90-vuotias SS-mies kertoo katkeruudesta: Meistä tuli Suomessa toisen luokan kansalaisia

jak

Eversti
Lahjoittaja
Sitaatti tutkimuksesta:


"Dr. André Swanström has drawn attention to a letter dated 24.7.1941 from volunteer SS-Unterscharführer Olavi Karpalo [and five co-signatories] to the Finnish Liaison Officer and military chaplain SS-Obersturmführer Ensio Pihkala. In the letter, which was probably written near the town of Tarashcha (Tarascha, Ger. Taraschtscha), about 100 km south of Kiev, Karpalo claims among other things that for the execution of Jews poorer shooting skills than those maintained by the Finnish volunteers would be adequate. Owing to the vague wording, it is difficult to conclude precisely what Karpalo means. Dr. Swanström considers Karpalo’s words to be clear evidence that Karpalo himself “really had shot Jews”. However, this claim stretches the information which can reasonably be gleaned from this single document alone. As it stands, his letter provides no information at all on the crucial issues: whom he would have shot, and when and where this would have happened. Nonetheless, as the rear troops of the Waffen-SS often had to support the Einzatzgruppen who took care of the systematic killings, it seems possible that also Karpalo and the other Finnish co-signatories may have been ordered to take part in such shooting."
Tämäkö on se raskauttavin todiste?
 

Rannari

Ylipäällikkö
Olisin kyllä tuohon tiivistelmään lisännyt, että koska ei voida osoittaa ketään todistetusti syyllistyneen sotarikoksiin niin on huomioitava myös se tosiasia, että emme tiedä kuka tai kuinka moni suomalainen SS-sotilas palveli täysin kunniallisesti sotarikoksia tekemättä.

Tällöin pelkällä todennäköisyydellä ei voida ketään osoittaa sotarikolliseksi ja samalla olisi myös huomioitava ettei toisen maailmansodan millään rintamalla ollut samat moraalikäsitykset kuin mitä on meillä nyt näitä täällä rauhan aikana pohtiessa.
Ja syyttömien pitää tässäkin kohdin olla fokuksessa jos emme tietoisesti luovu oikeusvaltion periaatteista etsiessämme kuumeisesti niitä jotka mahdollisesti ovat joskus menneisyydessä saattaneet luopua oikeusvaltion periaatteista.
 

Rannari

Ylipäällikkö
Tämäkö on se raskauttavin todiste?
Jonkun verran saa laittaa kuorrutusta ennen kuin tuosta tulee edes todiste.
 
  • Tykkää
Reactions: jak
Filosofia ja humaanius eivät ole turhakkeita.
Jotka saadaan helposti palvelemaan mitä tahansa aatetta. Hitlerillekin oli nimenomaan epähumaanista se, että 'heikomman aineksen' annetaan lisääntyä parempien kustannuksella.
Tai no niin humaanius... Inhimillistä käytöstä? Koska se on ollut muuta kuin soiron työntämistä lihalompsaan ja käsillä keskustelua?

Ja mitä muuta kuin filosofiaa on aatteet ja poliittiset maailmankatsomukset?

'On epäinhimillistä, että kapitalistihämähäkki imee proletariaatin verta!' Tai 'kaksipäinen marxilainen kyy kuristaa kansakokonaisuutta!' saattaisivat sanoa aatteen miehet (joihin itsekin ilman muuta kuulun, mutta minkä, se onkin toinen asia).
 
Viimeksi muokattu:

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Filosofia ja humaanius eivät ole turhakkeita.......
Jotka saadaan helposti palvelemaan mitä tahansa aatetta.


Tottakai saadaan. Mikä tahansa saadaan palvelemaan aatetta, uskontoa, ismiä, dogmia vot evö. Mutta se ei ole filosofian ja humanismin vika vaan ihmisen. Jos ihan tiukimman jälkeen katsotaan, niin filosofia ja humaanius ilman lähimmäisenrakkautta ja tiettyä altruismia....

