корыто (koryto) – tarinoita kaukalolta

Niin mites sitten vaikka se Kuuba sopii tuohon malliin? Ihan vapaasti tekivät sopimuksen ohjusten sijoittelusta NL:n kanssa...varmaan jenkeillä ei ollut mitään tuota vastaan, Kuubahan oli suvereeni valtio joka sai tehdä sopimuksia kenen kanssa huvittaa? Tai Egypti, alkoi kaveeraamaan neukkujen kanssa ja kansallisti Suezin kanavan, seurauksena brittien ja ranskalaisten invaasio. Tai Grenada?

1. Kuuba. Castro lähti hakemaan turvaa neukuista puhtaasti opportunistisista syistä. Kennedy veti herneen nenään siinä vaiheessa kun Neuvostoliitto ryhtyi rakentamaan vain ja ainoastaan USA:aa vastaan suoritettavaan hyökkäykseen tarkoitettuja ydinohjusten laukaisualustoja kivenheiton päähän Yhdysvalloista.

2. Egypti. Nasser rikkoi 1888 solmitun kanavasopimuksen jossa Suezin kanava määriteltiin Ison-Britanian hallinnassa olevaksi puolueettomaksi alueeksi. Pacta sunt servanda ja sopimuksen rikkomisesta sakotetaan.

3. Grenada. Kuuban toisinto. Kauhea militaristinen uho USA:a vastaan Neuvostoliiton tuella, triggerinä maassa oleskelevien USA:n kansalaisten vangitseminen ihmiskilviksi.

Kaikki kolme tapausta voidaan niputtaa luokkaan "kun tarpeeksi kaivat niin vertahan sietä tulee". Sekä Kuuba, Egypti että Grenada olisivat saaneet olla ihan rauhassa ja jatkaa valitsemallaan polulla mutta kun pissa kihahti päähän ja piti lähteä haastamaan riitaa isojen pokien kanssa niin tietäähän sen miten siinä käy. Venezuela liputtaa kommunismia, on isojen öljyesiintymien päällä ja USA:n takapihalla. Eikös tämän pitäisi olla mahdotonta ja USA:n miehityshallinnon pitäisi pumpata maata tyhjäksi öljystä täyttä päätä? Hyvin on saaneet paikalliset kyläpolitikot uhota muutenkin USA-vastaisuuttaan viimeiset pari kymmentä vuotta Etelä-Amerikassa ilman jenkkien interventiota. Miten selität tämän?

Miksi nyky-Venäjä käyttää neljänneksen kaikista tuloistaan sotilasvarusteluun? Mitkä ovat venäläisten suunnitelmat? Mitä he ajattelivat armeijallaan tehdä? Miksi Venäjälle armeija on tärkeämpi kuin eläkkeet, terveydenhoito, koulut tai vaikka tieverkko? Misi Venäjää ajetaan hysteriaan keksityillä viholliskuvilla? Miten selität tämän?
 
Karjalan tasavalta ei ollut NL:n perustajavaltio, vaan se muodostettiin 1940 liittämällä yhteen Suomen kansantasavalta ja Karjalan autonominen neuvostotasavalta. Tavoitteena oli ilmeisesti liittää siihen myöhemmin lisää alueita vähän lännempää...Hrustsev sitten liitti tämän stalinistisen jäännöksen Venäjään. Karjalaiset ovat melkein aina olleet tasavallassa selkeä vähemmistö joten kovin 'elinkelpoinen' itsenäisenä se ei ole ollut. Monissa Venäjän tasavalloissa venäläisiä on suuri osa väestöstä (joissakin selkeä enemmistö) joten täysitsenäisyys tuntuu niissä kaukaiselta ajatukselta. Toisaalta jos keskushallinto rapautuu ja joku innokkaampi kansa julistautuu itsenäiseksi (esim Tsetsenia, jotka nyt ovat kilttiä poikaa mutta äkkiä se taas muuttuu) niin siitä voi olla seurauksena samantapainen dominoefekti kuin NL:nkin hajoamisessa. Tatarstanhan oli myös lähellä lähteä litomaan federaatiosta Tsetsenian ohella, mutta viime hetkellä saatiin neuvoteltua uusi liittosopimus.

Neuvostoliitto perustettiin vuonna 1922 ja sen alkuperäisiin rakenteisiin kuului Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta. Rajan takainen Karjalan alue muuttui venäläisenemmistöiseksi vasta Stalinin toimeenpanemien etnisten puhdistusten, ts. kansanmurhan seurauksena. Karjala oli ja on yksi Neuvostoliiton perustajatasavalloista ja se oli ugrilainen, ei slaavilainen.
 
Maailma ja paikat -blogissa oli niin upeaa ja syvälle viiltävää analyysiä nyky-Venäjän ja lännen suhteesta että se ansaitsee tulla tännekin luettavaksi.

http://maailmajapaikat.blogspot.fi/2014/06/kaksikymmenta-myyttia-venajasta.html

Kaksikymmentä myyttiä Venäjästä


1) Kukaan ei tiedä, mitä Venäjä aikoo. Kuten yllä totesin, putinilaisen Venäjän strategiset tavoitteet voi tiivistää kahteen asiaan: vallan vertikaaliin ja imperiaaliseen ekspansioon. Yksityiskohtien eli taktiikan osalta Venäjä on joustava ja valmis improvisoimaan vaihtoehtoisten skenaarioiden välillä. Esimerkiksi se ei ole Kremlin kannalta olennaista, millä kansainvälis-oikeudellisella menettelyllä naapurimaat liitetään Venäjän valtaan, kunhan liitetään. Ne voivat olla suoraan anneksoituja, jonkinlaisessa jäätyneen konfliktin limbotilassa tai vasallihallitsijan johtamia muodollisesti itsenäisiä valtioita – tämä ei ole Venäjän kannalta olennainen asia, Kremlin vertikaalinen valta ja tämän valtapiirin laajentaminen ovat.

Länsivallat toimivat yleensä päinvastoin. Niiden strategiaa pitää kysellä ja etsiä poliittisesti korrektien dokumenttien konsulttikielestä suurennuslasin kanssa, mutta taktiikassa ne ovat tiukkojen itseaiheutettujen rajoitteiden ja pelisääntöjen sitomia.

2) Venäjää on loukattu eikä sitä ole kunnioitettu tarpeeksi. Venäjää psykologisoivat selitykset yrittävät yleensä ymmärtää Venäjän aggressioita ja syyllistää niistä epäkunnioittavaa Länttä, vaikka oikeastaan ne vain jatkavat juuri sitä holhoavaa asennoitumista, jonka Venäjä kokee loukkaavaksi. Venäjä ei välitä, pidetäänkö siitä, saati halua että sitä alentuvasti tuetaan. Venäjä haluaa, että sitä pelätään ja siksi totellaan. Venäjän nykyjohto samaistaa kunnioituksen pelkoon. Jonkin eurooppalaisen pikkumaan arvostuksen perustuminen kyseisen maan vaarattomuuteen ja luotettavuuteen herättää Venäjällä lähinnä halveksuntaa.

Venäjä yrittää parhaansa mukaan viestittää Euroopalle olevansa kuolemanvaarallinen uhka. Länsiviranomaiset sen sijaan vähättelevät, toistaen toistamistaan, ettei Venäjä ole uhka, ja että jokainen Venäjän ilmiselvästi huomenna ottama uusi aggressiivinen askel olisi ”mahdoton kuvitella” tai ”täysin poissuljettu”. Tämä vähättely vain pahentaa Venäjän raivoa, sillä se haluaa, että sitä pelätään.

Venäjän viime aikoina länsinaapureilleen lähettämät signaalit kertovat aivan muuta viestiä kuin mihin Lännessä haluttaisiin uskoa: Venäjä simuloi hiljattain pommikone- ja maihinnousuhyökkäystä Ruotsiin sekä Puolan pommittamista maan tasalle ydinaseilla. Suomen ilmatilan loukkauksetkaan tuskin viestivät – kuten Suomessa on haluttu uskoa – että Venäjän lentäjät tekevät taajaan inhimillisiä erehdyksiä lennoillaan.

Jokaisen, joka on huolissaan siitä, saako Venäjä tarpeeksi kunnioitusta, kannattaisi vähintäänkin katsoa ja kuunnella, mitä Venäjä yrittää viestiä. Se ei yritä viestiä olevansa harmiton, vaaraton ja haluton hyökkäyssotaan. Venäjä näyttää tekevän parhaansa viestittääkseen eurooppalaisille, että Venäjä todellakin on uhka. Venäjän uho ei suinkaan laannu sillä, että näiltä uhkauksilta ummistetaan itsepintaisesti silmät ja hoetaan, ettei Venäjä mikään uhka ole. Tällä tavoin päinvastoin pakotetaan Venäjä hakemaan kunnioitustansa yhä röyhkeämmillä viesteillä.

3) Venäjää ei tunneta eikä ymmärretä tarpeeksi. Samaa voisi sanoa mistä tahansa maasta. Venäjä sentään tunnetaan Suomessa huomattavasti paremmin kuin moni muu maa, vaikkapa Puola, Turkki tai Kiina. Venäjän kohdalla ongelmana ei olekaan tiedon puute, vaan tiedon alistaminen poliittiselle tarkoituksenmukaisuudelle. Venäjään sovelletaan aina harhaista toiveajattelua, jollaista harvoin näkee muiden maiden kohdalla. ”Venäjän ymmärtämisellä” ei viitatakaan Venäjän ymmärtämiseen vaan sen kaikkien pyrkimysten hyväksymiseen, tapahtuipa tämä sitten alentuvasti holhoavan suvaitsemisen tai kiilusilmäisen venäläismielisyyden muodossa.

Valtiovaltaa edustavilta viranomaisilta ja valtiollisten tutkimuslaitosten Venäjä-asiantuntijoilta on virhe johtaa kansaa harhaan Venäjä-asioissa. Selkäydinreaktiona heillä näyttää olevan pyrkiä ”rauhoittelemaan” suomalaisten Venäjä-pelkoja ja siten vähättelemään Venäjän uhkaa. Tällaisella on kuitenkin huonot seuraukset henkiselle maanpuolustukselle, sillä kansa voi tulkita ilmeisten tosiasioiden kanssa ristiriidassa olevat lausunnot joko niin, että valtiovalta on sinisilmäistä eikä tehtäviensä tasalla, tai että valtiovalta yrittää tahallisesti hyssytellä ja johtaa kansaa harhaan. Seurauksena salaliittoteoriat ja disinformaatio valtaavat alaa ja venäläismieliset ääriliikkeet vahvistuvat suomalaisessa yhteiskunnassa.

4) Venäjä kokee itsensä turvattomaksi, koska Länsi saartaa ja eristää sitä. Tämä on roskaa. Venäjää ei voi saartaa; se hallitsee maailman laajinta maapinta-alaa. Parhaimmillaankin Länsi on pyrkinyt vain Venäjän patoamiseen pysäyttääkseen sen tuhoisan hyökkäysvimman. Kukaan vakavasti otettava alueen tarkkailija ei voi uskoa, että Georgia, Latvia tai Ukraina muodostaisi sotilaallisen uhan Venäjälle. Venäjä sen sijaan on se, joka aiheuttaa turvattomuutta kaikkialle ympärilleen. Venäjän doktriini on aina hyökkäävä; se puolustautuukin hyökkäämällä.

Mitä länsimaiden tarkoitusperiin tulee, ne ovat koko kylmän sodan jälkeisen ajan yrittäneet päinvastoin integroida Venäjää länteen ja Eurooppaan. Kukaan ei ole yrittänyt eristää Venäjää, vaan Venäjä on se, joka on torjunut integraation, tahtonut eristäytyä ja eristää omia naapurimaitaan.

5) Venäläismedian näkökulmat ovat yhtä valideja kuin länsimedian esittämät. Eivät ole. Venäjän valtiojohdettu media on osa propagandakoneistoa, jonka tuottamat narratiivit ovat lähes pelkkää propagandaa ja usein suoranaista valetta. Länsimedia tuottaa sen sijaan vapaata, monipuolista ja moniäänistä kuvaa, joka ei ole valtiovaltojen kontrolloitavissa, siitä kilpailu pitää huolen.
Tämä ei tietenkään tarkoita, että länsimedian uutiset olisivat aina tosia. Niissä on suurta vaihtelua. Esimerkiksi suomalaiset tiedotusvälineet ovat hyvästä sananvapaudesta huolimatta taipuvaisia itsesensuuriin ja keskitien etsimiseen totuudelle uskollisuuden sijaan. Suuri osa venäläisestä propagandasta pyrkiikin nimenomaan keskitien siirtämiseen haluttuun suuntaan. Kovalla volyymillä levitetyt äärinäkemykset saavat hieman uskottavammalla sävyllä esitetyn propagandan vaikuttamaan ”maltilliselta keskitieltä” ja todellisuuden puolestaan ”toiselta ääripäältä”.

6) Venäjä on suurvalta joten sillä on oltava suurvallan oikeudet. Venäjä on toki suurvalta varsinkin suhteessa länsirajansa naapureihin. Sen suurvalta-aseman perusteet ovat kuitenkin olennaisesti erilaisia kuin vaikkapa Yhdysvaltain tai Kiinan. Venäjän väestö on Bangladeshin kokoluokkaa ja sen talous Espanjan tai Italian – ilman öljyn korkeaa kartellisoitua hintaa sen talous putoaisi kauas Euroopan suurten maiden alapuolelle. Niinpä Venäjän suurvalta-asema perustuukin ennen kaikkea sen aggressiivisuuteen – voiman projisoimiseen sotilaallisesti ja tiedustelullisesti sekä olemiseen yleensä kansainvälisen yhteistyön spoileri.

7) Samaahan Yhdysvallatkin aina tekee. Ei tee. Yhdysvallat ei ole käynyt valloitussotia eikä laajentanut vertikaalisessa vallassaan olevaa aluetta miesmuistiin. Vaikka Kuuba, Venezuela ja Nicaragua ovat Yhdysvaltoja vastaan vihamielistä politiikkaa tekeviä Venäjän liittolaisia Yhdysvaltain takapihaksi kuvitellulla vyöhykkeellä, Yhdysvaltain hyökkäykset ja sissiliikkeiden tukemiset ovat jääneet kylmän sodan maailmaan. Yhdysvallat ei ole käynyt Venäjää vastaan kylmää sotaa Gorbatšovin perestroikan jälkeen. Venäjä sen sijaan on jatkanut ja kiihdyttänyt omaa kylmää sotaansa Länttä vastaan.

8) Venäjä on vain vastavoima amerikkalaista hegemoniaa vastaan, se hyödyttää kapitalistisessa riistossa riutuvia kehitysmaita. Yhdysvallat on ollut maailman suurvalloista innokkaimpia kansainvälisen vapaakaupan edistäjiä, Venäjä sen sijaan perinteinen protektionistinen riistokapitalisti. Venäjän projektit kehitysmaissa ovat poikkeuksetta tuottaneet valtaan julmia diktaattoreita ja korruptoituneita valtakoneistoja. Joskus Yhdysvaltainkin projektit ovat johtaneet samaan; Yhdysvallat on kuitenkin ollut suurvalloista se, joka on yrittänyt edistää myös demokratian asiaa, etenkin maissa, joihin se on tehnyt sotilaallisia interventioita.

