirja käteen etupiirijakoja on ollut ainakin:

Tordesillasin sopimus, 1494 Jakoi koko maailman Espanjan ja Portugalin kesken
Wienin Kongressi
, 1814, jakoi euroopan etupiireihin Preussin, Venäjän, Itävallan ja Britannian kesken
Berliinin Konferenssi, 1885, jakoi Afrikan siirtomaavaltojen kesken
Teheranin Konferenssi, 1943, jakoi käytännössä koko maailman etupiireihin liittoutuneiden kesken.
 
No..etupiiriajattelu on kyllä vähän vanhentunutta. Ja esim. Teheranin, Jaltan ja Potsdamin konfrensseissa tarkoitus länsiliittoutuneilla ei ollut jakaa maailmaa etupiireihin, Stalinilla kyllä.

Joten siinä mielessä etupiiriajattelu modernissa maailnmassa on stalinistinen idea, myöhemmin tunnettu myös Brezhnevin oppina.
 

Totta kai etupiirejä on olemassa!
Yleensä pienissä maissa noita asioita ei vain tahdota julkisesti käsitellä ja valtio-opin luennoilla painotetaan paljon esim. kansainvälistä oikeutta ja YK:n merkitystä. Siinä vaiheessa kun aletaan puhua etupiireistä, käy yleensä niin, että nuori naisopiskelija nostaa kätensä ja kysyy "niin mutta mihin tuo perustuu". Luennoitsija yleensä ottaa katsekontaktin kysyjään, hymyilee ja toteaa "might is right".

Tietosanakirja wikipedia määrittelee etupiirin näin.

on kansainvälisessä politiikassa maantieteellinen alue, johon vieraalla valtiolla on poliittista, taloudellista tai sotilaallista määräysvaltaa tai johon se haluaisi saada tällaista määräysvaltaa.[1] Tunnettu esimerkki on Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäämättömyyssopimuksessa 1939 sovittu salainen etupiirijako. Sen kohteena olleet maat eivät tienneet etupiirijaosta mitään. Etupiirinä oleva alue voi olla taloudellisesti riippuvainen toisesta, vaikka olisikin näennäisesti siitä riippumaton. Taloudeltaan vahva Yhdysvallat piti 1800-luvulta alkaen Monroen opin mukaan Latinalaista Amerikkaa etupiirinään niin, että eurooppalaiset maat eivät saisi sekaantua Latinalaisen Amerikan asioihin. Yhdysvallat edellytti, että Latinalaisen Amerikan maat pysyivät yhteistyöhaluisina Yhdysvaltojen kanssa. Kylmän sodan aikana sekä Neuvostoliitto että Yhdysvallat pitivät useita maita etupiireinään, selvimpänä esimerkkkinä Itä-Euroopan kansandemokratiat.[2] Voimakkaamman valtion etupiiriksi joutunut maa voi joutua sen satelliittivaltioksi (muodollisesti itsenäinen mutta käytännössä toisen valtion määräysvallassa) tai siirtomaaksi (toisen valtion omistuksessa oleva maa)."
 
Esimerkkeinä länsimaisista etupiireistä voidaan pitää vaikka Ranskan lähinnä entisistä siirtomaista koostuvaa etupiiriä afrikassa. Siinä yhdistyy sarja monimutkaisia taloudellisia, kulttuurillisia ja poliittisia intressejä.

Minuteman on esitellyt hyvin liberaalin käsityksen siitä kuinka valtiot ottavat vapaaehtoisesti osaa yhteistyöhön ja kuinka esim. raaka-aineisiin liittyvät etupiirit ovat täysin vanhanaikaisia. Ikävä kyllä maailma ei toimi noin.

Toisaalta kylmän sodan päättyminen teki tyhjäksi monia poliittisia järjestelyjä jotka perustuivat raaka-aineisiin ja sotilasmaantieteeseen. Etelä-Afrikka oli länsimaille lievästi sanottuna epämiellyttävä partneri kylmän sodan aikaan. Johtavia länsimaita kylmäsi ajatus siitä, että EA:n mineraalivarat ja Afrikan kärjen merireitti joutuisi neuvostoliiton tai siihen myötämielisesti suhteutuvan tahon haltuun. Neuvostoliiton uhan poistuttua epävirallinen tuki Etelä-Afrikan vähemmistöhallinnolle päättyi nopeasti.
 
Uutisointia Ranskan etupiiristä Afrikassa.

France’s Sarkozy broadens influence to anglophone Africa

What is French President Nicolas Sarkozy up to in Africa? This is the question analysts are asking following the announcement by Paris last week that it would ferry supplies to Kenyan troops fighting Islamist militias in Somalia.
The French recently stepped up operations against the al-Qaeda in North Africa after French citizens were kidnapped by the jihadists.


This year alone, France has led military interventions in Libya and Ivory Coast, being the first country to recognise the Libyan rebels and to launch air strikes against Muammar Gaddafi’s forces.


However, France’s visible role in supporting Kenya’s military action against al-Shabaab is a significant departure, signaling the country’s ambition to expand its influence to the East and Horn of Africa.


Patrol boats
Last month, French oil company, Total, announced it had acquired stakes in key blocks off the coast of Lamu, strengthening a comeback by giant firms eyeing opportunities in Kenya’s oil exploration business.


Speculation is rife that France, like other Nato allies who helped overthrow Gaddafi, will expect payback from Libya’s new regime in form of lucrative business contracts and reconstructing the country. It is also said to be keen on preserving lucrative oil deals made under the former regime.


Meanwhile, African Intelligence, a continental news service, reported in April that Paris was in negotiations with Nairobi to sell it the La Rieuse series of patrol boats for the Kenyan navy to use to fight piracy in the waters of the Indian Ocean.
“This boat became surplus to requirements after the restructuring of the French armed forces. The contract has not yet been signed, but the French ambassador to Nairobi, Mr Etiene de Poncins, accompanied by embassy defence attaché Col. Henri Leblanc met the Kenyan Minister for Defence on March 16 to push the matter forward,” the news service reported.


To further fuel the thought that President Sarkozy is keen to expand France’s sphere of influence in Africa, especially in East Africa, more Paris-based multinationals are setting up shop in the region and his government has increased funding to key projects.


Paris, not content with Francophone Africa, has been aggressively spreading its activities to English-speaking countries, with South Africa and Kenya, primary targets.


Over the past five years, Kenya, Uganda, Tanzania and recently Rwanda have been recipients of French investments, especially in the energy sector, while trade has surged and France has entered into a host of military agreements, defence pacts and bases around the continent.


Mr Sarkozy’s address to the 16th African Union summit in Addis Ababa on January 30 this year was unequivocal about France’s future engagement with Africa.


“We are not as far apart as is believed. Yes, there was colonisation, yes, there are disagreements, but today, geography brings us together. If we want to control migration flows and combat terrorism, we must help you succeed in your economic development. France is convinced of this reality,” said President Sarkozy.


Statistics show trade between Kenya and France grew by 10 per cent, with the official development body Agence Française de Developpement giving the country $124m - 27 per cent of all development aid last year.


French companies such as France Telecom and Total are already major players in the Kenyan economy.


According to Kenya’s 2010 Economic Survey, the value of exports from Kenya to France rose to $49.9 million in 2009, from $45 million in 2006, while imports surged to $186.5 million from $124.5 million during the same period.


Strategic interests
“While most of the world’s leading economies such as the US, Britain and China have been diversifying their interests in East Africa, France has recently come on board and Paris seems to have renewed its push to strengthen ties with the region,” said Prof. Macharia Munene, who teaches international relations at the United States International University, Nairobi.


http://www.monitor.co.ug/News/National/-/688334/1267470/-/bhd9ohz/-/index.html
 
Höpö-höpö. Etupiiriajattelu on puhdasta marxilaista dialektiikkaa, tapa hahmottaa maailmaa. Ainoa tuntemani etupiirijakosopimus on nimeltään Molotov-Ribbentrop -sopimus jossa Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto jakoivat välissään olevat maat keskenään etupiireiksi. Mitään vastaavaa sopimusta ei ole olemassa Venäjän, USA:n tai EU:n kesken, eikä tule vaikka Venäjä semmoista on useampaankin kertaan ehdottanut. Länsimaissa ei harrasteta etupiirijakoja, länsimaisessa systeemissä suvereenit valtiot solmivat keskenään parhaiksi katsomiensa mallien mukaisesti sopimuksia keskenään ilman mitään ulkopuolista painostusta. Länsimaat eivät harrasta sellaisia sopimuksia joissa suverenin kansakunnan pään yli sovitaan asioista kansakuntaa kuulematta.

Kannattaa tutustua nyt ensi alkuun vaikka sellaiseen konseptiin kuin Monroen oppi ennenkuin alkaa noin naurettavia latelemaan.

Kuuba, Nicaragua, Venezuela...

Sikojenlahti, Kuuban ohjuskriisi, contrat...

