Euroopan unionin yhteisen puolustuksen rakentaminen

Jutussa todetaan, että tärkeintä on nyt välttää ihmiskuntaa uhkaava uusi suuri sota. Karaganov ehdottaa tähän ratkaisua.
– Olisi hyödyllistä ehdottaa dialogin avaamista EU:n kanssa Euroopan turvallisuuden ylläpitämisestä, koska EU pyrkii kasvattamaan rooliaan tällä areenalla.
– Meillä (Euroopalla ja Venäjällä) on paljon yhteistä ja jopa yhteisiä intressejä, jutussa todetaan.

Samalla videolla nostetaan esiin myös usein Kremliä myötäilevän Komsomolskaja Pravdan samana päivänä julkaistu artikkeli. Siinä sivutaan samoja teemoja ja käsitellään EU:n yhteistä puolustusta.
– Eurooppa tarvitsee oman armeijan, mutta ei sotaan Venäjää vastaan vaan päästäkseen eroon Natosta, venäläislehti toteaa.

Venäläinen puolustusasiantuntija toteaa artikkelissa, että ”Euro-armeija olisi todennäköisemmin Naton hautaaja kuin kumppani”.
– Kuka tietää, ehkä Venäjä voisi järjestää yhteisiä sotaharjoituksia eurooppalaisen armeijan kanssa, jutussa todetaan.

https://www.verkkouutiset.fi/venajan-valtion-lehti-varoittaa-tulevasta-suursodasta/
Jokaisella tuntuu olevan oma käsityksensä “Euroopan armeijasta”.

Jos “Euroopan armeija” tarkoittaa yhteistä ydinsukellusvenelaivastoa ja -pelotetta, liittovaltiokehitys olisi pitkällä.

Jos “Euroopan armeija” taas tarkoittaa interventiojoukkoja ranskalaiseen tapaan (muukalaislegioona), valtioliittoakin vähäisempi halukkaiden hallitusten koalitio riittäisi tapauskohtaisesti päättämään – esimerkiksi äänestämällä rahoitusosuutensa suhteessa – mitä tehdään ja minne mennään.

Jos “Euroopan armeija” sitä vastoin tarkoittaa puolustuksellista varautumista ulkoiseen uhkaan tai aggressioon, automaattinen turvatakuulauseke riittää: EU:n paikannus- ja kaukokartoitussatelliiteista jaetaan tiedustelutietoa jäsenmaille; yhteisesti hankitut AWACSit ja raskaat kuljetuskoneet saadaan pyynnöstä lainaksi; keskusvarastosta toimitetaan kiireellistä ase- ja ammusapua ilmasiltaa pitkin; miehittämättömät tiedustelu- ja taistelulennokit saapuvat “käskystä” paikalle. Jne.

Venäjällä saattaa olla toiset toiveet.
 
Viimeksi muokattu:
EU:n puolustusteollisuuden integraatio.

Saksa ja Ranska yrittävät hitsata maiden keskeisiä puolustusteollisuusyrityksiä yhteen. Berliinin ja Pariisin hallitukset ovat antaneet konserneille tehtäväksi luoda uudet kattavat ilma- ja maataistelujärjestelmät hävittäjineen ja panssarivaunuineen.

Ilmataistelujärjestelmä (FCAS), joka pitää sisällään satelliitit, ohjukset, tiedustelu- ja huoltokoneet sekä tukialukset, on tuomassa arviolta noin 500 miljardin euron tilaukset puolustusteollisuudelle. Järjestelmän ytimessä on uusi hävittäjä, josta kaavaillaan seuraajaa Eurofighterille ja Rafaelelle sekä kilpailijaa yhdysvaltalaiselle F-35:lle.

F-35:n kehittäjällä ja valmistajalla Lockheed Martinilla on jalka oven välissä jo useissa Euroopan maissa. Saksa ja Ranska haluavat omalla ilmataistelujärjestelmällä nimenomaan vähentää eurooppalaisten Nato-maiden riippuvuutta Yhdysvalloista.

Saksa ja Ranska ovat lähteneet kehittämään yhdessä myös uutta taistelupanssarivaunua ja sitä tukevaa maataistelujärjestelmää (MGCS). Kyse on arviolta sadan miljardin euron tilauksista. Panssarivaunu olisi seuraaja ranskalaiselle Leclercille ja saksalaiselle Leopard2:lle, jonka valmistaja on Krauss Maffei-Wegmann (KMW).

Periaatteessa molemmissa maissa tavoite on silti sama. Uudesta ilmataistelujärjestelmästä ei saa tulla Eurofighterin kaltaista ”poliittista, logistista ja taloudellista katastrofia”, kuten eräs saksalaisen hallituslähde asian muotoilee.
Kansainvälinen puolustusteollisuus
USA: Kuusi yritystä 10 parhaan joukossa. Lockheed Martin suurin (liikevaihto 40,8 mrd USD).

Britannia: Brexit muuttaa roolia. BAE Systems 4. suurin (liikevaihto 22,8 mrd USD).

Ranska: Haluaa johtoaseman EU:ssa. Thales sijalla 10 (liikevaihto 8,2 mrd USD).