9) Venäjä on konservatiivisten arvojen puolustaja Lännen edustamaa kulttuurirappiota vastaan. Tämä on teema, jonka putinistit ovat ottaneet propagandansa keihäänkärjeksi vaikuttaakseen erityisesti länsimaiden äärioikeistoon, samoin kuin Iranin ja Kiinan hallitusten kaltaisiin liittolaisiinsa. On kuitenkin syytä tehdä tarkka ero konservatiivisen herrasmiehen ja fasistisen moukan välille. Venäjän arvopolitiikan uskottavuuden voi parhaiten arvioida seuraamalla Krimillä ja Donbasissa riehuvien rikollisten ja terroristien puuhia. Toki länsimaisista arvoista nimenomaan liberalismin pohjalla oleva vapaus on se, jota vastaan Venäjän missio eniten suuntautuu.

10) Venäjä on multilateralisti ja Yhdysvallat unilateralisti. Todellisuudessa asia on juuri päinvastoin. Yhdysvallat on sitoutunut kansainvälisen yhteistyön pelisääntöihin, vaikka sekin on niitä silloin tällöin rikkonut. Venäjä ei sen sijaan edes muodon vuoksi kysele hyökkäyssodilleen lupia YK:sta eikä todellakaan suvaitse muiden maiden puuttuvan omiin asioihinsa tai operaatioihinsa. Venäjä katsoo, että länsimaiden on noudatettava Venäjän tahtoa, koska Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston veto-oikeudella varustettu pysyväisjäsen, mutta Venäjän ei tarvitse vastaavasti noudattaa YK:n turvallisuusneuvoston muiden jäsenmaiden tahtoa.

11) Venäläisten etu on vahva valtio, joka puolustaa venäläisten oikeuksia maan ulkopuolellakin. Venäjällä perinne on ollut, että mitä vahvempi valtio on, sitä heikompia venäläiset ihmisinä. Venäläisten oikeudet ovat Putinin valtakoneiston vahvistuessa jatkuvasti heikenneet Venäjällä. Maan ulkopuolella olevista etnisistä venäläisistä ja venäjänkielisistä (ja milloin mistäkin vähemmistöstä – eiväthän esimerkiksi abhaasit, osseetit, Karabahin armenialaiset tai gagauusit edes ole venäläisiä) on tullut lähinnä työkalu imperiaalisen ekspansiopolitiikkaan ja naapurimaiden suvereniteetin heikentämiseen etnisiä konflikteja luomalla.

12) Vakaa Venäjä luo vakautta ympäristöönsäkin. Venäjän vakaudesta puhutaan usein kuin se olisi synonyymi Kremlin vallan vertikaalille Venäjällä. Tähän asti se on tuonut Venäjälle lähinnä lisääntyvää autoritariaa ja kaikkialle Venäjän ympärysmaihin epävakautta, huipentuen aseellisiin hyökkäyksiin, joita Venäjä on tehnyt liittoutumattomiin naapurimaihinsa muutaman vuoden välein.
Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjä on hyökännyt Tadžikistaniin, Azerbaidžaniin, Moldovaan, Georgiaan, Tšetšeniaan, Dagestaniin, uudelleen Tšetšeniaan, uudelleen Georgiaan ja nyt Ukrainaan. Se on tukenut separatistien, bandiittien ja terroristien kapinoita ja salahankkeita useimpien länsinaapureidensa alueilla, puhumattakaan sekaantumisesta Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan konflikteihin ja aseellisesta tuesta milloin kenellekin pahimman kategorian diktaattorille millä tahansa mantereella.

Vakautta putinilainen politiikka on kaiketi tuonut lähinnä eliitilleen, mutta venäläiset yleisesti kuvittelevat öljyn ja kaasun hintatasosta johtuvan vaurastumisensa olevan Putinin ja hänen aggressiivisen politiikkansa ansiota. Näistä kuvitelmista ei tule olemaan kivutonta herätä.

13) Venäjä on luotettava energiantuottaja ja kumppani. Sellainen sen varmaan kovasti toivottaisiin ja haluttaisiin olevan. Valitettavasti Venäjän tapa käyttää kaikkia suuryrityksiään valtiollisen voimapolitiikan käsikassaroina ei tee siitä luotettavaa kumppania. Ei myöskään rajojen sietämätön häilyvyys laillisen bisneksen, järjestäytyneen rikollisuuden ja turvallisuuspalvelujen välillä.

14) Venäjän tehtävä on kehittää ja sivistää asiaatteja Kaukasiassa, Keski-Aasiassa ja Itä-Aasiassa. Todellisuudessa Venäjän imperiaalinen laajentuminen ei suinkaan suuntautunut tyhjille villiheimojen asuttamille korpimaille, kuten se usein esitetään, vaan Venäjä tyhjensi ja tuhosi laajentumisen tieltä kehittyneitä valtioita ja sivilisaatioita aktiivisen hävitys- ja kansanmurhapolitiikan avulla.
Laajennettuaan kerran imperiuminsa Euraasian laajuisiin mittoihin, Venäjä keskitti kaiken vallan Pietariin ja Moskovaan ja aiheutti alusmaissa säännöllisesti lähinnä kurjistumista. Suomella on asiasta hyvin poikkeukselliset muistot johtuen Suomen poikkeuksellisesta autonomiasta, joka todellakin hyödytti Suomea. Samaa onnea ei ollut vaikkapa Puolalla tai Georgialla, jotka taajaan kapinoivatkin imperiumia vastaan, puhumattakaan järjestelmällisen kansanmurhan kohteiksi joutuneista krimintataareista, tšerkesseistä, muista pohjoiskaukasialaisista tai Keski-Aasian sarteista.
On häkellyttävää, kuinka moskoviittinen imperiumi on onnistunut alikehittämään myös Itä-Siperian valtavien luonnonvarojen päällä istuvaa Venäjän Kaukoitää. Valtavien luonnonvarojen ja Kaukoidän kaupunkeihin siirretyn varsin koulutetun väestön lisäksi siellä olisivat maailman suurimmat ja nopeasti kehittyvät markkinat rajan takana Itä-Aasiassa. Tästä huolimatta alue kurjistuu, tyhjenee, väki muuttaa sieltä Moskovaan ja Pietariin eikä mitään voida tehdä paikallisesti, ilman Moskovan ohjausta.

Samaan aikaan kuitenkin Venäjä suhtautuu länsi- ja etelärajoihinsa ikään kuin sillä olisi pakottava tarve hankkia lisää territoriota Baltian maiden, Ukrainan ja Georgian kustannuksella.

15) Venäjä on eurooppalainen valtio. On se sitäkin, vaikka tämän päivän muoti-ilmiönä Venäjällä tuntuu olevan esittää Venäjä nimenomaan Euroopan kulttuurisena vastakohtana, euraasialaisena valtiona. Vaikka venäjän kieli ja venäläinen kulttuuri ovat slaavilaista, eurooppalaista perua, ja suurin osa venäläisistä tunnustaa Lähi-idästä Bysantin kautta koukaten tuotua uskontoa, Venäjä on valtiollisena ja imperiaalisena kokonaisuutena hyvin epäeurooppalainen, pikemminkin Mongolivaltakunnan perillinen.

Venäjän imperiumi nojaa yhä itsevaltiuteen, laajentumismissioon ja johonkin, mitä ammoin kutsuttiin kansanomaisuudeksi. Sen talousrakenne on äärimmäisen keskitetty; talouden riippuvuus energiaraaka-aineiden tuotannosta mahdollistaa suurten tulojen valtiollisen monopolin. Tämä taas mahdollistaa tehokkaan vallan vertikaalin, keskitetyn turvallisuuskoneiston sekä ekspansiivisen, dynaamisen etupiiripolitiikan rahoittamisen. Euroopassa vastaavanlaiset imperiumit katosivat jo kauan ennen kuin viimeiset keisarikunnat muodollisesti hajosivat. Nykymaailmasta vaikkapa Kiina, Iran ja Saudi-Arabia ovat valtiollisilta rakenteiltaan parempia vertauskohtia Venäjälle kuin mikään Venäjästä länteen sijaitseva eurooppalainen valtio.

16) Venäläisille ei sovi demokratia eivätkä läntiset arvot, sillä he ovat kulttuurisesti erilaisia. Tämä toiseuden argumentti on lähtökohtaisesti orientalistinen, ehkä jopa rasistinen. Samaa on väitetty perinteisesti myös arabeista tai yleisemmin muslimeista. Sekä heidän kohdallaan että venäläisten kohdalla kyse on perusteettomasta, toiseutta korostavasta essentialismista, jossa yritetään selittää vallitsevia oloja kulttuurilla, vaikka syy-seuraus-suhde on pikemminkin päinvastainen: valtiorakenteelliset tekijät vaikuttavat siihen, mitä helposti pidämme kulttuurisena syvärakenteena, vaikka kyse olisi kulttuurisesta pintarakenteesta. Venäläiset eivät ole yhtään sen determinoidumpia rakastamaan diktaattoreja kuin arabitkaan.
Tietynlaisissa maissa talouden rakenteet suosivat vallan vertikaalin rakentamista enemmän kuin toisissa – ei ole sattumaa, että demokraattiset vallankumoukset tapahtuivat Georgiassa, Ukrainassa, Libanonissa ja Tunisiassa suhteellisen kivuttomasti, mutta öljyntuottajamaissa eivät tunnu ottavan tuulta siipiensä alle. Jos Venäjä olisi aito liittovaltio Yhdysvaltain, Kanadan, Intian tai Brasilian tapaan, myös demokratialla olisi maassa aivan toisenlaiset mahdollisuudet kuin nykyään.

17) Putinin politiikkaa on tuettava, koska hän on venäläisten valitsema johtaja; Putinin arvostelu on venäläisvastaisuutta. Muita maita käsiteltäessä ei tavallisesti näe lainkaan yhtä voimakasta fiksaatiota kyseisen maan johtajaan tai hallintoon kansallisen edun inkarnaationa. Jostain syystä Venäjää kuitenkin säännöllisesti käsitellään tällä tavoin. Siksi Venäjästä puhuttaessa joutuukin toistuvasti tekemään selväksi, ettei puhujalla ole mitään venäläisiä ihmisiä, venäläistä kieltä ja kulttuuria jne. vastaan, vaan kyse on Venäjän valtiollisen politiikan ja siten myös tuon politiikan johtajien arvostelusta.
Meille väitetään jatkuvasti, että kaikki tosi venäläiset kannattavat ja suorastaan ihannoivat Putinia, ja puolestaan hänen arvostelijansa ovat lännettyneitä liberaaleja, juutalaisia, homoja, narkomaaneja, heikkopäisiä kynäilijöitä ja muita ei-vakavasti-otettavia ihmisiä. Todellisuudessa Putinia ei ole kuitenkaan koskaan valittu valtaansa vapailla ja rehellisillä vaaleilla eikä hän ole sallinut varteenotettavaa oppositiota tai vapaata tiedonvälitystä. Tiedämme, mitä mielipidemittaukset sanovat, mutta tiedämmekö mitään siitä, kuinka venäläiset valitsisivat, jos heillä olisi aito vapaus tehdä niin?

Länsimaiden johtajilla on sentään ollut selvä demokraattinen mandaatti. Amerikkalaiset asettuivat Bushin tueksi terrorisminvastaiseen sotaan, joka syöksi kaksi diktatuuria vallasta - tämä ei mitenkään estänyt suomalaisia ja muita eurooppalaisia raivoisasti vastustamasta Bushia ja hänen politiikkaansa. Myös Ukrainan uudella presidentillä Porošenkolla on selvä demokraattinen mandaatti kansaltaan, joka myös tukee hallituksen toimia Venäjän hyökkäyksen pysäyttämiseksi ja terroristien karkottamiseksi Ukrainan alueilta.

18) Kremlillä on oikeus kontrolloida venäjänkielistä infotilaa ja venäläistä maailmaa (Russki Mir), koska kontrolloihan Yhdysvallatkin englanninkielistä infotilaa. Yhdysvaltain harjoittama vakoilu ja urkinta voi olla aivan aiheellinen huolenaihe, mutta kaikki muut valtiot tekevät samaa omilla alueillaan ja hallinnassaan olevilla infrastruktuureilla. Yhdysvalloilla ei ole lähellekään mitään monopolin kaltaista maailman englanninkielisestä infotilasta, puhumattakaan että se olisi valtiollisesti hallittua. Miksi venäjänkieliset eivät saisi nauttia samanlaisesta sananvapaudesta ja tiedonvälityksen monipuolisuudesta kuin länsimaalaiset?

Muuan merkittävä tekijä, joka mahdollisti arabikevään, oli arabiankielisen median emansipaatio. Se koski ensin satelliittitelevisioita, sitten blogosfääriä ja lopulta sosiaalista mediaa. Mikään yksittäinen arabihallitus ei kyennyt kontrolloimaan arabiankielisen infotilan emansipaatiota, vaikka useampi kaikin keinoin yritti. Kreml tietää tämän ja pyrkii siksi estämään vastaavan kehityksen venäjänkielisellä kielialueella. Ukraina saattaa olla Venäjälle siinä suhteessa erityinen haaste, että aidosti vapaa Ukraina merkitsee kymmenien miljoonien venäjän kieltä sujuvasti osaavien ja venäjänkieliseen infotilaan osallistuvien ihmisten vapautta Kremlin kontrollista ja propagandasta. Tällä on väistämättä vaikutuksia myös Venäjän venäläisten infotilaan, vaikka Kreml sitä kuinka yrittäisi salvata.

19) Venäläiset ovat marttyyrikansa, joka on aina kärsinyt kaikista eniten, vaikka Venäjä yksin voitti toisen maailmansodan ja kukisti fasismin. Venäläinen kansallismytologia venäläisten kärsimyksistä ja suuresta isänmaallisesta sodasta ei vastaa historiallisia tosiasioita. Toki venäläiset ovat kärsineet paljon, mutteivät lainkaan yhtä paljon ulkopuolisten vihollisten toimesta kuin Venäjän hallitsijoiden.

Isovenäläisten alue on satojen vuosien ajan ainoastaan kasvanut samalla kun vähemmistökansat ovat kadonneet maailmankartalta, usein jättämättä jälkiä muualle kuin ulkomaille paenneen diasporan muisteloihin. Myös toisessa maailmansodassa Venäjä heitti mieluiten pahimpiin paikkoihin kansalliset vähemmistönsä, samalla kun näitä tuhottiin myös poltetun maan taktiikalla ja Stalinin vainoilla. Ukrainalaisia kansanmurhattiin holodomorin merkeissä, mutta myös heitettiin eteläisiltä aroilta huonoin varustein suomalaisten pakkasmetsien motteihin.

20) Gorbatšovin ja Jeltsinin länsimielinen politiikka romahdutti Venäjän. Tämä ei pidä paikkansa: Venäjä romahti neuvostotalouden mahdottomuuteen, ei suinkaan Gorbatšovin ja Jeltsinin yrityksiin pelastaa se reformoimalla. Jeltsinillä oli epäkiitollinen tehtävä johtaa Venäjää romahduksen pohjalta, kun taas Putin nostettiin KGB:n restauraatiolla valtaan korjaamaan Jeltsinin uudistuspolitiikan ja öljyn hinnannousun hedelmät. Jeltsiniä oli helppo pilkata henkilökohtaisen alkoholismin ja tuolloisen talouslaman vuoksi, mutta silloinen Venäjä oli kaikkine ongelminensakin mahdollisuuksien ja vapauden maa verrattuna Putinin ja KGB:n johtamaan, yhä tuhoisampaan kansalliskiihkoon luisuvaan imperiumiin.
 