No mietinpä kun kerran kehoitit. Mieti itsekin.

Irlanti on suvereeni maa jolla on itsemääräämisoikeus omaan alueeseensa. Se ei kuulu Ison-Britanian eikä kenekään muunkaan "etupiiriin" eikä se ota vastaan Ison-Britanian saneluja siitä miten Irlannin tulee hommaansa hoitaa.

Ne niin, Venäjä hyökkää Irlantiin. Mitä tekee Irlannin hallitus? Tietenkin pyytää apua, sekä sotilaallista että diplomaattista. Mitä tekee Iso-Britania? Auttaa tietysti pientä naapuriaan tämän pyynnöstä, ei siksi että Irlanti olisi jotenkin UK:n "etupiiriä" vaan siksi että 1.) se on säädyllinen tapa reagoida naaprin hätään ja 2) hyökkääjä tuskin tyytyy pelkkään Irlantiin vaan muodostaa potentiaalisen uhan UK:lle.

...ja juuri 2) on yksi tärkeimpiä syitä miksi valtioilla on etupiirejä.
Aika moneen maahan on hyökätty viimeisen 60 vuoden aikana ilman että Iso-Britannia on sille korvaansa lotkauttanut. Iso-Britannia on muuten itse ollut hyökkääjänä mm. 1956 ja 2003.

Mietippä fulcrum itse sellaista skenaariota jossa Irlanti solmii valtioliiton Venäjän kanssa ja irtautuu EU:sta. Mitäs luulet, lähettääkö Iso-Britania SAS:n joukkoja ilman tunnuksia ottamaan haltuun Irlannin länsirannikon?

Ilman muuta mahdollista. Noin radikaali politiikan muutoshan olisi sekä taloudellinen takaisku Iso-Britannialle, että poliittisesti epästabiloiva alueella jossa on tuoreessa muistissa vielä veriset levottomuudet. Pohjois-Irlannin liittäminen Irlannin tasavaltaanhan on edelleen siellä aktiivinen poliittinen agenda, vahva liitto jonkun vieraan suurvallan kanssa voisi hyvinkin muuttaa tällä hetkellä rauhallista status quota Iso-Britannialle epäedulliseen suuntaan. Iso-Britannia ei missään nimessä kovin kevyesti alkaisi alueesta luopumaan, saati katselemaan jotain uusia levottomuuksia. Muistutan että Irlanti vakavissaan harkitsi sotilaallista hyökkäystä Pohjois-Irlantiin 60-luvulla ja IRA sai aseapua Irlannista.

Todennäköisesti tosin tuollaisessa tilanteessa brittien ei tarvitsisi kovin suoraan invaasioon ryhtyä, sillä dissidenttejä löytyisi varmasti, samaten Pohjois-Irlannissa olisi lojalisteja joita voisi myös käyttää hyväksi sijaiskonfliktissa. Tilanne tulisi muistuttamaan enemmän nykyistä Itä-Ukrainan kuin Krimin kriisiä.
 
Höpö-höpö. Etupiiriajattelu on puhdasta marxilaista dialektiikkaa, tapa hahmottaa maailmaa. Ainoa tuntemani etupiirijakosopimus on nimeltään Molotov-Ribbentrop -sopimus jossa Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto jakoivat välissään olevat maat keskenään etupiireiksi. Mitään vastaavaa sopimusta ei ole olemassa Venäjän, USA:n tai EU:n kesken, eikä tule vaikka Venäjä semmoista on useampaankin kertaan ehdottanut. Länsimaissa ei harrasteta etupiirijakoja, länsimaisessa systeemissä suvereenit valtiot solmivat keskenään parhaiksi katsomiensa mallien mukaisesti sopimuksia keskenään ilman mitään ulkopuolista painostusta. Länsimaat eivät harrasta sellaisia sopimuksia joissa suverenin kansakunnan pään yli sovitaan asioista kansakuntaa kuulematta.


Menepä tuo versio kertomaan Itä-Euroopassa niin vastaanotto voi olla, sanotaanko, viileähkö.

NATO-kaavailuissa hirvittää ehkäpä eniten se, jos se avaa portit tämän sortin mustavalkoiselle idealismille. Naminami-miehen valinta kokkareiden johtoon ei ainakaan hälvennä pelkoja.

Isoilla kansoilla on varaa olla idealistisia turvallisuuspolitiikassaan. Pienillä ei.
 
Menepä tuo versio kertomaan Itä-Euroopassa niin vastaanotto voi olla, sanotaanko, viileähkö.

NATO-kaavailuissa hirvittää ehkäpä eniten se, jos se avaa portit tämän sortin mustavalkoiselle idealismille. Naminami-miehen valinta kokkareiden johtoon ei ainakaan hälvennä pelkoja.

Isoilla kansoilla on varaa olla idealistisia turvallisuuspolitiikassaan. Pienillä ei.

Luulenpa että Itä-Euroopassa on kaikkein viilein suhtautuminen etupiiriajatteluun, sattuneesta syystä. Siellä kun on opittu kantapään kautta mitä se tarkoittaa.

Se, että kansakunnat tekevät itse vapaaehtoisesti omasta halustaan liittoumasopimuksia keskenään ei ole etupiiriajattelua. Se, että valtioita koskevia päätöksiä tehdään niitä kuulematta tai että niitä painostetaan tekemään itselleen epä-edullisia päätöksiä tai varoitetaan tekemästä niille edullisia päätöksiä - esimerkiksi vaikka liittoumasopimusta NATO:n kanssa - on etupiiriajattelua.

Jätän tästä asiasta jankkaamisen tähän, kun kekkoslovakialainen liturgia on muodostunut totuudeksi niin järkipuhe ei mene läpi.
 
Juri Budanov



25. heinäikuuta vuonna 2003 tapahtui jotain äärimmäisen poikkeuksellista; Pohjois-Kaukasian alueellisessa sotatuomioistuimessa Donin Rostovissa Venäjän armeijan eversti, Juri Dmitrijevitš Budanov, joka oli molempien Tsetsenian sotien veteraani ja palkittu kahdella urhoollisuusmitalilla tuomittiin kymmeneksi vuodeksi pakkotyösiirtolaan.

Venäjällä on kahdenlaisia sotarikollisia. Kaikilla sotarikossyytteillä on yksi yhteinen piirre: tuomio on annettu pikemminkin ideologisin kuin laillisin perustein. Sodassa lait vaikenevat. Syyllisiksi todetut on tuomittu, ei asiaankuuluvan oikeudenkäyntiprosessin seurauksena vaan sen mukaan, mitkä ideologiset tuulet ovat sattuneet Kremlissä puhaltamaan.

Sotarikollisia on kahta lajia. Yhdelle puolella on Venäjän armeijan jäseniä, jotka ottavat osaa sotilaallisiin operaatioihin. Toisella puolella ovat ne, jotka taistelevat heitä vastaan. Edelliset puhdistetaan rikoksistaan, jälkimmäisten tilille laitetaan rikoksia laeista välittämättä. Oikeuslaitos vapauttaa edelliset syytteistä silloinkin, kun syyllislydestä löytyy selvää näyttöä (se on harvinaista, sillä syyttäjänvirasto ei yleensä pyri keräämään todistusaineistoa heitä vastaan). Jälkimmäiinen osapuoli saa kovimmat mahdolliset tuomiot.

Kaikki alkoi kolme vuotta aikaisemmin. 26.3.2000 13206. armeijanosasto oli väliaikaisesti sijoitettuna Tangi-nimisen kylän laitamille.Rykmentin upseerien messissä syömän illallisen aikana eversto Budanov ja armeijaosaston esikuntapäällikkö ja varakomentaja Ivan Fedorov aloittivat ryyppäämisen juhlistaakseen Budanovin tyttären syntymäpäivää. Kello 9 Budanov ja Fedorov menivät humalatilassa yhdessä rykmentin upseereista koostuvan joukon kanssa ja Fedorovin kehotuksesta, luutnantti R. V. Bagrejevin komennuksessa olevaan rykmentin tiedustelukomppaniaan.

Tarkastettuaan tilanteen teltoissa Fedorov halusi näyttää Budanoville, että tiedustelukomppaniaan, jonka johtoon Bagrejev oli Fedorovin suosituksesta nimitetty, saattoi luottaa taistelutilanteessa. Hän ehdotti, että Budanov tarkastaisi heidän toimintavalmiutensa. Aluksi Budanov kieltäytyi, mutta Fedorov oli itsepintainen. Kun Fedorov oli toistanut ehdotuksensa useita kertoja, Budanov antoi luvan testata komppanian taisteluvalmiutta ja mennä upseeriryhmän kanssa viestikeskukseen. Saatuaan luvan Fedorov päätti, Budanovin tietämättä, antaa käskyn käyttää rykmentin aseistust Tangin tulittamiseen. Fedorovin päätöstä ei pidetty tarpeellisena koska rykmenttiä ei sillä hetkella tulitettu. Pannessaan toimeen suunnitelmansa, joka rikkoi räikeästi Venäjän federaation asevoimien pääesikunnan käskyä joka kieltää tiedustelun alaosastojen käytön taisteluun ilman perusteellista valmistautumista, Fedorov antoi käskyn asettua tuliasemiin.

