Euroopan unionin yhteisen puolustuksen rakentaminen

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ranskalle lisää rahaa ja rautaa.

Ranska lisää puolustusmenojaan vuoden 2019 budjetissa viidellä prosentilla eli 1,7 miljardilla eurolla. Sotilasmenoihin käytetään yhteensä 35,9 miljardia euroa eli 1,82 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Ranskan puolustusministeriön mukaan asevoimien rahoitusta on tarkoitus nostaa Naton vaatimaan kahteen prosenttiin BKT:stä vuoteen 2025 mennessä.

– Kyseessä on suuri rahallinen panostus, jota presidentti [Emmanuel Macron] on toivonut, ministeriö kertoi Defense Newsin mukaan.

Puolustusmenoista 850 miljoonaa ohjataan Ranskan ulkopuolisiin sotilasoperaatioihin. Vuonna 2020 kyseinen summa nousee jo noin 1,1 miljardiin euroon. Taustalla on budjettitekninen muutos, sillä operaatioiden rahoitus oli aiemmin osittain myös muiden ministeriöiden vastuulla.

Ranskan laivasto aloittaa ensi vuonna hankintaprosessit muun muassa yhdelle uudelle Barracuda-luokan ydinsukellusveneelle ja kolmelle tankkerille. Laivat ostetaan yhdessä Italian kanssa.

Ilmavoimille on tiedossa kymmenen uutta Mirage 2000D -hävittäjää, kymmeniä Meteor-ilmamaaliohjuksia ja kuusi Reaper-lennokkia.

Asevoimien tutkimus- ja kehitystoimintaan käytetään ensi vuonna 758 miljoonaa euroa.

https://www.verkkouutiset.fi/ranskan-armeijaa-vahvistetaan-miljardeilla-euroilla/
 
Fake news.

”Ranskan presidentti Macron on juuri ehdottanut, että Euroopan pitäisi rakentaa oma armeijansa suojautuakseen Yhdysvalloilta, Kiinalta ja Venäjältä. Hyvin loukkaavaa, mutta ehkäpä Euroopan pitäisin ensin maksaa oma osuutensa Natosta, jota Yhdysvallat rahoittaa suuresti”, Yhdysvaltain presidentti tviittasi perjantai-iltana saavuttuaan Pariisiin, jossa hän osallistuu ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotisjuhlallisuuksiin. https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/264277-donald-trump-arahti-ranskalle-ehkapa-euroopan-pitaisin-ensin-maksaa-oma-osuutensa

President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from the U.S., China and Russia. Very insulting, but perhaps Europe should first pay its fair share of NATO, which the U.S. subsidizes greatly!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 9, 2018

Nimimerkki black cat:

The interview can be heard at http://www.europe1.fr/politique/en-...exceptionnel-deurope-1-a-7h40-3794357Macron's statement about defending against cyberspace attacks from China, Russia or even the US is at about 5 minutes. His statement about a European army is at about 11 minutes in a completely different context concerning the possibility of a physical threat from Russia. https://www.ft.com/content/11944bce-e485-11e8-8e70-5e22a430c1ad

5 – 11 = Negatiivinen lukema.
 
Rauhanfoorumi ja 28 armeijaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Pariisin rauhanfoorumiin.

”Trump on todennut, että vahva Eurooppa on hyvä, Putin totesi saman seikan. Euroopan kannattaa alkaa vahvistaa itseään, kun kaikki alkavat olla meidän lisäksi sitä mieltä", presidentti Sauli Niinistö kommentoi viikonloppuna kuultuja puheita Pariisissa.

Niinistö edusti Suomea Pariisin rauhanfoorumissa, joka järjestettiin ensimmäisen maailmansodan päättymistä juhlistavan muistotilaisuuden yhteydessä. Paikalla olivat Euroopan maiden johtajia sekä muitakin korkeatasoisia vieraita, kuten Yhdysvaltain, Venäjän ja Turkin presidentit. Foorumi järjestettiin ensimmäistä kertaa. Foorumin avauspuheenvuoron piti Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Euroopan vahvistamisen yhteydessä kuuluu usein puheita eurooppalaisesta armeijasta. Niinistö haluaa korjata siihen liittyvän väärinkäsityksen.

