@johan6 pitkällä tekstillä yrität ilmeisesti sanoa, että Britit saa kaikki eu-edut ilman haittoja, jäsenmaksuja ja saivat itsenäisyytensä takaisin?
En tarkoittanut ihan tuolla tavalla..
Mielestäni asiat etenee brexitin jälkeen EU:ssa omaa rataansa, ilman että briteillä on juurikaan poliittisia mahdollisuuksia vaikuttaa EU:n jäsenmaiden yhteisen markkina-alueen kehittymiseen tulevaisuudessa.
- eron jälkeen he ovat mukana talousalueen markkinoilla ja kauppa käy suuntaan jos toiseenkin suurin piirtein kuten aikaisemminkin.
Aikaisemmin EU:n jäsenmaana britit olivat erittäin kärkkäitä vaatimaan itselleen etuja muiden kustannuksella.
- yleensä jopa kaupalliseen merkitykseensä nähden liiankin vaativina (esiintyen entisenä imperialistisena suurvaltana).
- käytännön tasolla se toteutui ennen kaikkea jarruttamalla kaikkea mahdollista, jäsenmaiden yhtenäisyyttä liisäävää kehitystä.
- nyt britit saavat riidellä keskenään omassa parlamentissaan, sen he kyllä osaavat tehdä.
Minä ymmärrän erittäin hyvin brittejä...heillä on historiaan perustuvaa muutosvastarintaa. Monessa suhteessa..isoissa mutta erityisesti pienissä asioissa.
- britit asuvat omalla saarellaan missä monet asiat ovat olleet jo toista tuhatta vuotta erilaisia kuin mantereella. Briteillä on acer'it, square miles'it, paintit ja oz'it, punnat ja shillingit
- jopa liikenne on vasemmanpuolista.. mittareissa sekä liikennetolpissa on jaardit ja mailit,
- ja monessa muussakin asiassa kaikenlaiset eurooppalainet standardit tökkivät brittejä, varsinkin henkisesti.
- eron puolesta suurimpia kellokkaita olivat ennen kaikkea vanhat rikkaat lordit ja muut aristokraatit joita viimekädessä arvelutti oman suhteellisen, perinteisen vaikutusvaltansa heikkeneminen.
Minulla henkilökohtaisesti ei ole mitään sitä vastaan että britit erosivat Unionista..oikeastaan päinvastoin. Mielestäni Brittien kuuluukin olla ihan omana valtakuntanaan.
- loppuviimeksi on molemmille osapuolelle parasta että kummatkin päsmäröi omia sekä maailman asiota omissa yhteisöissään.
Brittien kannalta on tietysti huonoa että he eivät todellakaan saa niitä etuja joita ovat olleet aiemmin saaneet ja hankkineet EU:n yhteismarkkinoilta.
- eivätkä missään tapauksessa ole päättämässä EU:n yhteisistä asioista..enkä toisaalta koe puutteena sitä ettei EU sekaannu brittien politiikkaan. (jos on koskaan sekaantunutkaan)
- tavarakaupan osalta muutos ei tule olemaan kovin suuri..ainakaan aluksi. Suomen viennin kannalta tämä on hyvä asia.
- palveluiden sekä erityisesti investointien osalta Britannia tulee jatkossa jäämään jo lähtökohdistaan heikommaksi ja EU:n markkinoiden ulkopuoliseksi
Jokainen voi ihan itsekseen miettiä mikä on se itsenäisyys jonka britit saavat vuoden vaihteen jälkeen..Mutta jos jotain löytyy niin se heille mielihyvin suotakoon.