Se, että aatteet ja ismit varastavat palan jotain hyvää jostain ei pilaa varkauden kohdetta. Juodaanhan mekin, sinä ja minä, esim. vettä, vaikka joihan hitlerkin vettä.:cool:
 
Mutta se ei ole filosofian ja humanismin vika vaan ihmisen
Emmä syyllistä etsi, vaan parasta tai siedettävintä lopputulosta... Aatteen rajoissa tietysti (jos sateenkaarilipun ympärille kerääntyminen tuottaisi 40% paremman lopputuloksen kuin siniristi- tai leijonalipun ympärille kerääntyminen, niin valitsisin kuitenkin jälkimmäisen).

Se, että aatteet ja ismit varastavat palan jotain hyvää jostain ei pilaa varkauden kohdetta
Aivan, siksi hakaristi on hieno symboli ja aina minulle onnea tuottanut. En myöskään pelkää vasaroida tahi niittää heinää sirpillä.
 

hansai

Ylipäällikkö
SS-selvitys löysi uutta tietoa suomalaisten osallisuudesta julmuuksiin: ”Useita savuavia aseita”


Wiking-divisioonan sotilaita ukrainalaisessa kylässä vuonna 1941. SS-selvityksen kuvitusta. (KUVA: Narodowe Archiwum Cyfrowe)
Julkaistu: 9.2. 17:43

Hollantilainen SS-mies näki kahden suomalaisen ampuvan siviilejä heinäkuussa 1941.
VALTIONEUVOSTON kanslian tilaama selvitys suomalaisten SS-vapaaehtoisten syyllistymisestä juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen Saksan itärintamalla on valmis. Se ei sisällä mullistavaa uutta tietoa, joka kirjoittaisi sotahistoriaa uudelleen.

Sen sijaan selvitys tarkentaa jo tunnettuja tietoja kiistellystä ”panttipataljoonasta” ja sen yli 1 400:sta suomalaisesta SS-miehestä.


Selvitys ei jätä epäselväksi sitä, että suomalaiset olivat hyvin tietoisia itärintaman sotarikoksista ja julmuuksista. Kahdessa tapauksessa löytyi myös uutta tietoa suomalaisten osallisuudesta:

1. Hollantilainen SS-mies Hendrikus Valks näki kahden suomalaisen osallistuvan siviilien joukkoteloitukseen, joka pantiin toimeen Pidhorodtsin kylässä kostoksi Wiking-divisioonan Westland-pataljoonan komentajan Hilmar Wäckerlen kaatumisesta 2. heinäkuuta 1941. Joukkomurhassa SS-miehet ampuivat arviolta 25–30 ihmistä. Suurin osa uhreista oli juutalaisia.

Selvityksen mukaan Westland-pataljoonan 11. komppaniassa palveli joukkoteloituksen aikaan kymmenen suomalaista: Unto Boman (myöh. Parvilahti), Eino Hautala, Tapio Ilkama, Olavi Karpalo, Risto Kivi, Auvo Nieminen(myöh. Mattelmäki, Reino Rantanen, Matti Tamminen, Eino Välimaa ja Martti Välimäki.

”Kaksi siviilejä ampunutta otettiin todennäköisesti tästä joukosta”, selvitys toteaa. Tekijät jäivät tuntemattomiksi.

2. Tolskumin (tai Toldzgunin, kirjoitusasu vaihtelee) joukkoteloitus 31. joulukuuta 1942 Kaukasuksella. Selvityksen mukaan SS-Hauptsturmführer (kapteeni) Karl-Erik Ladau määräsi suomalaiset alaisensa ampumaan seitsemän kyläläistä ja viisi puna-armeijan karkuria. Tapauksen on saatu lisätietoa kahdesta eri päiväkirjasta.

NÄIN selvityksen päätutkija, professori Lars Westerlund arvioi suomalaisten syyllisyyttä:

– Minun käsitykseni on, etteivät suomalaiset kovin suuressa määrin osallistuneet juutalaisten ja siviilien ampumisiin, mutta sitä tapahtui. He noudattivat saksalaisilta esimiehiltä saamiaan käskyjä, Westerlund sanoi.

– On myös todisteita siitä, jotkut suomalaiset yksinkertaisesti kieltäytyivät osallistumasta väkivaltaan, joka ei ollut sotilaallisesti perusteltua. He myös valittivat asiasta ja enemmän tai vähemmän menettivät luottamuksensa saksalaisiin, jotka julmuuksia järjestivät.


Tutkija Elina Sana ihmetteli IS:lle tietoja kieltäytymisistä:

– Miten sellaisen sodan oloissa kieltäydytään siten, että jäädään henkiin?

– Tässä on pikkuisen sitä sävyä, että halutaan neutraloida asiaa. Se on tietysti ollut koko meidän sodanjälkeisen historiankirjoituksen jonkinlainen pohjavire.


Tutkijoilla oli käytettävissä muun muassa Herkko Koskisen päiväkirja SS-palveluksesta. Selvityksen kuvitusta.
Selvitysryhmässä mukana ollut dosentti André Swanström toi omissa tutkimuksissaan esiin SS-mies Olavi Karpalon ja kumppaneiden kirjeen, joka sai Simon Wiesenthal -keskuksen Jerusalemin-toimiston johtajan Efraim Zuroffin pyytämään Suomelta selvitystä SS-vapaaehtoisista vuosi sitten.

Kirjeessä Karpalo ja viisi muuta SS-miestä pyytävät sotilaspastori Ensio Pihkalaa auttamaan heitä saamaan siirron huoltohommista rintamalle, sillä ”juutalaisten teloittamiseen riittää kehnompikin ammattitaito kuin omaamamme.” Tätä Swanström piti todisteena Karpalon osallisuudesta ampumisiin, mutta se ei vakuuttanut kaikkia asiantuntijoita.

– Kyllä tämä (selvitys) vahvistaa minun löydöksiäni. Tässä on useita savuavia aseita, Swanström sanoi perjantaina IS:lle.

– Me emme nyt ole yhden kirjeen ja kiistanalaisten ilmausten tai muutaman teloitetun politrukin varassa, vaan tässä on oikeasti useampia todistettuja tapauksia, Swanström kommentoi.

– Tietenkään emme voi sanoa, että suomalaisten osallistuminen julmuuksiin olisi ollut laajamittaista. Kokonaiskuvaa emme saa koskaan välttämättä tietää. Nyt me tiedämme, että osallistuttu on, ja sen kiistäminen on tässä vaiheessa täysin mahdotonta.

SS-MIESTEN perinteitä vaalivan Veljesapu-Perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Pekka Kääriäinenarvioi IS:lle, ettei tutkimuksessa ole merkittävää uutta tietoa.– Varmasti jotkut henkilöt ovat jollakin tasolla olleet mukana (julmuuksissa), Kääriäinen sanoi.

Kääriäisen isä Keijo Kääriäinen palveli SS-pataljoonassa ja haavoittui retkellään kolmesti. Kääriäinen arvelikin, että rintamalla miehillä oli päällimmäisenä mielessä oman nahkan säilyttäminen ehjänä.

– Tässähän käy selvästi ilmi suomalaisten asema siellä: he olivat rivimiehiä, Kääriäinen sanoi.

– Rivimiehen mahdollisuus vaikuttaa on kovin rajallinen. Erityisesti hyökkäysvaiheessa 1941–42 olosuhteet olivat siellä aika hurjat.

KANSALLISARKISTON pääjohtaja Jussi Nuorteva sanoi, ettei selvitys ole lopullinen eikä ”valtiollinen” totuus SS-vapaaehtoisista. Selvitettävää jäi Nuortevan mukaan vielä, vaikkapa Venäjän arkistojen avulla.

