Brexit ja sen seuraukset

ei tuo farssi enää kauan jatku - ja onko tuo vielä oikeasti edes vakavaa, jos vertaa historiaan. Näistähän olisi media aivan täpinöissään, esim. Popish_Plot


silti se kansakunta kykeni pysymään suurvaltana.

Ei ole ollenkaan vakavaa, jos Jacob Rees-Moggilta kysytään :ROFLMAO:

bef5d25a93cb8b49343c9c2b385d67d412e94ef977eaa0dd45de45f7ebc06bbf.jpg


Britannia oli suurvalta mutta se on nykyään tuhoutunut suurvalta ja uskallan väittää että tuo seikka ja brexit eivät ole toisistaan riippumattomia asioita, enkä sulkisi tästä yhtälöstä pois maailmansotia noin muutenkaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen eikä Ranska, Saksa ja Englanti ole ikinä ollut mikään helppo ja yksinkertainen yhtälö.

Tällä hetkellä on vaikea sanoa mitä (pikku) Britannialle tulee tapahtumaan. Kovin nopeasti ei mitään erityisen radikaalia, mutta pitkällä tähtäimellä muutokset lienevät suorastaan valtavia.

Se on ehkä sitten ihan makuasia onko muutokset hyviä vai huonoja...Britannian ja erityisesti Englannin kohtaloon vaikuttaa paljon myös se mitä EU:ssa tulee jatkossa tapahtumaan. Voi olla jopa niin että britit jättivät uppoavan laivan juuri ajoissa.

Varmaa on vain se että tämän sirkuksen laskuja ei maksa Boris, Nigel eikä edes Jacob :LOL: Ja mitä pidemmälle sirkus etenee sitä kalliimmaksi se tulee...muillekin kun briteille.

b083fe955fbe18e7e6670f.jpg
 
Retailers have warned that there will be shortages of fresh food coupled with potential price rises if there is a no-deal Brexit.

The body representing supermarkets and other chains told MPs that they could not understand why Michael Gove had claimed otherwise in a BBC interview over the weekend.

Fresh food travelling into the UK from the EU will not be subject to checks, but delays caused by checks on the French side could mean perishables such as tomatoes, lettuce, cabbage, cauliflower and cheese could all be hit by delays.

“It will affect fresh food in various ways, availability, shelf life and potentially cost,” said Andrew Opie, the director of food and sustainability of the British Retail Consortium.
https://www.theguardian.com/politics/2019/sep/04/no-deal-brexit-food-shortages-brc
 
Huom. Tässä on juuri nyt se tilanne, mistä kirjoittelin. Tosin lievempänä versiona. Johnson pyytää oppositiota lähtemään uusiin vaaleihin vapauttakseen hänet pinteestä. Mutta parlamentti ei enää luota Johnsoniin, eikä siksi todennäköisesti lähde tähän mukaan ennen kuin Brexit on siirretty syrjään. Tämä on taas juuri se, mitä Johnson kaikkein viimeksi haluaisi, koska se johtaa heikkoon asemaan uusissa vaaleissa. Nähtäväksi jää, mitä Johnson koettaa seuraavaksi.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Minusta ei ole mitään hyötyä vääristelllä totuutta edes nimimerkin takaa jollain nettisivustolla...

virallinen totuus on että saa erota mutta aika monet suomalaiset poliitikot
toivat esille mielipiteitä että "väärin äänestetty" ja vakava virhe:
tämä on vakava virhe, joka vaarantaa nyt monta asiaa, myöskin Britannian talouden, mutta myös Euroopan Unionin yhtenäisyyden

brittejä pitäisi kiittää yhteisistä vuosista eikä moittia.
 
No niin. Ehkä ensimmäisen kerran brittien historiassa hallitus halusi erota ja oppositio halusi, että hallitus jatkaa.

Uusia vaaleja ei siis vielä tule.
 
virallinen totuus on että saa erota mutta aika monet suomalaiset poliitikot
toivat esille mielipiteitä että "väärin äänestetty" ja vakava virhe:


brittejä pitäisi kiittää yhteisistä vuosista eikä moittia.

Salolaisella on ihan täysi oikeus sanoa, jos hänen mielestään koko juttu on ollut virhe.

Eikä tuolla ole mitään yhteistä sen aikaisemman kommentin kanssa ettei EU:sta saisi erota.
 
virallinen totuus on että saa erota mutta aika monet suomalaiset poliitikot
toivat esille mielipiteitä että "väärin äänestetty" ja vakava virhe:

brittejä pitäisi kiittää yhteisistä vuosista eikä moittia.
Kannattaa selvittää mistä pohjimmiltaan ko. brexit-äänestyksessä oli kysymys. Brittien sisäpoliittisia taustoja myöten. Absoluuttisen selvää on se ettei kansalaiset ymmärtäneet mistä oikeastaan äänestettiin. (todennäköisesti varsin suuri osa äänestäjistä halusi ensisijaisesti vain David Cameron'in eroa) Tässä suhteessa Salolainen ja varmasti muutkin brittien politiikkaa seuranneet ovat samaa mieltä. Kaikesta huolimatta kansalaisten tahtoa tulee noudettaa ja toivon todellakin että jossain vaiheessa brittipoliitikot saavat asiansa hoidettua.

Vaikealta se eroaminen kuitenkin tuntuu. Jopa niin vaikealta että olen alusta asti ennustanut ettei mitään brexitiä tule käytännössä tapahtumaankaan. Suurin osa brittipoliitikoista ymmärtää mitä kaikkea kansalaisille seuraa erosta. Ehkä kansalaisillekin on ajan myötä tullut lisää tietoa, sekä ainakin osalla, jonkin verran pelkoa persuuksiin.. Juuri tämä tekee lopullisen eropäätöksen hankalaksi..

EU:lla ei ole mitään erityistä aihetta kiittää brittejä jäsenyydestä. Britit ovat olleet suurin ja vaikutusvaltaisin jarruttaja Unionin kehityksen osalta. Siksi olisi erinomainen asia jos ero viimein tapahtuisi. Toki lyhyellä aikavälillä voi syntyä haittaa ja hankaluuksia..niistä päästään varmasti ohitse muutamassa vuodessa. Yhteistyön jatkuminen uudelta pohjalta on molemmille osapuolille tärkeä asia.

Briteille itselleen ero EU:sta tarjoaa monenlaisia uudia mahdollisuuksia. Esimerkiksi Skotlannin on paljon helpompi käynnistään oma eroprosessinsa. Mahdollisesti pidemmällä aikavälillä myös irlantilaiset kykenevät muodostamaan yhtenäisen valtion saarelleen.
 
Ison-Britannian vaalijårjestelmä on kuitenkin yhä 2-puoluejärjestelmän mukainen, mikä monipuoluejärjestelmässä tuottaa tavattoman vääristyneitä vaalituloksia. Suomenkin poliittinen järjestelmä olisi epäilemättä kriisiytynyt, jos täkäläinenkin vaalijärjestelmä olisi muotoiltu 2-puoluejärjestelmän mukaisesti siten, että esimerkiksi PS ja RKP saisivat suurin piirtein saman määrän kansanedustajia vaikka toisen kannatus on suuruusluokkaa 15 prosenttiyksikköä suurempi.
Juuri tämä seikka oli yhtenä asiana vaikuttamassa brexit-äänestyksen tulokseen.. Koko tämä brexit-show sai alkunsa kun David Cameron asetti oman poliittisen uransa vaakalaudalle päättäessään järjestää kansanäänestyksen brittien pysymisestä vs. erosta EU::sta. Toki hän oli siihen velvoitettu aikaisempien vaalilupaustensa vuoksi.
- jo lähtökohtaisesti oli selvää että UKIP-puolue sekä työväenpuolue asettuivat tässä asetelmassa konservatiiveja vastaan. Kaiken lisäksi myös konservatiiveissa oli edustajia jotka omista lähtökohdistaan halusivat EU-eroa..

Juuri näistä sisäpoliittisista syistä lopullisen eropäätöksen tekeminen on monelle poliitikolle vaikea rasti. Eropäätöksellä tulee varmasti olemaan vaikutusta tavallisten kansalaisten elämään. Ikävä kyllä tässä viimeisen vuoden aikana on alkanut selvitä että monet vaikutuksista ovat mitä todennäköisemmin varsin negatiivisia.. Juuri tällaiset asiat mietityttää poliitikkoja. Varsinkin kun tiedämme että vaalit ovat tiedossa. Mahdollisesti jopa varsin lyhyellä aikataululla.
 
Kauppalehti otti villin otsikoinnin käyttöön.
1567659112329.png
Ylähuone yöllä brexit-lain kannalle – Boris Jeltsin yhä ahtaammalla
5.9.201907:47päivitetty 5.9.201907:47
71312508-9c00-5a02-8356-69e57833ba4c

Mielenosoittajia parlamenttitalon edustalla Lontoossa.KUVA: XINHUA
Britanniassa hallituslähteet ennakoivat BBC:n mukaan, että opposition alahuoneessa läpi ajama lakiesitys, joka estää sopimuksettoman brexitin, tulee etenemään myös parlamentin ylähuoneessa.

Vielä keskiviikkoiltana ennakoitiin, että brexitin kannattajat ryhtyisivät venkoilemaan lakiesitystä vastaan tehtailemalla muutosesityksiä ja pitkittämällä keskustelua.
BBC:n tiedon mukaan esitys kuitenkin saadaan läpi ylähuoneessa jo perjantaina konservatiivien ja Työväenpuolueen päästyä neuvottelutulokseen torstain vastaisena yönä.
Keskiviikkona pääministeri Boris Johnsonilla oli toinen perättäinen tappioiden päivä parlamentissa. Hänen ajamiensa ennenaikaisten vaalien puolesta äänesti 298 kansanedustajaa ja 56 äänesti vastaan. Esitys hylättiin, koska se ei saanut lain vaatimaa alahuoneen kahden kolmasosan tukea.

Äänestystuloksen selvittyä pääministeri Johnson kohdisti sanansa työväenpuolueen Jeremy Corbynille, jonka tukea hän olisi tarvinnut.
”Hänestä on tullut tietääkseni ainoa oppositiojohtaja maamme demokraattisessa historiassa, joka on kieltäytynyt vaalikutsusta. Voin vain arvailla hänen epäröintinsä syitä. Ilmeinen johtopäätös on, ettei hän usko voittavansa”, Johnson sanoi.
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ilmoitti ennen äänestystä, ettei tukea vaaleille tule ennen kuin sopimukseton brexit on estetty lailla. Hän arvosteli voimakkain sanoin hallituksen brexit-linjaa.

”Katastrofaalinen sopimukseton brexit veisi meidät kauppasopimukseen Donald Trumpin kanssa, joka pistäisi Amerikan etusijalle ja Britannian etäiseksi toiseksi. Pääministeri tietää, ettei brexitille ilman sopimusta ole valtuutuksia, kansan enemmistö eikä kansanedustajien enemmistö tue sitä”, Corbyn totesi.
Aiemmin Johnson hyökkäsi parlamentin alahuoneen hyväksymää lakiesitystä vastaan. Johnsonin mukaan laki antaisi kontrollin EU:lle ja parlamentti on estänyt vakavat sopimusneuvottelut unionin kanssa.
Britannian sopimuksettoman eron ehkäisyyn valmisteltu lakiehdotus ylitti ensimmäiset esteet parlamentissa. Alahuoneessa lain puolesta äänesti ensimmäisessä äänestyksessä 329 kansanedustajaa ja 300 vastaan ja toisen tulos oli 327-299.
Lakiesitys velvoittaa hallituksen hakemaan EU:lta lisäaikaa tammikuun loppuun brexitille, jos lokakuun Eurooppa-neuvostossa ei sovita uudesta erosopimuksesta. Lain takana ovat opposition työväenpuolue ja pienpuolueet sekä konservatiivien ryhmästä erotettuja kansanedustajia.
Oppositio yrittää saada lain nopeasti läpi parlamentissa, sillä pääministeri Johnson voi lähettää kansanedustajat ensi viikolla tauolle.
 
Iso-Britannialle muotoutunee Norjan tyyppinen asema, se on varmaan katastrofi.
Samanlainen kehitysmaahan siitä tulee,

En tiennytkään että Jeltsin kaivettu haudasta ja toimii nyt zombina Britanniassa.

stalinkortti onkin niin kulunut!, kun sitä on käytetty niin ahkerasti trumpiin

Boris Jeltsin, siis sankari, Kauppalehtihän ottaa kantaa :D vai pelleilikö joku ? Kommunistit todellakin yrittivät laittaa Boris Jeltsinin ahtaalle, mutta sitten se kaatui koko euvostoliitto.

päivitetty 5.9.2019 07:52

Eipä kai Borisia niin ahtaalle laiteta että tilalle saadaan KGB-Corbyn :D
 
Viimeksi muokattu:
Hmm. Yleensä se ei ole hyvä ennusmerkki, jos oma velikin hylkää...

BoJo & co repivät konservatiivipuolueen päreiksi, toipuneeko tästä ihan hetkeen? Churchillin lapsenlapsi, oma veli, ja parikymmentä muutakin siinä sivussa. Melkoista peliä.

Jossain todettiin, että tästä poliittisesta teatterista voisi nauttiakin, jos se olisi teatteria. Mutta kun tämä kaikki on totista totta ja tapahtuu silmiemme edessä.
 
Iso-Britannialle muotoutunee Norjan tyyppinen asema, se on varmaan katastrofi.
Samanlainen kehitysmaahan siitä tulee,
Edelleenkään en usko että britit tulisivat eroamaan EU:sta. Mutta joudutaan varmasti odottelemaan vielä muutama vuosi ennen kuin britit kykenevät päättämään asiasta.

Sellainen eroratkaisu jossa brittien kaupalliset suhteet säilyy käytännössä ennallaan EU:n jäsenmaiden kanssa sopii varmasti parhaiten kummallekin osapuolelle. Tämä on se Norjan malli.
Sen jälkeen jää nähtäväksi minkälainen "kehitysmaa" britanniasta muodostuu. Mahdollisen eron toteutuessa brittien poliitikot kykenevät kuitenkin vapaasti päättämään oman maansa asioista ja tulevaisuudesta. Itse uskoisin että brittien eroaminen EU:n jäsenyydestä olisi erittäin hyödyllinen asia EU:lle. Toivottavasti samoin myös briteille.

Brittien ero olisi sikälikin hyvä ratkaisu että näin päästäisiin näkemään ne konkreettiset hyödyt kansalaisille sekä yhteiskunnalle joista britit pääsevät nauttimaan ilman EU:n jäsenyyttä. Tuskinpa mitään suuria muutoksia tapahtuu kovin nopeasti. Mutta ehkä jo 20-30 vuoden päästä tiedetään paremmin oliko mahdollinen brexit hyödyllinen ja hyvä ratkaisu briteille. Jos menee hyvin niin hieno juttu. Toisaalta jos osoittautuu että Britannin kehitys taantuu EU:n ulkopuolella niin mikään ei estä hakeutamasta uudelleen yhteisön jäsenyyteen. Vaikkapa vielä tämän vuosisadan loppupuolella.

Suomelle lienee varsin samantekevää pysyykö britit unionissa tai ei.
 
Iso-Britannialle muotoutunee Norjan tyyppinen asema, se on varmaan katastrofi.
Samanlainen kehitysmaahan siitä tulee,



stalinkortti onkin niin kulunut!, kun sitä on käytetty niin ahkerasti trumpiin

Boris Jeltsin, siis sankari, Kauppalehtihän ottaa kantaa :D vai pelleilikö joku ? Kommunistit todellakin yrittivät laittaa Boris Jeltsinin ahtaalle, mutta sitten se kaatui koko euvostoliitto.



Eipä kai Borisia niin ahtaalle laiteta että tilalle saadaan KGB-Corbyn :D
Nimenomaisesti Norjan malli ei heille kelpaa. Siis että otetaan EU:n säännöt ja maksetaan EU:lle kauppaoikeuksista, muttei olla EU:n jäsen ja päätetä säännöistä.
Ja siks'toisekseen. Efta ei halua suurta huonosti käyttäytyvää UK:ta jäsenekseen. Ovat sanoneet asian suoraan
 
Parlamenttihan torppasi nuokin mallit sekä no dealin, Mayn sopimuksen ja remainin niissä viime kevään suuntaa-antavissa äänestyksissä. Ainut mikä meni läpi oli jatkoaika lokakuun loppuun, Varsinainen äänestys meni tasan jolloin puhemies Bercow antoi ratkaisevan äänen.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Hmm. Yleensä se ei ole hyvä ennusmerkki, jos oma velikin hylkää...

Tavallisesti eroavat ministerit kertovat eronsa syyksi halun viettää enemmän aikaa perheensä kanssa, Jo Johnsonin kohdalla syynä on halu viettää vähemmän aikaa perheen parissa.
 
Eikös Mayn Brexit-sopparissa ainoa hiertävä kohta ollut Pohjois-Irlannin Backstop? Tämä ongelma on hyvin spesifi Britannialle, joten se ei tarkoita, että muiden maiden olisi yhtä vaikea erota EU:sta kuin Britannian. Isoin ongelma tässä on, että Brexit-sopimus olisi pitänyt neuvotella ennen kansanäänestystä ainakin pääkohdiltaan, jotta kansa olisi tiennyt, mikä käytännössä on EU-jäsenyyden vaihtoehto. Nyt sitä ei tehty, koska Cameron oli niin voiton varma.
 
Back
Top