Veikkaisin että USA:lle tärkein liittolainen on nimenomaan maailman suurin talousyhteisö, siis Euroopan Unioni. Todennäköisesti juuri siinä on eräs keskeinen syy sille ettei Biden halua uusia raja-aitoja EU:n sisälle. Tähän kokonaisuuteen liittyy muitakin huomioitavia seikkoja..Kannattaako jenkkien alkaa kusemaan tärkeimmän liittolaisensa jaloille?
- tässä niistä yksi, kyseessä on sekä erosopimusta että kansainvälistä kauppasopimusjärjestelmää rikkova säädös.
https://yle.fi/uutiset/3-11538532
- lisäksi ongelmaksi muodostuu Irlannin ja pohjois-irlannin asemaa koskevat muutokset.
- tämän viimeksi mainitun osalta Bidenilla saattaa olla myös omia Irlannin asemaan liittyviä näkemyksiä.
- eikä kannata unohtaa että USA:ssa on varsin paljon irlantilaista sukujuurta olevia kansalaisia.
Siis, todennäköisesti Biden haluaisi että Brexit'in osalta päästään yhteiseen ja molempia osapuolia (= EU ja Britannia) tyydyttävään ero-/kauppasopimukseen.
- siis, taas pitää sanoa että päinvastoin kuin trump, Biden haluaa mieluummin yhdistää länsimaiden keskinäisiä suhteita.
- näistä lähtökohdista on varsin helppo ymmärtää ettei uusi presidentti halua aiheuttaa lisää erimielisyyttä Britannian ja EU:n välille.
Vastauksena kysymykseen: Lienee selvää ettei Biden halua "kusta" kummankaan liittolaisen (EU:n tai Britannian) jaloille.. (siis ei edes trump'in tavoin "kusta" EU:n jaloille)
- presidentin vaihtuessa USA:n politiikka muuttuu siinä suhteessa että trump'in ilmeisenä tavoitteena oli aiheuttaa hajaannusta EU:n jäsenmaiden kesken (=perinteisten liittolaisten kesken).
P.S. Ymmärrän toki sen että kyseinen muutos USA:n ulkopolitiikassa ei ole mieluisa niille jotka vastustavat Suomen jäsenyyttä EU:ssa. Mutta, Bidenin toimintaa pitäisi ymmärtää katsoa USA:n edun suunnalta.
Viimeksi muokattu: