AGM-158 JASSM

Morgenstern

Luutnantti
Helppo se oli meikän tietämättömän haaveilla.
Kun kerran ensiostaja saa roimat alennukset, niin Patrialta sialta ei tuloksesta päätellen irronnut AMVn ensiostajalle PVlle suojakilpistä kranaattikonekivääriä tms kaupan päälle sinne katolle.
.
Mutta back to "Nukevalmis JASSM=propaganda-ase Putinille" -asiaan, jota kuvailin edellä monesti, mitä ootte mieltä?
Venujen reagointiin (propagandassa "potentiaalisen ytinohojuksen" tuloon) on nelisen vuotta aikaa, ja siellä on ollut sisäpoliittinen suunnanmuutos aina 3-4 vuoden välein, 2000 -luvulla epädemokraattiseen ja aggressiiviseen suuntaan.
 

SJ

Supreme Leader
Morgenstern kirjoitti:
Mutta back to "Nukevalmis JASSM=propaganda-ase Putinille" -asiaan, jota kuvailin edellä monesti, mitä ootte mieltä?
Venujen reagointiin (propagandassa "potentiaalisen ytinohojuksen" tuloon) on nelisen vuotta aikaa, ja siellä on ollut sisäpoliittinen suunnanmuutos aina 3-4 vuoden välein, 2000 -luvulla epädemokraattiseen ja aggressiiviseen suuntaan.

Jenkeillä ja Ryssillä on kasa sopimuksia koskien ydinkärkien määrää. Näiden sopimuksien rajoituksiin kuuluu kaikenlaista juttua, kuten erillaiset tavat joilla voidaan todentaa, että ydinkärkiä kantamaan kykeneviä pommikoneita (tms.) on vain tietty määrä. Tästä johtuen vain tietyt ohjustyypit kykenevät kantamaan ydinkärkeä ja JASSM ei ole sellainen. Joten jos ryssä alkaisi painostaa meitä tuon takia, niin jenkit tulisivat automaattisesti mukaan, koska käytännössä ryssät syyttävät jenkkejä noiden sopimuksien rikkomisesta. Ja veikkaan, että ryssät eivät halua jenkkejä sotkettavaksi riitaan, jolla koetetaan painostaa Suomea.

Toki ryssät voisivat alkaa vatvomaan asiaa mediassa ja virallisesti kieltää kaiken, mutta se taas voitaisiin tulkita hallinnon selkärangattomuudeksi, jos asiaan ei uskalleta julkisesti puuttua.
 

SJ

Supreme Leader
RistoJ kirjoitti:
Morgenstern kirjoitti:
Venäläisen huippunykyaikaisen Pantsir-S1E ilmatorjuntajärjestelmän kappalehinta ohjuksineen kaikkineen on n. 12miljoonaa euroa.
NASAMS -rahat olisivat käytettävissä, joten Pantsirejä saisi sillä 500 miljoonalla 40kpl, ohjuksia 480.
Riitäisivätkö rahat, vai tarvitaanko Pantsireja lisää? Niin, kuka hullu täällä lentelisi jos olisi edes 480 ohjusta ja bukit?
Suomi ei tarvitse lenteleviä koneita. Se riittää ettei kukaan lennä!

Just joo. Ensinnäkin ainoa suhteellisen luotettava hintatieto Pantsirille on UAE:sta, joka osti 50 kpl ko. laitteita vuonna 2000 hintaan 734 miljoonaa dollaria. Hinta pompsahti vielä 66 miljoonalla, kun laitetta täytyi kehittää edelleen koska ei ollut riittävän hyvä. Siitä ei ole tietoa, sisälsikö hankinta ohjuksia, koulutusta, varaosia, huoltojärjestelmää, simulaattoreita ytms. Yleensä kuitenkin venäläiset ovat myyneet nuo "ylimääräiset" kilkkeet erikseen. Huomattavaa on, että UAE oli ensiostaja, jollaiselle yleensä annetaan roimat alennukset jotta kaupat saadaan tehtyä. Tällaiset kaupat tehdään esim. omakustannushintaan tai jopa tappioksi.

