Korsumajuri
Kapteeni
Nämä ovat täysin erillisiä asioita. Ei 150K duunarin poistuminen vaikuta markkinoiden vapauteen mitenkään. Tuotannon ja hyödykkeiden jakelun millä tahansa resurssimäärällä joko annetaan järjestäytyä vapaasti (= markkinatalouden keinoin) tai ei (= aletaan ohjailemaan sitä suunnitelmatalouden keinoin).Markkinatalous on tehokkain tapa tasapainottaa kysyntä ja tarjonta, valitettavasti se tarvitsee vapaat markkinat toimiakseen. Olettaen että työmarkkinoilta häipyy 150 000 duunaria, polttoaineen, sähkön ja rehun maahantuonti takkuaa ja kansantaloudesta otetaan X% maanpuolustuksen ylläpitoon niin vapaa markkiinatalous nikottelee aika nopeasti.
Toisella tapaa sanoen: Jos maataloudessa seuraa katovuosi, jolloin vilja- ja perunasato jää huonoksi, ei se tarkoita, että markkinatalous ei jotenkin toimisi. Puhumattakaan siitä, että valtion pitäisi puuttua asiaan säännöstelyllä tai muilla komentotalouden toimilla.
Markkinoiden pitäminen vapaana tarkoittaa, että kaupankäynti pysyy valtion silmien alla, jolloin siitä mm. maksetaan verot. Kun sianliha maksaa satasen kilo, siitä varakas ostaja maksaa jo verojakin reippaasti. Näillä veroilla voidaan maksaa vähävaraiselle perheenäidille tukea, jotta hänellä on varaa ostaa kaninlihaa 18€/kg. Jos mennään säännöstelyyn ja kuponkeihin, saadaan kaikki ne lieveilmiöt jotka kuvasin ja muutama lisää.Rahalla kompensointi pitää kyllä olla sitten laajaa, että perushyödykkeet saa ilman tilin tyhjenemistä.
Viimeksi muokattu: