Edustuksellinen demokratia onkin itse asiassa puolueiden hallinnassa, voisi jopa sanoa kaapattu puolueille. Uusien yrittäjien tie on lähes pystyssä ja sirpaleryhmien vaikutusvalta olematon. Liike Nyt ja Tarkka/Penttilä-combo alleviivaavat tätä. Hjalliksenkin ravi hyytyi jo vaalipäivän illan lausunnoissa. Persumainen nousu on lähes mahdoton, koska persut ovat jo ottaneet haltuunsa kaikki ne teemat joita kansa kaipasi ja joihin vanhat puolueet eivät koske pitkällä seipäälläkään. Samalla vanhat puolueet, tai siis ne kaksi joilla on merkitystä, ovat käytännössä samaa mieltä niistä teemoista joita persut vastustavat, eli eu-kritiikittömyys, maahanmuutto ja kaikenlainen kulttuuriliberalismi.
Äänestäjällä on siis valittavanaan vain valmiita paketteja, joihin vaikuttaminen puolueiden sisältä on sukupolvinen projekti, siinä missä ongelmat kasautuvat reaaliajassa. Ja paketit sisältävät oikeastaan samaa, pienillä eroilla.
Oikeasti kansaa jakavia asioita ei koskaan nosteta vaaliväittelyihin. Missä oli (taas) keskustelu kansanvaihdosta tai pakkoruotsista? Ei sattunut silmiin.
Varmasti noin, mutta mikä olisi vaihtoehto?
Pienen pienet puolueet edustavat pienen pientä kansalaisryhmää. Olisiko hyvä, että ne saisivat määräänsä enemmän vaikutusvaltaa, verrataan vaikkapa wokettajia, sateenkaari-ihmisiä, transihmisiä jne. Siinä nähdään, mitä saadaan aikaan kun pienet ryhmät saavat päätäntävaltaa, vaikkapa se, että urheilussa naisten sarjoihin pääsee lähes kuinka vaan. Onko valtaosa naisista siihen tyytyväisiä, veikkaanpa ettei ole.
Ruotsissa on vähemmistöhallitukset, blokit ja listavaalit. En tiedä onko listavaali kuinka vahvasti kytköksissä noihin kahteen ensimmäiseen, mutta sillä puolue päättää senkin, ketkä vaaleissa tulevat valituiksi. Listavaalissa käytetty
laskutapa suosii pienpuolueita, mutta omat ongelmansa siinäki on.
Kaksipuoluejärjestelmä on käytössä monissa demokraattisina pidetyissä maissa, Yhdysvallat, Britannia, Australia jne. Onko se demokraattisempi kuin meidän järjestelmämme? Toki niissäkin on mahdollisuus pienpuolueille, mutta käytännössä valta menee jommalle kummalle isolle puolueelle. Vähän kuin Ruotsin blokkipolitiikassakin.
Jos taas puolueilla ei olisi puoluekuria, kävisi päätöksenteko mahdottomaksi tai ainakin poukkoilevaksi ja ennakoimattomaksi. Alkaisi syntymään pieniä kuppikuntia, joten edelleenkään yksittäisellä edustajalla ei olisi käytännön valtaa. Nyt kun äänestämme puoluetta ja ehdokasta, voimme vaikuttaa sekä henkilöön että siihen linjaan, jota tuo henkilö tulee kannattamaan tai jos on vahva junttaaja, muuttamaan sitä haluamaansa suuntaan.
Se, ettei Harkimo pärjää, ei kyllä johdu vaalitavasta.