Brexit ja sen seuraukset

Jos Malta ilmoittaa kielekseen englannin, niin ei siinä sen enempää vaikuttavuutta tarvita. Englanninkieli on silloin yksi EU:n virallisista kielistä.

Mutta mikä on nykytilanne? Maltallahan puhutaan jotain omaakin kieltä. Onko se nyt virallinen kieli vaiko ei?

Kun paikassa asuneena tiedän, niin Malti kuten asukkaat on semmosia perseestä olevia puoliarabeja. Kuuluu muuten seemiläisiin kieliin.
 
Ai niin, Honda on vihannut sulkevansa Swindonin tehtaansa 2022. Siellä on 3500 työntekijää, tekivät 160 000 autoa viime vuonna ja tämä on 10 % maan autotuotannosta. Verrokiksi, Uusikaupunki teki viime vuonna 110 000 Mersua.
Eihän tuokaan Brexitistä virallisesti johdu... :)
 
Käsittääkseni jos Ruotsi lähtisi Euroopan unionista niin ruotsi pysyisi EU:n virallisena kielenä niin kauan kun se on virallinen kieli Suomessa eikä putoaisi vähemmistökielen asemaan kuten vaikka Suomessa puhutut kolme saamenkieltä. Tämä on kirjattu EU:n perusopimukseen jossa näemmä lukee suurin piirtein että virallisia kieliä ovat ne kielet joilla jäsenvaltioiden ilmoitusten mukaan on niiden valtiosäännön mukaisesti virallinen asema koko niiden alueella tai osassa sitä. Sitten EU:ssa on nykyään kolme proseduaalista pääkieltä jolla pidetään kokouksia eli englanti, ranska ja saksa. Tätä taas on käytännössä vähän hankala muuttaa jos asianomaiset eivät osaa kun englantia.
 
Moskova voisi antaa pientä vinkkiä Madridin suuntaan, kuinka hoitaa ongelmia niemimaalla. Huutoäänestyksessä ”content!” ja ”not content!” saattavat hiukan sekaantua.

Eikö Skotlannista ole mitään kuulohavaintoja? Vaikea uskoa, että he eivät millään tavoin valmistautuisi, vaan ottaisivat nöyränä vastaan mitä tuleman pitää. Jos ero toteutuu, luulen että skotit käyttävät tilaisuutensa ja lähtevät omalle polulleen. Saattavat tehdä sen joka tapauksessa.
 
Moskova voisi antaa pientä vinkkiä Madridin suuntaan, kuinka hoitaa ongelmia niemimaalla. Huutoäänestyksessä ”content!” ja ”not content!” saattavat hiukan sekaantua.

Eikö Skotlannista ole mitään kuulohavaintoja? Vaikea uskoa, että he eivät millään tavoin valmistautuisi, vaan ottaisivat nöyränä vastaan mitä tuleman pitää. Jos ero toteutuu, luulen että skotit käyttävät tilaisuutensa ja lähtevät omalle polulleen. Saattavat tehdä sen joka tapauksessa.

Moskova jakaa vinkkejä aina sinne missä tapellaan...missä tappelu, siellä Moskova :ROFLMAO:

Mitä Skotlantiin tulee...

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on saanut tarpeekseen Britannian takkuavista brexit-neuvotteluista ja pelkää niiden lopputuloksen romuttavan lopullisesti Skotlannin talouden. Sturgeon syytti The Guardian -lehden mukaan puolueensa (Skotlannin kansallispuolue SNP) kokouksessa Britannian hallitusta täysin kykenemättömäksi neuvottelemaan sellaista brexit-sopimusta EU:n kanssa, jonka se on luvannut.

Siksi Skotlannin on järjestettävä omasta itsenäisyydestään kansanäänestys ja jos sen perusteella maa itsenäistyy, Skotlannin on pikaisesti liityttävä takaisin Euroopan unioniin.

6a907988ec66b19b1124d0fe4a16d6ca.jpg


Ilmeisesti pitkäksi venyneet brexit-neuvottelut ovat hidastaneet myös Skotlannin kansanäänestystä...siellä ollaan vieläkin odottavalla kannalla.

Voi hyvinkin olla, että Espanjalla on oma merkityksensä myös tässä asiassa.

Jos skotlantilaiset todella äänestäisivät itsenäisyytensä puolesta, uuden valtion tulisi erikseen päättää EU-jäsenyyden hakemisesta.

EU:ssa Skotlannin EU-jäsenyyden hidasteena saattaa kuitenkin olla Espanja, jota muun muassa Katalonian itsenäisyyshaaveet suututtavat eikä maa halua antaa piiruakaan periksi politiikalle, joka tukisi Euroopan itsenäisten maiden osien itsenäistymistä. Samasta syystä Espanja ei ole tunnustanut Serbiasta irronnutta Kosovoa itsenäiseksi.