Jos UAE:n hankinta lasketaan tämän päivän rahana, pelkästään inflaatiokorjattuna se menee selvästi yli miljardin dollarin. Epäilen ihan pikkuisen, että pelkkä inflaatiokorjaus riittäisi hintojen laskentaan. Tuskinpa saat hankittua Pantsiria alle 20 miljoonan euron kappale ohjuksineen kaikkineen jos kaikki kulut lasketaan samalla tavalla kuin NASAMS-hankinnassa. Veikkaisin, että Pantsireja saa alle 20 kpl NASAMS:n hinnalla. Lisäksi ylläpito- ja käyttökustannukset tuskin olisivat alhaisemmat, koska ne ovat perinteisesti olleet venäläiskaluston osalta korkeammat kuin vastaavan länsikaluston.

On ihmeellistä, miten täällä haaveillaan noista venäläisistä laitteista ja kuvitellaan, että niitä saa puoli-ilmaiseksi.

UAE muuten osallistui noiden kehitykseen, joten se saattoi alentaa tuota hankintahintaa, koska kehitykseen laitetut rahat eivät siinä summassa näy.

Wikipediassa on juttua noista kaupoista ja siinä UAE:n alla on tälläinen maininta:

"Unidentified(?): RIA Novosti quoted Kommersant in March 2007 that KBP has obligations to deliver to an "unidentified country".[23] The official order backlog of KBP of US$ 2,6 bn for Pantsir-S1 systems per July 2007 compared to the system prices given by the launch order suggests that there are probably unidentified customers for about 50 or so Pantsir-S1 systems"
 

Morgenstern

Luutnantti
Niin, siis jenkkien asesivuilla JASSM voidaan varustaa myös siihen suunnitelluilla tytärammuksilla ja taktisella ydinkärjellä. En ole JASSMia nähnyt mutta kooltaan se riittää.
 

SJ

Supreme Leader
Morgenstern kirjoitti:
Niin, siis jenkkien asesivuilla JASSM voidaan varustaa myös siihen suunnitelluilla tytärammuksilla ja taktisella ydinkärjellä. En ole JASSMia nähnyt mutta kooltaan se riittää.

No, tuota en tiennytkään, että jenkit ovat integroineet ydinkärjen noihin, mutta kaipa entiset kaipasivat korvaajan. Siitä huolimatta ryssät eivät voisi koettaa mitään painostusta, elleivät halua sotkea jenkkejä mukaan soppaan (tai sitten joutuvat selittämään uskottavasti, kuinka meillä onnistuttiin noin vain rakentamaan JASSM:iin sopiva ydinkärki noin vain). Ja kuten tiedetään, niin ydinkärkien sijoittaminen ihan rajan tuntumaan johonkin kolmanteen valtioon on aika vakava syytös, joten en usko, että ryssä alkaa sellaiseen hullunmyllyyn ihan huvikseen. Ja kaikki se mitä propagandalla voisi saada aikaan saa tehtyä huomattavasti pienemmällä profiililla.
 

Morgenstern

Luutnantti
Edellä mainittua:
".. ryssät eivät voisi koettaa mitään painostusta, elleivät halua sotkea jenkkejä mukaan soppaan ....
.
"...Ja kuten tiedetään, niin ydinkärkien sijoittaminen ihan rajan tuntumaan johonkin kolmanteen valtioon on aika vakava syytös...."
.
"......en usko, että ryssä alkaa sellaiseen hullunmyllyyn ihan huvikseen. Ja kaikki se mitä propagandalla voisi saada aikaan saa tehtyä huomattavasti pienemmällä profiililla. "
--------------------------
Näihin sanon IMHO, että yleisessä katsannossa pelkkä USAn aseiden ostaminen ei anna turvatakuita.
NATOjäsenyys saattaisi antaa, mutta juuri tällä uhkapropagandalla voidaan käynnistää minisota, joka ennalta estää jäsenhaaveet. Näin Georgiassakin, johon Rogozin Suomea vertasi.

