Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Euroopan unionin yhteisen puolustuksen rakentaminen

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja Huhta, 27.11.2016.

 1. Leaderwolf

  Leaderwolf Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  16.02.2016
  Viestejä:
  697
  Tykkäykset:
  1,100
  Pisteet:
  76
 2. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Kapteeni

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  868
  Tykkäykset:
  530
  Pisteet:
  76

  Yhteisomisteisia yms. raskaita kuljetuskoneita on jo hankittu Naton aloitteesta jäsenmaiden käyttöön (Strategic Airlift Capacity).

  This is one of two complementary initiatives aimed at providing NATO nations and participating partners with strategic airlift capabilities. A second initiative is the Strategic Airlift Interim Solution (SALIS), under which a multinational consortium of 18 countries has contracted a civilian company for the charter of Antonov An-124-100 transport aircraft. In addition, there are national procurement programmes in place to improve airlift capabilities, including the acquisition by seven NATO nations of 180 A400M aircraft, and the purchase by Canada, the United Kingdom and the United States of C-17s for national use.

  http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_50105.htm

  Muistelisin, että Suomikin olisi lennättänyt joukkojaan Afganistaniin noilla C-17 Globemaster III -koneilla. Periaatteessa niitä kai voisi käyttää siviilitarkoituksiinkin: tsunamin uhrien evakuoimiseen, pakolaisten palauttamiseen, jne.

  EU:lle ehdotettu puolustusrahasto ilmeisesti jäljittelee tuota toimintamallia: ostaa kallista kalustoa ja vuokraa jäsenmaille.
   
  StmSvejk tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Kapteeni

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  868
  Tykkäykset:
  530
  Pisteet:
  76
  Vanhasen ehdottamista EU:n arktisista joukoista tuli ensimmäiseksi mieleen pakastevirat. Välimerelliset joukot vetäsivät ehkä paremmin vapaaehtoisia.

  Vakavammin ottaen en erityisesti ihastunut Vanhasen ehdotukseen. PV:n sanoin: ”Suomi on osallistunut taisteluosastoihin vuodesta 2006 lukien muun muassa ruotsalais- sekä saksalais-hollantilaisjohtoisissa taisteluosastoissa. Taisteluosastoja ei ole toistaiseksi käytetty operaatioihin.” Ehdotus kuulosti uudelta Turhanpanttipataljoonalta.

  Jossain vaiheessa varmaan tarvitaan kova ”keihäänkärki”, joka voidaan lähettää nopeasti minne tahansa maailmankolkkaan tai kriisipesäkkeeseen iskujoukkona. Mutta sen joukon pitäisi olla EU:n ”muukalaislegioona” (esim. sopimussotilaita, jotka EU on palkannut), joka on suoraan EU:n yleisesikunnan alaisuudessa jatkuvassa valmiudessa tositoimiin.
   
  Tähystäjä ja ctg tykkäsivät tästä.
 5. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,236
  Tykkäykset:
  853
  Pisteet:
  156
  En muistanutkaan, että SALIS-järjestelyssä oli vuokrattu myös AN-124 kalustoa siviilifirmalta. Tuohan on esimerkki kalustosta jolla lennätellään erilaisia erikoisrahteja ihan rauhan ajan olosuhteissa, ei tarvitse edes olla kyse luonnonkatastrofista tms.

  (Itse asiassa jos asiaa oikein huoltovarmuuden kannalta kriittisesti miettisi, niin Finnairinkin pitäisi olla juurikin valtion omistama lentorahtiyritys, ei suinkaan matkustajaliikenneyritys. Mutta tämä on asia erikseen...)
   
 6. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Kapteeni

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  868
  Tykkäykset:
  530
  Pisteet:
  76

  EU:n pitäisi pystyä avustamaan aggression kohteeksi joutunutta jäsenmaata keskitetysti ja projisoimaan voimaa maailmanlaajuisesti (uskottava pelote).

  Nuo kuljetus- ja ilmatankkauskoneet ovat sellaisia suorituskykyjä, joilla EU:n puolustusrahasto pystyisi hyvinkin auttamaan aggression kohteeksi joutunutta jäsenmaata. Rauhan aikana kaupalliset ilmakuljetus- ja -tankkausfirmat hoitavat luultavasti tarpeen tehokkaammin. Logistisia palveluja voi toki laajentaa maa- ja merirahteihinkin.

