Britit venyttävät huippukokousta, Kreikka veti kriisi-kortin esiin
PolitiikkaEUTurvallisuusVaalit
KUVA: EPA
Siirtotyöläisten sosiaalietuudet jumiuttavat EU:n valtiojohtajien huippukokousta.
Euroopan unionin päämiesten huippukokous venyy siirtotyöläisten sosiaalietuuksia koskevan kiistan takia. EU:n puheenjohtaja Donald Tuskväläytti jopa mahdollisuutta, että kokous voisi venyä aina sunnuntaille saakka.
Auki on yhä kysymys siitä, kuinka monta vuotta maa voisi olla poikkeusmenettelyssä, jossa se voisi maksaa alempaa sosiaaliturvaa siirtotyöläisille. Aikahaarukka on elänyt seitsemän ja 13 vuoden välillä.
Yhden työntekijän kohdalla on puhuttu neljän vuoden alemmasta sosiaaliturvasta. Myös kiista lapsilisistä elää yhä. The Telegraphin mukaan kyse on lähinnä siitä, miten lapsilisien indeksoinnissa otetaan huomioon nykyisiä lapsilisiä saavien asema. Ilmeisesti kompromissina esitetään jonkinlaista siirtymäaikaa.
Oman lusikkansa soppaan toi Kreikan pääministeri Alexis Tsipras, joka laittoi perjantaina asioita hieman mittasuhteisiinsa. Tsipras sanoi käyttävänsä brittien sosiaaliturva-asiassa veto-oikeutta, ellei Britannia sitoudu pitämään Kreikan pohjoisrajaa auki pakolaisille.
”Meidän täytyy auttaa Britanniaa. Mutta Britannialla on vain kansanäänestys kesäkuussa. Meillä on kriisi, joka iskee meihin tänään”, Tsipras sanoi TheTelegraphin mukaan
Tsiprasilla on läheiset suhteet Saksan liittokansleri Angela Merkeliin, jonka kanssa Tsipras on vääntänyt niin Kreikan rahoitusongelmista kuin erityisesti Kreikkaa ravisuttavasta pakolaisongelmasta. Merkelin ja Tsipraksen sanotaan tulevan hyvin toimeen keskenään.
Belgia ja Ranska taas haluavat ottaa briteiltä luulot pois sen suhteen, että kansanäänestyksen jälkeen olisi vielä paluuta neuvottelupöytiin, jos äänestystulos on kielteinen.
Belgian pääministeri Charles Michel on ranskalaislähteiden mukaan vaatinut yhdessä Ranskan kanssa ”kerrasta poikki” -lauseketta brittien kanssa tehtävään sopimukseen.
Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei halunnut spekuloida kansanäänestyksen jälkeisiä aikoja.
”Minä olen insinööri, enkä vastaa jos alkuisiin kysymyksiin”, Sipilä kuittasi tullessaan alkuperäisestä aikataulusta siirtyneeseen päämiesten lounastapaamiseen.
Kreikan koplauksesta Sipilä totesi, että rajojen sulkemisen ja pussiin jäämisen ongelma tuli illallisella monta kertaa esille. Sipilän mukaan huoli on laittanut vauhtia myös hotspottien (pakolaisten rekisteröintipaikkojen) kuntoon saattamiseen.
Sipilä ei halunnut arvioida kokouksen aikataulun venymistä, eikä kiistänyt, etteikö teatteristakin olisi kysymys, kun kokousta venytetään.
"Sitä näyttää tähän lajiin (politiikkaan) liittyvän."
Hänen mukaansa lapsilisien indeksointi on järkevää, mutta talouden hyödyt jäävät pieniksi. Edut häviävät Sipilän mukaan byrokratiaan.