90-vuotias SS-mies kertoo katkeruudesta: Meistä tuli Suomessa toisen luokan kansalaisia

YliKoo

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Suuri isänmaallinen sota on siellä se ainoa sallittu viitekehys toiselle maailmansodalle. Muita tulkintoja esittävillä tuppaa olemaan tiedossa hankaluuksia.
Tätä ajattelin. Liittyykö vaikkapa tämän päivän tulkinta todellisuuteen kovinkaan vahvasti, vai onko propaganda framilla?
 

Museo

Eversti
Se on nämä puunhalaajat ihan oma lukunsa. Kun kerran muuallakin niin myös meillä ja omatuntomme soihdunkantajiksi sitten ilmoittautuu pumpulissa kasvaneet ja kahvipullansa kastaneet joilla ei elämänkolhuja juuri kyljissään ole mutta itseriittoisuutta sitäkin enemmän.

Asiassa ei yhtään paina se seikka, että ehkä meillä ei ole samoja syitä kuin naapureilla, ehkä suhteemme natseihin, juutalaisiin ja sotaan ylipäätään oli toisenlainen.
Siis mitä samoja syitä kun naapurilla? Ei SS-joukkoihin kukaan suomalaisia pakottanut. Sinne lähdettiin ihan vapaaehtoisesti ja lähtijöistä yli puolet oli ilmeisesti puoluekannaltaan äärioikeistolaisia. Siis kokoomuksesta oikealla. Tai no se joka omasta suvusta lähti kyllä tavallaan pakotettiin. Lapuan liikkeeseen kuulunut ja Suomessa aikanaan äärioikeiston vallankumousta mukana yrittämässä ollut isä kun ilmoitti kahdelle pojalleen että toisen teistä olisi suotavaa värväytyä, päättäkää keskenänne kumpi...
 

hansai

Ylipäällikkö
Ei SS-joukkoihin kukaan suomalaisia pakottanut. Sinne lähdettiin ihan vapaaehtoisesti ja lähtijöistä yli puolet oli ilmeisesti puoluekannaltaan äärioikeistolaisia. Siis kokoomuksesta oikealla. Tai no se joka omasta suvusta lähti kyllä tavallaan pakotettiin
Kyllä täältäkin lähti sk päällikön renki "liki vapaaehtoisesti"..
 

EK

Kenraali
Tätä ajattelin. Liittyykö vaikkapa tämän päivän tulkinta todellisuuteen kovinkaan vahvasti, vai onko propaganda framilla?
En osaa viimeisimmästä tutkimuksesta sanoa, kun venäjää en osaa.

Juri Kilinin takinkääntö oli mielestäni aika hälyyttävä. Kilinin Suurvallan rajamaa oli erittäin kurantti, myös oman aiheeni kannalta. Teki yhteistyötä paljonkin suomalaisten kanssa. Osa "oikeauskoisista" venäläisistä piti jonkilaisena suomalaisten sylikoirana, enkä esimerkiksi minä päässyt tekemään virallista yhteistyötä, koska Petroskoin yliopiston edustajat kertoivat, että a) Juri Kilin ei työskentele Petroskoin yliopistossa ja b) he eivät ole koskaan kuulleetkaan kenestäkään Juri Kilinistä. Pari kertaa tapasin sitten hänet erilaisissa kissanristiäisissä ja muutama sana vaihdettiin, mutta mitään sen kummempaa yhteistyötä ei tehty. En tiedä, miten omalle projektilleni olisi käynyt, jos Kiliniä olisin enemmänkin treffaillut. Voi olla, että yhteistyökumppanit olisivat vetäytyneet mielensä pahoittaneina. Ja Kilinille olisi voinut koitua harmia, koska olivat häntä ylempänä rankijärjestyksessä. Nyt varmaan pääsisi tekemään yhteistyötä, mutta tulos ei ehkä olisi sama kuin olisi ollut toistakymmentä vuotta sitten.

Venäjällä julkaistaan aika monenlaista ja -tasoista tutkimusta ja tulkintaa. Pitäisi aina erottaa viralliset "kommunikeat", oikeat tutkimukset ja harrastajien "tutkimukset". Mutta sama on tietenkin meillä. Enkä tarkoita sitä, etteikö harrastajakin pysty tekemään laadukasta tutkimusta. Noissa vain tahtoo helpommin tulla vähän erikoisia tulkintoja vastaan.

Lisäksi venäläisen tutkimuksen perusongelma meikäläiseen verrattuna on tietty objektiivisuuden puute. Siellä tutkimuksessa pyritään usein jo lähtökohtaisesti luomaan joku vastakkainasettelu, joka sitten ratkeaa suuntaan tai toiseen. Jos meillä tutkitaan vaikka evakuoimatta jäänyttä siviiliväestöä (Haasio&Hujanen Tasavallan panttivangit), niin pääpaino on siinä, että yritetään selvittää keitä jäi evakuoimatta ja miksi. Kun venäläiset tutkivat vastaavaa ilmiötä, tuloksena on Pettureita vai sodan uhreja Sergei Veriginin tapaan. Eli ei haeta niinkään "Lahtista konekivääriä" vaan syyllisiä. Ja tuo vastaavaa asennetta tuli vastaan jo ihan proseminaari-tasolla opiskelijoissa ja aiheessa kuin aiheessa sekä aikakaudessa kuin aikakaudessa. Mutta on siellä myös korkeatasoista tutkimusta ja tutkijoita.

Ja kyllähän meiltäkin löytyy heikkoa tutkimusta ja huonoja tutkijoita.
 
Top