  EU:n puolustustutkimusrahaston tontille putoavat ainakin alkuvaiheessa tutkimushankkeet, joilla rakennetaan kykyä projisoida voimaa maailmanlaajuisesti. Avaruustekniikka kuuluu epäilemättä toimenkuvaan. Satelliitteja on jo kiertoradalla. USA, Kiina ja Venäjä taas kokeilevat parhaillaan hypersoonisia liidokkeja, joita tulevaisuudessa voidaan käyttää nopeisiin täsmäskuihin maailmanlaajuisesti.

  https://en.wikipedia.org/wiki/WU-14
   
 7. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Kapteeni

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  868
  Tykkäykset:
  530
  Pisteet:
  76
  Verkkouutiset: Turvallisuusanalyytikon mielestä Naton ja EU:n kannattaisi tehdä selvä tehtäväjako ja keskittyä maantieteellisesti eri alueille.

  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Kenraali%20turvallisuus%20Nato-59801

  Selvä tehtävänjako on hyvä lähtökohta. EU:n puolustusrahasto saisi avustaa keskitysti jäsenmaita materiaalihankinnoissa, esimerkiksi hankkimalla kalliin kaluston ja vuokraamalla sitä jäsenmaille harjoitteluun ja sotaharjoituksiin yms. Naton tehtävänä on johtaa ja koordinoida tuohon sotilasliittoon kuuluvien jäsenmaiden toimintaa.

  Maantieteellinen jako on ongelmallisempi. Nato toimii globaalisti. EU:n nopean toiminnan joukkoja taas ei ole käytetty juuri missään.
   
 8. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Majuri

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  1,462
  Tykkäykset:
  2,653
  Pisteet:
  156
  Tervetuloa vain tervepäisten kenraaliemme kannanotot :salut:
   
  Kaira ja Nuijamies tykkäsivät tästä.
 9. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  6,714
  Tykkäykset:
  6,561
  Pisteet:
  1,286
  Yksikään ei ole osoittanut suurta kiinnostusta Baltian puolustuksen vahvistamiseen, Yhdysvallat joutui Merkeliä painostamaan että sai tältä joitain panttipataljoonia ja sitoutumista alueeseen.
  Saksassa on nyt protestoitu ainakin vasemmistossa Yhdysvaltain panssariprikaatin siirtoa Saksan satamista Puolaan mikä tulee olemaan tulevienkin rotaatioiden mallina.
  Italia ja Espanja varmaan tavoittelevat puolustuksen ja rajojensa lopullista ulkoistamista jollekin muulle, kumpikin ovat hyvin keinotekoisia valtioita lähtökohtaisesti joissa maanpuolustus ei ole mikään prioriteetti.
   
 10. hillhead

  hillhead Luutnantti

  Liittynyt:
  24.04.2015
  Viestejä:
  305
  Tykkäykset:
  161
  Pisteet:
  36
  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/eu_puolustus_camporini_katainen-59906
  Katainen maalaa taas sellaisia näkymiä joten en kauheesti yllättyis vaikka koittais tienata taas.

  "Kataisen mukaan tässä piilee suuri mahdollisuus suomalaiselle puolustusteollisuudelle. Suomesta löytyy paljon alan pk-yrityksiä, jotka edustavat teknologiassaan maailman huippua. Nykyisellään yritykset törmäävät protektionismin seinään. Vain 20 prosenttia jäsenmaiden puolustushankinnoista kilpailutetaan kansainvälisesti, loput ostetaan suoraan kotimaiselta toimijalta. Avoimet puolustusteollisuuden sisämarkkinat hyödyttäisivät suomalaisyrityksiä."