”Termi eurooppalainen armeija aiheuttaa väärinkäsityksiä. Meillä on jo nyt 28 armeijaa. Kyse on siitä, miten ne voisivat toimia enemmän yhdessä. Ei Natollakaan ole omaa armeijaa.”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/264340-sauli-niinisto-trump-ja-putinkin-sen-todenneet-euroopalla-voisi-olla-enemman-lujuutta
 
In an exclusive interview on "Fareed Zakaria GPS," French President Emmanuel Macron said he prefers "having direct discussion" rather than discussing diplomacy through tweets with President Donald Trump. His remarks came hours after Trump, who had just landed in Paris, used twitter to criticize Macron for proposing days earlier that more European military cooperation would be a good thing.
 
”Ranskan presidentti Macron on juuri ehdottanut, että Euroopan pitäisi rakentaa oma armeijansa suojautuakseen Yhdysvalloilta, Kiinalta ja Venäjältä.

Mielenkiintoinen muotoilu. Jos Macron puhuu -eurooppalaisella- kielellä, niin millähän raiteella Suomi nyt oikein menee? Menee millä menee, mutta kaikkea ei meille kyllä nyt kerrota siitä, missä maailmanpolitiikka kyntää ja hörskyttää, olen siitä aivan varma.

Ilmankos Trump -loukkaantui- niin paljon että satoi liikaa vettä.
 
”Ranskan presidentti Macron on juuri ehdottanut, että Euroopan pitäisi rakentaa oma armeijansa suojautuakseen Yhdysvalloilta, Kiinalta ja Venäjältä.

Mielenkiintoinen muotoilu. Jos Macron puhuu -eurooppalaisella- kielellä, niin millähän raiteella Suomi nyt oikein menee? Menee millä menee, mutta kaikkea ei meille kyllä nyt kerrota siitä, missä maailmanpolitiikka kyntää ja hörskyttää, olen siitä aivan varma.

Ilmankos Trump -loukkaantui- niin paljon että satoi liikaa vettä.

Ei Macron todellisuudessa ihan noin sanonut, hän sanoi että Euroopan tulee suojautua kyberhyökkäyksiltä Venäjää, Kiinaa ja jopa Yhdysvaltoja vastaan. Vähän sen jälkeen puhui sitten Eurooppalaisen armeijan tarpeellisuudesta mantereen itsenäisyyden takaamiseksi, mutta nämä on tietysti yhdistetty raflaavaksi otsikoksi ja siteerattu lehdistössä ristiin rastiin kunnes se on muuttunut totuudeksi.

Erilainen verkkovakoilu on ollut ihan arkipäivää kumppanienkin välillä. Muistissa on miten Yhdysvallat vakoili Merkelin puhelinta, ja miten vielä Obaman aikana silloinen puolustusministeri totesi, että Kiinan jälkeen Ranska on kyvykkäin ja suurin teollisuusvakooja Yhdysvalloissa. Sen jälkeen kuviot ovat hieman muuttuneet kun toiminta verkossa on muuttunut enemmän hyökkäykselliseen suuntaan.

Mutta kyllä tässä mielenkiintoisia aikoja eletään, eikä meille taatusti kerrota kaikkea, eikä välttämättä Suomen valtiollekaan, joka on taas kerran aika hankassa asemassa. Suomen geopoliittinen sijainti on yhä edelleen lähes niin huono kuin voi olla, raiteen, tai raiteden, valinta tullee pukkaamaan hikikarpaloita lähitulevaisuudessa meilläkin.
 
Viimeksi muokattu:
Merkel visioi Naton jatkeesta.

”Meidän pitäisi edistää visiota, että eräänä päivänä luomme aidon eurooppalaisen armeijan”, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi puheessaan keskiviikkona Strasbourgissa.

”Se ei ole armeija Natoa vastaan, se voi olla Naton hyvä jatke. Kukaan ei halua klassisia sidoksia kyseenalaistettavan.”

Merkel avasi parlamentissa keskustelun Euroopan tulevaisuudesta, jota parlamentti käy säännöllisesti istunnoissaan. Merkel sanoi myös ehdottavansa eurooppalaista turvallisuusneuvostoa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/merkel-haluaa-euroopalle-oman-armeijan/e4b4596d-0d38-320a-b70d-7266617f70ab

Samaan aikaan toisaalla.

Puolustusliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehottaa Eurooppaa keskittymään Natoon kehittäessään puolustustaan. Stoltenberg vastaa Deutsche Wellen haastattelussa suoraan Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ehdotukseen Euroopan unionin omasta armeijasta.

Stoltenberg sanoo DW:lle, että Euroopan armeijan tulisi toimia Naton sisällä. Hänen mukaansa EU-armeija voisi vahvistaa maanosan puolustusta, mutta Naton pääsihteeri asettaa hyväksynnälleen tiukan ehdon.

”Eurooppalaisten puolustushankkeiden täytyy tapahtua Naton sisällä, vahvistaen eurooppalaista pilaria Naton sisällä. Niin pitkään kuin eurooppalainen armeija tarkoittaa tätä, toivotan EU:n puolustuspyrkimykset tervetulleiksi”, Stoltenberg linjasi DW:lle.

Esimerkiksi Suomi on Naton kumppanimaa, muttei puolustusliiton jäsen.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/264465-natosta-tiukka-ehto-euroopan-armeijalle-sopii-vain-naton-sisalla

Onko Suomen armeija eurooppalaisena Naton ulkojäsenenä se “Naton hyvä jatke”?
 
Merkelin hurskastelu on kyllä varsin vastenmielistä. Soo soo nyt ja perustetaan yhteinen puolustus. Saksa joka on eniten laiminlyönyt omaa ja maanosan puolustusta ja jolla olisi siihen suurimmat resurssit. Toinen soo soo on tämä Euroopan yhteisöllisyyden vaatimus. Saksalta joka eniten hyötyy euron arvon sidonnaisuudesta, joka on hyötynyt 6 miljoonasta turkkilaisesta, jonka pankkisaatavia tuettiin Kreikassa ja jonka kauppataseen ylijäämällä normaalivaluutta olisi nykyiseen nähden kaksinkertainen kun jollakin italialla se olisi puolet nykyisestä.
 
Tuo “Euroopan armeija” tarkoittaa ilmeisesti Ranskan ehdottamia interventiojoukkoja.

Merkel Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tiistaina Strasbourgissa EU-parlamentille pitämässään puheessaan, että Euroopan unioni tarvitsee oman armeijan. Euronewsin välittämän puheen voi katsoa jutun alta.

– On todella tärkeää, että työskentelemme sen vision puolesta, että jonain päivänä perustamme oikean ja todellisen Euroopan armeijan, Merkel sanoi europarlamentaarikoille.

–Eurooppalaisen armeijan perustaminen osoittaisi maailmalle, että eurooppalaisten valtioiden välillä ei enää koskaan tule olemaan sotia.

EU-armeijaa on aikaisemmin ehdottanut myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Merkelin mukaan yhteinen armeija täydentäisi puolustusliitto Natoa.

Merkelin mukaan EU:n on puhuttava yhdellä äänellä ulkopolitiikassa.

– Jotta Eurooppaa kuultaisiin globalisoituneessa maailmassa, pitää Euroopan ottaa kohtalonsa paremmin omiin käsiinsä. Ajat, jolloin pystyimme luottamaan varauksetta muihin, ovat ohi, totesi Merkel.

– Olen esittänyt Euroopan turvallisuusneuvoston perustamista, jossa olisi vaihtuva puheenjohtajuus jäsenmaiden kesken. Tällöin päätöksiä voidaan tehdä nopeammin. Meidän on myös kehitettävä EU:n yhteisiä interventiojoukkoja, jotta voimme puuttua ongelmiin kentällä, Merkel sanoi.

https://www.verkkouutiset.fi/angela-merkel-eu-tarvitsee-oman-armeijan/

Ellei 28 eurooppalaista armeijaa riitä, Ranskan muukalaislegioona sopisi käytettäväksi interventioihin.
 
Lennokasta retoriikkaa ja väärinkäsityksiä.

Puolustusministeri Jussi Niinistön https://www.hs.fi/haku/?query=jussi+niiniston(sin) mukaan Eurooppaan ei ole tulossa yhteistä armeijaa. Hän sanoo, että asiasta on ollut väärinymmärryksiä ja etenkin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin https://www.hs.fi/haku/?query=emmanuel+macronin puheissa lennokasta retoriikkaa.

”Mitään yhteistä eurooppalaista armeijaa ei olla muodostamassa”, Niinistö sanoo STT:lle.

Niinistö myös painottaa, että Suomella on jatkossakin omat puolustusvoimat.