Luutnantti Bagrejev noudatti määräystä ja antoi komennon komppanian miehistölle. Kolme taisteluajoneuvoa asettui taisteluasemiin. Kun tähtays oli suoritettu, jotkut miehistöjen jäsenista kieltaytyivat toteuttamasta Fedorovin kärkyä avata tuli asuttuun kohteeseen. Ylittäen jatkuvasti arvonsa suomat valtuudet Fedorov vaati heitä avaamaan tulen. Alaistensa kieltayrymisestä raivostuneena Fedorov ryhtyi valittamaan Bagrejeville. Hän ilmoitti karkeasti, että tämän oli saatava alaisensa avaramaan tuli. Tyytymättömänä Bagrejevin toimiin Fedorov ryhtyi henkilokohtaisesti ohjaamaan komppanian miehistön toimintaa. Miehistö avasi tulen ja talo tuhoutui.

Budanov käski Fedorovia lopettamaan tulittamisen ja antamaan asiasta selonteon. Fedorov ilmoitti, että Bagrejev oli tahallisesti jättänyt toteuttamatta hänen tulikäskynsä. Bagrejev kutsuttiin Budanovin luo. Budanov haukkui rikollista käskyä tottelemaan kieltäytyneen luutnantin jalöi häntä kasvoihin ainakin kahdesti. Samaan aikaan Budanov ja Fedorov käiskivät vahtvorossa olevia sotilaita sitomaan luutnantti Bagrejevin ja laittamaan hänet kuulustelukuoppaan. Kuopassa Budanov tarrasi Bagrejevin asepukuun ja tönäisi hänet maahan. Fedorov potkaisi häntä saappaallaan kasvoihin. Vahtivuorossa levat sotilaat sitoivat tajuttomana maassa makaavan Bagrejevin. Sen jälkeen Budanov jatkoi hänen potkimistaan yhdessä Fedorovin kanssa. Bagulevin pahoinpitely jatkui kuulustelukuopassa.

Puolen yön aikaan Budanov, joka toimi päätti mennä tulituksen kohteena olleeseen Tangin kylään tarkistaakseen laittoman aseellisen ryhmän jäsenten mahdollisen läsnäolon. Voidakseen ajaa Tangiin Budanov kiiski alaisiaan laittamaan valmiiksi aseistetun miehistönkuljetusvaunun. Budanov ilmoitti aseistetun miehistönkuljetusvaunun miehistölle eli kersantit Grigorijev ja Li-En-Shou sekä sotamies Jegorov, että heidän tehtävänsä oli pidattaän naispuolinen sala-ampuja...

Budanov saapu Tiangiin ennen kello yhtä yollä. Hänen käskystään miehistönkuljetusvaunu pysähtyi Kungajevien perheen talon eteen. Budanov meni taloon yhdessä Grigorjevin ja Li-En-Sohoun kanssa. Talossa oli nuorempia sisaruksiaan kaitsemaan jätetty teini-ikäinen Elza Visajevna Kungajeva yhdessä neljän nuoremman veljensä ja sisarensa kanssa. Heidän vanhempansa eivät olleet paikalla. Budanov kysyi, missä vanhemmat olivat. Hän ei saanut venäjää osaamattomilta lapsilta vastausta. Budanov jatkoi valtuuksiensa ylittamistä ja vastoin federaation lakia nro 3 "Taistelu terrorismia vastaan", 13. pykiilä, kiiski Li-En-Souta ja Grigorjevia ottamaan kiinni Elza Visajevna Kungajevan.

Tyttö paiskattiin miehistönkuljetusvaunuun ja vietiin sotilaiden leiriin Budanovin kuulusteltavaksi. ”Kuulustelun” jälkeen Budanov käski osastonsa sotilaita hautaamaan teltassaan kenttävuoteella alastomana makaavan tytön ruumiin. Huono-onnista Elza Kungajevaa ei hänen elämänsä viimeisenä yönä ainoastaan kuristettu raa'asti, hänet myös raiskattiin. Seuraavassa ote oikeuslääketieteellisestä lausunnosta:

Hautapaikka on maa-alue istutusmetsikössä 950 metriä panssarirykmentin komentopaikasta. Alastoman naisen ruumis löydettiin ruudulliseen huopaan käärittynä. Ruumis makasi vasemmalla kyljellaan, jalat painettuna vatsaa vasten, käsivarret kyrynärpäistä t ivutettuina ja vartaloa vasten painettuina. väliliha ulkoisten sukuelinten alueella on veren tahrima, ja myös huovassa on veritahroja kyseisessä kohdassa.

Kungajevan ruumiin oikeuslääketieteellinen tutkimus suoritettiin 28.3.2000 kapteeni V. Ljanenkon, 124. Iaboratoriolääkintäjoukkojen laäketieteellisen osaston johtajan toimesta. Ulkoisissa sukuelimissä, välilihan ihon pinnassa ja reiden ylemmän kolmanneksen takapinnalla on tummanpunaisia, verta ja limaa muistuttavia kosteita tahroja. Immenkalvossa on ruhjoutuneita säteittäisiä, viivamaisia repeämiä. Pakaroiden välissä on kuivuneita, tumman punertavanruskeitaja anteita. Kaksi senttimetriä peräaukosta on limakalvon repeämä. Repeämä on täynnä hyytynyttä verta, mikii viittaa sen syntyneen ennen kuolemaa.

Ruumista vasten käännetyssä huovan osassa on tummanruskea, verta muistuttava kostea läiskä.Ruumiin yhteydessä loytyi: Pusero, villainen. Selkä repeyrynyt (leikattu) pystysuoraan koko pituudelta. Alushousut, käytetyt. Naytteiden talteenottoa oikeuslääketieteellistä tutkimusta varten ei ole suoritettu sopivien säilytysolosuhteidenpuuttuessa. Repeämät immenkalvossa ja peräsuolen limakalvossa ovat syntyneet tylpän, kovane sineen (esineiden) sisään asettamisesta. On mahdollista, että tällainen esine on ollut veren täyttämä (pystyasennossa oleva) penis. Se on kuitenkin saattanut olla myös pienen kenttälapion varsi.

Budanov oli ehdottomasti kieltanyt raiskauksen aivan tutkinnan alusta saakka. Joku oli kuitenkin selvästi raiskannut Elza Kungajevan, ja vieläpä ennen kuin tämä murhattiin. Koska Elza vietti elämänsä viimeiset tunnit kahdestaan Budanovin kanssaja Budanov antoi sotilaidensa tulla kortteeriinsa vasta tytön kuoleman jälkeen, tietynlainen johtopäätös tuntuu väistämättömiiltä.

Budanov tapasi kenraalimaujri Gerasimovin, länsiryhmittymän virkaatekevän komentavan upseerin, omien sanojensa mukaan 27.3. noin klo 3:30, puoli tuntia rikoksen jälkeen. Kenraali Gerasimov moitti Budanovia siitä, että tämä oli polttanut puoli kylää ja raiskannut 15-vuotiaan tytön. Gerasimov ei säästellyt sanojaan vaan käytti sotilaidenkin asteikolla hyvin karkeaa kieltä Budanov otti esiin pistoolinsa, suuntasi piipun suun alaspäin ja ampui itseään jalkaan. Tälloin Gerasimovin henkivartiosto suuntasi aseensa Budanoviin, vaikka tämä olikin ojentanut pistoolin Gerasimoville laukauksen jälkeen.

Samaan aikaan Budanovin rykmentin tiedustelukomppania ajoi paikalle. Kahdestakymmenestä sotilaasta ja kahdesta upseerista koostuva tiedustelukomppania asettui asemiin vastapäätä kenraali Gerasimovin upseereja. Oli syntymässä yhteenotto, mutta Budanov käski miehiään laskemaan aseensa. Budanovin kertoman perusteella hän, kenraali Gerasimov ja kenraali Verbitski menivät henkilöstötiloihin. Budanov tunnusti syyllisyytensä kirjallisesti.

Tyttö haudattiin maaliskuun 29. päivänä. Hautajaisissa olivat mukana joukkojen komentajat kenraalieversti Valeri Baranov, kenraalimajuri Valeri Gerasimov ja kenraalimajuri Verbitski, jotka lupasivat, että tapaus tutkittaisiin.