Skotlannin edellisen itsenäisyyskansanäänestyksen aikaan 2014 EU-komission silloinen puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ennakoi Skotlannin tällöin jäsenhakemuksen suurimmaksi vaikeudeksi hyväksymisen saamista juuri Espanjalta.

Itsenäistyminen Johtaisi Skotlannin eroon Pohjois-Atlantin puolustusliitosta Natosta. Myös tämän osalta Skotlannin tulisi erikseen hakea Naton jäsenyyttä ja sen hyväksymisen edellytyksenä on kaikkien aikaisempien jäsenmaiden yksimielinen hyväksyntä.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d3f6ac90-d250-4a2a-aada-04917141d0cb
 
500,000 työpaikkaa uhan alla briteissä, 600,000 britannian ulkopuolella - hienoa työtä britit...

Analyysin mukaan Britannian ero EU:sta siis vie globaalisti 1,1 miljoonaa työpaikkaa luomatta ensimmäistäkään uutta? Ja kaikki vain siksi, että brittien tuonti EU:sta tippuu 25%. Brittikuluttajat ja yritykset siis jättävät kaikki nuo tuotteet ja palvelut ostamatta korvaamatta kulutusta millään muulla?

Ilmeisesti tähän pitää laskea vielä brittiyhtiöiden viennin romahtaminen EU:hun, joka vie toisen mokoman työpaikkoja.

Siihen lasketaan päälle vielä näistä menetyksistä johtuva sisämarkkinoiden romahdus ja tullaankin varmaa jo lopputulokseen, että Iso-Britannia taantuu muutamassa kvartaalissa kivikaudelle.

Luulin, että Iso-Britannia on eroamassa EU:sta, ei liittymässä Pohjois-Koreaan. Mä en usko puoliakaan näistä kauhukuvista, mitä asian ympärille maalaillaan. Lisäksi esim. Saksan 100.000 työpaikan menetys kuulostaa paljolta, mutta se on 0,2% Saksan työvoimasta (mikä on 44 miljoonaa ihmistä). Uskoisin, että esim 2008 finanssikriisillä ja sitä seuranneella matalapaineella oli paljon laajemmat vaikutukset työllisyyteen. Ja siitä shokista on selvitty jo moneen kertaan melkein kaikkialla muualla kuin Suomessa.

Kaipa tässä vielä nähdään se, että EU lyö briteille vuosituhannen tuontitullit, maksuliikesulun, kauppasaarron, viisumipakon ja peräsuolitarkistukset rajalle, niin varmasti kyykkää talous ja mielialat. Britit voi sitten alkaa käymään kauppaa Venäjän kanssa ja heittää läppää siitä kummalla on kovemmat pakotteet ja hyökättäisiinkö Berliiniin taas pitkästä aikaa. Ei se nyt näin mene.
 
Itse uskon Brexitin katastrofaalisuuden olevan samaa kuin 5,5% oluitten tulo kauppaan. Peloteltiin ja maalailtiin kauhukuvia, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Eu on tärkeä Briteille ja Britit tärkeitä EU:lle, eli uskoisin tullisopimusten sorvauksen onnistuvan nopeasti eron jälkeen. Näin kaikki säilyttävät kasvonsa.

Toisaalta saattaa olla että Britit vajoavat Mad Max-maailmaan.
 
Eu on tärkeä Briteille ja Britit tärkeitä EU:lle, eli uskoisin tullisopimusten sorvauksen onnistuvan nopeasti eron jälkeen. Näin kaikki säilyttävät kasvonsa.

Kyllä sopimus varmasti eron jälkeen syntyy, mutta mihinkään nopeuteen en usko, vaikka neuvottelut aloitettaisiin heti eron jälkeen.

Kymmenen vuotta on ihan realistinen aikaodote. Se oli myös toteuma Kanadan kanssa.
 
Analyysin mukaan Britannian ero EU:sta siis vie globaalisti 1,1 miljoonaa työpaikkaa luomatta ensimmäistäkään uutta?
1,1 miljoonaa työpaikkaa olisi siis kovan brexitin skenaariossa uhan alla niin että ainakin osa niistä olisi suuressa vaarassa haihtua. En nyt ihan heti keksi mitä ja miten paljon uusia työpaikkoja voidaan luoda tilalle esim. jos Saksassa menee kymmeniä tuhansia työpaikkoja autoteollisuudesta. Joitain brittiläisten työpaikkoja voi toki muuttaa EU:hun.