Samasta lähteestä loistava kiteytys Ukrainasta:

http://maailmajapaikat.blogspot.fi/2014/05/kaksikymmenta-myyttia-ukrainasta.html

Kaksikymmentä myyttiä Ukrainasta


1) Ukrainan kriisi oli EU:n tai Naton vika. Ei ollut. Ukrainan kriisi – kuten muutkaan Itä-Euroopan jännitteet – eivät suinkaan johdu EU:n ja Naton laajenemishaluista, vaan Venäjän laajenemishaluista. EU:ta ja Natoa voi pikemminkin arvostella haluttomuudestaan tukea riittävästi itäkumppanuusmaiden pyrkimystä vapauteen ja länsi-integraatioon.

Lännen haluttomuus on ajoittain viestittänyt Venäjälle, että sen kannattaa pyrkiä uudelleen jakamaan Eurooppaa etupiireihin. Suurten EU-maiden Georgialle antama kielteinen viesti Naton Bukarestin huippukokouksessa oli yksi suoranaisista syistä Venäjän hyökkäykselle Georgiaan, sillä Venäjä koki saaneensa tähän vihreän valon johtavilta länsivalloilta – ja pysähtyi vasta kun Yhdysvallat asetti punaisen viivan ja tuki sitä konkreettisilla sotilaallisilla teoilla.

2) Itäkumppanuus oli suunnattu Venäjää vastaan. Ei ollut. Venäjällekin tarjottiin itäkumppanuutta, ja Venäjä – ei EU – torjui tämän yhteistyön. Venäjä on kylläkin itse neuvotellut itselleen EU:lta samoja vapaakauppasopimuksia, jotka se haluaisi naapurimailtaan kieltää. EU ei ole missään vaiheessa pyrkinyt Venäjän eristämiseen. Sen sijaan Venäjä on johdonmukaisesti pyrkinyt EU:n sisään kiilaa lyömällä eristämään omat naapurimaansa, jotta voisi murentaa niiden suvereniteettia tulevaa ekspansiota varten.

3) Nato uhkaa Venäjää. Ei uhkaa. Natossa on hoettu koko kylmän sodan jälkeisen ajan, että se ei suuntaudu Venäjää vastaan, eikä Venäjä ole edes uhka. Natoon liittyneet Venäjän naapurimaat ovat turhaan yrittäneet saada näkökantojaan esiin ylimielisten länsivaltojen kabineteissa. Itse asiassa monet itä- ja keskieurooppalaiset ystäväni ovat viime aikoina todenneet, että jos jotain hyvää Ukrainan kriisissä haluaa nähdä, niin viimeinkin länsimaissa on alettu ymmärtää, mistä me olemme yrittäneet varoittaa.

Edes Venäjä ei usko Naton koskaan hyökkäävän kimppuunsa. Nato on puolustuksellinen instituutio, jonka voima on turvatakuulausekkeissa. Ne ennalta ehkäisevät aggressiivisen vihollisen hyökkäystä liittouman jäsenmaiden kimppuun. Juuri tätä ennalta ehkäisyä Venäjä pitää itselleen ongelmana, sillä se ehkäisee Venäjän hyökkäyksiä niihin naapurimaihinsa, jotka ovat ehtineet liittyä Natoon.

4) Itä- ja Etelä-Ukraina ovat täynnä venäläisiä, joten totta kai ne haluavat liittyä Venäjään. Ukrainan alueista vain Krimillä ja Donetskin läänissä venäjänkieliset muodostavat enemmistön väestöstä. Merkittävän vähemmistön venäjänkieliset muodostavat Harkovan, Odessan, Dnipropetrovskin, Zaporižžjan, Hersonin, Mykolajivin ja Kiovan lääneissä, mutta he keskittyvät ennen kaikkea teollisuussuurkaupunkeihin. Venäjänkielisiä on paljon myös eräissä läntisissä kaupungeissa, kuten Vinnytsjassa, Tšernivtsissä ja Užhorodissa, mutta näissä maakunnissa he ovat pieni vähemmistö.

Suurin osa Ukrainan venäjänkielisistä ei pidä itseään venäläisinä vaan venäjänkielisinä ukrainalaisina, samaan tapaan kuin suomenruotsalaiset eivät pidä itseään ruotsalaisina vaan ruotsinkielisinä suomalaisina. Suurimmalla osalla kaupunkien venäjänkielisistä on myös ukrainalaiset sukunimet ja sukutaustat. Etnisinä venäläisinä pidettäviä venäjänkielisiä löytyy enimmäkseen Krimiltä ja Donbasin alueelta, ja he ovat myöhään tsaarinajalla tai neuvostoajalla näille alueille siirrettyjä tai siirtyneitä. Erityisen paljon venäjänkielisiä ”neuvostoihmisiä” on idän suurissa teollisuuskeskittymissä.

Suurin osa ukrainalaisista on sujuvasti kaksikielisiä. Yksikielisiä ovat lähinnä vain Krimin ja Donbasin iäkkäät kouluttamattomat venäjänkieliset sekä osa Länsi-Ukrainan alle parikymppisistä ukrainankielisistä, jotka ovat käyneet kokonaan koulunsa itsenäisyyden aikana ja opiskelleet venäjän sijaan länsikieliä. Vaikka venäjä ja ukraina ovatkin aivan eri kieliä, ne ovat molemmat slaavilaisia kieliä ja varsinkin Keski- ja Itä-Ukrainassa niiden välillä on tapahtunut paljon sanastollista sekoittumista.

Valtaosalle ukrainalaisista kieli ei ollut poliittinen ongelmakysymys, ennen kuin Venäjä valehtelulla ja propagandalla teki siitä sellaisen. Vasta Venäjän toiminta on aiheuttanut lisääntyvää vihamielisyyttä venäjän kieltä kohtaan. Tästä huolimatta Ukrainassa viimeiset kolmesataa vuotta ukraina on ollut se kieli, joka on ollut jatkuvasti uhattuna. Venäjän kieleen ja sen puhujiin ei ole missään vaiheessa kohdistunut minkäänlaista uhkaa.

5) Ukraina on keinotekoinen valtio ja ukrainalaiset vain sekakansaa. Nämä väitteet pätevät huomattavasti paremmin Venäjään ja venäläisiin kuin Ukrainaan ja ukrainalaisiin. Väitteet, että ukrainalaiset olisivat puolalaistuneita venäläisiä tai Venäjältä aroille tullutta sekakansaa, ovat mahdollisia vain diletanteille, jotka eivät ole koskaan käyneet ukrainalaisessa Ukrainassa. Pikemminkin venäläiset ovat slaavien alkukodista Länsi-Ukrainasta pohjoisille suomalais-ugrilaisten ja Volgan turkinsukuisten alueille levittäytynyttä sekakansaa, joka on omaksunut jonkinlaisen kreolislaavin.

Ukraina on valtiona yhtä keinotekoinen kuin mikä tahansa muu valtio. Sen alueella on kuitenkin vankka valtiollinen perintö, sillä suunnilleen samoilla alueilla on myöhäisantiikin ajoista alkaen toistuvasti sijainnut niin arojen ratsastajakansojen, rannikon ja suurten jokien kauppiaskansojen kuin jokilaaksojen viljelijäkansojenkin perustamia alueellisia valtioita. Kiovalla on erittäin pitkä valtiollinen historia. Venäjä on huomattavasti uudempi ja keinotekoisempi imperiaalinen luomus.

6) Ukraina on aina kuulunut Venäjään. Ukraina on ollut moskoviittisen imperiumin alaisuudessa vain 1700-luvulta (Katariina Suuren valloitusretkistä) Neuvostoliiton hajoamiseen, jota sitäkin aikaa katkoi useampi yritys irtautua. Venäjä on syntynyt useiden slaavilaisten ruhtinaskuntien yhdistymisestä pääosin Mongolivaltakunnan alaisuudessa, jolloin mongolien vasallina toiminut Moskova vahvistui Kiovan ja Novgorodin kustannuksella. Ajatus, että itäslaavilaisten ruhtinaskuntien on välttämätöntä kuulua yhteen valtavaan imperiumiin, ja että nimenomaan Moskova on etuoikeutettu hallitsemaan yli kaikkien muiden, ei ole sen kummempaa kuin imperiaalista mytologiaa.

7) Venäjä syntyi Kiovassa. Kiovan Rus toimii myyttisenä alkuvaltiona nykyisille itäslaavien valtioille, Venäjälle, Ukrainalle ja Valko-Venäjälle. Kiovan perustivat lounaasta tulleet slaavit, siis aikansa ukrainalaiset, mutta sinne asettuivat myöhemmin hallitsijoiksi Novgorodin perustaneet skandinaaviset viikingit. He slaavilaistuivat Kiovassa ja Vladimir Pyhä toi jälleen etelästä, Mustaltamereltä, ortodoksisen kristinuskon valtakuntansa uskonnoksi. Moskova oli tuolloin vielä pitkään takametsää. Moskovalainen väite, että Ukraina kuuluu Venäjään, koska Rus syntyi Kiovassa, on samaa luokkaa kuin jos Yhdysvallat vaatisi Brittein saaria omistukseensa sillä perusteella, että anglosaksinen kulttuuri syntyi Englannissa, tai jos Brasilia vaatisi samoin perustein Portugalia omaisuudekseen.

8) Venäjällä on oikeus yhdistää kaikki ortodoksit alaisuuteensa, sillä se on ortodoksien keskusvalta. Huntington levitti tätä myyttiä 1990-luvulla, mutta se on kaiken kaikkiaan täysin oppimaton. Venäjä toki omaksui Kiovasta bysanttilaisen ortodoksisuuden ja myöhemmin siitä tuli suurin ja voimakkain yksittäinen ortodoksinen valtakunta, mutta oikeus hallita tällä perusteella koko ortodoksista maailmaa Romaniaan, Bulgariaan, Kreikkaan, Georgiaan, Lähi-idän ortodoksikristittyihin ja Etiopiaan saakka on megalomaanista imperialismia – hieman kuin nousukasvaltakunta Yhdysvallat vaatisi oikeutta hallita kaikkia protestanttisia (ja miksei myös katolisia) maita sillä perusteella, että on suurin ja vahvin läntisten kirkkojen dominoima maa.

Ja entä kaikki Venäjän alueella ja etupiireissä elävät ei-ortodoksit? Pitäisikö heidän sitten kuulua muiden imperiumien valtapiireihin? Miksi ainoastaan Venäjällä on erivapaus määritellä itselleen megalomaanisia etupiirejä, ikään kuin maailman suurinta maapinta-alaa hallitsevalla valtiolla ei olisi territoriota riittävästi omasta takaa.

Kunnon ortodoksit pitävät sitä paitsi Mordoria hyvin huonona isäntänä ortodoksisille kirkkokunnille, sillä nimenomaan Venäjän ortodoksikirkko on vuosisatojen ajan ollut vallanpitäjien käsikassara, alistettu toinen toistaan kyynisemmille ja epäkristillisemmille maallisille hallitsijoille.

9) Venäjällä on oikeus yhdistää kaikki slaavit alaisuuteensa, sillä Venäjä on slaavien kehto. Tämä venäläismielisten panslavistien nykyisin lähinnä Venäjällä ja Serbiassa levittämä väite on jokseenkin yhtä megalomaaninen kuin edellä mainittu vaatimus kaikkien ortodoksien hallinnasta. Venäjä on toki nykyään suurin slaavilainen valtio, mutta sekakansana venäläiset ovat slaavilaisen maailman rajamaata ja reunaa pikemminkin kuin sen ydin saati kehto. Slaavien alkukoti on jäljitettävissä pikemminkin Länsi-Ukrainan ja Slovakian seuduille, Karpaattien pohjoisosien ympärille, ja Venäjälle he levisivät suhteellisen myöhään Ukrainan ja Baltian kautta.

Kun Ukrainan väitetään kuuluvan Venäjän yhteyteen sillä perusteella, että se on Venäjän tavoin slaavilainen valtio, unohdetaan se, että suurin osa slaavilaisista maista on jo integroitunut länteen. Ukraina on vertaillut toisiinsa länsipuolellaan olevia slaavilaisia maita – Puolaa, Tšekkiä, Slovakiaa, Bulgariaa, Sloveniaa ja Kroatiaa – ja toisaalta pohjois- ja itäpuolellaan olevia slaavilaisia maita – Valko-Venäjää ja Venäjää. Ukraina kaipaa integraatiota pikemminkin ensin mainittuun joukkoon kuin jälkimmäiseen. Rajanaapurien puolalaisten ja slovakkien elintaso, vapaus ja normaali eurooppalainen elämä houkuttavat huomattavasti enemmän kuin diktatuurissa riutuva Valko-Venäjä tai kansallispsykoosissa kiehuva fasistihenkinen Venäjä.

10) Ukrainaa johtaa fasistinen hallitus. Ukrainan hallitus ei ole fasistinen eikä sillä ole oikein mitään fasistisuuteen viittaavia piirteitäkään. Muutenkin fasisteja tai sen kaltaista ideologiaa seuraavia on Ukrainassa vain sen verran tai jopa vähemmän kuin useimmissa läntisen Euroopan maissa – eivätkä he ole Ukrainassa vallassa kuten Venäjällä. Venäläisessä retoriikassa fasisti toki ei tarkoitakaan fasistia vaan Moskovan laajentumispyrkimysten vastustajaa.

Ukrainan nykyhallituksessa suurin vaikutusvalta on tämänhetkisellä pääministeripuolueella, Batkivštšynalla, jonka nimi tarkoittaa kyllä Isänmaata, mutta joka on poliittisesti lähinnä keskustavasemmistolainen tai keskustaoikeistolainen, riippuen siitä painotetaanko talouspolitiikkaa vai arvo- ja kansalliskysymyksiä.

Hallituksessa kolme ei kovin vaikutusvaltaista paikkaa on kansallismielisellä Svoboda-puolueella, jolla oli 90-luvulla fasismiin vivahtavia ylilyöntejä, joka sai edellisten parlamenttivaalien jytkyssään kymmenisen prosentin äänisaaliin (vähemmän kuin vaikkapa Ranskan tai Suomen laitaoikeisto), mutta joka on 2000-luvun ajan pyrkinyt määrätietoisesti tekemään itsestään hovikelpoisen valtavirtaisen nationalistipuolueen. Svoboda on nykyisin useimmissa poliittisissa kysymyksissä maltillisempi kuin useimmat Länsi-Euroopan äärioikeistopuolueista; se myös kannattaa sekä EU:ta että Natoa.

Ulkoparlamentaarisista ukrainalaismielisistä poliittisista ryhmistä fasistisena on pidetty lähinnä kansallismielistä Pravyi sektoria. Se muodostui heterogeenisten kansallismielisten ryhmien kattojärjestöksi, jonka jäsenryhmistä osa vaikutti kiistattomasti fasistisilta, mutta toiset puolestaan olivat lähinnä maanpuolustus- ja metsästysseuroja, aseista pitäviä miesporukoita, jalkapallofaneja, yksityisautoilun kannattajia ja lopulta keitä tahansa, usein vailla mitään poliittista taustaa olevia ihmisiä, jotka liittyivät järjestön organisoimiin suojeluskuntiin Euromaidanin ja vallankumouksen aikana.

