Tässä eräs puheenvuoro aiheesta, jonka perusteella pankkien pelastusoperaation seurauksena hintana oli euroalue:
"
"Kreikan velkojat tuhosivat euroalueen"
Kreikan velkojat, Saksa etunenässä, eivät ainoastaan pakottaneet Kreikkaa uusiin vyönkiristyksiin, vaan tuhosivat europrojektin sellaisena kuin me sen olemme tunteneet. He myös tuhostivat ajatuksen rahaliitosta askeleena kohti demokraattista poliittista unionia.
Vapaasti käännettynä näin kovia sanoja latelee Financial Timesin Wolfgang Münchau
eilisessä kolumnissaan.
Hän pitää täysin käsittämättömänä valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen ehdotusta euromaan väliaikaisesta euroerosta. Tätä linjanmuutosta hän pitää merkittävämpänä kuin Kreikan ojentamista itsessään.
Vaikka Grexit vältettiin, se noussee uudelleen esiin poliittisten kriisien seurauksena. Münchau pitää erittäin epäuskottavana, että Kreikka pystyy toteuttamaan sille saneltuja ehtoja.
Johtavien euromaiden uusi toimintamalli, jossa heikompia kuritetaan tähän tapaan, on kolumnistin mielestä kestämätön.
Nimittäin tähän saakka euroa on pitänyt koossa poliittinen tahto. Hänen mukaansa vaikkapa Italia ei ole eurossa sen taloudellisten hyötyjen vuoksi. Italialaiset ovat halunneet ennen kaikkea olla mukana eurooppalaisessa integraatioprojektissa.
Kun europrojektin poliittinen ulottuvuus kärsii kolauksen, yhteisvaluutasta tulee puhtaasti utilitaristinen, taloudellista hyötyä korostava projekti. Tällaisena se on kolumnistin mukaan aiempaa haavoittuvampi, sillä useamman maan taloudelliset intressit voivat ohjata ne miettimään euron järkevyyttä.
Puhtaasti taloudellisessa mielessä euro on toiminut hyvin vain Saksan näkökulmasta, kohtuullisesti se on toiminut Hollannissa ja Itävallassa. Italialle euro taas on ollut taloudellinen katastrofi: maan tuottavuus ei ole kasvanut lainkaan sitten vuoden 1999. Ennen euroa Italian talous kasvoi, kolumnisti huomauttaa.
Euro ei Münchaun mukaan ole toiminut Suomessakaan, jonka alamäki alkoi Nokian luhistumisesta. Ranska menestyi rahaliiton alkuvaiheessa, mutta ei enää. Kirjoittajan mukaan on epäselvää, onko euro Espanjalle ja Portugalille hyvä asia.
Tällaisessa systeemissä joku haluaa lähteä ennemmin tai myöhemmin. Vertailukohteena hän käyttää Britanniaa, jossa pohditaan avoimesti EU-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja."
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/quotkreikan+velkojat+tuhosivat+euroalueenquot/a1067450