HS tietovuoto Puolustusvoimien tiedustelusta


Aika samanlaisen käsityksen sain myös tuosta artikkelista. Esim yksityisyyden suojaa rikkovia tehtäviä -lauseke. Yksityisyyden suojaahan voidaan jo nyt rikkoa useiden eri organisaatioiden puolesta (poliisi sun muut) ja tässähän on lähinnä kyse siitä lisätäänkö kyseinen puolustusvoimien organisaatio tuolle listalle. Lisäksi ihmettelen tuota '87 kommentointia että olisi jotenkin luikurimaisesti valehdeltu että sähköteknillinen tutkimuslaitos suorittaa tutkimusta (ei herranjumala...). Artikkelina sitä tasoa että loppupäätelmä on tehty jo ennen mitään tutkimusta.
 
Juu juu, syyllinen on syyllinen, aina, ei siinä mitään. Mutta onko silti käytännöissä fiilattavaa? Vai onko -salaaminen- saanut mittasuhteet-, joita mm. laatumetia (lm) aikoo kyseenalaistaa? Piru tietää yksin, mitä herneitä nämä Tekijät kansakunnan etu tm. altruistisesti mielessään keittelevät.

En osaa tältä käsin sanoa missä asiassa oltaisiin oltu liian ylilyöviä salaamisen suhteen, erityisesti PV:n puolella ollaan mielestäni oltu jopa liian avoimia erinäisistä asioista. Anekdoottina esimerkiksi 23 Itk 95 modernisoinnin kaikki tekniset yksityiskohdat arvoineen oli aikoinaan PV:n kotisivuilla mainittuina kalustokuvauksen yhteydessä.

Samaan tapaan kaikista harjoituksista, kalustohankinnoista, muutoksista sun muista on tiedotettu todella avoimesti ilman ongelmia. Toisaalta jos odottaa että sotilastiedustelu alkaisi organisaationa huutelemaan yhtään mitään tekemisistään, voi moni muukin asia elämässä tulla vielä yllätyksenä eteen.
 
Edit: Elkääpäs sittenkään laittako mitään copy pastea siitä Helsingin Sanomien jutusta! Pahimmassa tapauksessa saatatte vielä saada itsekin syytteen, sillä näitä jutun asiakirjoja ei luonnollisestikaan olla julistettu pois TLL1-luokituksesta. Ja itse vedän tämän pyynnön pois, etten vahingossakaan yllytä ketään rikokseen.

En ole kyllä lainkaan yllättynyt tasavallan presidentin nopeasta reagoinnista tehdä rikosilmoitus asiasta. Toivottavasti tietovuotaja saadaan kiinni ja teostaan ankaran rangaistuksen. Ilmeisesti tuo voidaan luokitella maanpetokseksi, koska ylipäätään TLL1-luokan tietovuoto on aina erityisen arkaluonteinen. Ei sitä "erittäin salainen" leimaa turhan päin lyödä aineistoon.

Se kun on nettiin vuotanut niin se on menetettyä tietoa. Vedä se folio pois pään päältä ja laita se artikkeli tänne.
 
Helsingin Sanomat perustelee, miksi salaisia asiakirjoja käytettiin artikkelissa: Median tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisia

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö avaa kirjoituksessaan sitä, miksi lehti julkaisi osittain salaisiin asiakirjoihin perustuvan artikkelinsa tänään.

Artikkeli kertoi Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta.

Toimituspäällikkö Esa Mäkisen mukaan median tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisten toimintaa.

– Viestikoekeskukselle ollaan uudessa tiedustelulaissa antamassa merkittäviä uusia valtuuksia. Laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja kansanedustajat tietävät laitoksesta hyvin vähän. Puolustusvoimat on pyrkinyt salaamaan kaiken tiedon. Ulkopuolisilla ei ole ennen tätä ollut juurikaan mahdollisuutta arvioida, miten toiminta on järjestetty, Mäkinen kirjoittaa.

Mäkisen mukaan lehti ei julkistanut kaikkea saamaansa tietoa eikä myöskään aio julkistaa.