– Siellä on esimerkiksi vangittujen SS-miesten kuulusteluja, Nuorteva sanoi.
Jouko Juonala

Siviiliuhreja useita kymmeniä?
Nämä tapaukset selvitys nostaa esille. Raportissa arvioidaan, että suomalaisten ampumien siviilien lukumäärä voi nousta yhteensä useisiin kymmeniin.

Siviileihin kohdistuneet teot:

Novosilkyn joukkoteloitus 2.7.1941:Thor-Björn Weckström oli mukana teloitusryhmässä mutta kertoi myöhemmin ampuneensa tahallaan ohi. Raportti ei pidä Weckströmin selitystä uskottavana.

Kahden tuntemattomaksi jääneen suomalaisen osallisuus 25–30 siviilin teloitukseen heinäkuussa 1941.

Karl-Erik Ladaun antama teloitusmääräys suomalaisille SS-pioneereille Toldzgunissa 31. joulukuuta 1942.

Unto Bomanin epäilty osallisuus rukoushuoneen polttamiseen Ozernan alueella 3. tai 4. heinäkuuta 1941.

Sotavankeihin kohdistuneet teot:

Ilmari Autosen osallistuminen puna-armeijan politrukin ampumiseen Dnipropetrovskissa elokuussa 1941.

Taisto Kuurin kertomus vankien ampumisesta Donskojessa 18. tammikuuta 1942.

Raportti arvioi, että suomalaiset ovat saattaneet osallistua jopa satojen sotavankien ampumisiin. Dokumentaatio näistä teoista on kuitenkin hataraa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005995842.html

Elina Sana:
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/sodan-murtamasta-isastaan-kirjoittanut-elina-sana-vaikka-han-teki-lapsuudestani-helvetin-ymmarran-hanta-nyt/
 
Viimeksi muokattu:
Jo muutamat jääkärit olivat imeneet näitä Saksasta ja tämä myötävaikutti mm. Viipurin venäläissurmiin. Niiden jälkeen he olisivat halunneet ampua kaikki juutalaiset, mutta tämä estettiin.
Niin, Westerlundin tulkintojen mukaan. Olipa muuten tosi yllättävää, että tämä johti myös tätä hutkimustyötä.
 

Kapiainen

Ylipäällikkö
No, jos ja kun raportin tiedot pitävät kutakuinkin paikkansa, niin aika ja tapahtumat yleisesti huomioiden ei mitään kovin merkittävää pahantekoa näytä tapahtuneen.
Isoin juttu on ehkä tuo SS-hauptsturmführer Ladaun antama käsky muutamien siviilien ja sotavankien teloittamisesta.

Äkkiseltään sanoisin että jos joku nyt välttämättä on nimettävä sotarikokseen syyllistyneeksi, niin Ladau käskyn antaneena upseerina kai sitten olisi sellainen.
Tosin on sitten todettava että eiköhän Ladau ole Suomen eteen Talvi- ja Jatkosodassa tehnyt Suomen Armeijan riveissä enemmän kuin tarpeeksi, joten kaipa se hieman tasaa puntteja.
Mutta joo, jos asiaa katsotaan käytettävissä olevin tiedoin, niin SS-hauptsturmführer on tuossa kohtaa antanut käskyn, joka ei ole yleisesti hyväksyttyjen sodan lakien mukainen.
Tosin ei kyllä ollut myöskään mm. liittoutuneiden toteuttamat antautuvien SS-miesten automaatioteloitukset - joista on olemassa jopa filminpätkiä edelleen olemassa olevina todisteina jne jne jne.
Ehkä pitäisi vain uskaltaa todeta että siinä sodassa tapahtui sellaista - pyritään kaikin keinoin välttämään tapahtumien toistuminen.
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Ehkä pitäisi vain uskaltaa todeta että siinä sodassa tapahtui sellaista - pyritään kaikin keinoin välttämään tapahtumien toistuminen.
Tämä on minusta juuri SE. Meidän ajassa elävien pitää kohdistaa ajattelua ja silkkaa filosofiaa jne. juuri tähän pointtiin: ettemme aina uudestaan ja uudestaan tekisi samoja törkyjä. Pohja-aineistona voi hyvin käyttää käytyjä sotia.
 

