en ihan varma ole mitä haet samanlaisilla muistoilla, mutta eiköhän ne panssariprikaatin osalta ole yhteneväisiä tai ainakin samaa juurta.
Minä en ole käynyt Panssarikoulua, onnistuin tippumaan kyydistä sijalla viisi, kun neljä komppaniasta lähti RUK:iin.
Tosin en ollut siitä kovin pahoillani, sillä olin hakenut vapaaehtoisena nimenomaan panssariin.
Meillähän peruskoulutuskauden jälkeen osa porukasta siirtyi RAUK:iin ja heistä tuli PsvP:n panssarijääkärien ryhmäjohtaijia. Nämä kaverit siis myös toimivat psv-komppanian alokkaiden alikessuina. Näistä tietenkin osa lähti Panssarikouluun. Suoritin merkittävän torjuntataistelun komppanianpäällikön toimistossa, että en joutunut tähän 'ryhmänjohtaja'- RAUK:iin, sehän olisi vesittänyt panssarimiesurani aivan karmealla tavalla, ja myös vaunumiehet kävivät RAUKin, mutta varsin erilaisen.
Merkittävä osa komppaniaa jaettiin samassa yhteydessä ties minne varusvarastoille läheteiksi, keittiöille niin omaan prikaatiin, kuin muualle.
Komppaniaan jäävistä muodostettiin taisteluvaunuosasto, joka pääsi opiskelemaan vaunun tekniikkaa sekä myöhemmin ajamista, johtamista yms.
Tämä oli RAUK, josta sitten muodostui vaunujen miehistö; kaikki vaunumiehet siis olivat samaa porukkaa ja käyneet suurinpiirtein saman koulutuksen. Samalle kurssille osallistui myös PsvK :n ulkopuolelta miehiä lähinnä pioneerivaunuihin.
Toinen samanlainen porukka oli kevytvaunuosasto, joka harjoitteli vastaavasti BTR-50 kalustolla, ja siellä oli ulkopuolelta tulleita mm. ps-viestikomppaniasta.
Näiden lisäksi oli asentajakurssi ja komppaniaan jäi luonnollisesti myös automiehet.
Kun RAUK vaihe oli ohi, meille jaettiin omat vaunut, ja siis samalla muodostuivat vaunujen miehistöt ja joukkueet, vain joukkueenjohtajat puuttuivat(kun olivat Panssarikoulussa). Sitten aloitettiin taisteluharjoitukset. Ja niitä olikin paljon.
NL oli myydessään vaunukalustoa, myynyt koko paketin, johon kuului myös koulutusmateriaali. Niinpä olimme päässeet paneutumaan myös NL.n panssariaseen taktiikkaan, viestiverkon toimintaan, joukkojen rakenteeseen ja muuhun sellaiseen. NL:n panssariase oli tietysti lukumäärältään valtava, mutta varmaankin juuri tästä syystä erittäin kaavamainen. Mieleen on jäänyt mm. vaunujoukkueen suorittama etäisyyden mittaaminen kolmiomittauksella kakkos- ja kolmosvaunujen avulla. Tämä tietenkin edellyttää että kanta on tarkkaan tiedossa, ja huomattavan kaavamaista toimintaa vaunujoukkueelta. Vaunujoukkojen viestintä oli samoin erittäin kaavamaista ja hidasta toistoineen ja kuittauksineen. Näitä materiaaleja käytiin läpi myös verraten niitä olemassa oleviin havaintoihin kentällä toimivista neuvostopanssarijoukoista.
Oli (ja on edelleenkin) aika hilpeää ajatella sitä kuinka virallinen liturgia esitti torjuntasuunnan länteen... ja meidän koulutuksessa kaivettiin punatähdestä sakarat irti, luettiin, analysoitiin ja harjoiteltiin vain yhden merkkisten vaunujen kohtaamista ja tuhoamista. Meillä ei todellakaan ollut epäselvää keitä tullaan ampumaan.
Harjoituksia oli tietenkin monenlaisia mutta ylivoimaisesti suurimman osan muodostivat Hätilässä pidetyt ammunta ja taisteluharjoitukset. Näissä ammuttiin 23mm sisäputkella ja sovittamalla tähtäin lyhyemmille etäisyyksille. Hätilään mentiin maanantaiaamuna, ja tultii pois perjantai-iltana. Majoituksena oli teltta ja meillä oli aivan valloittavan hauskaa aikaa nämä viikot. Saimme käyttää komppanian päällikön UAZ:ia ja kävimme H:linnassa kaupoissa ostamassa lisää tarvikkeita leirielämäämme. Iltaisin istuttiin nuotiolla, viriteltiin kaikenmoista, mm. pajupilliorkesteri ja lopulta päätimme rakentaa varsijousia, vasamia ja aloittaa omat yö-tetsarit joukkueiden välillä. Nämä ja Niinisalo päälle hitsasivat miehet, vaunut ja joukkueet yhteen. Laskin että meidän vaunullamme ammuimme yhteensä 2400 23mm tähdättyä laukausta, ja hieman yli 10.000 konekiväärin laukausta.
