Tässä edelläkäsitellyssä Valmet Terra-casessa näkee mitä jäsen
@veeteetee tarkoitti kirjoitaessaan että aseteollisuuden kvartaali on 25 vuotta. Valtion mahtikäskyllä perustettiin Valtion Tykkitehdas Jyväskylään juuri ennen sotia. Melkein keskelle ei mitään; jotain teollisuutta oli, mutta Jyskälä ei silloin ollu Hesan, Tampereen tai Turun tapainen teollisuuskaupunki. Opettelivat tykkien tekoa sotavuodet jonka jälkeen oli aika etsiä uusia tuotteita. Tehdas muuttui Valmetiksi ja ajoneuvot sekä koneet tuli kuvaan 50-luvulla. 1960-luvun lopun Terra-projekti tuli kuitenkin liian aikaisin. Ei ollu vielä insseillä tarpeeksi suunnitteluosaamista eikä ehkä metallimiehillä myöskään tarvittavaa kulttuuria. Asia joka enemmän kun hyvin tuli esiin edellä traktori- ja metsäkonetietäjien kirjoituksissa.
Omat kokemukseni Terroista jäi vähäisiksi kun ne ei tykkimiesten käytössä ollu ja poistuivat nopeasti, kuten jo tuli esiin. Alla kuitenkin vielä Pasi Kesselin Tykistötaktiikka-kirjasta hauska kuva, jossa todella eri aikakaudet kohtaavat. 1960-luvun lopun (kirjan mukaan tosin alun?) kokeiluharjoituksessa Terra vetää 120 K78 tykkiä. Arvatkaapas mikä vuosisata laitetaan 78-numeroiden eteen? Tykit olivat Saksan sotasaalista Puolasta ja 1800-lukua niissä oli ainoastaan putki, jonka puolalaiset sijoitti 152H10:n lavetille. Ei siis ihan uusi sekään mutta meidän nimikkeemme sentään oli 120 K78-31. Viimeinen vuosi oli modauksen suoritusaika Puolassa. Harrastivat siellä silloin jo eksoottisia tykkikehitelmiä.
Mainitun kirjan kuvateksteissä ei tosin ole tunnistettu helpompiakaan malleja ja julkaisusta puuttuu lähes kokonaan arviointi kuinka silloinen (siis 1970-80 lukujen) tykistötaktiikka olisi toiminu. Onneksi tämä asia on korjattu täällä MpNetissä.
Katso liite: 2694778-31. Jälkimmäinen