hansai

Ylipäällikkö
Tämä on minusta juuri SE. Meidän ajassa elävien pitää kohdistaa ajattelua ja silkkaa filosofiaa jne. juuri tähän pointtiin: ettemme aina uudestaan ja uudestaan tekisi samoja törkyjä. Pohja-aineistona voi hyvin käyttää käytyjä sotia.
Veikkausta, mikäli valitettavasti joskus joutuisimme sotaan, niin olisiko sen ajan miehet ottaneet opiksi?
 

hansai

Ylipäällikkö
SS-miesten sota

Tavallisia sotilaita
Konrad Adenauer sanoi aikoinaan, kun SS-miesten roolista kiisteltiin, että he olivat tavallisia sotilaita: Soldaten wie die anderen.
Tämä ei tietenkään ihan pitänyt paikkaansa. Kyseessähän olivat eliittijoukoiksi määritellyt osastot, jotka yhdessä muodostivat eräänlaisen poliittisen armeijanDer Orden unter dem Totenkopf, kuten Heinz Höhne sitä nimitti.
He tekivät valan suoraan Hitlerille ja heidän vyössään oli tunnus Meine Ehre heisst Treue. Uskollisuus on kunniani. Aika kaamea anti-intellektualismin julistus, jossa itse vanhasta sotilaskunniasta tehtiin vain fanatismin väline. Asiaa voinee verrata lähinnä siihen uskollisuuteen Moskovalle, jota O.V. Kuusinen aikoinaan kuulutti.
No, suomalainen osasto, jota innoitti pääseminen jääkärien jäljille, sijoitettiin SS:n piiriin vastoin suomalaisten tahtoa. Niinpä se myös oli alistettu sellaisille aineksille, jotka eivät keskittyneet pelkästään taistelemaan aseistettua vihollista vastaan, kuten sotilaiden yleensä oletetaan tekevän.
Voi kyllä myös mainita, että divisioonan komentaja Felix Steiner vapautettiin sodan jälkeen sotarikossyytteistä. Suomalaiset ovat yleensä muistelleet häntä hyvällä.
SS-divisioona Wikingin ankaralla sotatiellä oli kovia taisteluita, kuten muistelmista hyvin tiedetään. Matkalla jotkut sen yksiköistä osallistuivat myös kansainvälisen oikeuden vastaisiin tuhotöihin, kuten jo Sakari Lappi-Seppälä heti 1940-luvulla ilmestyneissä muistelmissaan kertoo.
Koska juuri nyt on sattuneesta syystä tärkeä tietää, mitä kansainvälisen oikeuden vastaisia tekoja nimenomaan suomalaiset tekivät, on asiasta suoritettu tutkimus, mikä on erinomainen asia.
Tutkimuksen tulos on, ettei voida osoittaa yhtään konkreettista tapausta, joissa nimenomaan suomalaiset olisivat toimineet kansainvälisen oikeuden vastaisissa, natsi-ideologian mukaisissa tuhoamistehtävissä.
Voi sanoa, että tämä oli oletettavissa oleva tulos, mutta on toki tärkeää, että asia on osoitettu. Mukana tutkimuksessa ollut Dmitri Frolov on huomauttanut, ettei neljän maan arkistoissa missään mainita suomalaisia tihutöiden tekijöinä.
Tämä ei vielä tarkoita sitä, etteikö asia olisi ollut mahdollinen. Itse asiassa sitä voi jopa pitää todennäköisenä. Jotkut -mahdollisesti vielä piimäpartaiset ja suurella todennäköisyydellä alaikäiset eli 21 vuotta nuoremmat- sotilaat ovat hyvinkin voineet painaa liipasinta sellaisissa tapauksissa, joissa kyse on ollut joukkotuhonnasta eikä sotimisesta.