Toiseksi, on tiedossa, että USA -ydinaseita on NATO -maissa, ja vähintään satamien sotalaivoissa niitä käy aivan Ven rajan lähelläkin.

Venäjä suhtautuu, aivan kuten 1939-45, äärimmäisen vakavasti siihen uhkaan, mikä liittyy Pietarin alueen jäämiseen (nyt USAn) kuristusotteeseen. "Huvikseen" he tietenkään eivät tee mitään reaalista.
Propagandallahan ne sodat oikeutetaan ja pommitukset aletaan. Näin viimeksi kohteina Tshetsenia, Serbia ja Irak.
 

adam7

Respected Leader
ruotsi yritti aikanaan kylmän sodan aikana myydä usalle ajatusta että olisivat saaneet usalta ydinaseita. usa ei heltynyt, eikä tykännyt kun ruotsi teki tutkimuksia oman kehittämiseksi. lopulta ruotsi lopetti ohjelmanssa.

usa ei koskaan, ei koskaan, ole luovuttanut ydinaseitaan liittolaiselle. usan ydinaseita on aina operoitu usan toimesta, riippumatta minne ne on sijoitettu. edelleen, esim viro ilmoitti liittyessään natoon, ettei se salli naton tukikohtia tai ydinaseita alueelleen. luuletko että jos suomi liittyisi, tällainen ilmoitus jäisi antamatta?
 

Morgenstern

Luutnantti
Vain Putinin ja Dimitri Rogozinin ja Makarovin mielipiteellä moisista lupauksista on merkitystä tässä asiassa,
eikä näytä siltä että he uskovat USAn hyväntahtoisuuteen ja kyvyttömyyteen valehdella aseidensa kulloisestakin sijainnista.
Juuri tästä on kysymys, sekä vielä enemmän siitä että heidän on JASSMin tiimoilta helppoa VÄITTÄÄ kansalleen mitä vain vaarallisia vehkeilyjä olevan Suomessa, jos ei tekeillä, vähintään suunnitelmissa.

Vielä vähemmän uskovat jenkkipuheisiin, kun kaikenkarvaiset ympäristöjärjestöt mittailevat säteilyä jenkkialuksista, ja jenkkilaivastolla on ydinasekyselyihin oikein virallinen lausuntostandardi:
THE "NEITHER CONFIRM NOR DENY" POLICY
Seuraavassa valaiseva pätkä pitkästä tutkielmasta koskien tätä politiikkaa.

"30 April 1988: Responding to questions about allegations that nuclear weapons have been
brought into Denmark, former US Deputy Secretary of Defense Paul Warnke ridiculed the
debate and said:
"There is no sense in it. The reactions you are receiving are what you have been asking
for. It won't change United States policy, and could not be expected either. The choice the
United States is confronted with is either: stay away - or tell untruths. We do not want to do
either."
"Your government knows perfectly well that we have brought the [nuclear] weapons in,"
Warnke said and explained: "You don't change the armament [of a ship] just because of a port
visit. What should you do? Place them [the nuclear weapons] on a barge in the meantime? Or
first deliver them in the United States and then collect them again. Of cause you don't want to do
that."
Asked if that ment the United States has violated the Danish non-nuclear policy which
has been in force for 30 years, Warnke stated: "That is correct, and you have accepted it."
Warnke thought it was silly to seek to stress Danish policy: "You have a policy against
stationing of nuclear weapons. American warships have no bases in Denmark. This a frivolous
matter."
http://www.nukestrat.com/pubs/NCND.pdf

JO NYT venumedioissa on suomalaisilla meneillään milloin "Venäjän luoteisosien energiavarojen havittelu", milloin "venäläisten kansanmurha". (!)
Minkähänlaista se kirjoittelu on sitten, kun halutaan esim julkistaa Suomen Sotilaan Pietarin-tulituskartta, tai kertoa miten Suomen armeijan taistelijanoppaassa opetetaan englanninkielistä tulenjohtoa venäläiskalustomaaliin, yms. Eipä tuommoiset, ja JASSMit, kovin ystävämaalta näytä venutelevisiossa.
 

adam7

Respected Leader
Otetaan nyt ensin vaikka Bäckman ja Molari turvasäilöön, niin häviää 95 % tosta propagandasta.

Enkä tiennyt että amerikkalaiset jassmit tulevat ohjusvierailulle.....neither confirmed nor denied ydinkärkineen....

Valitan, mutta sun uhkakuvien maalailu menee mun käsityksen mukaan hätävarjelun liiottelun puolelle, tai vielä pidemmälle...
 

Morgenstern

Luutnantti
Hätävarjelun liioittelu on osa minua. :)
Toivon että tämä venäläisjohtajien lausuntoihin perustuva pelkotilani ei puhkea ihan täydeksi vainoharhaksi, sillä silloin käy niin että muutan mökille ampumaharjoituksiin, ja minusta tulee piilotteleva versio Juhani Putkisesta, tosin ihan ilman ryssävihaa. Siellä syön lanttua perunakellarissa ja jupisen itsekseni tarkka-ampujan ennakkokorjaustaulukkoa, sekä muistaessani puolustusvoimain alasajoa keitän ihan kunnolla yli, kuin bunkkeri -Hitler siinä mainiossa saksalaisleffassa. :-D
 
"Morgernstern kuulee Suomen hävinneen finaalissa" :D

Elä velikulta ota koko maailman murheita kantaaksesi. Hyvä asioita on funtsia, mutta turha pelkääminen pois ja fiksu riskianalyysi tilalle.
 

koponen

Kenraali
Näiden harvalukuisten erityisolosuhdeaseiden käytöstä päättämiseen taidetaan tarvita rosterikivekset. Erityisesti kun suurin hyöty lienee saavutettavissa käyttämällä näitä muihin kuin perinteisiin ja eettisesti jo pureskeltuihin tykistömaaleihin leveän punaisen nuolen kohdalle. Ei joka pojasta/tytöstä taida olla sille deskille.
 

Morgenstern

Luutnantti
Suosikkejani ovat käsittämättömän hyvää suomalaista läppää viime sekunnille asti sisältävä "Morgensternin olut-ongelma",
ja musiikinkuuntelulla höystetty "Dubstep Morgenstern", eiku Hitler.
Voisiko joku meistä tehdä videon: Hitler kuulee puolustusvoimien "uudistuksesta" ? I´d love it. :)
----------------------------------------
Asiaan, no ainakin topicciin. Niin, JASSMin maalituksesta päättämään pitäisi herättää rosteripallit Marski, Ryti ja Paasikivi.
Vähän hikeä puskee otsalle, imuke purraan poikki...mutta päätökset tehdään eikä jaaritella loputtomiin.
 

RPG83

Soome Majori
Morgenstern kirjoitti:
Asiaan, no ainakin topicciin. Niin, JASSMin maalituksesta päättämään pitäisi herättää rosteripallit Marski, Ryti ja Paasikivi.

... ja Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuslaitos kloonaa hiussuortuvasta joukkoja johtamaan Erich von Mansteinin.

Jotenkin tuo lainaus sopi tuohon niin hyvin. Ilmeisesti Susiykkösestä, tai epätodennäköisesti Aamukammasta, ei muista.
 

Morgenstern

Luutnantti
Tekstitykseen tulee sitten kohta: "...ne keharikatkaravunaivoiset ..." :-D
---------------
Topikkiin, kröhm.

Palautan tämän JASSM -ketjun JASSMiin itseensä.