Budanov asetettiin syytteeseen ja kolme vuotta kestävä oikeudenkäyntisirkus alkoi. Venäjän kansan, erityisesti naisten reaktio löi kaikki ällikällä. Voisi kuvitella että venäläisnaiset, yli puolet venäläisistä, halveksisi ja inhoaisia raiskaajaa? Ilmeisesti ei. Kymmenillä miljoonilla venälaisillä on kasvavia tyttäriä, ja pelkiistään sen vuoksi heidän pitäisi ymmäirtää Kungajevien perheen suru ja samaistua siihen. Edelleen, ilmeisesti ei.

Televisiossa näytettiin Budanovin vaimon haastatteluja. Han jaaritteli jotain ympäripyöreää miesraukastaan, joka oli joutunut kestämään kaikki ne tutkimukset ja oikeudenkäynnin, sekä heidän pienestä tyttärestään, joka oli väsynyt odottamaan Isiä kotiin. Maa sääli everstin vaimoa eikä näyttänyt tuntevan myötätuntoa Kungajeveja kohtaan. Nämä eivät enää näkisi tytärtään, vaikka kuinka odottaisivat.

Kun hallinnon asiantuntijat vuonna 2002 vahvistivat, että Budanov oli ollut hetkellisessä mielenhairiössä murhan tehdessään, hänet puhdistettiin raiskausepäilyistä. Suuttumuksen myrsky ei pyyhkäissyt yli maan. Ainoatakaan mielenosoitusta ei järjestetty, jopa naisjärjestöt pysyivät vaiti. Kansalaisoikeuksien puolustajat eivät rynnänneet kaduille. Venäjällä ajateltiin, että kaikki oli mennyt niin kuin pitikin.

Everstin "vapauttanut" lausunto nostatti sotarikoksien aallon Tsetseniassa: sotilaat käyttivät tuhoisaa tilannetta ja molemmilla puolilla esiintynyttä julmuutta tekosyynä. Vuonna 2002"puhdistus" jatkui Tsetsenian alueella äärimmäisen raakana. Kyliä piiritettiin, miehet vietiin pois ja naiset raiskattiin. Monet kuolivat, ja vielä useammat katosivat jälkiä jättemättä. Kostotoimet ylennettiin murhan oikeutukseksi. Hammurabin lakia rohkaistiin Kremlistä asti: silmä silmästä, hammas hampaasta. Julkisuuteen tuli mm. tapaus jossa Tsetseniassa taisteleva joukko-osasto komennettiin katsomaan irvokasta näytöstä jossa vaijereilla käsistään ja jaloistaan sidottu tsetseeninainen revittiin palasiksi panssariautojen välissä. ”Minä en ole allekirjoittanut mitään Geneven sopimusta, eikä kukaan kaverinikaan” vastasivat nenäkkäät venäläisupseerit sodan oikeussäännöistä huomauttaville toimittajille.

Budanovin loppupuheenvuoro oikeudessa oli ajoitettu heinäkuun 2. päiväksi 2002. Se viittasi jutun juridisen pantomiimin lähestyvän loppuaan. Elza Kungajevan vanhemmat ja heidän asianajajansa lähtivät oikeussalista, koska he eivät kyenneet sulattamaan moraalin pervessiä parjaamista ja lain rienausta. Everstin kannattajat ja hänen sotilaskollegansa huutelivat oikeussalin seinien ulkopuolella siinä uskossa, että parin päivän kuluttua he voisivat kilistellä Budanovin kanssa vodkalasejaan voiton merkiksi.

Yhtakkia jotain tapahtui. Budanovin loppupuheenvuoro peruutettiin yllättäen. Tuomiota, jota oli odotettu heinäkuun 3. päivänä, ei annettu. Kaikkien suureksi hämmästykseksi ilmoitettiin, että käsittelyssä pidettäisiin tauko lokakuun alkuun saakka. Budanov vietiin taas Moskovaan, takaisin Serbski instituuttiin uutta, tähän mennessä neljattä lääketieteellistä lausuntoa varten. Mistä oli kyse? Koska Kremlin silloisista ideologisista tuulista ei juuri ole luotettavaa tietoa, on turvauduttava arvailuihin. Saksan liittopäivien tiedetäänp ainostaneen Putinia voimakkaasti: Hänelle osoitettiin henkilökohtaisia kirjeita ja vetoomuksia. Itse liittokansleri Schröder oli huipputapaamisissati edustellut, miksi Budanovia, sotarikollista, oikeudessa tuomitsevia näytti kiinnostavan vain hänen vapauttamisensa. Presidentinkanslian sisälla olevien lähteiden mukaan presidentti ei osannut vastata.

Ei kannata hämmästyä. Tässä bysanttilaisen nöyristelyperinteen maassa tuollaiset pikkuseikat voivat mainiosti muuttaa historian kulun.

Vapauttava tuomio annettiin 31.12.2002. Joulukuun viimeinen päivä on Venäjällä erityinen. Juuri kukaan ei ole töissä ja harvalla on mitään vakavaa mielessään. Päiva on lähes uskonnollinen festivaali. Kansalaisyhteiskunnan rippeet ja ne parlamentin jäsenet, jotka olivat demokratiaan päin kallellaan ja siten Budanovia vastaan, juhlivat uutta vuotta eivätkä närkästyneet mistään. Päivä oli hyvin valittu. Tuomio ei herättänyt vastalauseita. Joulukuun 31. päivän jälkeen Venäjä ottaa kahden viikon loman ajattelusta. Televisiossa näytetään vain gaalakonserttien loputonta jatkumoa eivätkä sanomalehdet ilmesty.

Kungajevien asianajajat tekivät luonnollisesti valituksen. Asianajajat halusivat tietysti saada tuomion kumotuksi, mutta he eivät olleet kovinkaan toiveikkaita. Kungajevien asianajaja Abdullah Hamzajev
totesi välittömästi tuomion julistamisen jälkeen, että hän pani suurimman toivonsa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, ei Venäjän oikeusjärjestelmään. Korkeimpaan oikeuteen tehtiin valitus lähinnä siksi, että valitusprosessi Strasbourgissa edellytti sitä.

Mutta sitten: sensaatio! Maaliskuun alussa 2003 korkeimman oikeuden sotilaskollegio yllattäen mitätöi tuomion, myönsi kaikki poikkeavuudet ja määräsi uuden oikeudenkäynnin. Oikeuden tuli aloittaa tutkinta uudelleen ja kokoontua Donin Rostovissa samassa alueellisessa sotatuomioistuimessa, mutta toisen tuomarin johdolla. Venäjän poliittisella kartalla korkeinta oikeutta on pitkään pidetty pelkkänä presidentinkanslian osastona, ei itsenäisen kansallisen oikeusviranomaisen korkeimpana asteena. Korkeimman oikeuden reaktio saattoi merkitä vain vhtä asiaa: Kremlissä tuuli puhalsi nyt vastakkaisesta suunnasta. Presidentti oli kääntänyt selkänsä iskulauseelle, jonka mukaan Tsetseniassa taisteleva veniiläinen upseeri on aina oikeassa. Kuten jo keväällä 2000, Putin yritti esiintyä julkisuudessa "lain diktatuurin" esitaistelijana.

Vuoden 2004 esivaalikampanja oli juuri alkamassa. Putinin puolueen, yhteisen Venäjän, jonka pääsihteeri oli lain etiketin mukaisesti sisäasiainministeri Boris Gryzlov, oli voitettava parlamenttivaaleissa joulukuussa 2003. Molempien kampanjoiden, Yhteisen Venäjän ja Putinin, pääiskulauseita sorvattiin jo. Vahvin ehdokas oli "Laki hallitsee suvereenisti".

Donin Rostovin oikeus kokoontui uudelleen 9.4.2003. Eversti oli muuttunut mies. Entinen rivo häirikko, joka oli melkein sylkenyt tuomarin päälle ja loukannut jatkuvasti murhaamansa tytön vanhempia, oli lahes täysin kadonnut. Hän väitti tulleensa petetyksi. Han oli selvästi hermostunut. Hän vaati valamiesoikeudenkäyntiä, mutta sitä ei myönnetty. Sitten hän lakkasi vastaamasta kysymyksiin, tunki pumpulia korviinsa ja istui syytettyjen penkilla lukien. Oikeusistuin oli nyt eversti Vladimir Bukrejevin, alueellisen sotatuomioistuimen varapuheenjohtaajn hallussa. Ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen kantajien todistajat kutsuttiin ristikuulusteltaviksi. Vallankumous oli koittanut. Myös Kungajevien asianajaistossa oli tapahtunut muutos. Tsetseenisyntyisen ja siksi rasistisen kohtelun uhriksi joutuneen Abdullah Hamzajevin tilalle oli astunut karismaattinen nuori venäläisjuristi Stanislav Jurjevitš Markelov.