Mitä tämä sitten mahtaisi todistaa ja mistä, mikäli sellaista todella olisi tapahtunut? Huomatkaa konditionaali.
Suomen valtion osallisuutta natsi-ideologian mukaiseen joukkotuhontaan se ei osoittaisi missään tapauksessa. Se ei luultavimmin myöskään osoittaisi suomalaisten upseerien vastuuta -esimiehethän olivat saksalaisia sillä tasolla, jolla moisia käskyjä voitiin antaa.
Mutta entäpä jos -ja huomatkaamme, jos jotakin olisi tapahtunut? Tutkimus ei tosiaankaan ole antanut yhtään konkreettista todistusta siitä, että mitään kuvatun kaltaista olisi tapahtunut.
Jos sellaista kuitenkin olisi siis tapahtunut, olisi kyse siis kaiketi suomalaisten osalta korkeintaan vain väärään paikkaan joutuneen nuorukaisen osalle sattuneesta ikävästä tilanteesta.
Uhrien näkökulmasta kyse toki olisi eri asiasta, mutta se ja sen tutkiminen tapahtuu aivan toisten lähteiden perusteella ja toisessa tarkoituksessa.
Täytyy kyllä sanoa, että olin jossakin määrin yllättynyt ja jopa närkästynyt huomatessani Kansallisarkiston tutkimuksen tuloksia otsikoitavan siten, että niiden perusteella on ymmärrettävä suomalaisten todennäköisesti osallistuneen surmiin, ikään kuin se olisi tutkimuksen tulos.
Mikäli todisteita ei löydy, silloin on kyllä tyydyttävä sanomaan, että niitä ei löydy.
Moinen tapa julkistaa asioita on sangen harmillinen ottaen huomioon, että Kansallisarkiston selvityksessä on aivan asiaankuuluvasti selostettu suomalaisen osaston muista poikkeava luonne ja sen jäsenten kielteinen suhtautuminen juutalaisvainoihin sikäli kuin aineiston perusteella on mahdollista havaita.
Se, mikä taas on mahdotonta havaita, kannattaa jättää spekuloimatta. Suomalaisten tunkeminen väkisin natsi-ideologian apureiksi on vastoin sen valtavan lähdeaineiston todistusta, joka sodistamme on saatavissa. Ja sitähän eräissä piireissä väen väkisin yritetään tehdä.
Meillä oli todella oma erillissotamme, kuten meillä oli oma ulkopolitiikkamme Kekkosen aikana. Politiikka on kuitenkin mahdollisen taidetta ja lienten valtojen liikkumavara siinä on rajoitettu. Kaikki on toisin sanoen suhteellista ja tuon suhteellisuuden taju olisi säilytettävä asioita tutkittaessa, kuten se säilytettiin niiden ollessa päivänpolitiikkaa.
Ellei tällaisia asioita ymmärrä eikä halua ymmärtää, kannattaa harrastaa jotakin muuta kuin historiaa. Ei siitä mitään järjellistä sellaisilla eväillä synny kuitenkaan.
Timo Vihavainen klo 9.48
https://timo-vihavainen.blogspot.com/2019/02/ss-miesten-sota.html?spref=fb&fbclid=IwAR0h7pvzkr_lo-11OEoX98Q3_n4WLdlSEBo8Yg5GQ9ywwnSj5dQX4lClbLw&m=1
 

EK

Kenraali
Kommentoidaan vain tuota Sanan osuutta:
Tutkija Elina Sana ihmetteli IS:lle tietoja kieltäytymisistä:

– Miten sellaisen sodan oloissa kieltäydytään siten, että jäädään henkiin?

– Tässä on pikkuisen sitä sävyä, että halutaan neutraloida asiaa. Se on tietysti ollut koko meidän sodanjälkeisen historiankirjoituksen jonkinlainen pohjavire.
Sanan kannattaisi lukea tässäkin ketjussa mainittu Aivan tavallisia rivimiehiä -teos. Se kuitenkin on modernin joukkotuhonnan tutkimuksen perusteoksia. Siinä kuvataan, miten 101. Reservipoliisipataljoonan miehet kieltäytyivät teloituksiin osallistumisesta, ilman jälkiseuraamuksia. Sitä taustaa vasten on jopa aika uskottavaa, että suomalaiset vapaaehtoiset olisivat voineet kieltäytyä teloitukseen osallistumisesta. Ladau tuskin olisi esim. ammuttanut miehiä moisesta ja saksalaiset pyrkivät pitämään hyvät suhteet Suomeen. Miltä olisi näyttänyt ilmoitus "Ammuttiin pari teikäläistä kun eivät halunneet tappaa aseettomia siviileitä." aikana, jolloin Endlösungilla ei hirveästi liittolaisille reposteltu.

Edit.
Hauskaa, että juuri Westerlundia syytetään SS-miesten valkopesusta. :D

Lisäksi tekisi mieli sanoa erilaisia juttuja, mutta olkoon.
 
Viimeksi muokattu:

arix

Kenraali
Kommentoidaan vain tuota Sanan osuutta:

Sanan kannattaisi lukea tässäkin ketjussa mainittu Aivan tavallisia rivimiehiä -teos. Se kuitenkin on modernin joukkotuhonnan tutkimuksen perusteoksia. Siinä kuvataan, miten 101. Reservipoliisipataljoonan miehet kieltäytyivät teloituksiin osallistumisesta, ilman jälkiseuraamuksia. Sitä taustaa vasten on jopa aika uskottavaa, että suomalaiset vapaaehtoiset olisivat voineet kieltäytyä teloitukseen osallistumisesta. Ladau tuskin olisi esim. ammuttanut miehiä moisesta ja saksalaiset pyrkivät pitämään hyvät suhteet Suomeen. Miltä olisi näyttänyt ilmoitus "Ammuttiin pari teikäläistä kun eivät halunneet tappaa aseettomia siviileitä." aikana, jolloin Endlösungilla ei hirveästi liittolaisille reposteltu.
Tutkija vaikuttaa aika opetetulta, ei oppineelta...
 

EK

Kenraali
Tutkija vaikuttaa aika opetetulta, ei oppineelta...
Elina Sana ei käsittääkseni ole tutkija sanan virallisessa tarkoituksessa. Elina Sana on toimittaja, joka tutkii asioita, mutta Elina Sana ei ole koulutukseltaan tai ammatiltaan tutkija. Minäkään en ole tutkija, vaikka joskus sellaiseksi olin kouluttautumassakin.
 

hansai

Ylipäällikkö
Kommentoidaan vain tuota Sanan osuutta:

Sanan kannattaisi lukea tässäkin ketjussa mainittu Aivan tavallisia rivimiehiä -teos. Se kuitenkin on modernin joukkotuhonnan tutkimuksen perusteoksia. Siinä kuvataan, miten 101. Reservipoliisipataljoonan miehet kieltäytyivät teloituksiin osallistumisesta, ilman jälkiseuraamuksia. Sitä taustaa vasten on jopa aika uskottavaa, että suomalaiset vapaaehtoiset olisivat voineet kieltäytyä teloitukseen osallistumisesta. Ladau tuskin olisi esim. ammuttanut miehiä moisesta ja saksalaiset pyrkivät pitämään hyvät suhteet Suomeen. Miltä olisi näyttänyt ilmoitus "Ammuttiin pari teikäläistä kun eivät halunneet tappaa aseettomia siviileitä." aikana, jolloin Endlösungilla ei hirveästi liittolaisille reposteltu.

Edit.
Hauskaa, että juuri Westerlundia syytetään SS-miesten valkopesusta. :D

Lisäksi tekisi mieli sanoa erilaisia juttuja, mutta olkoon.
Minulla olevalta SS-miehen muistelmista käy kieltäytyminen esiin ja hengissä tuli takas.
 
Top