Yhteisen eurooppalaisen armeijan perustaminen on saanut tukea sekä Saksalta että Ranskalta. Niinistö ei kuitenkaan usko, että Ranskan Macron tai Saksan liittokansleri Angela Merkel https://www.hs.fi/haku/?query=angela+merkeltodella olisivat yhteisen armeijan kannalla. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005899479.html

EU:lla on jo virkamiesarmeija Brysselissä.
 
Niinistö & Niinistö Euroopan armeijoista.

Presidentti Niinistö toppuuttelee puheita yhteisestä armeijasta. Niinistön mukaan kyse on tiivistyvästä puolustusyhteistyöstä, jossa jokaisella maalla on oma armeijansa.

– Yhteinen armeija, tai EU:n armeija, on termi, jota EU-komission Jean-Claude Juncker https://www.is.fi/haku/?query=jean-claude+junckerkäytti noin viisi vuotta sitten. Täytyy ymmärtää se ilmaisu oikein. Euroopassa on Euroopan unionilla 28 armeijaa. Kysymys on aika paljon siitä, miten Eurooppa järjestää turvallisuutensa enemmän yhteisellä pohjalla ja turvaa puolustuksensa.

– Viittaan, että Natollakaan ei ole omaa armeijaa. Nato tukeutuu jäsentensä kansallisiin armeijoihin. Jotain tällaista Euroopassakin olisi. Siis tiivistyvää yhteistoimintaa puolustussektorilla, Niinistö sanoi.

1542270150398.png

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005900265.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=0&utm_source=tf-other

Ranskan ydinsateenvarjon suojissa on hyvä olla, kun päivä paistaa.
 
Sen 17 projektia.

Euroopan unionin yhteinen tiedustelukoulu, eurooppalaisen pitkän kantaman lennokin kehittäminen ja miehittämätön telaketjuajoneuvo, johon voi sijoittaa tunnistus- ja asejärjestelmiä. EU:n ulko- ja puolustusministerit käsittelivät maanantaina 17:ää projektia, jotka ovat osa EU:n syvenevää puolustusyhteistyötä.

Euroopan tiedustelukoulu on vielä kaukana käytännön toteutuksesta. Sitä koordinoivat Kreikka ja Kypros, kertoo Politico-lehti.

Suomi osallistuu tarkkailijajäsenenä kahteen projektiin, toiseen liittyy lennokin kehittämiseen ja toinen niiden torjuntaan. Euroopan miehittämätön ilma-alus olisi mikro- ja minilennokkeja kehittyneempi. Se lentäisi pidemmän aikaa ja kauemmas. Tarkkailijajäsenenä Suomi päättää vasta myöhemmin, mikäli se haluaa tukea projektia esimerkiksi rahallisesti.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005904901.html

Moniko päätyy maaliin?
 
Pesco.

EU foreign and defence ministers announced late on Monday the second round of projects under the Pesco co-operation initiative launched last year to plug gaps in Europe’s military power.

Greece and Cyprus will lead a project to set up an intelligence training school, while France, Belgium and Cyprus will head a venture to develop a new medium-range missile. Other projects include airship reconnaissance and a Franco-German-Spanish project to upgrade Tiger attack helicopters.

The council of EU ministers also broadly backed a European Commission plan for a European Defence Fund to co-invest in military industrial projects.

https://www.ft.com/content/272daf9a-ec49-11e8-89c8-d36339d835c0?desktop=true&segmentId=7c8f09b9-9b61-4fbb-9430-9208a9e233c8#myft:notification:daily-email:content
 
Kommentointi on jyrkentynyt puolin ja toisin. Merkel palasi ”euroarmeijaan” Euroopan parlamentissa pitämässään puheessa 13. marraskuuta. Merkel antoi ymmärtää, että Yhdysvaltain avunantoon ei voisi luottaa ja siksi puolustaakseen itseään Euroopan oma armeija olisi tarpeen varmuuden vuoksi.

