http://m.kauppalehti.fi/uutiset/cameron-paniikissa---labour-otti-vetovastuun/9chiwJTs
Cameron paniikissa - Labour otti vetovastuun
14.6.2016 13.09 | Päivitetty 14.6.2016 13.11
Paniikki iski pääministeri David Cameroniin, kun mielipidemittaukset näyttävät Brexit-liikkeen päässeen niskan päälle Britanniassa juuri ennen kansanäänestystä.
Cameron on jättänyt työväenpuolueen entiselle puheenjohtajalle ja ex-pääministeri
Gordon Brownilletehtäväksi suostutella äänestäjät tukemaan EU:ssa pysymistä.
Financial Times-lehti kertoo, että Cameronin avustajat ovat kehottaneet pääministeriä jäämään taka-alalle ja antamaan tilaa Brownille, jotta työväenpuolueen kannattajat saadaan tukemaan jäsenyyttä.
Viimeisimpien gallup-tietojen mukaan 46 prosenttia äänestäjistä kannattaa Britannian eroa EU:sta (Brexitiä) ja 44 prosenttia tukee jäämistä.
Tusk varoittaa pitkistä neuvotteluista
Euroopan unionin puheenjohtaja
Donald Tusk varoitteli saksalaisessa Bild -lehdessä, että Brexit voi johtaa jopa seitsemän vuotta kestäviin neuvotteluihin EU:n ja Britannian välillä. Neuvotteluiden venyminen johtuu Tuskin mukaan muun muassa siitä, että kaikki sopimukset pitää hyväksyttää muissa jäsenvaltioissa ja Euroopan parlamentissa.
Uutistoimisto Bloombergin siteeraaman haastattelun mukaan Tusk varoitti myös, että Brexit saattaa olla lopun alku koko läntiselle poliittiselle kulttuurille, ei pelkästään EU:lle.
Kumppanit valmistautuvat brittien lähtöön
Hallitukset ympäri Eurooppaa varautuvat jo Britannian mahdolliseen eroon. EU tulee todennäköisesti esiintymään mahdollisimman yksituumaisesti ja pidättäytymään äärimmäisistä kannanotoista heti äänestystuloksen selvittyä.
Kukaan ei vielä tiedä, mitä Britanniassa tapahtuu heti äänestyksen ratkettua Brexit-äänten voitettua. Ilmoittaako pääministeri David Cameron jo heti seuraavalla viikolla kokoontuvalle Eurooppa-neuvostolle brittien jättävän unionin vai siirtyvätkö päätökset kesän yli.
EU:n kannalta aikataululla on siinä mielessä merkitystä, että eroa koskevan artiklan mukaan ero astuu voimaan kaksi vuotta Eurooppa-neuvostolle tehdyn ilmoituksen jälkeen. Määräaikaa voidaan pidentää, jos erosopimusta ei ole pystytty määräajan sisällä neuvottelemaan. Se kuitenkin edellyttää jäljellä olevien kaikkien 27 jäsenvaltion yksimielistä päätöstä. Tällaista yksimielisyyttä tuskin syntyisi.
Sipilä tapaa Tuskin ja Hollanden
Britannian EU-kansanäänestys järjestetään torstaina 23. kesäkuuta. Jo perjantaina äänestystulos lienee pääpiirteittäin selvillä.
EU:n päämiehet puivat mahdollista Brexitiä heti seuraavana tiistaina käynnistyvässä kaksipäiväisessä huippukokouksessa, jonka asialistalla ovat myös talous- ja rahaliiton syventäminen sekä EU:n ja Naton yhteistyö.
Pääministeri
Juha Sipilä (kesk) tapaa Ranskan presidentin
François HollandenPariisissa keskiviikkona ja torstaina
Donald Tusk vierailee Helsingissä. Asialistalla ovat Britannian EU-kansanäänestys, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, talouskasvu ja muuttoliike.
Kaija Ahtela