Vallankumouksen toteuduttua Pravyi sektor jäi oppositioon, pitää yhä telttojaan Maidanilla protestiksi uudelle hallitukselle, on arvostellut jatkuvasti nykyhallitusta, mutta on kuitenkin tehnyt yhteistyötä isänmaan puolustamiseksi. Lähinnä Pravyi sektorista voidaan sanoa, että sen piirissä on tällä hetkellä kaikenlaista porukkaa, ja vasta järjestön tuleva osallistuminen demokraattisiin vaaleihin ja kannatus niissä (joka on luultavasti pois Svobodalta) tulevat näyttämään, mitä tämä porukka on oikeastaan miehiään.

Kun Svobodan kannatus on perinteisesti keskittynyt Länsi-Ukrainaan ja ollut luonteeltaan hyvin ukrainalaiskansallista, Pravyi sektor onnistui mobilisoimaan suuret määrät venäjänkielisiä mutta Venäjän politiikkaa vastustavia nuoria miehiä. Itä- ja Etelä-Ukrainassa Pravyi sektor on venäjänkielinen.

Vastapuolella sen sijaan fasistiryhmittymät ovat keskeisessä asemassa: lukuun ottamatta äärivasemmistolaista kommunistipuoluetta ja eräitä lähinnä järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvia ryhmittymiä, suurin osa Venäjän liittolaisista Ukrainassa on nimenomaan fasistisia ryhmittymiä. Myös Venäjältä rajan yli Ukrainaan riehumaan tulleet ääriryhmät ovat luonteeltaan fasistisia – esimerkiksi uusnatsistinen Russkoje natsionalnoje jedinstvo sekä Donin ja Kubanin kasakoiden Sudet. Itä-Ukrainassa toimivat Russki blok, gurginjanilaisten Ajanhenki ja fasistis-stalinistinen amalgaami Itärintama ovat kaikki ideologialtaan fasistisia ääriryhmiä.

11) Ukrainalaiset haluavat kieltää venäjän kielen. Tällaista ei ole milloinkaan tapahtunut. Ainoastaan ukrainan kieli on pyritty useaan otteeseen kieltämään Venäjän valtakausilla – ja on jälleen vainottu Venäjän miehittämillä alueilla Krimillä ja Donbasissa. Venäläiset pitävät fasismina sitä, että joku puhuu omaa ei-venäläistä äidinkieltään, tai että ukrainan kielellä on perustuslain turvaama asema maan virallisena kielenä. Venäläisten ei useimmissa tapauksissa ole tarvinnut käyttää ukrainaa edes virastoissa asioidessaan, elleivät ole halunneet.

Venäläismielisille ei näytä käyvän sekään, että ukrainaa opetettaisiin kouluissa. Krimillä laiton miehityshallinto sulki ensi töikseen Krimin ainoat ukrainankieliset koulut. Kun Ukrainan alaisuudessa Krimin parlamentilla oli ollut kolme virallista kieltä – venäjä, ukraina ja krimintataari – heti Venäjän miehitettyä niemimaan ukrainan- ja krimintataarinkieliset kyltit hakattiin pois. Venäläiset miehityshallinnot Krimillä ja Donbasissa pyrkivät kieltämään muiden kielten kuin venäjän käyttämisen. Ne ovat polttaneet ukrainankielisiä kirjoja rovioilla. Mitä tämä on muuta kuin fasismia? Venäjän kieli ei sen sijaan ole milloinkaan ollut uhattuna vapaissa osissa Ukrainaa.

12) Ukrainalaiset vainoavat venäläisiä. Venäläisiä ei ole vainottu missään Ukrainassa. Tämä on todettu jo kaikissa vähänkään vakavasti otettavissa kansainvälisissä ihmisoikeusselvityksissä Ukrainan viimeaikaisista tapahtumista. Turvallisuus- ja ihmisoikeustilanne Ukrainan hallitsemilla alueilla on kaikille vähemmistöille hyvä – ja monet pakenevat nyt näille alueille. Sen sijaan Venäjän miehittämillä alueilla turvallisuus- ja ihmisoikeustilanne ovat hälyttävästi romahtaneet, terrori vallitsee, ihmisiä vainotaan, tapetaan ja kidutetaan yleisesti, venäläiset ryöstelevät ja raiskaavat, terrorisoivat väestöä tarkk’ampujilla ja mielivaltaisilla kidnappauksilla. Erityisesti kohteena ovat eri vähemmistöjen edustajat, kuten idän ukrainankieliset, krimintataarit, juutalaiset, liberaalit ja opiskelijat.

13) Ukrainassa on sisällissotaa muistuttava kaaos. Keski- ja Länsi-Ukrainassa on täysin rauhallista ja turvallista. Kaaos vallitsee Venäjän miehittämillä alueilla, joissa väestöä pidetään terrorin avulla pelon vallassa; laittomat aseryhmät, bandiitit ja terroristit riehuvat, vallaten julkisia rakennuksia ja vainoten lainkuuliaisia kansalaisia. Sisällissodan asemesta kyse on ulkomaisesta invaasiosta, jonka tukena on joukko paikallisesti värvättyjä bandiittijoukkioita – lähinnä erilaisia fasistisia ääriryhmiä ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen linkittyneitä maksettuja joukkioita. Ukrainan turvallisuusvoimat ovat käyttäneet näitä vastaan laillista, oikeutettua voimaa, joskin erittäin varovasti ja rajallisesti – mikä on herättänyt paljon kritiikkiä, koska hallituksen joukot ovat näyttäytyneet niin epäluotettavina ja heikkoina maansa ja kansansa integriteetin puolustamisessa.

14) Maidan oli väkivaltainen vallankaappaus. Maidan oli rauhanomainen kansannousu, joka käytti rajoitettua voimaa ainoastaan puolustautumiseen syrjäytetyn hallinnon epälegitiimejä voimatoimia vastaan. Kansannousun varsinaisena sytyttäjänä oli Venäjän yritys toteuttaa epädemokraattisen presidentti Janukovitšin ja tämän korruptoituneen hallinnon avulla vallankaappaus, jossa valta keskitettiin presidentille, sananvapautta ajettiin alas, vaalit väärennettiin ja Ukrainasta pyrittiin tekemään Valko-Venäjän tapainen, Moskovan määräysvaltaan sidottu, autoritäärinen vasallivaltio. Tätä vallankaappausta ukrainalaiset ihmiset lähtivät kaduille torjumaan.

Hallitus yritti useaan otteeseen nujertaa kansannousun oikeudettomalla voimankäytöllä sekä maksetuilla rosvojoukoilla, joita kutsuttiin tituškeiksi. Lopulta Janukovitšin hallinto turvautui Venäjän avustuksella sumeilemattomaan joukkomurhaan rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Maan läntisen osan luisuttua Janukovitšin hallinnon kontrollista ja joukkomurhan järkytettyä yhteiskuntaa laajasti presidentin omat liittolaiset hylkäsivät hänet ja parlamentti erotti hänen voimaministerinsä, jolloin presidentti pakeni pääkaupungista. Mielenosoittajat ottivat rauhanomaisesti ja hallitusti vallan Kiovassa ja tämän jälkeen koko muussa Ukrainassa.

Vakauden laajeneminen myös Itä-Ukrainaan ja Krimille sai Janukovitšin hallintoa tukeneen Venäjän hyökkäämään Ukrainaan ja miehittämään laittomasti Ukrainan alueita. Venäjä pyrkii yhä syöksemään koko maata sekasorron tilaan, jotta Ukraina ei pystyisi järjestämään demokraattisia ja legitiimejä presidentinvaalejaan viikonloppuna, ja jotta Ukraina ei voisi vakautua itsenäiseksi demokraattiseksi valtioksi.

15) Länsimaat masinoivat Maidanin. Länsimailla ei ollut muuta tekemistä Maidanin kansannousun kanssa kuin olla olemassa – mallina paremmasta yhteiskunnallisesta järjestyksestä, johon suuri enemmistö ukrainalaisista halusi. Ukrainalaisille tosin EU oli lähinnä jonkinlainen esikuva ja selkänoja, sillä kansannousussa oli ennen kaikkea kyse Ukrainan pelastamisesta sitä odottavalta Valko-Venäjän kohtalolta. Länsimaat eivät olleet uskoneet todellista kansannousua syntyvän, vaan yrittivät tarjota Janukovitšin hallinnolle erilaisia raha- ja tukipaketteja, kunhan tämä toteuttaisi demokratiaa ja sananvapautta suojelevia ja korruptiota vähentäviä reformeja. Länsimaat eivät rahoittaneet eivätkä mobilisoineet Maidania, vaan rahoitus tuli varakkailta ja vähemmänkin varakkailta ukrainalaisilta. Sitä kerättiin myös ulkoukrainalaisten yhteisöistä. Maidanilla ei ollut pamppuja ja keppejä kummempia aseita, ennen kuin mielenosoittajien puolelle liittyi aseistautuneita poliiseja ja rauhanturvaveteraaneja.

16) Maidanilla ei ollut ukrainalaisten kannatusta, vaan se edusti marginaalista osaa väestöstä. Tämä väite ei pidä paikkansa, sillä kaikki mielipidemittaukset osoittivat Janukovitšin ja hänen puolueensa kannatuksen romahtaneen vuoden 2013 aikana kolmanneksesta viidennekseen. Länsi- ja Keski-Ukrainassa kansannousu nautti selvän enemmistön kannatusta, Itä- ja Etelä-Ukrainassa ja jopa Krimillä merkittävän vähemmistön (lähinnä nuorison ja koulutetumman väestön). Tavalliset kaupunkilaiset tukivat Maidania avokätisesti Kiovassa ja samoin kaikkialla Keski- ja Länsi-Ukrainassa. Venäläismielisten Antimaidan-tapahtumiin kokoontui sen sijaan parhaimmillaankin vain muutamia satoja ja hekin maksettuja ja ylhäältä ohjattuja.

17) Janukovitš oli demokraattisesti valittu presidentti. Janukovitš valittiin aikanaan presidentiksi laillisilla ja ilmeisesti hyväksyttävän demokraattisilla vaaleilla, joissa oranssikoalition ehdokas Julia Tymošenko kärsi niukan mutta selvän tappion. Tämän jälkeen Janukovitš ryhtyi kuitenkin järjestelmällisesti ajamaan alas demokratiaa ja oikeusvaltiota, runnoen läpi uuden presidentin valtaoikeuksia paisuttaneen perustuslain, väärentäen vaalit, heittäen poliittiset vastustajansa vankiloihin, varastaen valtion omaisuutta massiivisissa määrin, korruptoiden oikeuslaitoksen ja miehittäen turvallisuuselinten johdon venäläismielisillä, jakaen liike-elämän omaisuudet uudelleen suosikkioligarkeilleen ja pojalleen sekä kuristaen vapaata tiedonvälitystä. Toimenpiteidensä seurauksena Janukovitš ja hänen läpikorruptoitunut valtapuolueensa Alueiden puolue menettivät nopeasti väestön kannatuksen ja siten legitimiteettinsä. Janukovitšin vallassa ollessa ei järjestetty ainoitakaan vaaleja, jotka olisivat olleet rehelliset ja legitiimit.

18) Maidanin joukkomurha oli maidanilaisten omaa työtä. Tätä valhetta on Venäjän propagandakoneisto koettanut levittää länsimaissa toimivien vaikuttaja-agenttien ja hyödyllisten hölmöjen välityksellä. Kyse on oikeastaan toisinnosta, jollaista Venäjä yritti saada läpi Jugoslaviassa väärentäessään esimerkiksi serbien tekemästä Raçakin joukkomurhasta myyttiä, jonka mukaan albaanit olisivat ampuneet itse itseään saadakseen länsimaat tekemään intervention Kosovoon, tai yrittäessään väärentää serbien kranaattitulta Sarajevon torille bosnialaisten itsensä tekemäksi. Valheiden sylttytehtaat ovat tietysti molemmissa tapauksissa samoja. Niiden levittäjät ovat yleensä joko vaikuttaja-agentteja tai niin kutsuttuja hyödyllisiä hölmöjä.

Maidanin joukkomurhan salaliittoteorian todisteeksi esiteltiin sopivasti leikeltyä nauhaa Viron ulkoministerin väärinkäsityksistä, joita hän oli ilmeisesti saanut kuunnellessaan Maidanin aktivistia ja lääkäriä Olha Bohomoletsia. Bohomolets arvosteli noihin aikoihin hallitusta siitä, ettei se ollut vieläkään pidättänyt ja asettanut syytteeseen joukkomurhaan syyllistyneitä Janukovitšin venäläismielisten turvallisuuspalvelujen edustajia, vaikka Bohomoletsin aktivistitoveri, tiedusteluasioista hyvin perillä oleva Hennadi Moskal oli siinä vaiheessa jo esitellyt Janukovitšin hallinnon sisäministerin ja korkeiden turvallisuuspalvelun upseerien sekä Venäjän sotilastiedustelun osallisuuden joukkomurhaan todistavia dokumentteja julkisuudessa. Nauhalla annettiin se kuva, että Bohomolets olisi väittänyt virolaisministerille uuden hallituksen olevan sekaantunut joukkomurhaan. Bohomolets kiisti tietysti saman tien sanoneensa mitään tällaista, mutta hänen lausuntojaan ei tietenkään venäläistä valhetta levittämään pyrkivillä propagandasivustoilla otettu huomioon.

19) Krim on aina ollut osa Venäjää ja se on Venäjälle geostrategisesti välttämätön. Krimin vanhimpia tunnettuja asukkaita olivat skyytteihin ja sarmaatteihin liittyneet iraaniset kansat. Antiikin aikana niemimaan rannikoille asettui kreikkalaisia kauppasiirtokuntia, kun taas sisämaassa iraanisten kansojen paikan ottivat ensin gootit, myöhemmin turkinsukuiset tataarit. Krimintataarit perivät Kultaiselta Ordalta sen läntisimmän osan ja hallitsivat vuosisatojen ajan Krimiä keskuspaikkanaan pitänyttä Krimin kaanikuntaa, joka hallitsi Mustanmeren pohjoisosia.

Venäjän keisarikunta valloitti Krimin 1700-luvun lopussa Katariina Suuren etelälaajentumispolitiikan seurauksena. Niemimaata siihen asti hallinnut Krimin kaanikunta hävitettiin valloitusretken seurauksena perinpohjaisesti. Krimintataarit joutuivat kansanmurhan kohteiksi. Tämän jälkeen 1800-luvun mittaan Krimille asutettiin paljon venäläisiä ja jonkin verran ukrainalaisia. Slaavit ovat Krimin myöhäisimpiä asukkaita.

Venäjälle Krim oli geostrategisesti tärkeä, sillä sen piti olla sillanpääasema hyökkäyksille Turkkia vastaan ja Konstantinopolin valtaukselle. Konstantinopolista Venäjä olisi sitten jatkanut tuhoamalla koko Turkin sulttaanikunnan ja valloittamalla Lähi-idän ja Jerusalemin. Tämä Katariina Suuren lanseeraama ja Stalininkin myöhemmin seuraama ns. kreikkalainen suunnitelma ei koskaan tullut toteen. Mustanmeren herruus kuitenkin pitkälle toteutui, sillä Turkin laivasto suuntautui Välimerelle ja Venäjä rakensi Krimille Sevastopolin syvänmerensataman.

Väite, että Krim ja Sevastopol olisivat Venäjälle välttämättömiä, on silti väärä. Venäjällä on ilmankin Krimiä itsellään pitkä kaistale Mustanmeren rannikkoa, jossa sijaitsee muun muassa sen strategisesti tärkeä öljysatama Novorossijsk. Jos Venäjä olisi siirtänyt Mustanmeren-laivastonsa Novorossijskiin, se olisi ollut optimaalisesti Venäjän öljykuljetuksen suojana. Krimillä Venäjän laivaston ja armeijan tehtävänä onkin ennen kaikkea ekspansiopolitiikan tukeminen: niemimaa toimii sillanpääasemana hyökkäyksille Romaniaa, Bulgariaa ja Turkkia vastaan. Samalla niemimaan valtaus estää Ukrainaa hyödyntämästä omia kaasuvarojaan Mustallamerellä, jolloin Ukrainan ja Euroopan on vaikeampi saavuttaa riippumattomuutta venäläisestä maakaasusta.

Sattumoisin Ukrainan toiset kaasukentät sijaitsivat Donbasin alueella samoin kuin Slavjanskin alueelle sijoittuvat liuskekaasuesiintymät, joita kansainvälisen yhtiön oli määrä lähivuosina alkaa hyödyntää. Valtaamalla nämä alueet Venäjä ei taaskaan suojellut itselleen tärkeitä etuja vaan ennen kaikkea esti Ukrainaa ja Eurooppaa hyödyntämästä luonnonvaroja, jotka olisivat tarjonneet vaihtoehtoja Venäjän energiapoliittisille troijanhevosille.

Ukrainan uusi hallitus oli jo ilmoittanut jatkavansa sopimuksen mukaisesti Venäjän vuokraoikeutta Sevastopolin tukikohtaan. Sekään ei siis ollut Ukrainan taholta uhattuna.

20) Suomi on täysin eri asemassa kuin Ukraina, Georgia, Baltia, Puola ja Romania, joten meidän ei tarvitse huolestua. Me suomalaiset mielellämme ajattelemme näin. Sillä ei kuitenkaan ole juurikaan väliä, mitä me ajattelemme. Väliä on sillä, ajatteleeko Venäjä samalla tavalla. Venäjän näkökulmasta Ukraina ja Georgia ovat kaikkein suojattomimpia ja siten otollisimpia hyökkäyskohteita, koska ne ovat sekä sotilaallisesti heikkoja että Naton turvatakuiden ulkopuolella.

Baltian maat ovat sotilaallisesti heikkoja, mutta ne ovat Naton turvatakuiden piirissä. Puola ja Romania ovat sotilaallisesti kohtalaisen kyvykkäitä – toki paljon Venäjää heikompia – mutta nekin ovat Naton turvatakuiden piirissä. Suomella on edelleen jäljellä uskottava oma maanpuolustus, vaikkakin auttamattomasti Venäjää heikompi. Mikä tärkeintä, Suomi on täysin Naton turvatakuiden ulkopuolella, ja rinnastuu siten enemmän Ukrainaan ja Georgiaan kuin Baltiaan ja Puolaan.

Venäjän naapurina on parempi rakentaa turvallisuuspolitiikkaa realiteettien ja ennalta ehkäisyn varaan – siis liittyä mahdollisimman pian Natoon – kuin Venäjän hyväntahdon ja toiveajattelun varaan, ja itkeä sitten kun vahinko on jo tapahtunut. Ukrainaan ja Georgiaan verrattuna Suomi on – vielä – täysin eri asemassa lähinnä siinä suhteessa, että se halutessaan voisi yhä päästä Natoon varsin kivuttomasti. Toisin ovat asiat sitten, kun maanpuolustustamme on vielä entisestään alasajettu ja kun Mordorin punainen silmä kääntyy kunnolla Itämeren suuntaan. Siksi onkin sulaa hulluutta ja maanpetoksellista typeryyttä, että Natoon ei hakeuduta nyt hyvän sään aikana, vaan mieluummin uhkapelataan alueellisen rauhan ja kansakuntamme itsenäisen olemassaolon kustannuksella.
 
1. Kuuba. Castro lähti hakemaan turvaa neukuista puhtaasti opportunistisista syistä. Kennedy veti herneen nenään siinä vaiheessa kun Neuvostoliitto ryhtyi rakentamaan vain ja ainoastaan USA:aa vastaan suoritettavaan hyökkäykseen tarkoitettuja ydinohjusten laukaisualustoja kivenheiton päähän Yhdysvalloista.

2. Egypti. Nasser rikkoi 1888 solmitun kanavasopimuksen jossa Suezin kanava määriteltiin Ison-Britanian hallinnassa olevaksi puolueettomaksi alueeksi. Pacta sunt servanda ja sopimuksen rikkomisesta sakotetaan.

3. Grenada. Kuuban toisinto. Kauhea militaristinen uho USA:a vastaan Neuvostoliiton tuella, triggerinä maassa oleskelevien USA:n kansalaisten vangitseminen ihmiskilviksi.

Kaikki kolme tapausta voidaan niputtaa luokkaan "kun tarpeeksi kaivat niin vertahan sietä tulee". Sekä Kuuba, Egypti että Grenada olisivat saaneet olla ihan rauhassa ja jatkaa valitsemallaan polulla mutta kun pissa kihahti päähän ja piti lähteä haastamaan riitaa isojen pokien kanssa niin tietäähän sen miten siinä käy. Venezuela liputtaa kommunismia, on isojen öljyesiintymien päällä ja USA:n takapihalla. Eikös tämän pitäisi olla mahdotonta ja USA:n miehityshallinnon pitäisi pumpata maata tyhjäksi öljystä täyttä päätä? Hyvin on saaneet paikalliset kyläpolitikot uhota muutenkin USA-vastaisuuttaan viimeiset pari kymmentä vuotta Etelä-Amerikassa ilman jenkkien interventiota. Miten selität tämän?

Miksi nyky-Venäjä käyttää neljänneksen kaikista tuloistaan sotilasvarusteluun? Mitkä ovat venäläisten suunnitelmat? Mitä he ajattelivat armeijallaan tehdä? Miksi Venäjälle armeija on tärkeämpi kuin eläkkeet, terveydenhoito, koulut tai vaikka tieverkko? Misi Venäjää ajetaan hysteriaan keksityillä viholliskuvilla? Miten selität tämän?

1. Yhdysvallat oli itse rakentanut ydinohjusten laukaisualustoja Neuvostoliiton rajamaahan (Turkkiin), mitä moraalista tai laillista oikeutta Yhdysvalloilla siis oli valittaa jos heille itselleen joku teki samoin? Ei tietysti mitään - Kuuba oli suvereeni valtio ja sai siis tehdä sellaisia sopimuksia kuin halusi.
2. Egypti ei ollut allekirjoittanut ao. sopimusta, joka oli miehittäjävallan - eli Iso-Britannia - laatima sanelusopimus: Iso-Britannia oli itse maahanhyökkäyksellä kaapannut sekä Egyptin että kanavan jonka rakentamiseen se ei itse ollut osallistunut joten sillä ei tosiaankaan ollut siihen minkäänlaista moraalista oikeutta.
3. Joo voin kuvitella miten Washingtonissa vapistiin odotellessa Grenadan hyökkäystä...tosiaankin Kuuban toisinto: suvereeni valtio saa toki liittoututua sellaisen maan kanssa kuin haluaa, eikö vain?
4. Venezuela, jonka oppositiota USA rahoittaa. Jotenkin olisi aika vaikea kuvitella että Suomessa ruvettaisiin rahoittamaan vaikka Viron oppositiopuolueita jos sikäläinen hallituspolitiikka ei miellytä.
5. Vuonna 2013 Venäjä käytti 4.1% bruttokansantuotteestaan puolustukseen. Yhdysvalloilla vastaava luku oli 3.8%. Nojoo, kieltämättä Venäjä käyttää suhteessa hiukan enemmän varusteluun kuin Yhdysvallat! Absoluuttisesti menee hiukan toisin päin. Mitä Yhdysvallat aikoo armeijallaan tehdä? He käyttävät noin 7 kertaa enemmän rahaa varusteluun kuin Venäjä. Miten selität tämän?
 
  • Tykkää
Reactions: TT
5. Venäjän kleptokratia ei ole saanut talouttaan kuntoon, mielellään käyttäisivät enemmän "puolustukseen" :D Tämä selittää tuon asian hyvinkin yksinkertaisesti.

Tietyillä tahoilla se kismittää niin kauheasti, kun ei ole rahkeita Venäjällä maailmanvallaksi, joten on tyytyminen naapurien kiusaamiseen.
 
4. Venezuela, jonka oppositiota USA rahoittaa. Jotenkin olisi aika vaikea kuvitella että Suomessa ruvettaisiin rahoittamaan vaikka Viron oppositiopuolueita jos sikäläinen hallituspolitiikka ei miellytä.

Väitätkö, että verorahoja ei käytetä vaikkapa siihen, että koetetaan vaikuttaa Viron viinan hintoihin? Tai luuletko, etteikö valtio koettaisi puuttua Viron asioihin tavalla tai toisella, jos pitäisi vaikuttaa Virolaisilta työläisiltä saataviin verotuloihin?

Suoraansanoen, en oikein näe, että meillä olisi muutenkaan rahaa tuhlattavaksi tuollaiseen, vaikka kehitysapuun tai kreikkaan sitä riittääkin. Siihen olemme liian kohteliaita. Mutta samalla luuletko, että jenkit ovat ainoita, jotka koettaisivat vaikuttaa rahalla politiikkaan? Olen melkoisen varma, että Venäjä käyttää rahaa muuallakin kuin kotonaan vaalien ostamiseen. Täällä meillä tuo on vielä toistaiseksi hyvin varovaista, mutta väittäisin, että sitä kyllä tapahtuu.
 
Mutta samalla luuletko, että jenkit ovat ainoita, jotka koettaisivat vaikuttaa rahalla politiikkaan? Olen melkoisen varma, että Venäjä käyttää rahaa muuallakin kuin kotonaan vaalien ostamiseen. Täällä meillä tuo on vielä toistaiseksi hyvin varovaista, mutta väittäisin, että sitä kyllä tapahtuu.

Näinpä.

Tämä keskustelu taisi siitä siitä, kun hra Minuteman julisti, että länsimaat harrastavat ulkopolitiikkaa puhtoisen epäitsekkäästi, minkäänlaisia etupiirejä ei Lännessä ole, ja länsivaltiot ovat täysin vapaita päättämään sitoumuksistaan.

No eihän se ihan niin ole mennyt. Tuohon ylempänä olevaan listaan voisi liittää esim. Guatemalan, Nicaraguan, tai oikeastaan koko Etelä-Amerikan.

Ja lukemislistaan suosittelisin liitettäväksi Henry Kissingerin kirjan "Diplomacy." Se on edelleen erittäin osuva analyysi suurvaltojen tavasta toimia, ja sen on kirjoittanut herra, joka tietää tästä tavasta ihan sisäpiiriläisenä ns. jonniin verran. Yhdysvaltojen ero muihin suurvaltoihin on lähinnä se, että siellä idealismi menee ulkosuhteissa ajoittain reaalipolitiikan ohi. (Toisaalta, niin se meni britti-imperiumillakin, ja Neuvostoliitolla.) Mutta tämä ei ole aina puhtaasti hyvä juttu, varsinkaan tuota idealismia vastaanottavassa päässä; todistuskappale A, Irak.

Minusta nämä tosiasiat voi tunnustaa ja pitää tunnustaa, vaikka olisikin sitä mieltä (kuten itse olen), että USA:n dominanssi on huomattavasti parempi idea kuin Venäjän dominanssi. Minua hirvittää suuresti, jos asiat ovat niin, ettei näitä realiteetteja saa tunnustaa.
 
Suoraansanoen, en oikein näe, että meillä olisi muutenkaan rahaa tuhlattavaksi tuollaiseen, vaikka kehitysapuun tai kreikkaan sitä riittääkin. Siihen olemme liian kohteliaita. Mutta samalla luuletko, että jenkit ovat ainoita, jotka koettaisivat vaikuttaa rahalla politiikkaan? Olen melkoisen varma, että Venäjä käyttää rahaa muuallakin kuin kotonaan vaalien ostamiseen. Täällä meillä tuo on vielä toistaiseksi hyvin varovaista, mutta väittäisin, että sitä kyllä tapahtuu.

Tietenkin Venäjä noin toimii. Eihän sitä ole kukaan kiistänyt. Se mikä täällä särähtää korviin on usko Yhdysvaltojen politiikan jalomielisyyteen. Todellisuudessa he ajavat omaa etuaan keinoja kaihtamatta. Se pitää aina huomioida, kun ollaan heidän kanssaan tekemisissä. Puheet ja pyrkimykset eivät läheskään aina kohtaa.
 
Tietenkin Venäjä noin toimii. Eihän sitä ole kukaan kiistänyt. Se mikä täällä särähtää korviin on usko Yhdysvaltojen politiikan jalomielisyyteen. Todellisuudessa he ajavat omaa etuaan keinoja kaihtamatta. Se pitää aina huomioida, kun ollaan heidän kanssaan tekemisissä. Puheet ja pyrkimykset eivät läheskään aina kohtaa.

On huomattavasti fiksumpaa kaveerata semmoiosen pelurin kanssa jonka edut ja edustamat arvot ovat edes suunnilleen samansuuntaiset omiemme kanssa kuin yrittää hieroa ystävyyttä semmoisen pelurin kanssa jona edut ja arvot ovat peruttamattomasti ja täysin ristiriidassa omiemme kanssa.
 
Lopun aikoja

Tämä on lyhennelmä 14.9.2011 Novaja Gazetassa julkaistusta Lilija Sevtsovan artikkelista Venäjän luhistumisen logiikka. Artikkelin on suomentanut Kerkko Paananen, miehen nimi kannattaa panna muistiin. Olen fanittanut Kerkkoa keväisestä Radio Ravun haastattelusta lähtien. Paanasella tuntuu olevan hyvä tuntuma nyky-Venäjän pulssiin, huomattavasti parempi kuin julkisuudessa Venäjä-asiantuntijoina esiintyvillä puhuvilla päillä.

**********************************************************************

Kun brittiläinen historioitsija Arnold Toynbee analysoi maailman sivilisaatioiden syntymää, nousua ja kuolemaa, hän kehitti aksiooman, joka on edelleen ajankohtainen. Toynbee osoitti, että maailman sivilisaatioiden kehityksessä keskeisiä olivat ulkoiset ja sisäiset haasteet, jotka pakottivat ihmisyhteisöjä etsimään yhä kehittyneempiä tapoja järjestää yhteiskuntaelämä.

Ainoa menestyksekäs sivilisaatio oli eurooppalainen, joka löysi ajoissa tavan vastata globaaleihin ja sisäisiin haasteisiin: järjestämällä yhteiskunnan lain, yksityisen omistusoikeuden ja yksilön oikeuksien perustalle. Ei-eurooppalaiset yhteiskunnat (Intia, fapani, Turkki, Etelä-Korea) saavuttivat uuden kukoistuksen länsimaistamalla sosiaalisen ja valtiollisen rakenteensa. Intia ja Japani ottivat vastaan länsimaiset mallit ulkopuolisen paineen alla: Intiassa "reformaattorin" roolissa oli brittiläinen siirtomaavalta, Japanissa yhdysvaltalainen miehityshallinto ja kenraali MacArthur. Sekä Intia että Japani ovat onnistuneet löytämään tasapainon läntisten normien ja kulttuurisen erityislaatuisuuden välillä. Turkki ja Etelä-Korea sen sijaan kieltäytyivät noudattamasta yhteiskuntamallia, joka johti niiden turmeltumiseen, ja alkoivat itse lainata eurooppalaisia hallintoperiaatteita ja varmistivat näin itselleen paikan maailman vaikutusvaltaisimpien toimijoiden joukossa.

Muut maailman suuret sivilisaatiot (islamilainen, kiinalainen, venäläinen) eivät ole vielä vakuuttaneet kyvyllään löytää oma tapa tulla maailmanyhteisön täysivaltaisiksi ja menestyksekkäiksi jäseniksi. Kiinan tämänhetkinen taloudellinen nousu voi olla vain hetkellinen välähdys Kiinan keskusvallan matkalla kohti auringonlaskua, keskusvallan joka vain vaivoin kykenee pidättelemään aisoissa heräävää yhteiskuntaa.

Maailmanhistorian yIä- ja alamäet paljastavat lainalaisuuksia, jotka kaikissa historian vaiheissa ovat johtaneet yhteiskuntien rappeutumiseen ja kuolemaan. Elinvoimaisuuden menettämisen merkkejä ovat:

· edistyksellisen vähemmistön kvyttömyys muodostaa uudistuksia kantava voima;
· vallan keskittäminen vastauksena uusiin haasteisiin;
· riippuvuus johtajasta ja vallanvaihdoksen hylkääminen;
· yhteiskunnan lujittaminen etsimällä yhteisiä ulkoisia ja sisäisiä vihollisia;
· hallinnon ja poliittisen mentaliteetin militarisointi;
· jättiläismäisten hankkeiden luominen huomion kääntämiseksi pois kasaantuvista ongelmista;
· yritykset järjestelmän kosmeettiseksi uudistamiseksi muuttamatta sen perusluonnetta.

Eivätkö nämä lainalaisuudet tunnukin tutuilta?

Venäjä on ainutlaatuinen sivilisaatio, joka on kyennyt pysymään pystyssä ja astumaan nykyaikaan hyödyntämällä tekijöitä, jotka ovat romahduttaneet muut sivilisaatiot: vallan keskittämistä, militarisointia ja maan ihmisresurssien loppuun kuluttamista. Venäjän järjestelmä ja sen henkilöitymät vastasivat haasteisiin keskittämällä vallan hirviömäisellä tavalla ja käyttämällä väkivaltamonopolin instrumentteja sekä uhraamalla oma kansansa.

Yksi asia on pitänyt Venäjän itsevaltiutta elossa: sen kyky omaksua länsimaista teknologiaa, mikä on tehnyt mahdolliseksi kehittää sotilaallista teknologiaa muuttamatta valtaiärjestelmän periaatteita. Tämä oli Pietari Suuren toteuttaman modernisaation perusajatus, jota myös Stalin toisti. Atomipommi, joka soi Neuvostoliitolle mahdollisuuden säilyttää suurvaltaasemansa monta vuotta kilpailussa Lännen kanssa, oli pääasiassa Neuvostoliiton ulkomaantiedustelupalvelujen menestyksekkään työn ansiota eli "lainapolitiikkaa”. Stalinin valtakausi oli kuitenkin suurvallan viimeinen itsevaltiuden huokaus. Stalinin kuoltua järjestelmä alkoi hitaasti menettää elinkelpoisuutensa.

Mihail Gorbatsov oli ensimmäinen Neuvostoliiton johtaja, joka tajusi Venäjän kehityksen suunnan ja yritti uudistaa yksinvaltaista järjestelmää, mutta lopulta vain vahvisti, että järjestelmä ei kykene uudistumaan. Perestroika antoi sysäyksen neuvostojärjestelmän purkamiseksi. Pian kävi kuitenkin ilmi, että "venäläinen matriisi" oli säilynyt hengissä luomalla vain vanhan valtiollisen nahkansa.

Mikä oli Neuvostoliiton romahduksen lopputulos? Ensinnäkin "personifioidun" valtiovallan uudistaminen yhteiskunnan yläpuolella seisovan ja sen valvonnan ulkopuolella olevan presidentti-instituution muodossa.Toisekseen valtiovallan ja yksityisen omaisuuden yhteensulaminen, ja kolmanneksi poliittisen luokan pyrkimys säilyttää etupiirit eli imperialistiset elementit (vaikkakin simuloidut). Jopa monet Venäjän liberaalit uskovat edelleen, että Venäjä voi olla olemassa vain ”oman galaksinsa" keskuksena. Lyhyesti sanottuna 1990-luvun alussa Venäjä oli umpikujassa: se ei kyennyt luopumaan aiemmin mainitusta kolmiyhteydestä vaan juuttui kiinni historiaan. Vuonna 1993 hyväksyttiin Venäjän uusi perustuslaki, joka teki valtiojärjestelmästä äärimmäisen presidenttivaltaisen. Vuonna 1996 vaaleja manipulointiin Jeltsinin hyväksi ja kehitettiin 'ohjailtujen vaalien" malli. Vuonna 1999 Vladimir Putin nimitettiin Jeltsinin seuraajaksi olemassaolevan järjestelmän takuumieheksi.

Nämä ovat Venäjän itsevaltiuden palauttamisen virstanpylväitä. Jos oletetaan, että lähtökohdat aiheuttavat myöhemmän kehityskulun, 1990-luvulla "personifioidun' vallan uudistamisen aloittaneen Jeltsinin ajan eliitin vastuu Venäjän nykytilasta on paljon suurempi kuin Putinin joukkion, joka vakiinnutti järjestelmän 2000-luvun ensi vuosikymmenen aikana.

Kahdenkymmenen vuoden ja kolmen presidentin aikana Venäjän yksinvaltius mukautui uusiinolosuhteisiin jäljittelemällä läntisiä instituutioita. Samalla eliitti integroitui henkilökohtaisesti Länteen. Kiehtova paradoksi on siinä, että vanhentunut järjestelmä pitkittää olemassaoloaan kehittyneimmän, länsimaisen yhteiskunnan avulla!

Useat tekijät ovat edesauttaneet sellaisen venäläisen sivilisaation säilyttämistä, joka periaatteidensa puolesta kuuluu menneisyyteen: aina ja kaikissa yhteiskunnissa läpimurtoja synnyttävän "luovan vähemmistön" voimattomuus, Venäjän eliitin yleinen kyvyttömyys nousta omien itsekkäiden etujensa yli (päinvastoin kuin Itä-Euroopan eliitit), ja Lännen laiminlyönnit. Läntinen yhteisö ei aluksi ymmärtänyt, mihin suuntaan Jeltsinin Venäjä oli menossa - kun se lopulta tajusi, että Venäjä on palannut "itseensä', se päätti, että yksinvaltius on maan kohtalo.

Venäjä tarjoaa esimerkin siitä, miten taktiset voitot johtavat strategisiin tappioihin. "Taktisilla voitoilla" tarkoitan Venäjän eliitin käyttämiä selviytymiskeinoja. Yhtäältä ne helpottavat eliitin tämänhetkisten etujen toteuttamista, mutta toisaalta vahvistavat suuntausta kohti maan romahdusta. Demokraattisten instituutioiden, muun muassa vaalien, jäljittely Venäjällä antaa maata hallitsevalle joukkiolle mahdollisuuden säilyttää valtajärjestelmänsä ja jopa antaa itsestään sivistyneemmän kuvan. Opposition osallistuminen loputtomiin keskusteluihin siitä, miten reagoida vaaleihin, jotka sen mielestä on väärennetty on paras lahja, mitä nykyhallinto voi toivoa. Samaan aikaan nykyhallinto menettää oikeutuksensa valtaan demokraattisten instituutioiden avoimen manipuloinnin takia - sillä ei ole periytyvän vallan tai ideologisen pohjan kaltaisia mekanismeja oman valtansa perustelemiseksi. Samalla oppositio, joka on mukana lahoavan järjestelmän toiminnassa, tekee itsestään epäuskottavan.

Vakavin isku Venäjän tulevaisuudelle oli Venäjän älymystön kuolema. Jo vuonna 1993 sosiologit Lev Gudkov ja Boris Dubin osoittivat, että Venäjän älymystö oli lakannut olemasta. Todellakin Venäjän intellektuellien tehtävä yksinvaltiuden moraalisena mallimittana ja vastustajana lakkasi, kun kommunistinen järjestelmäromahti vuonna 1991. Uuden yksivaltiuden muotoutumisen myötä Venäjän intellektuellit ovat kadottaneet itsensä. Useimmat heistä eivät ole uskaltaneet ryhtyä vastavoimaksi uudelle demokraattiseksi naamioidulle "personifioidulle" vallalle. Useat ovat sen sijaan ryhtyneet sen propagandisteiksi, PR-miehiksi ja asiantuntijoiksi. Molemmat yhdessä ovat kaivaneet hautaa Venäjän intellektuellien luokalle yhteiskunnan moraalin ja arvokkuuden kantajana. Samalla myönnän, että me, jotka jatkoimme nykyhallinnon vastustamista, emme tehneet sen enempää kuin vain esitimme kritiikkiä, mikä ilman varsinaisten tavoitteiden asettelua ei ole mitään muuta kuin keino päästää ulos höyryjä.

Venäjän todellisuus synnytti ilmiöitä, joita on mahdoton ajatella yhteiskunnassa, joissa on olemassa yksilön kunnioittamisen ja kansalaisvapauksien perinne: intellektuellien osallistuminen autoritaarisen valtion elinten toimintaan, intellektuellien lukemattomat vetoomukset johtajan tueksi, kirjeet johtajalle pyyntöineen osoittaa "hyvää tahtoa" ja "tehdä työtä yhteisen hyvän hyväksi', valmius luoda hallinnon taskussa istuvia puolueita ja muita yhteistyön muotoja hallinnon kanssa. Kaikki tällainen merkitsisi intellektuellien maineen menetystä Itä-Euroopan sekä 'Vanhoissa’ että uusissa yhteiskunnissa.

On olemassa myös eräs seikka, joka ajaa Venäjää kohti auringonlaskua: yhteiskunnan laajojen kerrosten pelko, että vallitsevan olotilan rikkominen johtaa jälleen valtion romahdukseen. Tähän eivät ole
valmiita edes järjestelmän vastustajat. Kuitenkin nykyisessä "puoli -imperialistisessa" tilassaan Venäjä, lykkäämällä ratkaisua koskien sen identiteettiä ja hallinnon legitimiteettiä, itse heikentää sen valtiollista itsenäisyyttä. Hallinnon tahallinen aggressiivisuus ja sen riippuvuus voimankäytöstä peittää sen kehikon rappeutuneisuuden,minkä varassa järjestelmä lepää.

Hallinnon taktiset liikkeet, joiden tarkoituksena on pitkittää nykyisen järjestelmän olemassaoloa, vaikeuttavat järjestelmän muutoksen etsintää. Tässä on toinen paradoksi: Venäjän vallitseva olotila vain nopeuttaa järjestelmän ja maan valtiollisen itsenäisyyden kuolemaa. Kysymys kuuluu: miten Venäjä ihmisyhteisönä kykenee lykkäämään tämän kuoleman ja mitä se maksaa tavallisille kansalaisille?

On olemassa aivan käytännön tekijöitä, jotka nopeuttavat järjestelmän loppua. Ennen kaikkea se on hallitsiioiden vaihtumattomuus. Niin kauan kuin ei ole poliittista kilpailua, ei ole myöskään kehitystä.

Kuinka tärkeää sitten on, kuka edustaa valtiovaltaa? Putinin luoma järjestelmä, joka perustuu turvallisuuspalveluiden valtaan ja niiden kontrolliin omaisuudesta, on syntyperältään repressiivinen ja kykenemätön uudistumaan. Tämänkaltaiset järjestelmät ovat tuomittuja ja vievät mukanaan kuiluun koko valtion, jota ne edustavat.

On olemassa vielä yksi tekijä, joka vie Venäjää kohti rappiota: maan valtarakenteiden, erityisesti turvallisuuskoneiston, henkilökohtaisen rikastumisen pakkomielle. Kaikki sivilisaatiot ovat romahtaneet, kun niiden eliitit ovat alkaneet ajatella kukkaroaan. Romahdusta nopeuttavat turvallisuuskoneistot, jos ne keskittyvät omien taloudellisten etujensa turvaamiseen eivätkä kykene enää puolustamaan järjestelmää. Sekä Sparta että Ottomaanien imperiumi olivat voittamattomia kunnes spartalaiset ja janitsaarit ryhtyivät harjoittamaan kauppaa.

Venäjän rappiota kuvastaa neuvostoaikaisen teknologisen infrastruktuurin murentuminen. Tässä on jälleen ironia: me pysymme elossa edelleen kiitos Neuvostoliiton! Tänään kuitenkin koko neuvostoajan perintö - lentokoneet, junat, laivat, kaivokset, tiet ja yritykset - ei ole ainoastaanp ainolasti, vaan suorastaan hengenvaaraksi koko väestölle.

Rikollisuuden, liike-elämän, valtiovallan ja väkivaltakoneiston nivoutuminen yhteen - on toistunut monta kertaa ympäri Venäjänmaan, vahvistaa myös osaltaan, että järjestelmä on hajoamassa. Se osoittaa, että järjestelmä ei kykene toimimaan edes omilla säännöillään. Miksi viranomaiset eivät kykene siivoamaan tallejaan ja lopettamaan laittomuuden tilaa? Miksivaltaapitävät suojelevat niitä rattaiden osia, jotka olvat osallisia rikoksiin siitäkin huolimatta, että regiimi sai maksaa tästä kalliisti maineellaan? Ei ole kyse siitä, että valtaapitävät olisivat sekaantuneet jokaiseen rikokseen ja siksi pelkäisivät purkaa solmua. Kyse on siitä, että kaikki puhdistukset hajottavat "vallan vertikaalia”. Puhdistustoimet rikkoisivat sitä periaatetta, että viranomaisten uskollisuus taataan heidän rankaisemattomuudellaan. Tätä periaatetta täydentävät valtiovallan ja sitä tukevien elinten rikolliset keskinäiset turvallisuustakeet. Tämä merkitsee sitä, että järjestelmä on astunut rappeutumisen lopulliseen vaiheeseen.

Nyky-Venäjä ei tiedä, mitä tehdä militarismille, joka on järjestelmän geneettisen muistin osa. Eliitti, joka on itse henkilökohtaisesti integroitunut Länteen, ei halua kahnauksia vanhan vastustajansa kanssa. Kuitenkin koska sillä ei ole muita keinoja yhteiskunnan yhdistämiseksi, eliitti toistaa suurvallan militaristista mantraa ja etsii yhä uusia vihollisia. Ranskalaisten Mistral-lentotukialusten ostaminen (kenen torjumiseksi?), Naton vastainen retoriikka (IVYn Kollektiivisen turvallisuusjärjestön rakentaminen Naton vastapainoksi), ydinasekilven kalistelu ja valtion budjetin militarisointi (vuonna 2012 puolustusmenot ja väkivaltakoneiston kulut kasvavat 57,7 prosenttia) ovat kaikki osoituksia siitä, että järjestelmä turvautuu vanhoihin keinoihin jäädäkseen eloon. "Rintamamielialan” uudelleen nostattaminen ennen vaaleja (vuoden 2012 duuman- ja presidentinvaalit olivat tätä kirjoittaessa vielä edessäpäin) on myös osoitus valtiovallan militaristisesta ajattelutavasta, jota muut yhteiskunnalliset voimat pyrkivät jäljittelemään. On kuitenkin huomattava, että militaristisen hengen nostattaminen on aina johtanut kansakunnan itsetuhoon.

Läntisen teknologian omaksuminen keinona yksinvaltiuden ylläpitämiseksi on myös käytetty loppuun. Uuden sukupolven teknologisten uutuuksien juurruttaminen edellyttää vapaata yhteiskuntaa ja vapaata yksilöä. Esimerkki onnistuneesta teknologian omaksumisesta on Etelä-Korea. Sielläkin teknologinen modernisaatio alkoi kuitenkin toimia vasta sitten, kun maa ryhtyi noudattamaan laillisia normeja. Venäjän hallituksen säälittävä yritys luoda Skolkovon teknologiakeskuksesta suljettu "modernisaation leiri" vahvistaa, että yksinvaltiuden ylläpitämisen vanha malli ei toimi.

"Kyllä, Venäjä on haasteiden edessä” myöntää ikuinen optimisti. "Mutta Länsi on myös sellaisten haasteiden edessä, joihin se ei osaa vastata!" Totta. Vieläpä läntinen sivilisaatio ei kärsi pysähtyneisyydestä suinkaan ensimmäistä kertaa. Oswald Spengler kirjoitti jo viime vuosisadalla "Länsimaiden perikadosta”. Kuitenkin liberaalin sivilisaation kyky löytää yksilön vapaudesta aina uusia virikkeitä antaa aihetta toivoa, että se kykenee tälläkin kertaa nousemaan alennustilastaan. Samaan aikaan Venäjän hallitseva eliitti pyrkii säilyttämään maassa tasapainon luomalla kuvitteellisia haasteita ja imitoimalla vastauksia niihin. Sen sijaan, että eliitti loisi edellytykset yhteiskunnan hyvinvoinnin kasvattamiseksi, se taistelee Natoa vastaan, valmistautuu torjumaan ydinaseilla tehtyä hyökkäystä ja jopa käymään ydinsotaa (Venäjän sotilaallinen doktriini), pyrkii pitämään naapurivaltiot hallinnassa, puhdistaa omaa näyttämöään vastustajista ja samalla kuluttaa suunnattomia summia luodakseen kuvaa sivistyneestä valtiosta.

Venäjän hallitseva luokka ei ainoastaan riistä yhteiskunnalta sen elinkelpoisuuden, vaan se rakentaa ansaa itselleen. Kaikkein onnistunein keino oman (myös eliitin) olemassaolon turvaamiseksi, mitä ihmiskunta on keksinyt, on vapaa kilpailu. Kun Itä-Euroopan maiden eliitit sopivat, että ne eivät enää pitäisi kiinni vallasta, ne loivat samalla takeet sekä yhteiskunnalliselle kehitykselle että omalle turvallisuudellensa. Se, että Venäjän hallitseva eliitti pyrkii varmistamaan itselleen loppumattoman tai elinikäisen vallan monopolin, todistaa, että se ei uskalla eikä kykene hallitsemaan vapaata yhteiskuntaa. Monopoli edellyttää, että sitä tulee jatkuvasti puolustaa - vallasta luopuminen ilman hengenvaaraa on mahdotonta. Se on suljettu kehä josta on onnistunut murtautua ulos ilman pelkoa omasta turvallisuudesta ainoastaan Mihail Gorbatsov. Valtansa menettäneiden tai sitä epätoivoisesti puolustavien arabihallitsijoiden kohtalo on varmasti herättänyt huolta Venäjän hallitsijoiden ajatuksissa. Jos he toivovat, että heidän onnistuu välttää muidenyksinvaltiaiden kohtalo, heitä odottaa suuri pettymys: viimeisten 20 vuoden aikana yksikään yksinvaltainen regiimi ei ole loppunut onnellisesti.

Venäjällä kaikki alkaa murentua. Johtajien aiemmin kaikkivoipa valtainstituutio menettää merkitystään. Poliittisen järjestelmän sisällä kypsyy ymmärrys, että tukeutuminen Putiniin turvallisuuden takuumiehenä voi pian muodostua uhaksi omalle eloonjäämiselle. Väestö kokee valtiovallan ja sen väkivaltakoneiston suhtautuvan vihamielisesti kansaan. Kyselyiden mukaan 73 prosenttia venäläisistä arvioi eron rikkaiden ja köyhien välillä kasvaneen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Yli puolet (52 prosenttia) on sitä mieltä, että maan johdossa on nyt enemmän varkaita ja korruptiota kuin 1990-luvulla. Yli puolet ei myöskään odota tulevien (2012) vaalien olevan rehelliset. Kaikki tämä todistaa kansan vieraantuneen valtaapitävistä.

On toki olemassa korvaavia mekanismeja, jotka pitävät järjestelmää pinnalla. Raaka-ainevarat korvaavat toimivan talouden. Ydinaseet ovat hallitsevan eliitin väline pitää yllä suurvalta-ajatusta. Yhteiskunnan atomisoituminen vaikeuttaa yhteiskunnallisten vaihtoehtojen ja järjestäytyneen protestin muodostumista. Kun ihmisillä ei ole enää sosiaalisia estoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, he voivat ryhtyä darwinimaiseen eloonjäämiskamppailuun.

Kuolevaa hirviötä palveleva monipäinen koneisto ja ne, jotka vain pelkäävät muutosta, pyrkivät pitämään hirviötä elossa. Kuitenkin järjestelmän sisälläkin toimivat tunnustavat, että katastrofi on lähestymässä. He kiistelevät ainoastaan lopun ajankohdasta ja siitä, millainen se tulee olemaan. Tällä aivan yleisesti ennustetulla maailmanlopulla on ehdottomasti myös poliittinen merkitys: tavallisesti seurauksena on joko diktatuuri tai kärsimysnäytelmä. Toistaiseksi eturyhmät käyttävät katastrofista kertovaa kertosäettä poliittisena keinona muodostaa oma käsitys johtajakeskeisestä järjestelmästä ja omasta asemastaan siinä. Samaan aikaan 22 prosenttia Venäjän aikuisväestöstä haluaa muuttaa maasta ja 28 prosenttia nuorista on valmis muuttamaan pois Venäjältä pysyvästi. Se tarkoittaa, että yhteiskunnan toimintakykyisin osa ei aio taistella maan uudestisynfymisen puolesta.Tämä on äärimmäisen huolestuttava ennusmerkki, ja se voi tarkoittaa, että Venäjä on lähellä pistettä, josta ei ole enää paluuta.

Jotkut voivat väittää, että Venäjällä ei ole samanlaisia ulkoisia merkkejä rappiosta kuten 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa: palkkojen maksamatta jättäminen, tuotannon laajamittainen luhistuminen, valtiovallan romahdus ja rikollisuuden räjähdysmäinen kasvu. Vaikutelma vakaudesta on kuitenkin petollinen. Järjestelmä on jo murtumassa. On myös huomattava, että järjestelmä ei voi taata hallitsevan luokan turvallisuutta. Juuri siksi monet sen edustajat ovat kiirehtineet hankkimaan itselleen laskuvarjot Lännessä. (Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin järjestämässä FINROSFORUM 2011 -tapahtumassa kerrottiin, että Venäjän Suomen suurlähetystöllä on Helsingin ydinkeskustassa noin 60 luksusasuntoa typötyhjänä. Asuntojen arvellaan olevan "laskeutumisalustoja"
Venäjän nykyregiimin edustajille.)
 
Hyvä artikkeli. Kun ottaa huomioon että eliitin asema heikkenee tasaisesti ja että Putinille ystävineen ei ole tiedossa muuta eläkesuunnitelmaa kuin kuula kalloon, näyttäytyy Venäjän viimeaikainen pullistelu kovin toisessa valossa.
 
Hyvä artikkeli. Kun ottaa huomioon että eliitin asema heikkenee tasaisesti ja että Putinille ystävineen ei ole tiedossa muuta eläkesuunnitelmaa kuin kuula kalloon, näyttäytyy Venäjän viimeaikainen pullistelu kovin toisessa valossa.

Herkkää porukkaa tuolla naapurissa! Sponsaavat Venäjän lipun heiluttamista ja nostamista vallattujen rakennusten katolle Itä-Ukrainassa, mutta heittävät tyrmään pikkuruisen Saksan lipun näyttämisestä Kaliningradissa.

http://www.kyivpost.com/opinion/op-...nds-deep-offence-in-a-german-flag-353096.html

Mikä mahtaisi olla reaktio jos Suomalaiset alkaisivat kiinnitää Suomi-tarroja venäläisille pinnoille?
 
Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin järjestämässä FINROSFORUM 2011 -tapahtumassa kerrottiin, että Venäjän Suomen suurlähetystöllä on Helsingin ydinkeskustassa noin 60 luksusasuntoa typötyhjänä. Asuntojen arvellaan olevan "laskeutumisalustoja"
Venäjän nykyregiimin edustajille.)

Voivathan ne olla myös kansantasavallan uuden eliitin työsuhdeasunnoiksi varattuja.
 
Lopun aikoja

· edistyksellisen vähemmistön kvyttömyys muodostaa uudistuksia kantava voima;
· vallan keskittäminen vastauksena uusiin haasteisiin;
· riippuvuus johtajasta ja vallanvaihdoksen hylkääminen;
· yhteiskunnan lujittaminen etsimällä yhteisiä ulkoisia ja sisäisiä vihollisia;
· hallinnon ja poliittisen mentaliteetin militarisointi;
· jättiläismäisten hankkeiden luominen huomion kääntämiseksi pois kasaantuvista ongelmista;
· yritykset järjestelmän kosmeettiseksi uudistamiseksi muuttamatta sen perusluonnetta.

Eivätkö nämä lainalaisuudet tunnukin tutuilta?

Nämä lainalaisuudet tuntuvat tutuilta eivätkä päde pelkästään Venäjään. Kohdassa kolme tietyillä länsivalloilla on aito etu suhteessa Venäjään, kuitenkin vallan vaihto tapahtuu keulakuvaa kierrättämällä, ei vallan syvärakenteen muutoksella.
 
Lopun aikoja



On olemassa myös eräs seikka, joka ajaa Venäjää kohti auringonlaskua: yhteiskunnan laajojen kerrosten pelko, että vallitsevan olotilan rikkominen johtaa jälleen valtion romahdukseen. Tähän eivät ole
valmiita edes järjestelmän vastustajat. Kuitenkin nykyisessä "puoli -imperialistisessa" tilassaan Venäjä, lykkäämällä ratkaisua koskien sen identiteettiä ja hallinnon legitimiteettiä, itse heikentää sen valtiollista itsenäisyyttä. Hallinnon tahallinen aggressiivisuus ja sen riippuvuus voimankäytöstä peittää sen kehikon rappeutuneisuuden,minkä varassa järjestelmä lepää.

Hallinnon taktiset liikkeet, joiden tarkoituksena on pitkittää nykyisen järjestelmän olemassaoloa, vaikeuttavat järjestelmän muutoksen etsintää. Tässä on toinen paradoksi: Venäjän vallitseva olotila vain nopeuttaa järjestelmän ja maan valtiollisen itsenäisyyden kuolemaa. Kysymys kuuluu: miten Venäjä ihmisyhteisönä kykenee lykkäämään tämän kuoleman ja mitä se maksaa tavallisille kansalaisille?

On olemassa aivan käytännön tekijöitä, jotka nopeuttavat järjestelmän loppua. Ennen kaikkea se on hallitsiioiden vaihtumattomuus. Niin kauan kuin ei ole poliittista kilpailua, ei ole myöskään kehitystä.

Kuinka tärkeää sitten on, kuka edustaa valtiovaltaa? Putinin luoma järjestelmä, joka perustuu turvallisuuspalveluiden valtaan ja niiden kontrolliin omaisuudesta, on syntyperältään repressiivinen ja kykenemätön uudistumaan. Tämänkaltaiset järjestelmät ovat tuomittuja ja vievät mukanaan kuiluun koko valtion, jota ne edustavat.

On olemassa vielä yksi tekijä, joka vie Venäjää kohti rappiota: maan valtarakenteiden, erityisesti turvallisuuskoneiston, henkilökohtaisen rikastumisen pakkomielle. Kaikki sivilisaatiot ovat romahtaneet, kun niiden eliitit ovat alkaneet ajatella kukkaroaan. Romahdusta nopeuttavat turvallisuuskoneistot, jos ne keskittyvät omien taloudellisten etujensa turvaamiseen eivätkä kykene enää puolustamaan järjestelmää. Sekä Sparta että Ottomaanien imperiumi olivat voittamattomia kunnes spartalaiset ja janitsaarit ryhtyivät harjoittamaan kauppaa.


Rikollisuuden, liike-elämän, valtiovallan ja väkivaltakoneiston nivoutuminen yhteen - on toistunut monta kertaa ympäri Venäjänmaan, vahvistaa myös osaltaan, että järjestelmä on hajoamassa. Se osoittaa, että järjestelmä ei kykene toimimaan edes omilla säännöillään. Miksi viranomaiset eivät kykene siivoamaan tallejaan ja lopettamaan laittomuuden tilaa? Miksivaltaapitävät suojelevat niitä rattaiden osia, jotka olvat osallisia rikoksiin siitäkin huolimatta, että regiimi sai maksaa tästä kalliisti maineellaan? Ei ole kyse siitä, että valtaapitävät olisivat sekaantuneet jokaiseen rikokseen ja siksi pelkäisivät purkaa solmua. Kyse on siitä, että kaikki puhdistukset hajottavat "vallan vertikaalia”. Puhdistustoimet rikkoisivat sitä periaatetta, että viranomaisten uskollisuus taataan heidän rankaisemattomuudellaan. Tätä periaatetta täydentävät valtiovallan ja sitä tukevien elinten rikolliset keskinäiset turvallisuustakeet. Tämä merkitsee sitä, että järjestelmä on astunut rappeutumisen lopulliseen vaiheeseen.

Nyky-Venäjä ei tiedä, mitä tehdä militarismille, joka on järjestelmän geneettisen muistin osa. Eliitti, joka on itse henkilökohtaisesti integroitunut Länteen, ei halua kahnauksia vanhan vastustajansa kanssa. Kuitenkin koska sillä ei ole muita keinoja yhteiskunnan yhdistämiseksi, eliitti toistaa suurvallan militaristista mantraa ja etsii yhä uusia vihollisia. Ranskalaisten Mistral-lentotukialusten ostaminen (kenen torjumiseksi?), Naton vastainen retoriikka (IVYn Kollektiivisen turvallisuusjärjestön rakentaminen Naton vastapainoksi), ydinasekilven kalistelu ja valtion budjetin militarisointi (vuonna 2012 puolustusmenot ja väkivaltakoneiston kulut kasvavat 57,7 prosenttia) ovat kaikki osoituksia siitä, että järjestelmä turvautuu vanhoihin keinoihin jäädäkseen eloon. "Rintamamielialan” uudelleen nostattaminen ennen vaaleja (vuoden 2012 duuman- ja presidentinvaalit olivat tätä kirjoittaessa vielä edessäpäin) on myös osoitus valtiovallan militaristisesta ajattelutavasta, jota muut yhteiskunnalliset voimat pyrkivät jäljittelemään. On kuitenkin huomattava, että militaristisen hengen nostattaminen on aina johtanut kansakunnan itsetuhoon.