Kenraali Gerasimovia kuulusteltiin ensimmäisenä. Hän ilmoitti, että pänssarirykmentin komentavana upseerina ja siten pikemminkin puolustusministeriön kuin sisäasiainministeriön edustajana Budanovilla ei ollut oikeutta tarkastaa kylää ja tnkeutua sinne etsimään naispuolista sala-ampujaa. Laittomien aseellisten ryhmittymien jäseniksi epäiltyjen etsiminen ja pidättäminen oli syyttäjänviraston sekä FSB:n ja miliisin upseerien tehtävä. Lisäksi kenraali Gerasimov todisti, että rykmentti ei ollut saanut käskyjä suorittaa etsintäoperaatioita helmi-maaliskuussa 2000. Budanovilla itsellään "ei ollut oikeutta tarkastaa passeja ja asumuksia asutuilla alueilla, eikiä oikeutta koota siellä tiedustelutietoa".

Sitten kutsuttiin todistajaksi Duba-Jurtin kunnallishallinnon päällikkö. Tämä oli Budanovin mukaan se mies, joka oli antanut hänelle tarkka-ampujan kiväärejä kantavia miehiä ja naisia esittävän valokuvan. Tuo kuva oli ollut tärkein syy siihen, että Budanov oli mennyt etsimään sala-ampujaa. Todistaja kertoi oikeudelle, että hän ei ollut antanut Budanoville sellaista kuvaa. Lausunnon vahvisti eräs Tsetseniassa toiminut FSB:n agentti. Agentti todisti Budanovin todellakin tavanneen todistajan hänen läsnäollessaan useita kertoja, mutta tämä ei ollut antanut Budanoville mitään valokuvaa eikä puhunut tiille mitään naissala-ampujasta. Myöskään Budanov itse ei ollut maininnut agentille valokuvasta tai sala-ampujasta. Tämä romutti koko Budanovin omaksi puolustuksekseen antaman todistuksen. Tuomio julistettiin 25 .7.2003: kymmenen vuotta vankeutta pakkotyösiirtoloissa.

Budanov sai ansionsa mukaan, ja vaikka lopputulos olikin esivaalitaktikoinnin ja opportunistisen poliittisen juonittelun ansiota, oikeudenmukaiseen tuomioon voi olla vain tyytyväinen. Niitä on Venäjällä niin väihän.Pohjois-Kaukasuksen sotilaspiirin tuomioistuin ja sen varapuheenjohtaja eversti Vladimir Bukrejev osoittivat suurta rohkeutta. Heidän toimintansa herätti suurta pahennusta. Armeijan ylimmän päällystön enemmistö ja käytannössä kaikki upseerijoukot, varsinkin Kaukasuksella, vasflrstivat tuomiota ehdottomasti. Sokeassa raivossaan he olivat vakuuttuneita, että Budanov joutui kärsimään vain koska oli kunniakkaasti puolustanut isänmaataan. He ottivat Budanovin kymmenen vuoden vankeustuomion sekä kunniamerkkien ja sotilasarvon menetyksen henkilökohtaisena loukkauksena. On muistettava, että venäläinen sotatuomioistuinjärjestelmä on itse asiassa osa armeijaa, ei oikeuslaitosta. Bukrejevin sotilasarvo, hänen asuntonsa ja ylennyksensä ovat puolustusministeriön ja Pohjois-Kaukasuksen sotilaspiirinesikunnan käsissä. Budanovin syylliseksi toteaminen oli rohkea teko tuomari Bukrejevilta, sillä hän allekirjoitti samalla oman tuomionsa. Ura tyssäsi siihen.

Riippumatta siitä, kuinka dramaattisia konflikteja Budanovin oikeusjutun ympärillä liikkui, kertomus hänen langettavasta tuomiostaan on poikkeus säännöstä. Poliittiset seikat toivat hänen rikoksensa valokeilaan ja yleisön tietoisuuteen. Myös seuraukset olivat poliittisesti merkittaviä. Muuttunut tilanne pakotti viranomaiset myöntämään oikeudelle luvan todeta Budanov syylliseksi. Kaikki oli sattumaa. Joka toisessa sotarikoksia koskevassa oikeudenkäynnissä, jossa syytetyt ovat kuuluneet Venäjän federaation joukkoihin, syytteet on jäädytetty ja turvallisuuspalvelut ovat ponnistelleet vain auttaakseen rikollisia välttämään rangaistuksia. Näiin on käynyt jopa silloin, kun kyse on ollut todellisista hirmuteoista.

Epilogi:

Budanoin jutussa Kungajevien edustajana toiminut Stanislav Markelov ammuttiin 19. tammikuuta 2009 keskellä päivää Moskovassa hänen ollessaan palaamassa lehdistötilaisuudesta, jossa hän oli vaatinut ennenaikaisesti vapautetun Juri Budanovin tapauksen rikostutkinnan uudelleen käynnistämistä. Myös hänen seurassaan ollut ja hänestä juuri haastattelun tehnyt, Novaja Gazeta -lehdelle työskennellyt nuori freelancetoimittaja Anastasija Baburova surmattiin samassa yhteydessä.

Juri Budanov kuoli 10. kesäkuuta vuonna 2011; Tuntematon hyökkääjä ampui Budanovia kuusi kertaa vaimennetulla pistoolilla Moskovan Komsomolski Prospektilla.
 
Viimeksi muokattu:
Sohvi puhuu asiaa:
Sofi Oksanen: Venäjä on jo voittanut informaatiosodan

Sunnuntai 15.6.2014 klo 19.22
YKSINOIKEUDELLA ILTALEHDESSÄSuomi ja muut länsimaat eivät tunnista Putinin Venäjän todellisia aikeita, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen. Iltalehti julkaisee Oksasen vaikuttavan kirjoituksen yksinoikeudella.

Länsi on nopeasti unohtanut, miten kävi Krimin alueelle, kirjoittaa Sofi Oksanen.
Tämän kevään aikana länsimedia on kysynyt minulta toistuvasti samoja kysymyksiä, maassa kuin maassa, haastattelusta toiseen:
- Mitä Putin haluaa?
- Mikä on seuraava maa, joka joutuu hyökkäyksen kohteeksi?
Yksikään toimittaja ei ole udellut, milloin Krimin miehitys loppuu, ja tämän kysymyksen uupuminen sisältää jo oletuksen siitä, ettei Krimiä palauteta koskaan takaisin Ukrainalle. Johtuiko mielenkiinnon hiipuminen asiaa kohtaan vain siitä, että läntisen uutisjournalismin perinteinen dramaturgia vaatii eteenpäin suuntaavaa toimintaa, josta saa hyvää uutiskuvaa, ja tarpeeksi tunnetun päähenkilön, tässä tapauksessa presidentti Putinin?
Kun Putinin mielenkiinto suuntautui tietoisesti muualle, media seurasi. Vai löytyykö syy siitä, ettei lännessä tunneta Krimin aluetta tarpeeksi hyvin eikä riittävän moni ole koskaan itse käynyt siellä?
Venäjä alkoi panostaa ilmapiirin muutokseen Krimin niemimaalla jo aikoja sitten ja keskittyi alueella länsi-ja ukrainalaisvastaiseen mielikuvavaikuttamiseen.
Sitä tarinaa länsimedia ei ollut seuraamassa, mutta siitä olisi pitänyt uutisoida edes myöhemmin. Se, miten maa valloitetaan, askel askeleelta, tarjoaisi lukijoille tietoa siitä, että miehitys tarkoittaa aina myös henkistä miehitystä, jota edeltää mielipidemaaston muokkaus, ja miehityksen tapahduttua julkisten arvojen ja opetussisältöjen muuttumista, maan alkuperäisasukkaiden historian pyyhkäisemistä kartalta. Mutta koska kansainvälisten kriisien uutisointi typistyy aina presidenttien ja diplomaattien puheisiin sekä joukkojen liikutteluun, Moskovan oli helppo päätellä, kuinka helposti Krimin niemimaa unohdetaan ulkomailla. Venäjällä on tällaisista pakkoliitännöistä runsaasti kokemusta, ja niin on myös entisillä neuvostomailla.
Nämä toistuvat kysymykset Putinin aivoitusten spekuloinnista ja tulevan hyökkäyksen kohteesta kertovat myös epäsuorasta oletuksesta: seuraava kohde on jo olemassa, ja se on konkreettinen maa-alue tai valtio, me emme vain tiedä vielä mikä.
Lännen marionetit
Oletus perustuu vanhanaikaisiin, jo opittuihin käsityksiin sodankäynnistä. Samalla länsi toistaa tiedostamattaan kysymyksiä, joita Moskovan oligarkkikeskittymä tahtookin lännen toistelevan. He haluavat meidän spekuloivan Putinin aivoituksilla, ja siten vahvistavan Putin-myyttiä. He haluavat täyttää meidän päämme näillä pähkäilyillä, koska tällä tavoin länsi saadaan epävarmuuden ja epävakauden tilaan, eli Venäjän kannalta edulliseen kuntoon. Hajota ja hallitse -oppi toimii alati.
Koska kukaan ei halua olla se paljon manattu seuraava aggression kohde, maat on ajettu keskittymään omaan turvallisuuteensa ja Suomen tapauksessa keskustelu typistyy Nato-väittelyyn. Tällaisessa tilanteessa Krimin miehityksen purkaminen ei paljon paina.
Krimin miehityksen hiljainen hyväksyntä herättää väistämättä kysymyksiä jokaisessa Venäjän rajavaltion kansalaisessa: näinkö muut suhtautuisivat siihen, jos meidän maastamme miehittäisiin osa? Hyväksyttäisiinkö se yhtä hiljaisesti, yhä nopeasti?
Mielenosoituksia asian puolesta järjestäisivät muualla maailmassa korkeintaan oman maamme ulkokansalaiset. Varastetun maan palauttamisesta ei tulisi kansainvälistä liikettä. Invaasio vain tapahtuisi, ja sen annettaisiin tapahtua, koska Venäjän rajavaltiot ja entiset neuvostomaat ovat suurimmaksi osaksi pieniä valtioita, joissa suurin osa länsimaiden kansalaisista ei ole koskaan käynyt ja vain osa heistä osaa edes asettaa nämä maat kartalle. Sellaisten maiden puolesta on hankala menettää yöuniaan, ja Krimin uutisten kadotessa paikallisista lehdistä asia hyväksytään unohtamalla, lehdistön mielenkiinto siirtyy seuraavaan kuumaan aiheeseen, seuraavien joukkojen liikutteluun, seuraaviin diplomaattipuheisiin alta aikayksikön.
Se, miten muut maat suhtautuvat Krimin miehitykseen, on viesti meille, Venäjän rajavaltioiden ja Itä-Euroopan maiden kansalaisille.
Kysymättä on jäänyt se, mitä tai ketä vastaan Venäjä on käynyt sotaa sitten Putinin valtaannousun myötä.
Se valtio on ihmismieli. Läntinen arvomaailma, läntinen mieli ja läntiset arvot. Niitä vastaan Putin-klikki on sotinut jo pitkään.