  Eun maat jotka ovat Natossa
  Ns hightech tavara ostetaan natotavarana ja loput omasta maasta, mitään järkevää syytä ostaa esim suomesta ei juurikaan ole. Äkkiä voi käydä sillälailla että Suomi on ainut ketä ei osta omaa tuotantoa ja lopulta "NS Patrian tuotteet" ostetaan jostain muualta. Yksikään maa ei ala lakkauttamaan omaa aseteollisuuttaan ja järkkäämään suuria määriä työttömiä.
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2017
 11. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Kapteeni

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  868
  Tykkäykset:
  530
  Pisteet:
  76

  Suomalaisasiantuntija: EU-puolustusta ei tarvita, sitä varten on Nato. Suomea Naton turvatakuut eivät koske. Kovin paljon en laskisi muunkaan tuen varaan. EU:n turvatakuut Suomi (Halonen & Tuomioja) taas vesitti ihan itse omilla muotoilullaan, joilla viestitettiin, etteivät turvatakuut eräitä maita koske tai kiinnosta. Vastakkainasettelukin hieman oudoksuttaa. Valtaosa Euroopan maista on sekä EU:n että Naton jäseniä. Työnjaostahan tuossa on kysymys.
   
  jurppi tykkäsi tästä.
 12. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Kapteeni

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  868
  Tykkäykset:
  530
  Pisteet:
  76

  Toinen uutisotsikko Verkkouutisista: Komissio tahtoo Suomesta edelläkävijämaan – ”on täydellinen hetki luoda EU-armeija”

  – On täydellinen hetki toteuttaa tavoite EU-armeijasta vuosien brittisabotaasin jälkeen entinen Italian puolustusvoimien yleisesikunnan päällikkö, kenraali Vincenzo Camporini toteaa Nykypäivän haastattelussa.

  Italialainen kenraali intoilee. Komissaari kaataa jäitä hattuun:

  – On turha puhua EU-armeijasta tai institutionaalisista muutoksista. Sellaisia ei ole näköpiirissä. Kaikki kehitys riippuu nyt EU-maista itsestään, toteaa puolustuspolitiikasta EU-komissiossa vastaava varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. EU-komissio julkisti marraskuun lopussa puolustuksen toimintasuunnitelman. Sen esitykset ovat käytännönläheisiä ja keskittyvät talouskysymyksiin.
   
 13. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  6,714
  Tykkäykset:
  6,561
  Pisteet:
  1,286
  Italialaiset kenraalit eivät ole saaneet minuakaan ikinä innostumaan mistään.
   
 14. Mainos 15. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Kapteeni

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  868
  Tykkäykset:
  530
  Pisteet:
  76

  Tienaustilaisuuksiakin voi yrityksille tulla, mutta ehkä tutkimusrahaston rahoilla: Myös puolustusteollisuuden tutkimukseen ja tuotekehitykseen on luvassa lisää EU-rahaa. Summa on tarkoitus nostaa ensi vuodelle ehdotetusta 25 miljoonasta 500 miljoonaan vuodesta 2020 alkaen. Lisäksi Katainen toivoo, että jäsenmaat antavat Euroopan investointipankille mahdollisuuden rahoittaa puolustusalan yrityksiä. Esimerkiksi alla olevan kaltaisissa tutkimusprojekteissa:

  Suomi on kehittänyt jalkaväkimiinat korvaavan tehokkaan aseen – LM: kaavailtu myös vientiin
  Uutta asejärjestelmää on kehitetty puolustusministeriön vuonna 2015 alkaneessa tutkimushankkeessa.

  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/lm_jalkavakimiinat-59937
   
 16. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,338
  Tykkäykset:
  2,321
  Pisteet:
  1,286
  Ihan hyvä niin pitkään kunnes EU:n alueella käydään konventionaalista sotaa mutta ei NATO:n alueella. Tietysti olisi ollut järkevää jos loput EU maat olisivat liittyneet Natoon mutta tuo ovi lienee sulkeutunut seuraavaksi 4-8 vuodeksi.
   
  Nojatuolistrategi tykkäsi tästä.
 17. hillhead

  hillhead Luutnantti

  Liittynyt:
  24.04.2015
  Viestejä:
  305
  Tykkäykset:
  161
  Pisteet:
  36
   
  Nojatuolistrategi tykkäsi tästä.
 18. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,021
  Tykkäykset:
  6,790
  Pisteet:
  1,286
  Patria myytiin puolittain Norjalaisille:
  En tiedä miten kauppa vaikuttaa tulevaisuudessa työllisyyteen mutta jatkossa asioista päätetään hieman erilaisista lähtökohdista. Sinällään kaupasta lienee todennäköisesti enemmän positiivisia vaikutuksia kuin haittaa..

  Mutta jos ajatellaan suomalaista puolustusvälineteollisuutta niin tarvittaisiin todennäköisesti muutakin kuin Patria. Sellaiselle meillä olisi sekä tarvetta että myös maailman parasta osaamista...
   
