Selvää on ainakin että Nato ryhtyi suhteellisesti vahvistumaan jo 70-luvulla ja joskus 80-luvun alkupuolella tuli sitten doktriiniksi AirLand Battle. Tuolloin olisi pitänyt Suomessakin tunnustaa tosiasiat mutta ei sitä ainakaan julkisesti tehty ennen kylmän sodan päättymistä.
En ole varma muuttiko AirLand Battle ja 1980-luvun varustautuminen mitenkään merkittävästi strategista tasapainoa. NL:n sotateollinen kompleksi tuuttasi myös uutta varustusta. Käytännössä jostain 1950-luvun puolivälistä lähtien oli selvää että konventionaalisesta sodankäynnistä ei olisi tullut punaista salamasotaa Pariisiin. 1980-luvun vahvistaminen ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että NATO:lla olisi ollut mahdollisuuksia hyökätä itäblokkiin. AirLandBattle ja 1980-luvun varustautuminen (jonka jäljiltä iso osa USA:n asevoimien kalustosta edelleen on) toki paransi USA:n mahdollisuuksia interventiosotiin, kuten Irakissa nähtiin 1991 ja 2003.
1980-luvulla Suomern kannalta merkittävimpiä seikkoja oli USA:n "Maritime strategy" jossa NATO:n ylivoimaisia merivoimia oli tarkoitus käyttää hyökkäyksellisesti Kuolan niemimaata ja ydinsukellusveneiden tukialueita vastaan. Eräs tärkeä tukialue oli Pohjois-Norja, jossa ilmeisesti esim. Vestfjordia oli tarkoitus käyttää tukialusten tukeutumisalueena, saariston suojassa tukialusten suojaaminen olisi ollut helpompaa ilma- ja suveuhkaa vastaan.
Tämä heijastui uutena mielenkiintoina pohjoiseen ja teki Lapista uudella tavalla tärkeän. On sinänsä mahdollista, että NATO olisi käyttänyt ydinaseita nimenomaisesti Lapin alueella neuvostojoukkojen etenemistä vastaan. Muualla Suomessa veikkaisin NATO:n maalien olleen ilmapuolustuksen kohteita risteilyohjusten ja pommikoneiden läpipääsyn varmistamiseksi. Jos strategista ydinsotaa olisi ryhdytty käymään ei siinä varmastikaan olisi laskettu Suomen puolueettomuuden varaan - sitä paitsi YYA-maanhan olisi pitänyt ainakin yrittää pysäyttää hyökkäys alueensa kautta Neuvostoliittoa vastaan. Tämähän oli vielä julkilausuttuna rationaalina Hornetien hankinnan alkuvalmistelujen aikaan.
Viimeksi muokattu: