jurppi
Ylipäällikkö
Alan Greenspan sanoo sen mikä on EU`n todellinen ongelma ei kansa vaan Euro ja integraatio, tämä kokeilu on nyt nähty ja tuskin kukaan uskoo EU`n pelastuvan, todellisia syyllisiä ovat Euroon maansa ajaneet ja integraatioon uskovat suuruudenhullut johtajat ja heidän seuraajansa sillä ilman heitä ei johtajatkaan tätä meille olisi pystyneet tekemään.
Hulluinta on että kun eroaminen olisi mahdollista tehdä hyvinkin pienillä vahingoilla nyt aloitetaan Britanian hajoittaminen "kostoksi" ja Pohjois Irlantikin halutaan irti samasta syystä.
Lopputulos tulee kuitenkin olemaa tämän hajoitus operaation jälkeen monta muutakin hajoavaa valtiota kun alueet vaativat itsenäisyyttä, nyt aloittamaansa operaatiota ei EU kykene hallitsemaan, kuten ei siihen ei kyennyt Jugoslaviakaan eikä myöskään Neuvostoliitto ilman aseita.
Putiinin parhaat apulaiset asustavat EU eliitin keskuudessa ei tyytymättömässä kansassa.
Saatan olla väärässa ja toivottavasti myös sitä olen ja EU johtajat eivät aloita kostoretkeä, mutta en tästä lyö vetoa sillä todennäköisesti nyt kuin kommunismin romahduksessa joku tekee sen kohtalokkaan päätöksen jolla kuvitellaan pelastettavan kaikki ja tulos onkin ihan jotain muuta.
Fedin entinen pääjohtaja brexitistä: Pahempi kuin 1987 kriisi
BrexitKansantalousUSAKeskuspankitPolitiikkaEU
KUVA: EPA
Alan Greenspan maalaa synkän kuvan Britannian EU-eron seurauksista.
Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven pitkäaikainen entinen pääjohtaja Alan Greenspan maalailee synkkiä kuvia Britannian EU-eron seurauksista.
Uutiskanava CNBC:lle antamassaan haastattelussa hän sanoo, että brexit johtaa aikaan, joka on jopa synkempi kuin vuonna 1987 koetut pimeimmät päivät.
”Tämä on pahin aikakausi, jonka olen kokenut siitä lähtien, kun aloitin julkisen urani”, entinen pääjohtaja sanoo.
”Yhtä pahaa ei ole ollut, mukaan lukien kriisi lokakuun 19. päivänä vuonna 1987, jolloin Dow (indeksi) putosi 23 prosenttia. Luulin että se oli kaikkien mahdollisten ongelmien pohjataso, mutta tällä (brexitillä) on syövyttäviä vaikutuksia, joista emme pääse eroon.”
Greenspan toteaa CNBC:n haastattelussa, että Britannian ongelmien juuret ovat levinneet paljon laajemmalle. Hän arvioi, että esimerkiksi Skotlanti yrittää melko varmasti uutta irtautumista Britanniasta.
Hän toteaa myös, että euro on akuutti ongelma, vaikka sen piti alun perin olla iso askel kohti Euroopan poliittista integraatiota.
”Euro on epäonnistumassa”, hän sanoo.
90-vuotias Alan Greenspan nimitettiin Federal Reserven pääjohtajaksi presidentti Ronald Reaganin kaudella ja hän toimi tässä tehtävässä 19 vuotta.
Tottakai Alan Greenspan haluaisi nähdä että USA:n ja EU:n taloudellista yhteistyötä sekä mahdollista integraatiota kehitettäisiin erityisesti ikään kuin Brittien välityksellä..Kun Britit lähtivät omille teilleen se tarkoittaa käytännössä että USA neuvottelee jatkossa yhteisistä asioista EU:n kanssa ilman Britanniaa.
Sama tilanne on kaikessa muussakin.
Todennäköisesti käy myös niin että Britannian ja Lontoon merkitys Euroopan finanssikeskuksena heikkenee. Se on erittäin suuri mahdollisuus EU:lle koska enää ei europpalaisten rahoitusmarkkinoiden toiminnassa ja päätöksenteossa tarvitse huomioida Lontoon ja punta-valuutan merkitystä. Ainakaan samalla tavalla kuin tähän asti.
Juuri tällä finanssi-markkionoiden osa-alueella Brexit tulee hyödyttämään EU:ia sekä tietysti Euro-valuuttaa erityisen merkittävästi.
Totta kai Euroalueen yhtenäisyyttä lisäävästä kehityksestä aiheutuu negatiivisia kilpailuvaikutuksia myös USA:n suuntaan. Siksi se ei olekaan pitkässä juoksussa USA:n mielestä toivottavaa. Greenspan varmasti ymmärtää asian, se käy mainiosti ilmi hänen kommenteistaan.