Vladimir Putin on kirjoittajan mukaan onnistunut muokkaamaan lännen ajatusmaailman tahtomansa mukaiseksi. (EPA/AOP)
Paluu militarismiin
Putinin tultua valtaan hänen ensimmäisiin asetuksiinsa kuuluivat edellisen presidentin, Boris Jeltsinin, syytesuoja, uusi sotilasdoktriini, perestroikan aikana lopetetun pakollisen asekoulutuksen palauttaminen voimaan, puolustusmenojen lisääminen 50 prosentilla, ja informaation salaamisen salliva lakiasetus koskien tiettyjä virkamiehiä. Uuden presidentin ensimmäiset määräykset eivät siis koskeneet seikkoja, jotka olisivat tähdänneet valtion demokratiajärjestelmän vahvistamiseen tai esimerkiksi köyhyyteen uppoavan väestön olojen parantamiseen. Ne kohdistuivat valtion militarisointiin. Siitä huolimatta läntiset johtajat keskittyivät kehumaan Venäjän tietä demokratiaan.
Kahtena ensimmäisenä presidenttikuukautenaan Putin antoi 11 asetusta, joista kuusi koski asevoimia. Nyt valtion budjetista menee armeijalle 25 prosenttia, seuraavan kahden vuoden aikana 33 prosenttia. Nykyään vähintään 70 prosenttia ylemmistä virkamiehistä kuuluu FSB:hen ja henkilöitä, joiden tiedetään toimivan sen leivissä, on ainakin 200 000.
Putinin valtaantulo ei siis tarkoittanut vain uutta johtajaa maalle, vaan valtajärjestelmän vaihdosta ja tämän uuden järjestelmän luonne oli näkyvillä jo tuolloin. Silloin kaivettiin myös esiin kuolemansa (1953) jälkeen pannaan mennyt Stalinkin. Tämän diktaattorin rehabilitointi alkoi Putinin vaaleista: yhtenä tulevan presidentin vaalilauseista toimi ”Nuori Stalin". Venäjän kasvoksi oli saatu kolmannen polven KGB-mies, joka alkoi sijoitella merkittäviin asemiin vanhoja KGB-ystäviään.
Aikana, jolloin Kreml alkoi panostaa mediaan, lännessä lehtitalot olivat kriisin kourissa.
Länsimedia sulki Moskovan-toimistojaan, kirjeenvaihtajia kutsuttiin kotiin. Läntiset maat eivät pitäneet Venäjää enää niin tärkeänä, että oma kirjeenvaihtaja olisi ollut tarpeen, eikä Venäjän informaatiorintaman kokoamisen monipuolisuuteen kiinnitetty huomiota, vaikka maan itsenäisille toimittajille heidän ammatistaan oli tullut yksi tapa tehdä itsemurha.
Mielikuvasotaa
Venäjän valtion uutistoimintojen budjetit kolminkertaistettiin aikana, jolloin maan talous oli jo tippunut taantumaan. Vuonna 2005 luotiin menestykseksi osoittautunut englanninkielinen tv-kanava RT, Russia Today, jonka lähetyksiä katsotaan sadassa maassa, ja joka löytyy useimpien hotellien kanavavalikoimasta lukuisissa maissa. Länsimaisia pr-toimistoja, kuten Ketchum, Gplus ja Portland PR värvättiin huolehtimaan siitä, että Kremlin toivomat viestit menevät lännessä läpi ilman taustayhteyksien kartoittamista. Pr-toimistojen, median ja suoran propagandan lisäksi Moskova verkostoituu lännen äärioikeiston ja konservatiivien kanssa.
Vuonna 2011 Venäjä käytti 1,3 miljardia dollaria kansainväliseen propagandaan - enemmän kuin työttömyyteen.
Tällä hetkellä maan kansalaisia psyykataan lännelle vihamieliseen arvomaailmaan ja historiakäsitykseen. Uutta historiapolitiikkaa Venäjä on ajanut jo vuosia. Venäjän historiallinen työryhmä laatii parhaillaan uutta oppikirjasarjaa ja työryhmää johtaa duuman entinen puhemies, Sergei Naryskin, entinen KGB-upseeri.
Vastikään Siperiassa esiteltiin uudet aakkoset, jotka on tarkoitus levitää koko maan kouluihin. Aakkostaulukossa opetetaan niin aakkosia kuin arvoja: positiiviset asiat liitetään patriotismiin ja Venäjään, negatiiviset asiat länteen, Ukrainaan ja Euromaidaniin. Wikipedia luonnollisesti leimattiin jo CIA:n keksinnöksi. Näin luodaan mielikuvaa siitä, että vain valtio tarjoaa kansalaisilleen turvallista, luotettavaa tietoa.
Mielipidemittausten mukaan suurin osa kansalaisista hyväksyy sen, että valtio muovaa uutisia, jos kyseessä on kansan etu.
Kohta kansa hyväksyy vielä enemmän, sillä koulutusbudjetteja on leikattu huomattavasti. Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin mukaan Venjäjän budjettiluvut ovat sotaan ja sortotoimiin valmistautuvan maan numeroita.
”Putin ei tarvitse intelligentsiaa eikä koulutettuja ihmisiä. Sellaiset ihmiset kysyvät tarpeettomia kysymyksiä ja heitä on hankalampi zombiuttaa", Nemtsov sanoo.
Venäjän presidentti siis rakastaa tyhmiä, rakastaa terveytensä kanssa kamppailevia ihmisiä, rakastaa alkoholisteja ja sukupuolitautisia, sillä näitä pahoinvointia lisääviä seikkoja koskevat luvut ovat Venäjällä hyvin korkeita eikä niihin ole tulossa muutosta, sillä rahaa ei kanavoida terveydenhuoltoon, koulutukseen ja infrastruktuuriin. Raha kanavoidaan armeijaan ja tämä toimintasuunta oikeutetaan lännen uhkakuvilla.

