Bodyguard kirjoitti:
Miten itse kehittäisit Maakuntajoukkoja vai onko tämän päivän tilanne riittävä?
Tämä on nyt ihan lonkalta heitetty malli, kun kerran kysyttiin.
Jos asevelvollisuuden tulevaisuus Suomessa menee yhä enemmän siihen suuntaan että ainoastaan maavoimien operatiiviset joukot (~ 55 000 miestä), ilmavoimat ja merivoimat saadaan koulutettua ja muodostettua nuorista asevelvollisista vm-palveluksen kautta + ammattilaisista, paikallisjoukkojen pudotessa juhlapuheitakin alemmalle tasolle niin näkisin jotakin seuraavanlaista mahdollisena:
1. Nykyisten maakuntakomppanioiden kaltaisten nopeasti kokoon kutsuttavien komppanioiden rekrytointipohjaa nuorennettaisiin. Ehkä jopa reserviin siirtyville varusmiehille myytäisiin tätä mahdollisuutta siltä osin kuin resurssipulan takia täytyy siirtää sijoittamattomaan reserviin 'sijoituskelpoista' hyvää ainesta. Samalla fyysisiä vaatimuksia voisi nostaa nykyisestä 2300 metriä Cooperissa -tasosta.
2. Em. komppanioiden lisäksi näkisin mahdollisena, että vanhemmasta porukasta tai fyysisten testien takia 1-kohdasta pois jäävistä saataisiin kiinnostuneita jonkinlaiseen 'esikuntakomppaniaan' jossa olisi aselajiosia, huoltoa ja viestiä siten että tämä yhdessä 1-kohdan kanssa muodostaisi isomman pumpun rungon.
3. Osalle 1- ja 2-kohdissa sen oman aikansa (vaikkapa 5 v toista tai kumpaakin) toiminutta resups- ja au-porukkaa voisi ajatella jotakin tehtäviä joko sotilasalueen esikunnassa tai koulutustehtävissä. Näin järjestelmään ei tulisi ikärasismia, vaan siellä olisi eri joukko kaksikymppisille, kolmekymppisille ja nelikymppisille, kykyjen ja kunnon mukaan. Yllä olevat ikäluokat eivät olisi ehdottomia vaan niistä voisi poiketa. Samalla tulisi mahdollisuus pitkään 'reserviläisuraan' jonka päätteeksi voisi (kykyjen salliessa) päätyä varsin vaativaankin tehtävään - koko aika ei olisi likavesiviemärin vahtimista tai sitä ei ehkä olisi ohjelmassa lainkaan.
4. Nykyiset MPK:n KOTU-osastot ja PV:n taistelukoulutusyksiköt voisi jotenkin tuoda tämän saman katon alle, olkoon se sitten nimeltään maakuntajoukot tai kodinturva tai jotain muuta.
5. PV:n aluetoimistoilla olisi tässä tietysti iso rooli koko toiminnan koordinoinnissa, ja ihannetapauksessa samat reserviläiset pysyisivät yllämainittujen avaintehtävissä niin kauan, että aluetoimistolla tiedetään minkälaiset henkilöt reservin puolella hääräävät ja vapautta + vastuuta toteutukseta voisi annostella aikaisemman näytön pohjalta. Reserviläisten ja aktiivisotilaiden välinen yhteistyö luultavasti muuttuu kitkattomammaksi kun puolin ja toisin vastassa on ainakin melko usein ennestään tuttu henkilö.
+1 muuten näkisin kernaasti, että RUL, RES, ja maanpuolustuskiltojen liitto kykenisivät sellaiseen yhteistoimintaan, jossa ei tarvitse joka järjestössä keskushallitusta ja piiritasoa, vaan olisi yksi 'aatteellisen' maanpuolustustyön liitto, johon voisi kuulua yhdistyksiä, joiden jäsenyys määräytyy sotilasarvon mukaan (RUL), aselajin mukaan (killat) tai on kokonaan vapaa (RES).
Uutta vapaaehtoista maanpuolustusorganisaatiota ei tähän todellakaan tarvita, Suomessa on päinvastoin liikaa vapaaehtoisen maanpuolustustyön byrokratiaa. Siitä säästyvät varat ja henkilöresurssit voisi kohdistaa tuonne listan kohtiin 1-3. Muuten koulutus voisi perustua suurelta osalta VEH-harjoituksiin joissa kouluttajat ovat maakuntajoukkojen omaa väkeä, jolloin PV:n resursseja käytetään mahdollisimman vähän. Valvoja tarvitaan, samoin kalustoa käyttöön ja ruokaa + matkakorvaukset osallistujille.