Brexit...ja EU ei uudistu
28.6.2016 08:00
Arto Luukkanen
http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219261-brexitja-eu-ei-uudistu
Brexit – ja EU jatkaa radallaan…
Kuuluisa diplomaatti Charles Maurice de Talleyrand-Périgord totesi kerran ranskalaisesta Bourbon kuningassuvusta seuraavaa: ”
Ils n’ont rien appris, ni rien oublié” – ”mitään he eivät ole oppineet eivätkä mitään unohtaneet…”
Lausuma liittyi Napoleonin jälkeiseen aikaan (1814), jolloin vanha kuningassuku palasi takaisin ja sen askeleiden jäljessä seurasi joukko ranskalaisia aristokraatteja, jotka puhisivat kostoa tasavaltalaisille ja demokratian ideoille. Näiden todellisuudesta vieraantuneiden aatelismiesten mentaliteetti oli yhtä järjetön kuin ennen vallankumousta.
Samaa voisi todeta EU:sta ja Brexit-äänestyksen jälkeisestä tilanteesta.
EU:n korkein johto ei kykene oppimaan tästä suvereenin kansanvallan voimannäytöksestä. Se ei pysty uudistumaan tai muuttumaan.
Lyhyesti: EU säilyy samanlaisena tehottomana, epädemokraattisena ja epäonnistuneena imperiumia jäljittelevänä kummallisuutena kuin ennenkin.
Parhaassa mahdollisessa maailmassa…
Mikäli me eläisimme parhaassa mahdollisessa maailmassa Brexit-äänestys johtaisi seuraaviin asioihin.
- EU muuttuisi epädemokraattisesta ja harvainvaltaisesta kamarilla-juntasta todelliseksi Euroopan kansojen yhteiseksi järjestöksi, joka kunnioittaisi jokaisen maan itsenäisyyttä ja suvereenisuutta.
- Sen taloudelliset väärinkäytökset ja rikolliseen maailmaan johtavat tulonsiirrot siivottaisiin. Byrokratialle ja tuhlailulle tulisi loppu.
- EU saisi uskottavuutta siitä, että se hoitaisi yhteisin ja nopein neuvotteluin Iso-Britannian kanssa eroamisneuvotteluita.
- EU ei pitäisi kynsin hampain kiinni jäljellejääneistä maista vaan antaisi kaikille aidon mahdollisuuden joko syventää integraatiota tai jäädä siitä pois.
- Epädemokraattisesti valitut itsetietoiset ja autoritääriset johtajat kuten Juncker lähtisivät vapaaehtoisesti. Yhdessä siipiveikkojensa (Katainen) kanssa.
Valitettavasti tilanne on samanlainen kuin Neuvostoliitossa 1990-luvun alussa. Silloinhan siitä irtoamista haluavat tai löyhempää liittoa kannattavat tasavallat järjestivät kansanäänestyksiä ja mielenilmauksia Moskovan kuristavaa otetta vastaan.
Moskova ei kuitenkaan kyennyt näkemään ajan merkkejä ja jatkoi itsepäisesti loppuun elokuuhun 1991 saakka. Samalla vanhalla tavalla. Sokeana ja vallanhimoisena.
Neuvostoliiton byrokraattien vastaus oli samantyyppinen kuin Brysselin kotkottajien reaktio nyt – kapinoivia tasavaltoja piti rangaista taloudellisesti.
Valitettavasti me elämme ”emme niin parhaassa mahdollisessa maailmassa” ja siksi Brexitin seuraukset ovat seuraavat:
- EU ei kykene karsimaan omia menojaan vaan UK:n maksamat jäsenmaksut laitetaan muiden maksettavaksi.
- EU aikoo estää uudet Brexitit.
- Samat vanhat ja itsetietoiset – epädemokraattisesti valitut johtajat kuten Juncker jatkavat.
- Suomelle tämä merkitsee 10-20 vuoden taloudellista kääpiöitymistä ja kurjistumista.
- Suomen ja muiden pienten maiden kansallisten instituutioiden murentamista jatketaan – nyt uudella innolla siksi, että mitään vastarintaa ei tulevaisuudessa syntyisi.
Mutta. Iso-Britannia on pelastanut Euroopan ennenkin. Katso mitä ounastelin 2 vuotta sitten.
http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171100-david-cameronin-ja-iso-britannian-%E2%80%9Dhienoin-hetki%E2%80%9D
Arto Luukkanen
Järvenpää
ps. On ollut järkyttävää ja samalla innoittavaa kuunnella ja katsella suomalaisen median kouristeluja demokratian voiman edessä. Se on ollut yhtä TASS-Pohjois-Korea viestintää. Viime maanantain reaktiot olivat itkuiset ja epätoivoiset. Nyt ne ovat kostonhimoiset ja ”Iso-Britannialle vielä näytetään”. Samalla etsitään ”laillisia esteitä” Brexitille. Haha! Voisiko kesälomalla olla parempaa ajanvietettä?
Neuvostoliitto ei ole kuollut – se elää. Täällä.