Ketjussa Työtä, jolla on tarkoitus... käsitellään ikävän kuuloisella otsikolla ohjusten mahdollistamaa suurstrategiaa. Iso-Mursu tuli samalla kysyneeksi yhden olennaisen vaikutusjutun:

-"Mutta ei kai näissä keskusteluissa kukaan järkevä ole olettamassa että
70 risteilyohjuksella voisimme lamauttaa Venäjän pysyvästi? Puhutaan
siitä että voidaanko lamauttaa edes kriittisellä hetkellä vastustajan
toimintoja.
Esimerkiksi voimmeko kokeilla lamauttaa venäläisen maahanlasku
divisioonan pakkaamiisen koneisiin jollakin kentällä? Siis tilanteessa
jossa ensimmäinen aalto on jo tiputettu ja seuraavaa pakataan
koneisiin. Tai voimmeko tuhota Helinki-Vantaan l
entokentän sen jälkeen
kun se on vallattu ilmakuljtetteisten joukkojen sillanpääksi?"
 
Edelleen, kaukovaikutteinen ase on meille uusi juttu. Avain on nyt mielestäni siinä, missä vaiheessa sotaa niitä käytetään, ja mitä vastaan. Melko alussahan niitä pitää käyttää, kun niitä vielä on. Ellei sitten saada niin suojaisia paikkoja horneteille, että Jassmeja riittää pidempäänkin. Ne voi ampua melkosta kaukaa kuitenkin. Tarvitaan vain maali, ja päätös aseen käytöstä. Melko varma olen,e ttei niitä pienimpiin maaleihin käytetä.

Maahanlaskujoukkoja taidetaan tuhota sitten siinä maahanlaskuvaiheessa, ainakin se on mainittu alueellisten joukkojen tehtävissä usein.
 

Morgenstern

Luutnantti
Kun ne katkaravunaivoiset eivät osta tytärammuksia, niin kaikki HE paukahtaa samassa pisteessä, ymmärtääkseni vailla paksua esisirpaloitua kuorta.
Saahan sillä yhden kesämökin atomeiksi tai kuljetuskoneen, mutta lentokenttä on melko hajaryhmitetty paikka. Enemmänkin kuin hyökkäykseen ryhmittyvä PsPr. JASSMssa ei taida olla riittävän reaaliaikaista etäohjausta, eikä ole fennomaanin lasermaalauspyssyäkään siellä , kun ne eivät ole JASSMille. Siis lähteekö ilmakuljetusjoukko kotiin, jos lennonjohtotorni ykskaks kaasuuntuu?
Edit: koetan ajatella onko tästä hyökkäykseen vaikuttamiseen, eikä vain kostoon.
 
Eiköhän niitä roimita useampi kuin 1 kerralla, jo torjunnankin vaikeuttamiseksi. Ja voihan olla, että ne tytärammukset ilmaantuvat harmaassa vaiheessa, jossa kaikki muukin maagisesti korjaantuu (sarkasmia). Tuon useamman roimimisen takia täytyy maalin sitten olla arvokas (sen tuhoamisesta oltava merkittävää hyötyä), koska jassmit on kalliita.

Tai sitten niillä moksautellaan siltoja, voimalaitoksia, linkkimastoja ja sen sellaisia. Me emme vielä tiedä, ja tuskin saamme koskaan muuten kuin yleisellä tasolla tietääkään.
 

Caveman

Luutnantti
Täyteen pakattu kuljetuskone vaati aikalailla pitkän kiitotien ilmaan päästäkseen (toisin kuin hävittäjät), niin silloin saattaisi tulla kyseeseen kiitotien puhkominen jottei maahanlaskujoukko pääsisi lähtemään. En kylläkään osaa sanoa minkälainen vaikutus JASSMilla on venäläistyyliseen betonoituun kiitotiehen. Voimalaitosten ja vesihuollon tuhoaminen alkaa kuulostaa enemmän kostotoimilta kun taas eskiuntien, viestipaikkojen yms. tärkeiden sotilaallisten kohteiden löytäminen ja maalintaminen saattaa olla vaikeaa ellei mahdotonota omille joukoillemme...
 
Top