Siirsin tänne AMV-ketjusta, kun aihe on enempi krh/AMOS/Nemo asetekninen AMV Japanin kauppojen sijaan eli perinteisen 120 mm kr-heittimen laukauksen sovitus AMOS/Nemo aseelle.
Toisaaalta Nemo/AMOS vaatisi kuitenkin tumppihylsyisen ampumatarvikkeen käytön, joten se kuitenkin vaatisi omanlaistaan ampumatarviketta, vaikka kranaattien perusmalli voisikin olla sama kuin muissa sileäputkisissa.
Ymmärtääkseni 120 mm sileäputkisen (perinteisen) kranaatinheittimen ampumatarviketta kyetään ampumaan AMOS/Nemo aseella liittämällä siihen AMOS/Nemo kantahylsy (Stub Case) lukon tiivistämiseksi ja välittämään iskurin isku ammuksen peruspanoksen nallille. Kantahylsyllä on myös muita toiminnallisia tehtäviä, mutta pelkän ampumisen (narusta vetäminen vs. iskurin isku) kannalta ne eivät ole oleellisia. Ampumatarvikkeeseen ei tarvitse tehdä mitään muutoksia vaan kaikki "koneistukset" yms. sovitukset tehdään kantahylsyn puolella, jos niihin tarvetta on. Kantahylsyn "sovitus" on jo tehty usean maan / toimitajan ampumatarvikkeille, joten melko monipuolinen ampumatarvikekirjo on katettuna. Rotaatiovakavoituja krh-ammuksia ei kuitenkaan voi ampua, kun AMOS/Nemo tuliputkessa ei ole rihloja.
Sopivia kantahylsyjä on hankittava, toivottavasti aseen toimittajalta tai hänen valtuuttamaltaan toimittajalta, mutta muutoin vanha 120 mm siipivakavoitu laukaus komponentteineen käy AMOS/Nemo laukaukseksi. Se lienee AMOS/Nemo aseen tekninen "hienous". Ensimmäiset kantahylsy-patentit ovat valitettavasti jo rauenneet entisen Foorumilaisen veeteetee:n tässä ketjussa toisaalla esittämien viestien perusteella arvioituna, joten kilpailua ja kopioita on odotettavissa, jos perästäladattavat torniheittimet rupeavat yleistymään.
Erikseen on sitten pitkän kantaman krh-laukaukset kuten Nammo "120 mm HE ER mortar round", joiden ominaisuudet on viilattu ammuksen ja panoksen osalta siten, että AMOS / Nemo aseiden suorituskyky saadaan hyödynnettyä eli niitä voidaan ampua suuremmalla panoksella/paineella/lähtönopeudella pitkästä tuliputkesta, ammuksen osat kestävät suuremmat laukausrasitukset ja ammuksen muoto on viilattu tavallista sulavammaksi suuren nopeuden ilmanvastuksen kannalta. Niitäkin voidaan ampua tavallisella suustaladattavalla heittimellä ilman kantahylsyä, mutta tietysti lyhyelle (<~2 m) ja painekestävyydeltään heikommalle tuliputkelle sekä asehenkilöstön korville (suupamauksen desibelit) sopivalla osapanoksella. Ohessa linkki Nammon tuotteeseen:
www.nammo.com
Taannoin hieman ihmettelin ruotsalaisten "Mjöllneriiin"-tyytymistä. Mikseivät odottaneet pari vuotta ja olisivat voineet tehdä / julkistaa "omin päin" perästäladattavan tuplaputkiheittimen aseen (AMOS-kopion), kun Patrian ensimmäinen kantahylsy patentti vanheni. No eivät olleet ihan niin röyhkeitä, mutta kiinalaiset saattavat olla ja Itä-Euroopan maatkin saattavat heräillä Puolan lisäksi.
Muistaakseni kiinalaisilla oli AMOS:ta vastaava tela-alustainen, tornillinen heitin tekstiesittelyssä ja ilmeisesti pienoismallista (3-D tulostettuna??) otettuina valokuvina jossakin uutisleikkeessä / messuesitteessä tms:ssa jo ennen Suomen AMOS-hankintaa. Olivat vain huonosti kopioineet AMOS CV90:in alustavista kuvista, kun kiinalaisten tupla-aseesta puuttuivat molemmin puolin joko hidastimen tai palauttimen sylinterit (kuvassa oli vain yksi sylinteri / ase). Kaikkea ei kiireisessä tuotekehityksen tohinassa huomaa,
, mutta olisi puute ja sen seuraukset ehkä viimeistään koeammunnassa havaittu, jos useampia laukauksia olisi pitänyt samalla aseella ampua peräkkäin samana päivänä.