Kun on ollut vähän työ- ja kotikiireitä ja keskustelua on luonnollisesti tästä aiheesta tullut kymmeniä sivuja, niin en jaksa käydä kaikkea läpi kuin kursorisesti.
Mutta jos nyt jotakin kiinnostaa mielipiteeni tästä Brexit-asiasta, niin olisin toivonut brittien pysyvän jäseninä, mutta esimerkiksi tappavan tiukalla 50,5% vs 49,5% marginaalilla. Briteissä vallinnut tyytymättömyys EU:hun on osittain perusteltua, osin täyttä populismia. Mutta EU tarvitsi kyllä näpäytystä, koska - valitettavasti - isolla osalla siitä populismistakin on ihan liian paljon tekemistä todellisuuden kanssa. Taloushyödyt yhteismarkkina-alueesta ovat hyviä, vaikka valuuttaliiton oudolla toteuttamisella onkin aiheutettu mielettömän isoja ongelmia. Kaikkein tuhoisinta on yltiöidealistinen federalismi, jota ajetaan tiettyjen maiden ja henkilöiden toimesta eteenpäin välittämättä muiden tahdosta. Sari Essayah sen hyvin sanoo:
http://blogit.iltalehti.fi/sari-essayah/2016/06/24/federalistien-liittovaltiointo-ajoi-brexitiin/
Komppaan Creidikiä: EU on nykymuodossaan niin monta eri asiaa, että on järjen köyhyyttä summata koko p**ka yhteen jees / noei -tyyliseen lappuun. Olenko EU-myönteinen vai EU-kriittinen, kun sanon että EU:sta ei pidä erota, mutta EU pitää korjata, hakea aidosti yhteisiä nimittäjiä (toki menemättä outoihin äärimmäisyyksiin, kuten valitettavasti yleensä näissä keskusteluissa mennään) ja hyväksyä se, että kaikkien visio yhtenäisestä euroopasta ei ole sama kuin vaikkapa Jean-Claude Junckerilla tai Jyrki Kataisella. Mielestäni sekä kategorinen EU-viha että kritiikin leimaaminen vetoamalla siihen, että joku muu asia kuin kritiikin kohde on ollut tosi hyödyllistä, on järjen köyhyyttä. Ei järkevän asian toteuttaminen vaadi sitä, että järjettömiä on pakko toteuttaa. Paitsi jos EU sen siten toteuttaa - tästä on syytä katsoa peiliin, eikä vain haukkua Britannian kansalaisia, että väärin äänestetty. Jos homma etenee kuin juna suuntaan, johon moni jäsenmaa ei halua, niin kyllä näitä junasta hyppijöitä tulee muitakin. EU:n pitäisi olla kuunteleva, eikä mikään ylimielinen valtarakennelma.
Ja sitten se Median toiminta - huh huh. Onhan Brexit iso asia, eikä kukaan tiedä miten se toteutuu. Mutta ainakin Suomen mediasta, erityisesti Yle alkupäivinä mutta vielä vahvemmin Aamulehti, tuntuvat maalaavan tästä käytännössä maailmanloppua. Väärin äänestetty, tyhmiä olette, ja oikeastaan on aivan väärin että näin isoista asioista äänestetään niin että vaivainen neljän prosenttiyksikön ero päättää asian. On se demokratia niin ikävää, ilmeisesti pitäisi siirtyä "ohjattuun" demokratiamalliin itänaapurin tapaan? Talous romahtaa, kaikki romahtaa, just joo. OMX Helsinkikin laski kokonaiset 5% ja on nyt jo noussut karkeasti ajatellen sille tasolle, mikä on järkevää tällaisen isohkon makrotaloudellisen epävarmuustekijän tullessa. Opiskelijavaihdot loppuu, Britannia irrottautuu Euroopasta ja lipuu avomerelle, VMP. Olen matkustanut EU:n ulkopuoliseen Norjaan pelkällä ajokortilla, eikä sitäkään tarkistettu, tosin takaisin tullessa vetävän näköinen norjalainen peroksidiblondi tullimiesmimmi teki minulle rutiinitarkastusta, mikä oli vain ja ainoastaan mukavaa - toimarikin sai hyvät naurut ("Ei kai ne nyt
SUA luule terroristiksi?"). Kaikki riippuu siitä mitä sovitaan, ja minä en ihan hevillä usko väitteeseen että Britannia olisi varaa laittaa jollakin assosiaatiosopimuksella samaan asemaan kuin vaikkapa Ukraina (jolle se toki lienee parannus entiseen).