Harjoituksissa oli toisinaan mukana myös panssarijääkäreitä (jotka olivat seuraavan saapumiserän edellä mainittu RAUK). Muistelen että näillä jannuilla oli aseena Suomi-kp ja toisinaan taisteluharjoitukset olivat hyvinkin vauhdikkaita. Ainakin kerran jääkärit olivat innostuneet sen verran paljon, että taistelupari ampui sarjalla kaverinsa jalkojen alta maalipallon, tämän loikkiessa vihollisasemaan. (siitä tuli sanomista)
Lopussa sitten myös omistamme lähteneet kokelaat palasivat johtamaan joukkueita; joka olikin jännä tilanne. Upseerikoulusta tulevat palasivat omiensa luo, ja hetki meni siinä kyräillessä. Vaunujoukkueen johtaminen on melkoisen haastava homma, kun joukkueenjohtaja on myös oman vaununsa johtaja. Ja tilanne on aika dynaaminen. Johdattavana on yhteensulautunut porukka joka osaa hommansa varsin hyvin, erityisesti verrattuna kokelaaseen. Homma saatiin kuntoon alle viikossa kun teltassa istuttiin, ja puhuttiin kokelastoverimme kanssa. Sovittiin kuinka joukkueenjohtaja delegoi tehtäviään ja varmistettiin että hän myös tietää että olemme sellainen kone joka toimii kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta. Ja hän on nyt yksi sen koneen osa - vaunujoukkueen yhteishenki oli todella kovaa luokkaa.
Se kieltämättä pänni, että sotaharjoituksissa jouduimme aina esittämään suurvaltavihollista ja meille oli annettu sääntöjä joiden avulla panssareista modostui aivan käsittämättömän naurettava kuva. Tämä kuva jatkoi elämäänsä pitkää armeija-ajan jälkeenkin, sillä pst-koulutuksen saaneita tuttuja on huomattavasti enemmän kuin panssarimiehiä.
Yksi hämmentävimmistä muistoista on Kadettikoulun harjoitus Hätilässä, jossa me kahden vaunujoukkueen, oman suojajoukkueen sekä vajaavahvuisen panssarijääkärikomppanian muodostamalla taisteluosastolla hyökkäsimme kadettien kimppuun. Työ alkoi neljältä aamulla ja ensimmäinen tunti tuli käytettyä siihen, että toisen joukkueen kaksi suohon uponnutta vaunua saatiin takaisin tielle. Aloitettuamme sodankäynnin, meidän joukkue ajoi metsän reunaan ja tuhosi kadettien kenttälinnoitukseen jemmaamat pst-asemat ja sitten jääkärijoukkueen kanssa ohitettiin miinoite ja ajettiin kadettien yli. Toinen joukkue suojasi sivustan, johon olikin syytä, sillä kadettien muodostaman joukkue oli koukkaamassa ja tuli suon yli (että heilahti), ikäänkuin kuin tuntemattoman ensimmäinen hyökkäys. Tässä tapauksessa se oli myös viimeinen, sillä vastassa oli satojen metrien päässä panssarivaunujoukkue asemissa ja suojamiehineen. Taistelu suolla oli luonnollisesti epäreilu, sillä koukkaajilla ei ollut asetta millä olisi sojottanut yli 300 metrin etäisyydelle uskottavasti, ja vastapuolella satoja metrejä matkaa suolata konekivääreillä ja satamillisillä suota. Osa kadeteista oli kuolemattomia ja marssittuaan usemmasta hengenmenetyksestä huolimatta vaunuille, he kiipeilivät niissä Mannerheimristin arvoisesti, ja osa onnistui huutelemaan iskulauseita kuten "avvoo iivana kuolema kolokuttaa".
Oma joukkueemme eteni ottamaan loputkin kadettikoulusta vangiksi, krh:n taisimme yllättää käskynjaosta.
Sitten kello puoli seitsemän harjoitus keskeytettiin vapaiden tai elävien kadettien loputtua ja järjestyimme harjoituksen johtajan antamaan tilanneanalyysiin. Se oli sisällöltään suurin piirtein sellainen että; Harjoituksen piti kestää 12 tuntia(tai jotain sinnepäin), mutta nyt Kadettikoulu kiittää Panssariprikaatia mahdollisuudesta tutustua moderniin motorisoituun sodankäyntiin ja Kadettikoulu lähtee tästä kotiin ja alkaa käymään läpi oppimaansa.
Me puolestamme olime ällistyneitä, kaikesta. Emme olleet osanneet odottaa niin mittavaa typeryyttä ja suoranaista pelleilyä ihmisiltä, joista pitäisi tulla ammattiupseereja. Kyllähän tämmöisellä ihan tavallisella varusmiehelläkin pyöri mielessä, että nämä heppulitko tulevat kouluttamaan jalkaväkeä ja panssarintorjuntamiehiä lähitulevaisuudessa. Meillähän ei ollut varsinaisesti mitään oikeasti iskukykyistä joukkoa; epäsuora ja ilmasuoja puuttui kokonaan, ei ps tiedustelua, ei pioneereja, ei raivaus- tai ylimenokalustoa - vaan olimme ihan teuraaksi tarkoitettu panssarijoukko, ikäänkuin maalipallo. Mutta tällä kertaa harjoituksessa ei ollut etukäteen tehtyjä sääntöjä, joilla määritettiin mistä pääsimme läpi, mihin pystyimme ampumaan tai mitä pystyimme näkemään, arvioimaan ja tiedustelemaan.