 19. hillhead

  hillhead Luutnantti

  Liittynyt:
  24.04.2015
  Viestejä:
  305
  Tykkäykset:
  161
  Pisteet:
  36

  Enemmistö osakkeista on kuitenkin suomella toistaiseksi. Mikäli kilpailutuksilla pystytään horjuttamaan osaketta , kenties niitä aletaan myymään lisää ja sitten patria lähtee suomesta.
   
  Old Boy tykkäsi tästä.
 20. Old Boy

  Old Boy Majuri

  Liittynyt:
  31.03.2014
  Viestejä:
  1,442
  Tykkäykset:
  1,898
  Pisteet:
  156
  Hallitus löysi valtion osakesalkusta sellaista omaisuutta, jonka myynti ei herätä keskustelua eikä vastustusta ay-liikkeessä. Ainoat positiiviset vaikutukset ovat saada yhdellä kertaa vähän rahaa. Muistuttaa Kemiran lannoitetetuotannon tai Vihtavuoren ruuti-
  tuotannon myyntiä Norjaan. Tämä hallitus ehtii vielä myydä loputkin. Ja Patria Suomi keskittyy sen jälkeen tekemään pääasiassa laskutyöluonteista ylläpitoa meidän PV:lle.
   
  Kaira ja jurppi tykkäsivät tästä.
 21. Nojatuolistrategi

  Nojatuolistrategi Kapteeni

  Liittynyt:
  27.12.2013
  Viestejä:
  868
  Tykkäykset:
  530
  Pisteet:
  76
  Vanhanen lämmittää vanhaa avaustaan.

  Alkaneen vuoden aikana Suomikin joutuu miettimään, mitä Euroopan Unionin puolustusulottuvuuden kehittämisellä voitaisiin saavuttaa. Nostan joulukuun päätöksestä esille kaksi aihetta...

  Unioni ryhtyy rahoittamaan puolustusta kehittävää tutkimustoimintaa. Aluksi nykyisellä rahoituskaudella vain noin 20 miljoonan euron vuosivauhdilla, mutta vuodesta 2020 alkaen 500 miljoonan euron vuosipanostuksella... Uskon, että tätä avustusta käytetään vipuna, jolla aseteknologian kehittämisessä saadaan aikaan valtioiden välistä yhteistyötä ja valtiot käyttävät luonnollisesti paljon omaa rahaa saadakseen EU-avustuksen.

  Toinen yhteistyömahdollisuus, joka nyt saatetaan ottaa käyttöön on sanahirviö "rakenteellinen yhteistyö"... Ajatus on, että sotilaallisilta kyvyiltään pisimmälle edistyneet maat voivat perustaa esimerkiksi muutaman maan kesken joukkokokoonpanoja, joita voidaan käyttää nopeaa reagointia tarvitsevissa vaativissa operaatioissa.

  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/matti-vanhanen-mtv-n-kolumnissa-aloitteellisuutta-eu-n-puolustusyhteistyohon/6258702

  Ensimmäisestä aiheesta unohtui tärkein: aseteollisuusyritys, jolla on liiketoimintakelpoinen idea. Jos EU:n puolustustutkimusrahastosta tulee avustustenjakoautomaatti, sen saa haudata kuolleena syntyneenä ajatuksena. Rahoituksen pitää tietenkin olla pääosin vastikkeellista: osakkeita, lainaa tai jotakin muuta vastinetta ”tuotekehitysapurahoista”. Eli yritys investoi itse yhden euron, puolustusvoimat toisen ja tutkimusrahasto kolmannen, tms.

  Toisen aiheen ehdotus on aivokuolleena syntynyt ajatus: pohjoisen ulottuvuuden lumisotajoukot lumilinnoineen. ”Rakenteellinen yhteistyö” voisi olla esimerkiksi yhteisen ilma-, meri- ja avaruustiedustelu-/tilannekuvan muodostamista.
   
  Old Boy tykkäsi tästä.
 22. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,310
  Tykkäykset:
  2,175
  Pisteet:
  636
  Galileon kellot ei kulje:
  https://tekniikanmaailma.fi/muu-tek...kaneet-pysahdella/?shared=735144-4a4554d8-500
   

Jaa tämä sivu