Ja sitten tämä case Putin - "Putin juhlii Kremlissä". Juhlikoon, mutta Venäjän seitinohueen talouteen jokainen epävarmuuden laine iskee pahemmin kuin keneenkään. Venäjän talouslehdet toivoivat, että Brexitiä ei tule, yrityksistä puhumattakaan. Ja käytännössä petturi-Putinisteiksi itsenäisyyshaaveistaan haukutut Skotit ovatkin nyt itsepäisyys-pyrkimyksineen sankareita, kun haluavat olla EU:ssa (n. 60-prosenttisesti, ei siis 100% läheskään sielläkään). Kummasti se "väärin äänestetty" tapaakin muuttua. Näissä löylykisoissa ei Putin paljoa juhli, kun entisestään hento talous romahtaa ympäriltä ja hyvinvointirahastotkin ovat jo pian muisto vain.
Ylekin on jo järkevöitynyt, jotain sitkeitä piruja maalailevia sissejä lukuunottamatta. Tässä hyvä esimerkki järjen valosta.
http://yle.fi/uutiset/nakokulma_idiootit_aanestivat_vaarin/8989407
"Hauskaa" tässä on se, miten Suomi oltiin lyömässä paarialuokkaan oman maan mediassa milloin mistäkin, mm. kun vastustimme piikin avaamisia Kreikalle ja emme kaikki innoissamme kiljuneet siitä, että maahan lappaa kasoittain pääasiassa rauhallisilta ja verraten turvallisilta alueilta tulleita siirtolaisia turvapaikkakäytäntöjen avulla. No, tämä monikulttuurisena menestystarinana silloin hehkutettu Britannia päättikin erota EU:sta - ja suurelta osin siksi, että heitä pelottavat
TYÖPERÄISET MAAHANMUUTTAJAT ja näiden tuoma kilpailu. Sanokaa mitä sanotte, mutta Suomessa ei kovin herkästi haukuttaisi ulkomaan kieltä puhuvaa naista "polakkihuoraksi", kuten suomalaista brittimiehen toimesta haukuttiin. Väitän, että puolalainen, ahkera maahanmuuttaja olisi Suomessa hyvinkin hyväksytty jotain kännisiä kusipäitä, idiootteja ja ehkä niitä rakennustyömaan (tms) kovimpia kommunisteja lukuunottamatta (ja noita kaikkia on joka maassa). Niin että ei se fakta, että britit ovat aavistuksen aiemmin laskeutuneet puusta ja hyväksikäyttäneet jo muiden kulttuurien väkeä vielä kun täällä oltiin kyykyssä liejussa ja syötiin rupia polvista (Jone Nikulaa lainatakseni) näyttäisi sittenkään tekevän heistä kaikin puolin täydellisiä monikulturalisteja ja Suomesta maailman rasistisinta maata. Tiettyä "vahingoniloa" herättää se että monet joutuvat nyt tämän asian hyväksymään, vaikka Brexit onkin lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä huono juttu mielestäni.
Ja sitten vielä merkittävin aspekti:
Pitääkö näyttelijä Antti Holman nyt tulla maitojunalla takaisin Suomeen tuosta rasistisesta ja impiwaaralaisesta paskamaasta? Vai onko Lontoo Bremain-voittoisena vielä siedettävä paikka? Eihän nyt Lontoosta "terhikiemunkeja" ja homovastaista väkeäkään varmasti löydä kuin kissojen ja koirien kanssa
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1460689699076