Ilmeisesti tähän pitää laskea vielä brittiyhtiöiden viennin romahtaminen EU:hun, joka vie toisen mokoman työpaikkoja.
Brittiläisten työntekijöiden osuus siitä 1,1 miljoonasta olisi siis 500,000, johon on kai ympätty he ketkä työskentelevät brittiyhtiöille, jotka kärsisivät viennin romahtamisesta EU:hun.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Nearly a third of people in some European countries think Brexit has already happened and that Britain has left the EU, according to polling from across the continent.A survey by Populus found that 28 per cent of both French and Italian people believe the UK has already left the bloc.

Meanwhile, 12 per cent of Germans also believe Britain departed some time ago, and two per cent of British people themselves make the same mistake.

The study, commissioned by the broadcaster Euronews, underlines the lack of attention being paid across the continent to the Brexit process – despite UK pretensions to being the centre of attention.
https://www.independent.co.uk/news/...k-leave-eu-germany-europe-poll-a8786871.html?
 
Jeremyn oppivuodet.

Iso-Britannian ulkoministeriä syytetään historian huonosta tuntemuksesta. Ministeri Jeremy Hunt kutsui valtiovierailullaan Sloveniassa maata virheellisesti entisen Neuvostoliiton vasallivaltioksi, uutisoi The Guardian. Hunt oli vierailulla Sloveniassa keskustellakseen Brexit-neuvotteluista.

– Iso-Britannia on todella ylpeä Sloveniassa viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana tapahtuneista muutoksista.

– On osoitus Euroopan hyvyydestä, että valtio on onnistunut muuttumaan Neuvostoliiton vasallivaltiosta moderniksi eurooppalaiseksi demokratiaksi, EU:n jäseneksi, Naton jäseneksi sekä kukoistavan talouden ja kasvavan turismin valtioksi, Hunt totesi vierailullaan Ljubljanaan.

Slovenia ei kuitenkaan koskaan ollut yksi Neuvostoliiton vasallivaltioita, vaan sitoutumaton valtio entisen Jugoslavian alueella. Suhde Neuvostoliittoon oli kuitenkin kirjava Jugoslavian presidentin Josip Titon uhmakkuuden takia. Tito ei hyväksynyt Neuvostoliiton hegemoniaa ja johti sosialistista maataan erilaisin ottein.

Sloveniassa ministerin puheita pidettiin ylimielisinä ja epäiltiin, että ministerin valtuuskunta ei edes huomannut virhettä.

Mokailu ei tosin ole Huntin ensimmäisiä. Kesällä 2018 hän erehtyi vierailullaan Kiinaan kutsumaan kiinalaista vaimoaan japanilaiseksi.

https://www.verkkouutiset.fi/brittien-ulkoministeri-molaytti-sloveniako-vasallivaltio/
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Toki tiedän ryssien ja titon välisten suhteiden olleen varsin mielenkiintoiset, mutta kun kyseessä on kuitenkin kommunisti tyrannia, joten en huomannut "virhettä" kun vasta pidemmälle luettuani. Asiaan toki vaikutti, se että luin aluksi että "Slovakia".

Slovakia ja Slovenia sekoittuvat helposti. Se saattoi hyvinkin olla syy virheeseen. Mutta jos Britannian ulkoministeri on matkustanut Sloveniaan asti vierailulle, olisi ollut asiallista varmistaa etukäteen, mikä maa ja valuutta. Pieni perehtyminen Slovenian lyheen historiaankin olisi ollut paikallaan.

Mutta pientähän tuo oli, jos Kiina ja Japanikin sekoittuvat Jeremyn ajatuksissa. Ulkoministeri taitaa olla maantieteestä ulkona kuin lumiukko.
 
Slovakia ja Slovenia sekoittuvat helposti. Se saattoi hyvinkin olla syy virheeseen. Mutta jos Britannian ulkoministeri on matkustanut Sloveniaan asti vierailulle, olisi ollut asiallista varmistaa etukäteen, mikä maa ja valuutta. Pieni perehtyminen Slovenian lyheen historiaankin olisi ollut paikallaan.

Mutta pientähän tuo oli, jos Kiina ja Japanikin sekoittuvat Jeremyn ajatuksissa. Ulkoministeri taitaa olla maantieteestä ulkona kuin lumiukko.

Voisi kai olla jonkinlainen dyslexian tapainen ongelma, tai sitten jätkä ei vain oikein hallitse julkista esiintymistä ja sekoilee sen takia. Mutta tuon Slovakia/Slovenia tapauksen takana voisi olla kotiinjäänyt avustaja, jolle annettiin tehtävä kirjoittaa puhe ja joko ohjeet ovat olleet epäselvät tai sitten avustaja mokasi.