Läntisen teknologian omaksuminen keinona yksinvaltiuden ylläpitämiseksi on myös käytetty loppuun. Uuden sukupolven teknologisten uutuuksien juurruttaminen edellyttää vapaata yhteiskuntaa ja vapaata yksilöä. Esimerkki onnistuneesta teknologian omaksumisesta on Etelä-Korea. Sielläkin teknologinen modernisaatio alkoi kuitenkin toimia vasta sitten, kun maa ryhtyi noudattamaan laillisia normeja. Venäjän hallituksen säälittävä yritys luoda Skolkovon teknologiakeskuksesta suljettu "modernisaation leiri" vahvistaa, että yksinvaltiuden ylläpitämisen vanha malli ei toimi.

"Kyllä, Venäjä on haasteiden edessä” myöntää ikuinen optimisti. "Mutta Länsi on myös sellaisten haasteiden edessä, joihin se ei osaa vastata!" Totta. Vieläpä läntinen sivilisaatio ei kärsi pysähtyneisyydestä suinkaan ensimmäistä kertaa. Oswald Spengler kirjoitti jo viime vuosisadalla "Länsimaiden perikadosta”. Kuitenkin liberaalin sivilisaation kyky löytää yksilön vapaudesta aina uusia virikkeitä antaa aihetta toivoa, että se kykenee tälläkin kertaa nousemaan alennustilastaan. Samaan aikaan Venäjän hallitseva eliitti pyrkii säilyttämään maassa tasapainon luomalla kuvitteellisia haasteita ja imitoimalla vastauksia niihin. Sen sijaan, että eliitti loisi edellytykset yhteiskunnan hyvinvoinnin kasvattamiseksi, se taistelee Natoa vastaan, valmistautuu torjumaan ydinaseilla tehtyä hyökkäystä ja jopa käymään ydinsotaa (Venäjän sotilaallinen doktriini), pyrkii pitämään naapurivaltiot hallinnassa, puhdistaa omaa näyttämöään vastustajista ja samalla kuluttaa suunnattomia summia luodakseen kuvaa sivistyneestä valtiosta.

Venäjän hallitseva luokka ei ainoastaan riistä yhteiskunnalta sen elinkelpoisuuden, vaan se rakentaa ansaa itselleen. Kaikkein onnistunein keino oman (myös eliitin) olemassaolon turvaamiseksi, mitä ihmiskunta on keksinyt, on vapaa kilpailu. Kun Itä-Euroopan maiden eliitit sopivat, että ne eivät enää pitäisi kiinni vallasta, ne loivat samalla takeet sekä yhteiskunnalliselle kehitykselle että omalle turvallisuudellensa. Se, että Venäjän hallitseva eliitti pyrkii varmistamaan itselleen loppumattoman tai elinikäisen vallan monopolin, todistaa, että se ei uskalla eikä kykene hallitsemaan vapaata yhteiskuntaa. Monopoli edellyttää, että sitä tulee jatkuvasti puolustaa - vallasta luopuminen ilman hengenvaaraa on mahdotonta. Se on suljettu kehä josta on onnistunut murtautua ulos ilman pelkoa omasta turvallisuudesta ainoastaan Mihail Gorbatsov. Valtansa menettäneiden tai sitä epätoivoisesti puolustavien arabihallitsijoiden kohtalo on varmasti herättänyt huolta Venäjän hallitsijoiden ajatuksissa. Jos he toivovat, että heidän onnistuu välttää muidenyksinvaltiaiden kohtalo, heitä odottaa suuri pettymys: viimeisten 20 vuoden aikana yksikään yksinvaltainen regiimi ei ole loppunut onnellisesti.

Venäjällä kaikki alkaa murentua. Johtajien aiemmin kaikkivoipa valtainstituutio menettää merkitystään. Poliittisen järjestelmän sisällä kypsyy ymmärrys, että tukeutuminen Putiniin turvallisuuden takuumiehenä voi pian muodostua uhaksi omalle eloonjäämiselle. Väestö kokee valtiovallan ja sen väkivaltakoneiston suhtautuvan vihamielisesti kansaan. Kyselyiden mukaan 73 prosenttia venäläisistä arvioi eron rikkaiden ja köyhien välillä kasvaneen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Yli puolet (52 prosenttia) on sitä mieltä, että maan johdossa on nyt enemmän varkaita ja korruptiota kuin 1990-luvulla. Yli puolet ei myöskään odota tulevien (2012) vaalien olevan rehelliset. Kaikki tämä todistaa kansan vieraantuneen valtaapitävistä.

On toki olemassa korvaavia mekanismeja, jotka pitävät järjestelmää pinnalla. Raaka-ainevarat korvaavat toimivan talouden. Ydinaseet ovat hallitsevan eliitin väline pitää yllä suurvalta-ajatusta. Yhteiskunnan atomisoituminen vaikeuttaa yhteiskunnallisten vaihtoehtojen ja järjestäytyneen protestin muodostumista. Kun ihmisillä ei ole enää sosiaalisia estoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, he voivat ryhtyä darwinimaiseen eloonjäämiskamppailuun.

Kuolevaa hirviötä palveleva monipäinen koneisto ja ne, jotka vain pelkäävät muutosta, pyrkivät pitämään hirviötä elossa. Kuitenkin järjestelmän sisälläkin toimivat tunnustavat, että katastrofi on lähestymässä. He kiistelevät ainoastaan lopun ajankohdasta ja siitä, millainen se tulee olemaan. Tällä aivan yleisesti ennustetulla maailmanlopulla on ehdottomasti myös poliittinen merkitys: tavallisesti seurauksena on joko diktatuuri tai kärsimysnäytelmä. Toistaiseksi eturyhmät käyttävät katastrofista kertovaa kertosäettä poliittisena keinona muodostaa oma käsitys johtajakeskeisestä järjestelmästä ja omasta asemastaan siinä. Samaan aikaan 22 prosenttia Venäjän aikuisväestöstä haluaa muuttaa maasta ja 28 prosenttia nuorista on valmis muuttamaan pois Venäjältä pysyvästi. Se tarkoittaa, että yhteiskunnan toimintakykyisin osa ei aio taistella maan uudestisynfymisen puolesta.Tämä on äärimmäisen huolestuttava ennusmerkki, ja se voi tarkoittaa, että Venäjä on lähellä pistettä, josta ei ole enää paluuta.
.)


Mielenkiinnolla luin. Mutta nää on näitä jotka harvemmin pitää paikkansa sen enempää kuin että minäkin tiedän että aurinko sammuu joku päivä.
Koko 1900-luku oli näitä samoja kirjoituksia joissa kerrottiin ja spekuloitiin koska NL hajoaa. Siinä menikin sitten aika kauan, ja nyt se on taas pystyssä. 2000-luvun uudistunut Nl ilman aatetta.
Samaa on kirjoitettu myös Pohjoiskoreasta yms.
Niin kauan kun on johtaja jolla on kansan tuki, eikä tarvitse olla edes enemmistön, kunhan on armeija ja muu väkivaltakoneisto hanskassa, niin maata ei kaada mikään.
Jos ajatellaan ruokahuoltoa niin monimiljoonainen Ukrainan kansa ei saanut ruokaa. Koneisto piti sen silti aisoissa. Siinä on ero. Jos nälkää näkevän ja nälkään kuolevan kansan pystyy pitämään kurissa,niin maata ei kaada silloin mikään. Sama p-koreassa. Ainoa ketkä tarvitsevat välttämättä ruokansa on armeija ja eliitti.
Putin on vielä sen verran huolellinen ollut hommissaan että tulevat johtajat on jo koulutettu Meikäläisten leireillä.
Näissä Putineissa ja Nuorputineissa on sellainen perustavanlaatuinen ero vanhaan,joka tekee niistä äärettömän vaarallisia, on se että ne ei ryyppää. Ymmärrän vahvan venäläisen johtajan joka välillä on vodkahuuruissaan ja välillä tuntee morkkista eilisestä sekoilusta ja Usaan lähetetystä uhkailu faxista, huomattavasti paremmin kuin johtajan joka ei ryyppää ja toteuttaa missiotaan.
 
On huomattavasti fiksumpaa kaveerata semmoiosen pelurin kanssa jonka edut ja edustamat arvot ovat edes suunnilleen samansuuntaiset omiemme kanssa kuin yrittää hieroa ystävyyttä semmoisen pelurin kanssa jona edut ja arvot ovat peruttamattomasti ja täysin ristiriidassa omiemme kanssa.

Olen tässä kanssasi täysin samaa mieltä. Venäjän toimet näyttävät sen arvojen todellisuuden kauniin arvopuheen takana ja samoin tekevät USA ja osin UK:kin kun ottavat ihmisiä kiinni, laittavat niitä hallinnollisilla päätöksillä ilman oikeudenkäyntiä kellareihin vuosikausiksi ja kiduttelevat niitä siellä. Mistä löydämme sen saman arvopohjan jakavan yhteisön?
 
Olen tässä kanssasi täysin samaa mieltä. Venäjän toimet näyttävät sen arvojen todellisuuden kauniin arvopuheen takana ja samoin tekevät USA ja osin UK:kin kun ottavat ihmisiä kiinni, laittavat niitä hallinnollisilla päätöksillä ilman oikeudenkäyntiä kellareihin vuosikausiksi ja kiduttelevat niitä siellä. Mistä löydämme sen saman arvopohjan jakavan yhteisön?
Jos olet huomannut niin Yhdysvalloissa, UK:ssa ect. länsimaista demokratiamallia, kansalaisoikeuksia, vallan kolmijako-oppia, läpinäkyvää hallintotapaa jne. noudattavissa maissa lakia rikkoneet viranomaiset nostetaan kepin nokkaan ja rikoksista seuraa lain määräämä rangaistus, ei ylennyksiä ja mitalisade, kuten eräässä itäisessä naapurimaassamme tapahtuu. Kidutuksista, laittomista pidätyksistä yms. ei länsimaissa oikein voi päästä kuin koira veräjästä koska länsimaissa tyypillisesti hyvin valppaat ihmisoikeussoturit ja muut vallan väärinkäytöksiä tarkkaan haistelevat nostavat välittömästi tällaista havaitessaan äläkän. Eikä länsimedialle ole mikään sen mieluisampaa kuin repostella vallan väärinkäytöksiä.

Mieluusti kuulisin ihan konkreettisia esimerkkejä vuosikausiksi kellareihin kidutettaviksi suljetuista ihmisistä USA:ssa ja UK:ssa. Sinulla on varmasti nimet, päivämäärät ja yksityiskohdat valmiina?
 
Jos olet huomannut niin Yhdysvalloissa, UK:ssa ect. länsimaista demokratiamallia, kansalaisoikeuksia, vallan kolmijako-oppia, läpinäkyvää hallintotapaa jne. noudattavissa maissa lakia rikkoneet viranomaiset nostetaan kepin nokkaan ja rikoksista seuraa lain määräämä rangaistus, ei ylennyksiä ja mitalisade, kuten eräässä itäisessä naapurimaassamme tapahtuu. Kidutuksista, laittomista pidätyksistä yms. ei länsimaissa oikein voi päästä kuin koira veräjästä koska länsimaissa tyypillisesti hyvin valppaat ihmisoikeussoturit ja muut vallan väärinkäytöksiä tarkkaan haistelevat nostavat välittömästi tällaista havaitessaan äläkän. Eikä länsimedialle ole mikään sen mieluisampaa kuin repostella vallan väärinkäytöksiä.

Mieluusti kuulisin ihan konkreettisia esimerkkejä vuosikausiksi kellareihin kidutettaviksi suljetuista ihmisistä USA:ssa ja UK:ssa. Sinulla on varmasti nimet, päivämäärät ja yksityiskohdat valmiina?

Sanooko termi Guantanamo mitään? Miten sinut on aivopesty noin tehokkaasti? Missä todellisuudessa sinä elät? Missä länsimaiden valppaat ihmisoikeussoturit oli YK:n asettamien Irakin pakotteiden aikaan, jotka oli niin tuhoisia että ohjelman vetäjä Denis Halliday erosi todeten: "I don't want to administer a programme that satisfies the definition of genocide".

http://en.wikipedia.org/wiki/Sanctions_against_Iraq

Jos tuon sivistys-/älykkyystason ihminen ei ole näitä asioita itse huomannut niin minun on turha alkaa asiasta peistä taittamaan. Itse tiedät (tai sitten et) mistä syystä katselet maailmaa sellaisten silmälasien läpi mitä Rudyard Kipling käytti koko elämänsä.

No jos edes yritän niin katsopa tämä video ajatuksella alusta loppuun, jos aikaa riittää, on ihan akateemiset standardit täyttävää toimintaa ja kerro, mitä ajatuksia tämä sinussa herätti:

 
Näissä Putineissa ja Nuorputineissa on sellainen perustavanlaatuinen ero vanhaan,joka tekee niistä äärettömän vaarallisia, on se että ne ei ryyppää. Ymmärrän vahvan venäläisen johtajan joka välillä on vodkahuuruissaan ja välillä tuntee morkkista eilisestä sekoilusta ja Usaan lähetetystä uhkailu faxista, huomattavasti paremmin kuin johtajan joka ei ryyppää ja toteuttaa missiotaan.

Minä en näe Putinin porukan missiona mitään muuta kuin kahmia niin paljon omaisuutta kuin sielu sietää. Ja reippaasti yli.

Voin jossain välissä skannata tänne mielenkiintoisia lukuja siitä millaisen loven Venäjän militarisoiminen tekee kansan kassaan, voimassa olevan armeijan modernisointisuunnitelman mukaan seuraavan kymmenen vuoden ajan asevarusteluun ohjataan vuosittain rahasumma joka vastaa viidennestä Venäjän vuoden 2009 budjetista ja Venäjän tulot ovat sakanneet viime päivinä huomattavasti. Suhteessa Venäjä käyttää tänään militarisoitumiseensa enemmän rahaa kuin kylmän sodan synkinpinä vuosina. Varustelukierrehän vei Neuvostoliiton vararikkoon ja Venäjä on hyvää vauhtia samalla polulla.

Venäläisten omienkin arvioiden mukaan armeijalle ja ennen kaikkea aseteollisuudelle ohjatuista miljardeista 40% katoaa toisiin taskuihin, itse en olisi näin optimistinen. Veikkaan että tämä sotauho ja aseistautuminen on - jälleen kerran - Potemkinin kulissi jonka suojissa kahmitaan miljardeja sulle-mulle -periaatteella. Pikkujehut saa vähäsen ja isot tapit paljon.

Jossain vaiheessa Putinin klaani häipyy rahoineen ja krapulasta selvittyään venäjän kansa huomaa että jäljellä on vain tyhjä kuori. Tai sitten eräänä päivänä edessä on Nicolae Ceaușescun kohtalo.
 
Back
Top