1918 Vapaus tai kansalaissota

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja hansai
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Edesmennyt P.T. Kekkonen, kaikkien itselataajien profeetta, oli myös melkoinen prosaisti. Ote hänen tyylinäytteestään ”Kalkkivaarin muistelmat”:

Kun Melinin komppania oli tekemässä koukkaustaan Naistenlahden jäällä, juostuaan kujaa Neulapadolla, olimme me jälkipuhdistusjoukot koulutettavina tehtäviimme. Oppimestarina toimi minua nuorempi mutta paljonkin kokeneempi Kajaanin sissi, jonka perässä myöhemmin hiihtelin erinäisiä peninkulmia, ensimmäisenä miehenä ahkion tekemässä jotoksessa. "Kun taistelu on voitettu, pannaan pystyyn TIVOLI. Onnenpyörän pyörityksen nimi on DESIMOINTI. Pelaajat pannaan riviin, ja joka kymmenes ammutaan. Jäljelle jääneet hajautetaan ja järjestetään riviin. Joka kymmenes ammutaan taas. Niin teimme Huoruslahdellakin ! DESI tarkoittaa kymmenys-osaa, minkä kouluja käyneet jo ennestään tietävätkin. Tämä lienee selvää tekstiä.. ?" Näin opetti Varkauden taisteluiden loppunäytöksen 17-vuotias veteraani käytännöllistä matematiikkaa.

"Milloinkas onnenpyörä pysähdytetään ?" Tätä kysyi muudan tyhmän oloinen oppilas - joku säveltäjä, tai muu komeljanttari. "Pakko lopettaa silloin, kun on vain yhdeksän pelaajaa jälellä", tokaisi itse-tietoinen opettaja, julki lausuen itsestään-selvyyden.

Lähde: http://www.guns.connect.fi/gow/kalkkis2.html
 

Tuo wikipedia-artikkeli on erinomainen esimerkki siitä, miksi tarina Suomen itsenäistymisestä kirjoitetaan aina irrallaan ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän tapahtumista. Totuus on sodan ensimmäinen uhri ja jälkikäteen asiat on tapana selitellä parhain päin.

Suomi ei vielä ollut de facto itsenäinen vuonna 1918 ja sisällissota oli osa Suomen ja Venäjän sisäistä konfliktia. Tällöin Venäjän keisarilliset lait, eivät olleet vain vieraan vallan säädöksiä, vaan sen hetken "yhteistä oikeutta", kun korvaavaa suomalaista lainsäädäntöä ei ollut vielä syntynyt tai vahvistettu itsenäisesti. Siksi oli luonnollista, että myös "ammutaan paikalla" -ohje perustui Venäjän sotatila-asetukseen, koska itsenäisyyden larppaajilla ei muutakaan lainsäädäntöä ollut.

Valkoinen hallinto teki tietysti kaikkensa kiistääkseen tämän, koska se olisi heikentänyt hallinnon oikeudellista asemaa: senaatista olisi tullut kapinahallinto tai väliaikaishallinto hajonneen keisarikunnan alueella. Vieraan vallan lain avoin soveltaminen olisi aiheuttanut periaatteellisen ristiriidan, koska valkoinen hallinto väitti olevansa suvereenin valtion laillinen hallinto.

Tulkinta piippuun jääneestä itsenäisyydestä on inhorealistinen myös punaisten kannalta: punaiset eivät olisi olleet pelkästään kapinallisia Suomen sisällä, vaan osa suurempaa bolševikkiliikkeen sotilaallista läsnäoloa. Venäjän näkökulmasta punaiset edustivatkin tärkeää neuvottelukumppania ja "valtio- tai järjestysvaltaa" Suomen alueella.

Suomen itsenäisyys alkaa de facto vasta Tarton rauhansopimuksesta 1920, mikä päätti maiden välisen sisällissodan. Rauhansopimuksessa vahvistettiin valtakunnan rajat sekä solmittiin uudet suhteet entiseen isäntävaltioon.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top