Mutta kaiken kaikkiaan tässä näkyy ehkä jonkinlainen sukupolvenvaihdos (mainittakoon, että en tunnista poliitikkoa tai tiedä tämän taustoistaan) hieman samaan tyyliin kuin 2011 vaalien jälkeen kun PS puolue nousi 4%:sta 19%:iin ja riviin tuli huomattava määrä täysin kokemattomia poliitikkoja. Ehkä tämä on toiveajattelua, mutta noin yleisesti pidän parempana, että maata ei pyöritä puhtaasti pitkän linjan ammattipoliitikot joita puolueet on Groomanneet vuosikausia ja jolta sujuu puoluelinjan mukaiset kommentit kuin vettä vaan, mutta vapaa ajattelu on poistettu kokonaan.
 
CNN uutisvideo Berxitistä on julkaistu 27.2.2019

Iso-Britannia valmistautuu mahdolliseen sopimuksettomaan eroon. Seuraava uutisvideo kertoo asiaan liittyvistä taloudellisista seurauksista / kesto 05:47.

Sen mukana on myös useita sivuja CNN:n englanninkielistä tekstiä asiasta luettavissa mainitun videoruudun alapuolella. Sieltä löytyy vielä kaksi muuta uutisvideota samaan aiheeseen liittyen:

- What a fish can tell you about Brexit / kesto 03:45.
- Brexit could create costly border delays /kesto 03:04.

https://edition.cnn.com/2019/02/27/uk/what-happens-after-brexit-intl-gbr/

Vie jonkin aikaa tutustua niihin, mutta jos aihe kiinnostaa tarpeeksi . . .
 
Viimeksi muokattu:
Tilanne mutkistuu

Eilen parlamentin alahuone äänesti kovaa Brexitiä vastaan. Se tarkoittaa, että
- halutaan pehmeä Brexit, ts. sopimus EU:n kanssa.
Kuulostaisi hyvältä, ellei

toissapäivänä sama parlamentin alahuone olisi äänestänyt, että
- pehmeä Brexit ei kelpaa, vaikka se on EU:n kanssa neuvoteltu ja molemmin puolin melkein valmis.

Pääministeri May on tehnyt suuren urakan asian hyväksi. Voi olla, että päättäväisestä ja sitkeästä rouvasta tulee kohta ex-pääministeri. Hän on sikäli johdonmukainen, että hän kunnioittaa EU-kansanäänestyksen tulosta. Sitä hän on koko ajan myös korostanut. Tietolähteiden mukaan 12 sellaista konservatiiviedustajaa, jotka äänestivät sopimusta vastaa tammikuussa, äänestivät sopimuksen puolesta toissapäivänä. Se ei riittänyt.

Kuka on hänen jyrkin vastujansa Britannian parlamentissa? Hän on työväen puolueen johtaja Jeremy Corbyn. Ylen selostuksessa käydyistä puheenvuoroista en saanut selvää vastausta hänen kannastaan. Ylen mukaan Corbyn väitti, että sopimustekstissä mikään ei ole muuttunut. May vastasi, että on. Tiedän aikaisemmista puheenvuoroista, että Corbyn vastustaa ”kovaa” Brexitiä.

God Save the Queen
God save our gracious Queen,
Long life our noble Queen,
God save the Queen
.
 
Viimeksi muokattu:
Siihen lasketaan päälle vielä näistä menetyksistä johtuva sisämarkkinoiden romahdus ja tullaankin varmaa jo lopputulokseen, että Iso-Britannia taantuu muutamassa kvartaalissa kivikaudelle.

Muistelen kuinka aikoinaan valtamedia aka. vastuullisen median asiantuntijalähteet kertoivat mitä kaikkea hirveää Norjalle tulee tapahtumaan jos se ei liity eurostoliittoon.

Faktana kerrottiin, että EI tarkoittaa sitä, että Norjan kalateollisuus siirtyy eurostoliiton alueelle ja jos vastuuttomaan EI päätökseen päädytään, niin Pohjois-Suomen alueelle siirtyy 200 000 työpaikkaa.

Sitä odotellessa.

Ylen lähetyksessä näytettiin jonkun partaisen norjalais filosofin viisi minuttia kestänyt monologi, jonka mukaan eurostoliitossa ei ole kysymys taloudesta tai tiettyjen ihmisten intresseistä vaan MAAILMANRAUHASTA, joka syntyy kun norjalainen voi halata saksalaista veljenä. Snif miten koskettavaa...:rolleyes:
 
Back
Top