Lentäjä-ässä Billie Flynnillä on takanaan tuhansia lentotunteja kymmenillä eri konemalleilla. Nykyään hän lentää koelentoja kaikilla F-35-koneilla.
Amerikkalainen puolustusvälinevalmistaja
Lockheed Martinin on yksi Suomelle hävittäjiään tarjoavista yhtiöistä. Yhtiön F-35A-monitoimihävittäjä on ehdolla Hornetien korvaajaksi.
Lockheed Martinin koelentäjä Billie Flynn on varsinainen lentäjä-ässä. 23 vuotta Kanadan puolustusvoimissa palvelleella hävittäjälentäjällä on takanaan runsaat 5 000 lentotuntia yli 80 eri lentokoneella.
Flynn ja joukko muita Lockheed Martinin työntekijöitä ovat tulleet Turun ilmailutapahtumaan Turku Airshow’hun markkinoimaan konettaan.
F-35 on ollut mukana ennakkosuosikkispekulaatioissa Suomen seuraavasta hävittäjästä.
Flynnin mukaan F-35 erottuu muista hävittäjävaihtoehdoista Stealth-häiveteknologiansa ja sensoritekniikkansa avulla.
”F-35 on kone, jota ei voi nähdä eikä havaita. Selviytymiskyvyssä tai tehokkuudessa sitä ei voi verrata yhteenkään neljännen sukupolven hävittäjään”, Flynn sanoo.
Flynn on lentänyt 25 taistelutehtävää Kosovossa ja entisen Jugoslavian alueella, mistä hänen johtamansa yksikkö sai kuningatar Elisabet II:nmyöntämät kunniamitalit.
Taistelukentiltä kartuttamansa kokemuksen perusteella Flynn nostaa hävittäjän tärkeimmäksi ominaisuuksiksi selviytymiskyvyn eli sen, että sotilaat saadaan taisteluista elossa kotiin.
”Suomelle, jolla on erittäin pitkä raja hyvin rosoisten naapureiden kanssa, tärkeintä on hävittäjä, joka pystyy selviytymään tämän päivän erittäin kuolettavista uhista.”
Lockheed Martinin F-35-ohjelmaa on kuvailtu maailman kalleimmaksi asekehityshankkeeksi.
Yhtiön Suomen F-35-kampanjaa johtavan Mark Pranken mukaan koneiden hintaa on kuitenkin saatu painettua alaspäin suunniteltua nopeammassa aikataulussa.
Lockheed Martinin alkuperäisenä tavoitteena oli, että koneiden yksikköhinta tippuisi 80 miljoonaan dollariin vuoteen 2020 mennessä. Yhtiö kertoo jo saavuttaneensa virstanpylvään.
Nyt yhtiö haluaa lisätä tuotantoa ja laskea yksikköhintaa edelleen. Pranken mukaan tarkoituksena on myös alentaa lentotunnin hinta alle 25 000 dollariin.
Suomen hävittäjähankinnan hintahaarukaksi on arvioitu 7–10 miljardia euroa. Suomen 64 Hornetia korvataan täysimääräisesti.
Pranken mukaan kymmenen miljardin euron budjetin pitäisi riittää Hornetien korvaamiseen F-35-hävittäjillä.
”Uskomme, että tulemme pääsemään määritellyn budjetin rajoihin. Koneen lopullinen hinta riippuu siitä, mitä Suomen ilmavoimat haluavat siihen mukaan.”
Pranken mukaan kauppa sisältäisi teollista yhteistyötä, teknologisen ja tuotannollisen osaamisen siirtämistä sekä huoltoon ja ylläpitoon liittyvää toimintaa.
Teollinen yhteistyö toisi hänen mukaansa Suomeen uusia työpaikkoja.
”Uuden teknologian mukana tulee uusia työpaikkoja. Kyseessä on erilainen tapa hoitaa tuotantoa ja koneen huoltoa. Joten kyllä, se tietäisi myös uusia työpaikkoja.”
Hävittäjäkaupoissa on aina mukana poliittinen ulottuvuus. F-35:n kohdalla on puhuttu yhteistyöstä muiden samaan hävittäjämalliin päätyneiden maiden kanssa. Monet niistä ovat Nato-maita.
Pranken mukaan F-35-hävittäjien ja Naton välille ei voi vetää suoraa viivaa.
”On Suomen itsenäinen päätös, liittyykö se Natoon vai ei, eikä se riipu F-35:sta. F-35 mahdollistaa sen, että voi halutessaan toimia muiden Nato-joukkojen kanssa. Koneet toimivat yhteen saumattomasti.”
Kyse on hänen mukaansa yhteistyömahdollisuuksien parantamisesta, ei sotilaallisesta liittoutumisesta.
”Sillä ei ole oikeastaan mitään tekemistä Natoon liittymisen kanssa. Se antaa mahdollisuuden yhteistyöhön niiden maiden kanssa, jotka operoivat F-35:lla.”