Toimituspäällikön mukaan artikkelin julkaisun tarkoitus oli tuoda Viestikoelaitos julkiseen keskusteluun.

Aamulla julkaistun artikkelin jälkeen presidentti Sauli Niinistö lähetti tiedotteen, jonka mukaan salaisten asiakirjojen vuotamisesta lehdelle on aloitettu rikostutkinta.

Helsingin Sanomien käsityksen mukaan lehti tai sen toimittajat eivät ole rikostutkinnan kohteena.
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/...timme-salaisia-asiakirjoja/6699282#gs.hkuXAaw
 
Elkääpäs sittenkään laittako mitään copy pastea siitä Helsingin Sanomien jutusta! Pahimmassa tapauksessa saatatte vielä saada itsekin syytteen
No ei nyt sentään ylireagoida! Lehdessä oli lyhyitä lainauksia asiakirjoista. Tietovuotohan tarkoitti käsittääkseni aineiston päätymistä Tiedustelulaitokselta toimittajan haltuun.
 
"
Kaikki Viestikoekeskukseen liittyvät asiakirjat ovat järjestelmällisesti salaisia. Jos aiheesta haluaa kertoa jotain muuta kuin viranomaisten itsensä antamaa tietoa, pitää käyttää salaisia asiakirjoja.

Asiakirjan leimaaminen salaiseksi on samanlainen viranomaisen päätös kuin vaikka toimentulotuen myöntäminen. Sitä pitää ja saa arvioida kriittisesti. Asiakirjojen salaisuutta pohtiessa onkin hyvä miettiä, onko näin tiukka salaisuus enää jatkossa perusteltua? Viestikoekeskuksen toiminta vaikuttaa järkevältä ja eikä näytä sisältävän epäkohtia, mutta ennen tätä siitä on ollut vain viranomaisten sana."

Arviointi näyttää tulleen pätevältä taholta:
1513435292173.webp
 
Olette sitten päässeet liberaalivihervassareiden putinisti kavereiden maalituksen kohteeksi, eiköhän tämä ole samaa toimintaa kuin Erkin järjestätämä Zavidovo vuoto jolla yritettiin torpata EEC`n kanssa tapahtuva kaupankäynti. Näitä liberaalivihervassareiden maanpetoksellisia vuotoja olemme saaneet lukea Presidentti Trumpin hallinnosta jo yli vuoden ajan ja nyt saatte oman osanne ja loppua ei näy ennenkuin putiin on puristanut viimeisenkín mehun liberaalivihervassari maanpettureista, saattepa nähdä ja kohta alkaa älämölö ja suun sulkeminen.
Presidentti Niinistö: Helsingin Sanomille luovutettu salaisia asiakirjoja laittomasti - rikostutkinta käynnissä
Lauantai 16.12.2017 klo 13.05 (päivitetty klo 15.24)





Tasavallan presidentin mukaan salaisia asiakirjoja on laittomasti luovutettu Helsingin Sanomien haltuun.


Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo, on rikostutkinta on käynnistetty. (KIMMO HAAPALA)

LUE MYÖS
KRP tutkii Helsingin Sanomien sotilastiedustelu-uutisointiin liittyvää rikosepäilyä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut lausunnon Helsingin Sanomien sotilastiedusteluun liittyvästä artikkelista.

Lehdelle on luovutettu salaisia asiakirjoja laittomasti. Rikostutkinta asiasta on käynnistetty.

- Korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan
 
Helsingin Sanomien käsityksen mukaan lehti tai sen toimittajat eivät ole rikostutkinnan kohteena.

Paitsi on, kun rikostutkintaa on laajennettu tänään jutun toimittajiin.
 
HS oli siis hyvää hyvyyttään liikkeellä juttusarjan kanssa, joka sisälti tiukimmin turvaluokiteltuja dokumenttejä...vähän niin kuin Pahkala ja alpakat...
Miksi Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?

Lukijoiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina laajan artikkelin, jossa kerrottiin Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta. Artikkeli perustui osittain HS:n saamiin, noin kymmenen vuotta vanhoihin salaisiin asiakirjoihin.

Artikkelissa kerrottiin Viestikoekeskuksen toiminnan olevan melko laajaa ja etenkin Venäjän asevoimien liikkeitä seurataan tarkasti. Viestikoekeskuksen tuottaman tiedon tärkein hyödyntäjä on tasavallan presidentti, muu valtiojohto ja puolustusvoimien ylin johto.

Parhaillaan käsittelyssä olevat tiedustelulait antaisivat Viestikoekeskukselle selkeästi nykyistä laajemmat toimivaltuudet. Yksikkö voisi suodattaa ja seurata oikeuden päätöksellä valtionrajat ylittävää internet-liikennettä. Myös muita suomalaisten yksityisyyttä kaventavia oikeuksia olisi luvassa. Tiedustelulait on määrä säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä, eli kyse on selkeästi perusoikeuksiin puuttumisesta.

Artikkelin julkaisemisen jälkeen lauantaina päivällä tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti tiedotteen, jonka mukaan salaisten asiakirjojen vuotamisesta HS:lle on aloitettu rikostutkinta. Helsingin Sanomien käsityksen mukaan lehti tai sen toimittajat eivät ole rikostutkinnan kohteena.

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?

Median tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisten toimintaa. HS on vastuussa lukijoilleen, joiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Viestikoekeskukselle ollaan uudessa tiedustelulaissa antamassa merkittäviä uusia valtuuksia. Laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja kansanedustajat tietävät laitoksesta hyvin vähän. Puolustusvoimat on pyrkinyt salaamaan kaiken tiedon. Ulkopuolisilla ei ole ennen tätä ollut juurikaan mahdollisuutta arvioida, miten toiminta on järjestetty.

Kaikki Viestikoekeskukseen liittyvät asiakirjat ovat järjestelmällisesti salaisia. Jos aiheesta haluaa kertoa jotain muuta kuin viranomaisten itsensä antamaa tietoa, pitää käyttää salaisia asiakirjoja.

Asiakirjan leimaaminen salaiseksi on samanlainen viranomaisen päätös kuin vaikka toimentulotuen myöntäminen. Sitä pitää ja saa arvioida kriittisesti. Asiakirjojen salaisuutta pohtiessa onkin hyvä miettiä, onko näin tiukka salaisuus enää jatkossa perusteltua? Viestikoekeskuksen toiminta vaikuttaa järkevältä ja eikä näytä sisältävän epäkohtia, mutta ennen tätä siitä on ollut vain viranomaisten sana.

Kun kotimaisille tiedusteluviranomaisille ollaan antamassa laajempia valtuuksia, median pitää seurata niiden toimintaa entistä tarkemmin. Tiedustelutoiminnan arviointi ja valvonta on salaisuuden verhon takia vaikeampaa, mutta salaisuus ei saa estää sitä.

Jonkin toiminnan salaisuus ei itsessään myöskään saa olla este sille, etteivätkö kansalaiset ja media voisi asiasta kirjoittaa ja keskustella. Viranomaiset ovat vastuussa toiminnastaan kansalaisille.

Helsingin Sanomat pyrki asiaa käsitellessään olemaan tasapainoinen ja vastuullinen. Kaikkea HS:n saamaa tietoa ei ole julkistettu, eikä julkisteta. Salaisia asiakirjoja on myös suojattu kuten niitä on syytä suojata.

Presidentti Niinistö ja osa muista kommentoijista ovat sanoneet, että asiakirjojen paljastuminen voi olla Suomen turvallisuuden kannalta kriittistä. Esimerkiksi niin, että julkaisemalla asiakirjoja HS antaa ulkovalloille tietoa viestikoelaitoksen toiminnasta.

Asian voi kääntää myös toisin päin: Tietävätkö ulkovaltojen tiedustelupalvelut viestikoelaitoksesta jo nyt paljon enemmän kuin Suomen kansalaiset? Pitäisikö suomalaisten tietää vähintään saman verran?

Kaikkien, myös Helsingin Sanomien etu on toimiva, lakia noudattava tiedustelu. Asiakirjojen ja artikkelin julkaisemisen tärkein tarkoitus oli tuoda Viestikoelaitos julkisen keskustelun piiriin. Julkisuus voi tuntua aluksi kiusalliselta, mutta se yleensä tekee viranomaisten toiminnasta parempaa ja tehokkaampaa.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005492988.html?share=bab40ff0ac4e6fe113a10671652d9770
 
edit. sama linkki kun yllä.
 
HS oli siis hyvää hyvyyttään liikkeellä juttusarjan kanssa, joka sisälti tiukimmin turvaluokiteltuja dokumenttejä...vähän niin kuin Pahkala ja alpakat...

No toisaalta on aika hullua että joku ehdottoman linnatuomion uhalla tekee pöytähommia.

Jos minulle sanottaisiin että voit istua kohta 2v linnassa kakkua, ottaisin loparit heti samana päivänä. Tietyn asteen sekopäitä hesarilla.
 
Helsingin Sanomien selitys ei vakuuta tiedustelupäällikköä: ”Onneksi tiedustelulainsäädännön perustelumuistioita ei kirjoitettu näin heppoisella argumentaatiolla”

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen perustelee suuren kohun herättäneen sotilastiedusteluartikkelin julkaisemista ja salaisten asiakirjojen käyttämistä sillä, että lukijoiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

–Median tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisten toimintaa. HS on vastuussa lukijoilleen, joiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, Mäkinen toteaa lauantaina iltapäivällä julkaistussa kirjoituksessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi aikaisemmin lauantaina, että salaisia asiakirjoja on laittomasti luovutettu Helsingin Sanomien haltuun ja siltä osin on käynnistetty rikostutkinta. Keskusrikospoliisi kertoi vähän myöhemmin kirjanneensa rikosilmoituksen, joka koskee turvallisuussalaisuuden ilmaisemista.

– Helsingin Sanomien käsityksen mukaan lehti tai sen toimittajat eivät ole rikostutkinnan kohteena, Esa Mäkinen kommentoi.

Kohutussa artikkelissa kerrottiin Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta.

– Viestikoekeskukselle ollaan uudessa tiedustelulaissa antamassa merkittäviä uusia valtuuksia. Laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja kansanedustajat tietävät laitoksesta hyvin vähän. Puolustusvoimat on pyrkinyt salaamaan kaiken tiedon. Ulkopuolisilla ei ole ennen tätä ollut juurikaan mahdollisuutta arvioida, miten toiminta on järjestetty, Mäkinen perustelee.

Hän sanoo, että Helsingin Sanomat pyrki asiaa käsitellessään olemaan tasapainoinen ja vastuullinen.

–Kaikkea HS:n saamaa tietoa ei ole julkistettu, eikä julkisteta. Salaisia asiakirjoja on myös suojattu kuten niitä on syytä suojata.

Mäkinen kysyy samalla, tietävätkö ulkovaltojen tiedustelupalvelut Viestikoelaitoksesta jo nyt paljon enemmän kuin Suomen kansalaiset ja pitäisikö suomalaisten tietää vähintään saman verran.

–Kaikkien, myös Helsingin Sanomien etu on toimiva, lakia noudattava tiedustelu. Asiakirjojen ja artikkelin julkaisemisen tärkein tarkoitus oli tuoda Viestikoelaitos julkisen keskustelun piiriin. Julkisuus voi tuntua aluksi kiusalliselta, mutta se yleensä tekee viranomaisten toiminnasta parempaa ja tehokkaampaa, hän päättää.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho kommentoi Helsingin Sanomien perusteluja tuoreeltaan Twitterissä.

-Onneksi tiedustelulainsäädännön perustelumuistioita ei kirjoitettu näin heppoisella argumentaatiolla, hän kuittaa.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/23...rkein-tehtava-seurata-ja-valvoa-viranomaisten
 
Back
Top