Saksa: Rheinmetall vasta sijalla 26 (liikevaihto 3,3 mrd USD).

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/saksa-ja-ranska-ajavat-puolustusjatteja-yhteen-tavoitteena-isot-tilaukset-ja-nato-riippuvuuden-vahentaminen/3dca5d38-3989-3720-904a-6832b79b24c4

Kansalliset kääpiöt vastaan ylikansalliset jätit.
 
Saksan uusi panssaripataljoona.

Saksa perustaa uuden panssaripataljoonan. Uusi joukko-osasto sijoitetaan Hardheimin sotilastukikohtaan Frankfurtin eteläpuolelle. Asiasta ilmoitti Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen.

– Tämän myötä Saksan armeija kasvaa ensi kertaa vuosikymmeniin, von der Leyen toteaa Saksan puolustusministeriön julkaisemassa lausunnossaan.

Perustettavan 363. panssaripataljoonan esikunta ja ensimmäinen komppania asettuvat Hardheimiin ensi vuoden lokakuussa. Toisen komppanian on määrä olla toimintavalmiina lokakuussa 2021. Lisäksi pataljoonaan liitetään kaksi muuta komppaniaa, jotka siirtyvät Baijerissa ja Thüringenissä sijaitsevista tukikohdista.

Ennen uuden joukko-osaston perustamista Saksan maavoimiin on kuulunut viisi panssaripataljoonaa.

– Panssarijoukkomme ovat Saksan maavoimien selkäranka. Ne kantavat päävastuun kansallisesta ja liittolaistemme puolustuksesta. Siksi investoimme niihin voimakkaasti, ministeri von der Leyen sanoo.

Saksan puolustusteollisuus on parhaillaan päivittämässä yli sataa Leopard 2A7 -taistelupanssarivaunua, joista osa tulee valmistuttuaan palveluskäyttöön uuteen 363. pataljoonaan.

Saksan puolustusbudjetti nousee ministerin mukaan ensi vuonna jo viidettä vuotta peräkkäin.

– Jo pelkästään vuodesta 2018 vuoteen 2018 kasvua on yli neljä miljardia euroa, von der Leyen toteaa.

Kahdentoista prosentin kasvu riittää hänen mukaansa täyttämään Naton jäsenmailleen asettamat vaatimukset ja osoittamaan, että Saksa panee vuonna 2014 järjestetyn Walesin huippukokouksen päätöksiä myös rakenteellisesti täytäntöön.

– Presidentti Putin ei arvosta heikkoutta. Mielistely tai myötäily eivät tee häntä ystävällisemmäksi, puolustusministeri totesi.
https://www.verkkouutiset.fi/saksa-vahvistaa-armeijaansa-ensi-kertaa-sitten-kylman-sodan/
 
"Perustettavan 363. panssaripataljoonan esikunta ja ensimmäinen komppania asettuvat Hardheimiin ensi vuoden lokakuussa. Toisen komppanian on määrä olla toimintavalmiina lokakuussa 2021. Lisäksi pataljoonaan liitetään kaksi muuta komppaniaa, jotka siirtyvät Baijerissa ja Thüringenissä sijaitsevista tukikohdista."

Eli onko tuo uusi pataljoona siis vain kaksi uutta komppaniaa (joiden kokoaminen kestää kolme vuotta) ja kaksi vanhaa jo olemassa olevaa komppaniaa, jotka siirretään joistain muista yksiköistä?
 
Ei mene uuden panssaripataljoonan perustamiseen kuin kolme (3) vuotta saksalaisella. 4Mrd€ budjettikorotus 2019:lle verrattuna 2018 luulisi nopeuttavan asioita, mutta niin se varmaan vaan on, että se mikä on kerran purettu, on hidas rakentaa takaisin.
Kyse on operatiivisesta valmiudesta, joka on ihan eri asia kun perustaminen. Siinä joukko on koulutettu sa-tehtäväänsä ja sen osaaminen on mitattu ja todettu riittäväksi NATOn vakiokriteerein. Toki perustaminenkin on hidasta, alkaen koulutus- varasto, hallinto- huolto- ym tilojen hankinnalla. Sekä jatkuen osaavien kouluttajien hommaamisella sekä miehistön rekrytoinnilla. Viimemainittu on nykyään ongelma ammattiarmeijoille maasa kun maassa. Varmasti saa siis sen kolme vuotta kulumaan.
 
Saksan puolustusministerin mielipide.

It’s absolutely essential that we Europeans support one another. After all, other major and superpowers are determinedly pursuing their own interests and expanding their strategic influence around the world.

Wolfgang Clement is wrong, however, in focussing primarily on the potential for quick money savings when it comes to military collaboration. The reality is that expanding our security capabilities first means increased and coordinated investment in equipment that is modern and mutally compatible.

This initial funding will then lead to synergies and reduce procurement and operational costs, as well as enabling the joint training of soldiers and much-needed modernization. That’s why we need intelligent incentives for joint investment, such as those in the European Defense Fund.
https://www.handelsblatt.com/today/opinion/ursula-von-der-leyen-europe-is-forming-an-army/23851656.html?share=twitter&ticket=ST-1968420-W4THcY2SnvSHcRKIWPfi-ap4
 
Top