Historiankirjoitusta uudistetaan Venäjällä parasta aikaa. Propagandaan käytetään rahaa enemmän kuin työttömyyden hoitoon. (EPA/AOP)
Aivopesu on halpaa
Moskovan silovikki-klikki (toim. huom: silovikit ovat Venäjää hallitseva ryhmittymä, joka koostuu erilaisten turvallisuus-, järjestys- ja puolustusorganisaatioiden ihmisistä) on jo ymmärtänyt, ettei Putinin kannata kalastella sellaisten urbaanian venäläisten suosiota, jotka ovat kielitaitoisia ja ovat nähneet myös Venäjän ulkopuolista maailmaa. Niinpä he keskittyvät havittelemaan konservatiivisten, iäkkäämpien kansanosien suosiota, ja siihen kansanosaan Venäjän valtionkanavien propaganda uppoaa helposti.
Samalla tavalla tämä valtaapitävien joukko on jo käsittänyt, että fyysisen armeijan modernisointi on paljon kalliimpi projekti kuin aivopesu.
Kaiken tämän mahdollistaa se, että Venäjä on ensimmäistä kertaa historiansa aikana täysin puhtaasti tiedustelupalvelujen johtama. Kun neuvostoaikoina KGB:n yläpuolella oli sentään puolue, nyt ei ole edes sitä. Jotkut venäläiset tutkijat ovat sitä mieltä, että vaikka esimerkiksi Juri Andropov oli KGB:n johtaja, hänen mieleensä ei olisi tullut tuoda KGB:ta hallitukseen. Tsaarin Ohranan ja KGB:n tehtävä oli suojella hallitusta ja valtiota, ei olla hallitus itse.
Tieto on halpa ase
Kun Neuvostoliitossa opiskeltiin tietellistä kommunismia, Putinin Venäjällä tankataan nyt tieteellistä patriotismia.
Putinin valtaannousun jälkeen propagandasta ja informaatiosodasta tuli akateeminen tieteenala. Viime vuosina on perustettu lukuisia erilaisia aiheeseen liittyviä tutkimuskeskuksia - Venäjän federaation informaatioturvallisuuden korkeamman koulutuksen tieteellinen ja metodologinen keskus käsittää 74 tutkimus- ja tiedeinstituutiota ja se perustettiin FSB:n aloitteesta. Vuonna 2000 muodostetun informaatioturvallisuusdoktriinin mukaan valtion avainuhkiin kuuluu Venäjää ja sen viranomaisia koskevan disinformaation levittäminen.
Pehmeän vallankäytön muotoja puolestaan edustaa Russkiy Mir -säätiö, joka perustetiin Putinin aloitteesta vuonna 2007. Vuotta myöhemmin ulkoministeri Lavrov ilmoitti, että Venäjän maanmiespolitiikkaa kehitettäisiin ”pehmeän vallankäytön keinoin" ja Russkiy Mir on yksi sen muoto. Sen tehtävä on haastaa länsimaiset arvot Venäjän ulkopuolella.
Presidentin viime vuosien aloittamat ohjelmat on tähdätty neutralisoimaan lännen infohyökkäystä. Moskovan silovikkiklikin näkökulmasta Venäjä on ollut lännen informaatiohyökkäyksen kohteena jo vuosikausia ja Venäjän oman informaatiorintaman kokoamainen on vastaus siihen. Jotta tätä toimintatapaa ja sen kauaskantoisuutta ymmärtäisi, on muistettava että Neuvostoliitossa ja Venäjällä informaatiosotaa käydään aina, niin sodan kuin rauhan aikana, ei vain kriisitilanteissa.
Nykyisin nähtävissä oleva psykologinen sodankäynti perustuu Neuvostoaikana luotuihin toimintamallien perustaan ja tekniikoihin. Nuo vaikutustekniikat on jo testattu tuolloin ja todettu hyväksi. Uusina keinoina on otettu mukaan ammattitrolliarmeija kommentoimaan internet-palstoille ja sosiaaliseen mediaan.
Ukrainalaisesta kaupungista toiseen säntäilevät venäläiset ammattinäyttelijät ehtivät hädin tuskin kuivattaa roolin mukaan vaihtuvaa hiusväriään ennen kuin he jo antavat jälleen uusia lausuntoja medialle esittäen aina huolestunutta paikallista. Mediassa viittaukset keskitysleireihin ja kansallissosialistiseen Saksaan ovat suosittua kuvastoa. Vastikään Venäjän valtiollinen TV esitteli tavallista rakennustyömaata Donetskissa ja väitti sen olevan rakenteilla oleva keskitysleiri venäjänkielisille.
Reportaasia siivitti pahaenteinen musiikki ja enteilevästi kuvattu suihkuhuone. Tv-toimittaja Arkady Marmontovin reportaasi esitettiin heti Venäjän ulkoministeriön lausunnon jälkeen (27.4). Siinä ilmaistiin syvää huolta rakennustyömaista, jotka muistuttavat natsien keskitysleirejä.
Venäjä käy täysimittaista informaatiosotaa kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja keinot ovat selvät: provokaatio, pelottelu, projektio ja propaganda. Hajota, hämmennä, hallitse.
Näin historia pyyhitään
Me, joilla on henkilökohtaista kokemusta neuvostomiehityksen vuosista, tiedämme että jopa kokonaiset miehitykset pystytään esittämään ulkomaille niin kuin kyseessä olisi ollut täysin vapaaehtoinen liittyminen. Me tiedämme, että länsi oli täynnä ihmisiä, jotka kuvittelivat että kollektivisointi Neuvostoliitossa perustui kansalaistemme vapaaseen tahtoon, ja nämä samat ihmiset hämmästyvät, kun heille kerrotaan, että totuus oli päinvastainen.
Me tiedämme, että kansankunnan selkäranka, arvot, muisti ja historia pystytään pyyhkimään pois kartalta. Siksi länsimaisin silmin kovin älyttömiltä vaikuttavat propagandasloganit Itä-Ukrainassa eivät naurata. Neuvostomiehityksen kokeneiden arkipäivä oli täynnä ihan yhtä älyttömiä propagandalauseita vuosikymmenestä toiseen.
Moskovan valtaklikki on jo nähnyt, miten demokratian imitointi meni läpi lännessä. Samalla tavalla Neuvostoliiton annettiin imitoida kansojen välistä ystävyyttä ja vaikka Neuvostoliiton ulkopuolella oli paljon niitä, jotka eivät siihen uskoneet oikeasti, hekin teeskentelivät julkisesti kuin ystävyys olisi totta.
Moskovassa tiedettiin, että länsi uskoo uuden Venäjän demokratianäytelmän, koska länsi uskoo sen, mikä on helpointa ja vaivattominta uskoa, mikä on käytännöllisintä kauppasuhteiden kannalta, huolimatta faktoista ja ilmiselvistä todisteista. Moskovassa oltiin varmoja bluffin onnistumisesta, koska bluffaus oli mennyt läpi ennenkin.
Samaan aikaan Itä-Euroopan ja Baltian maat ovat olleet eri-asteisten aggressioiden kohteena jo vuosia, puhumattakaan Georgiasta, jonka länsisuuntaus ei ollut Moskovan mieleen. Nämä maat ovat saaneet kuunnella toistuvasti sitä, miten Moskova väittää maata toisensa jälkeen imaginaariseksi valtioksi, jolla ei oikeastaan ole oikeutta itsenäisyyteen. Baltian maiden miehitysten kieltäminen on ollut itsestään selvä linja. Jo ennen presidenttiaikaansa Putin oli mukana järjestämässä Itä-Viron venäjänkielisellä alueella Narvassa referendumia vuonna 1993. Kansanäänestyksen tarkoitus oli autonomia.
Narvan kansanäänestyksellä ei kuitenkaan ollut Kremlin tukea ja se meni nurin aloitteena, joka oli Viron perustuslain vastainen.
Virossa on jo pitkään puhuttu infotilasta, jossa Venäjä - ja myös vironvenäläiset elävät, koska he seuraavat Venäjän mediaa eli valtion propagandaa. Infotila-sanan olisi syytä vakiintua myös läntisten maiden kielenkäyttöön. Sen seurauksia nähtiin esimerkiksi (24.5.) Viron Sillamäessä järjestetyillä perinteisessä slaavilaisfestivaalilla, kun kulkueen ukrainalaiset nuoret, joutuivat venäjänkielisten hyökkäyksen kohteeksi. Tämä selkkaus tapahtui EU- ja Nato-maassa - Venäjän infotila on tunkeutunut tännekin, ja nyt on syytä tarttua toimiin sen purkamiseksi.

(AP)
Tunnistamisien aika
Venäjän toimintaa kuulee usein selitettävän suurvaltapolitiikalla ja se saadaan kuulostamaan miltei luonnolliselta. Myytteihin on kuulunut muun muassa Ukrainan mukamas luonnollinen kuuluminen Venäjän yhteyteen, vaikka Kiova on ollut olemassa ennen Moskovaa, eikä Ukraina suinkaan ole aina ollut osa Venäjää.
Neuvostoliiton miehittämät maat ja Itä-Blokkiin kuuluvat maat eivät olleet subjekteja Neuvostoliitossa eivätkä nämä "uudet eurooppalaiset" olleet sitä pitkään rautaesiripun romahtamisen jälkeen Euroopassakaan. Neuvostoliitto oli pyyhkäissyt näiden maiden historian pois Euroopan kartalta ja onnistuneesti luonut maailman, jonka mielikuvissa näiden maiden kuuluminen Neuvostoliiton valtapiiriin oli ”luonnollista".
Vastaavaa kolonialismin luonnollistamista ei suoda enää muille entisille imperiumeile. On täysin mahdoton kuvitella, että esimerkiksi Saksa nappaisi toiselle valtiolle kuuluvan maa-alueen ja perustelisi sitä sillä, että alue on muinoin kuulunut Saksalle.
Miksi siis muut valtiot sallivat Venäjälle toiminnan, jota ei hyväksytä muilta? Vaikka Ukrainan rajojen koskemattomuuden loukkaaminen on saanut kaikilta tuomion, venäjänkielisen väestön vuoksi moni kuitenkin pitää ”luonnollisempana" Krimin miehitystä kuin esimerkiksi Venäjän hypoteettista invaasiota alueella, jossa ei ole venäjänkielistä väestöä.
Venäjälle sallitaan epäsuorasti valtapiiriajattelu, joka ei kuulu 2000-luvulle, koska lännessä ei tunnistettu Venäjän imperialistisia piirteitä. Silti lännessä puhutaan jatkuvasti Venäjä-asiantuntijoista, joita lännessä pitäisi olla paljon, ja erityisesti Suomi on halunnut esittäytyä kovan Venäjä-tuntemuksen maana.
Jos lännessä olisi niin paljon Venäjän asiantuntijoita kuin länsi haluaa esittää, miten on mahdollista, että invaasio Ukrainaan tuli niin suurena yllätyksenä?