Merkel toisti myös vanhan perusajatuksen, että yhteinen armeija poistaisi skenaarion Euroopan sisäisistä sodista.

main-qimg-259913474c1ef5b6ff36d7aa55c160dc


Ulkoministerinä Tarja Halonen ”kaappasi” perustuslain ulkopuolella vallan presidentti Martti Ahtisaarelta ainakin yhdessä kysymyksessä. Hän julkaisi yhdessä Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallénin kanssa artikkelin Helsingin Sanomissa 15. maaliskuuta 1997, missä he todistelivat, että Euroopan turvallisuus taataan parhaiten jättäytymällä NATO:n rakenteiden ulkopuolelle, millä tarkoitettiin myös WEU:ta.

turku-finland-russian-president-vladimir-putin-presents-flowers-to-picture-id53312691


Yhdysvaltain reaktio ”WEU:n” kuolleista nousemiseen ei riippuisi vain presidentti Trumpista. Yhdysvaltain kongressissa on laadittu ja käsitelty useita raportteja, joissa sitä pidettäisiin epäluottamuksen osoituksena ja jopa uhkana Yhdysvaltain puolustusintresseille. Se voisi johtaa Yhdysvaltain vetäytymiseen NATO:sta.

1042600430.jpg


https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9306c034-0a37-4da0-80f3-d0e45ee1995f

Elämme mielenkiintosia aikoja ja Suomi on taas kerran kusisessa paikassa...ei käy Saulia kateeksi :ROFLMAO:
 
Niin siis Saulin alkuperäisen tavoitteen voi hyvin ymmrätää. Saada Suomi mukaan eu:n turvatakuiden ja tulevan puolustusyhteistyön piiriin. Vaan kun kaikki muuttui. Ei ole enää sitä eu:ta joka oli. Britit lähti menee ja eu on todella epäyhtenäinen. Nykyolosuhteissa Eu armeija kuulostaa hätäratkaisulta tai jopa salaliittoteoreetikkojen manailemalta euroskeptisten voimien kuriin laittajalta. Eu:n armeija joka marssitetaan kapinallisen valtion kaduille laittamaan se ruotuun taas.
No mutta ei siitä nyt ainakaan näytä kalua tulevan ja suututetaan vaan jenkit joka on aiva typeryyden huipentuma. Samalla tuetaan iranin diktaattoria ja fanitetaan Kiinaa.
 
Roolit hukassa?

Yhteistä eurooppalaista armeijaa vaatineille Saksalle ja Ranskalle tuli tiistaina kylmä suihku Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkealta edustajalta Federica Mogheriniltahttps://www.hs.fi/haku/?query=federica+mogherinilta.

”Me emme ole sotilasliitto, emmekä kilpaile Naton kanssa. Emme rakenna eurooppalaista armeijaa”, Mogherini sanoi toimittajille puolustusministerien kokouksen jälkeen.

Kokoukseen osallistuneen Suomen puolustusministerin Jussi Niinistönhttps://www.hs.fi/haku/?query=jussi+niiniston (sin) mukaan Parly piti sovittelevan puheenvuoron, jossa hän painotti Euroopan unionin ja sotilasliitto Naton omia tärkeitä rooleja ja Ranskan halua saada Euroopalle paremmin varusteltuja ja koulutettuja sotilaita.

1542781652765.png

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005905923.html
 
Jutussa todetaan, että tärkeintä on nyt välttää ihmiskuntaa uhkaava uusi suuri sota. Karaganov ehdottaa tähän ratkaisua.
– Olisi hyödyllistä ehdottaa dialogin avaamista EU:n kanssa Euroopan turvallisuuden ylläpitämisestä, koska EU pyrkii kasvattamaan rooliaan tällä areenalla.
– Meillä (Euroopalla ja Venäjällä) on paljon yhteistä ja jopa yhteisiä intressejä, jutussa todetaan.

Samalla videolla nostetaan esiin myös usein Kremliä myötäilevän Komsomolskaja Pravdan samana päivänä julkaistu artikkeli. Siinä sivutaan samoja teemoja ja käsitellään EU:n yhteistä puolustusta.
– Eurooppa tarvitsee oman armeijan, mutta ei sotaan Venäjää vastaan vaan päästäkseen eroon Natosta, venäläislehti toteaa.

Venäläinen puolustusasiantuntija toteaa artikkelissa, että ”Euro-armeija olisi todennäköisemmin Naton hautaaja kuin kumppani”.
– Kuka tietää, ehkä Venäjä voisi järjestää yhteisiä sotaharjoituksia eurooppalaisen armeijan kanssa, jutussa todetaan.

https://www.verkkouutiset.fi/venajan-valtion-lehti-varoittaa-tulevasta-suursodasta/
 
Back
Top