Kyllä, sotaa NL:n kanssa ei voinut Barbarossaan osallistumisen myötä mitenkään välttämään. Sen sijaan tapa jolla sotaa käytiin oli lähes kokonaan Suomesta kiinni. Kukaan ei vaatinut hyökkäystä Kannakselle, Laatokan Karjalaan saati Itä-Karjalaan.
Ehkei sentään ollut pelkästään suomalaisten halusta kiinni. Saksalaiset olivat hyvin kiinnostuneita siitä, miten aseveli roitelee omalla vastuualueellaan. Hyökkäyssodan tappiot alkoivat hirvittää jo elokuussa, noin kuukauden kuluttua offensiivin alettua, siis suomalaisessa sodanjohdossa ja muutamissa poliitikoissa heräsi pelko siitä, että Saksa vaatii -kaiken veren antamista-, kuten joku poliitikko on lausunut.
Kannattaa muistaa, että elintarvike- ja kaikki muukin huolto oli huonossa jamassa - ainoa taho, joka saattoi myöntää huollon oli Saksa.
Tuollainen iso sota kestäessään ei ole vain kenraalien peliliikkeitä vaan siihen kytkeytyy siviilimäisen inhoittavasti myös ns. kansan elämiseen liittyvät vähimmäistarpeet. Talvi -41 oli ruokahuollon puolesta todella vaikea. Rukajärven veteraanihaastatteluissa tätä asiaa kosketellaan usein. -60-luvun veteraanit muistivat asiat varmasti aika hyvin. Ja vilkaisu ns. tavon kansalaisen ateriakokonaisuuteen samoilta ajoilta paljastaa, missä mentiin.
Minä kirjoitin tuossa yllä vasta ruoasta, joka helposti sivuutetaan, mutta se vasta onkin viheliäisen tärkeä käyteaine sodassa tai rauhassa. Puuttuessaan se lopettaa valovoimaisimmatkin kenraalitemput alkuunsa.
Saksa kiristi -tuloksia- -41, se on mainittu monessa lähteessä. Aseveli ei suinkaan olisi tyytynyt syöttämään suomalaisia lihaviksi pelkästään siksi, että suomalaiset ovat ihan jees. Nou. Kun sodit ravakasti, niin sait niukunauku-sen verran, että työ- ja sotimiskyky säilyi....ylijäämää ei annettu, ettei varastoja pääse kertymään. Siinä sakut olivat tarkkoja, varasto olisi luonut mahdollisuuden politikoimiseen ja kas, tultaessa -44 sodasta irroittautumispuuhiin, varastoja ei ollut ja vain ruotsalaisten takuu siitä, että se ruoka-vaate-lääke-polttoainehuoltaa minimin Suomessa, jos Suomi irtoaa Aatun kelkasta mahdollisti päätöksenteon.
Mitä yritän sanoa? Sota ei ole vain kenraalien oivallisia sotatemppuja sarjanaan vaan siihen liittyy aina jopa sotaa itseään enemmän muuta: huoltoa, politiikkaa, juonittelua, salaamista, urkintaa, petkuttamista, varautumisyrityksiä, jatkosuunnitelmia, logistiikkaa jne.