Venäläisiä joukkoja Krimin Simferopolin liepeillä maaliskuun lopussa. (AP)
Johdossa KGB
Venäjää johtavat KGB-koulutuksen saaneet miehet, he ovat ihmismielen ammattilaisia, he ovat propagandan erikoisasiantuntijoita. He ovat psykologisen sodankäynnin eksperttejä. He tietävät, miten läntinen mieli toimii, he tietävät millaisin narratiivisin kaavoin täällä uutiset tehdään.
He tiesivät, ettei Krimi jaksa kiinnostaa länttä pitäkän, tapahtui siellä mitä tahansa. He veikkaavat, ettei länsi ota opikseen, koska se ei ole ottanut ennenkään.
Alentuva suhtautuminen Itä-Euroopan maiden varoitteluihin Venäjän politiikasta kertoo myös siitä, että tiedostamattaan länsimaat ovat yhtyneet vanhoihin venäläistämisen aikaisiin kuvitelmiin Itä-Euroopasta jonkinlaisten ali-ihmisten asuinsijoina, tietämättömyyden alusmaina.
Toisinaan Itä-Euroopan ja Baltian maista kuuluviin Venäjä-varoitteluihin on suhtauduttu kuin traumatisoituneen potilaan kertomuksiin. Väkivaltaa - ja sitä miehitys juuri on - kokeneet uhrit joutuvat usein mitätöinnin kohteeksi, ikään kuin heillä ei olisi "oikeaa" tietoa, vain sortohistorian värittämiä subjektiivisia kokemuksia. Kova tieto sen sijaan tulee maista, joilla ei tällaista kokemushistoriaa ole. Samaan aikaan olisi kuitenkin mahdotonta kuvitella, että mikäli esimerkiksi joku juutalaisjärjestöistä hermostuisi hakaristin julkisesta käytöstä, reagointia käsiteltäisiin "holokaustin jälkeisenä stressinä".
1900-luvun dominoiva tarina pahuudesta liittyy Gestapoon ja kansallissosialistiseen Saksaan, koska olemme tuominneet kansallissosialistisen Saksan, nähneet lukuisia elokuvia Holokaustista ja lukeneet lukuisia kirjoja aiheesta. 2000-luvun dominoiva tarina pahuudesta on lännessä al-Qaida ja Osama Bin Laden.
Tässä maastossa Moskovan silovikki-klikin oli helppo toimia lännessä.
He ovat valkoisia miehiä, joilla ei ole turbaania, heidän vaimonsa eivät käytä huivia, vaan korkokenkiä. He eivät siis vaikuttaneet 2000-luvulla uhkaavilta. Läntinen elokuvatuotanto on esittänyt KGB-miehet lähinnä hassuina karvalakkimiehinä Punaisen torin laidalla ja esimerkiksi Gulagia käsitteleviä kirjoja luetaan vähemmän kuin Holokaust-kirjallisuutta.
Lisäksi viidenkymmenen vuoden miehitys tarkoitti sitä, että postkolonialististen maiden oli ensin rekonstruoitava menneisyys, etsittävä faktatietoa, ja opittava kieli, jolla kertoa näistä viidenkymmenen vuoden aikana vaietuista asioista. Venäjän johto on toistuvasti yrittänyt puuttua tähän menneisyydenkäsittelyprosessiin ja pyrkinyt vuosien ajan soluttautumaan naapurimaiden turvallisuuspalveluihin, arkistojen sulkemisesta puhumattakaan. Kaikki tämä on vaikeuttanut Itä-Euroopan lähimenneisyyden asioiden välittämistä länteen.
Mikäli KGB olisi tuomittu samalla tavalla, kuin Gestapo tai al-Qaida, Moskovan silovikkiklikkien ei olisi ikinä päässyt valtaan.

Entiset KGB: miehet eivät johtaisi Venäjää eikä Venäjän uusi yläluokka olisi FSB. Koska Venäjän kolonialismista ei kerrottu koulukirjoissamme eikä sen mekanismeja purettu, uuden Venäjän postmodernia imperialismia ei tunnistettu silloin kun sen ensiaskeleisiin olisi pitänyt kiinnittää huomiota.
Olkoon tämä esimerkki siitä, että menneiden ihmisoikeusrikosten ja niiden tekijöiden tuomitseminen on aina tärkeää, samoin niiden tunnistaminen.
Sofi Oksanen puhui Legacy of Totaliarism today -seminaarissa torstaina Prahassa.
SOFI OKSANEN
 
Luulenpa että Itä-Euroopassa on kaikkein viilein suhtautuminen etupiiriajatteluun, sattuneesta syystä. Siellä kun on opittu kantapään kautta mitä se tarkoittaa.

Se, että kansakunnat tekevät itse vapaaehtoisesti omasta halustaan liittoumasopimuksia keskenään ei ole etupiiriajattelua. Se, että valtioita koskevia päätöksiä tehdään niitä kuulematta tai että niitä painostetaan tekemään itselleen epä-edullisia päätöksiä tai varoitetaan tekemästä niille edullisia päätöksiä - esimerkiksi vaikka liittoumasopimusta NATO:n kanssa - on etupiiriajattelua.

Niin mites sitten vaikka se Kuuba sopii tuohon malliin? Ihan vapaasti tekivät sopimuksen ohjusten sijoittelusta NL:n kanssa...varmaan jenkeillä ei ollut mitään tuota vastaan, Kuubahan oli suvereeni valtio joka sai tehdä sopimuksia kenen kanssa huvittaa? Tai Egypti, alkoi kaveeraamaan neukkujen kanssa ja kansallisti Suezin kanavan, seurauksena brittien ja ranskalaisten invaasio. Tai Grenada?
 
Alueiden Venäjää tai ainakin joidenkin alueiden irtaantumista Venäjästä pidetään Venäjän oppositiopiireissä täysin mahdollisena skenariona. Monet alkuperäisistä Neuvostotasavalloista kun oli määritelty etnisten rajojen mukaan, rajojen jotka monesti noudattivat historiallisisa valtiorajoja. Ukraina ja Valko-Venäjä onnistuivat irtautumaan Moskovan imperiumista mutta rajojen vangiksi jäi monta muutakin aluetta joilla elää edelleen vahva itsenäistymishenki.

Suomalaisten kannalta hyvin mielenkiintoinen on yksi Neuvostoliiton perustajatasavalloista eli Karjalan Sosialistinen Neuvostotasavalta. Ilman Stalinin puhdistuksia meillä saattaisi olla rajan pinnassa hyvin itsenäistymishaluista porukkaa.

Karjalan tasavalta ei ollut NL:n perustajavaltio, vaan se muodostettiin 1940 liittämällä yhteen Suomen kansantasavalta ja Karjalan autonominen neuvostotasavalta. Tavoitteena oli ilmeisesti liittää siihen myöhemmin lisää alueita vähän lännempää...Hrustsev sitten liitti tämän stalinistisen jäännöksen Venäjään. Karjalaiset ovat melkein aina olleet tasavallassa selkeä vähemmistö joten kovin 'elinkelpoinen' itsenäisenä se ei ole ollut. Monissa Venäjän tasavalloissa venäläisiä on suuri osa väestöstä (joissakin selkeä enemmistö) joten täysitsenäisyys tuntuu niissä kaukaiselta ajatukselta. Toisaalta jos keskushallinto rapautuu ja joku innokkaampi kansa julistautuu itsenäiseksi (esim Tsetsenia, jotka nyt ovat kilttiä poikaa mutta äkkiä se taas muuttuu) niin siitä voi olla seurauksena samantapainen dominoefekti kuin NL:nkin hajoamisessa. Tatarstanhan oli myös lähellä lähteä litomaan federaatiosta Tsetsenian ohella, mutta viime hetkellä saatiin neuvoteltua uusi liittosopimus.
 
Back
Top