Voitko tarkentaa mitä kaikkea "säätöhäiriöt" tarkoittaa?
Yritän, mutta anna armoa. En ole mikään ekspertti alalla millään tavalla.
Eli taustaa. Jokainen ihminen on fysiologisesti uniikki. Lihassolut ovat hitaita tai nopeita, jänteiden venyvyys on omanlaisensa, luiden rakenne on huokoisempi tai kiinteämpi, hermosto on nopeampi tai hitaampi, jäsenet ovat pitkät tai lyhyet suhteessa vartaloon jne. jne. jne.
Tämä johtaa siihen, että kunkin ihmisen keho sopeutuu harrastettavaan lajiin (sinun tapauksessasi juoksu, minun kamppailulajit ja jollain kolmannella vaikka uinti tai pesäpallo) omien heikkouksiensa ja vahvuuksiensa mukaisesti. Eli fysiikka määrittää suoritustapaa. Ohjatussa harrastuksessa / kilpaurheilussa valmentaja sitten muokkaa tätä suoritustapaa kohti kunkin lajin optimitilaa. Tämä ei ole helppoa ja hyvä valmentaja osaa sovittaa valmennettavan fyysiset ominaisuudet lajin vaatimuksiin kun taas huono valmentaja vain vääntää valmennettavan tekniikan oppikirjan mukaiseksi ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vammautumisen kun fysiikka ei toimi yhteen mekaanisen vaatimuksen kanssa.
Jokainen ihminen myös "kuluu" ajan mittaa. Nivelet kuluvat, jänteet menettävät elastisuuttaan, fascia jäykistyy, Lihasten voima heikkenee jne. jne. Eli aivan samoin kuin moottorin osat kuluvat, ihminen kuluu, eli vanhenee. Tämä kuluminen ei kuitenkaan tapahdu tasaisesti. Joitain osia käytetään enemmän kuin toisia ja genetiikka puolestaan määrittää asiaa omalta osaltaan. Joka tapauksessa perussääntö on, että mitä enemmän osaa käytetään, sitä enemmän se kuluu.
Tätä kulumista on vaikea huomata. Mitä kovempaa treenaat, sitä helpommin sen huomaa. Varsinkin jos yrität ylittää aikaisempia suoritusarvoja tai pyrit toimimaan lähellä omaa maksimitasoasi. Taso vain pikku hiljaa hiipuu etkä enää pääse samaan kuin ennen. Eikä selitystä löydy kun et välttämättä "tunne" mitään erikoista. Kuluminen voi sitten tulla esiin myös yhtäkkisenä oireena, kuten kipuna tai suoranaisena vammautumisena.
Otan yhden klassisen esimerkin. Juoksijoiden perivihollisen eli plantaarifaskiitin. Otetaan esimerkiksi nuori ja vetreä @KIM 15v. Hän aloittaa juoksuharrastuksen. Kone (=keho) on tuliterä ja täydessä iskussa. Juokset kuin juoppo pappi viinisammion perässä! Kukaan ei ohita sinua ja ennätykset paukkuvat. No tätä sitten kestää 15 vuotta ja 30-vuotiaana alat hiljentelemään. Mutta jatkat juoksemista. Yhtäkkiä kantapääsi kipeytyy. Voi Paska! Plataarifaskiitti on tulehtunut ja sattuu. Eipä hätää. Pidät pienen tauon, venyttelet ja vähän hierontaa jalkapohjaan. Ehkäpä tennispallolla kuten suositellaan. Ja kipu menee ohi ja taas juoksu maistuu. Paitsi että kipu tulee takaisin pian. Ja pahempana. Nyt sitten järeämpiä konsteja! Jäätä ja kortisonipiikkiä! Kipu katoaa taas, mutta palaa yhä uudelleen ja nopeammin. Ja sitten 40 ikävuoden kohdalla juoksut onkin sitten juostu.
Todellisuudessa nuorella KIM:illä on pieni säätöhäiriö/virhe. Uransa alussa fysiikastaan johtuen KIM alkoi juoksemaan "kantapää edellä". Tämä tyyli aikaansaa vuosien mittaan kroonisen pohjelihaksen krampin (näkyy kesäisin kun on sortsit päällä ja pohje värähtelee itsekseen ilman mitään rasitusta) joka ei tunnu itsessään miltään. Todellisuudessa monesti plantaarifaskiitin tulehdus on vain heijastuma pohjelihaksen ongelmista. Sen lisäksi vuosikymmenten harjoittelu liian kovalla alustalla tai kovilla kengillä ovat luoneet pohjan tilanteelle joka laukeaa kun iän myötä pohjelihas ei pysty enää kuluessaan palautumaan jatkuvasta väärinkohtelustaan vaan laukaisee oireita muualla kehossa. Eli sinulla on ongelma, joka on ollut olemassa koko urasi ajan, mutta et ole huomannut sitä missään vaiheessa ennen kuin se kaataa sinut kokonaan.
Hyvä valmentaja/lääkäri/osteopaatti tai vastaava pystyisi näkemään juoksutyylistä ongelman perussyyn ja ihan yksinkertaisesti hieman säätämällä treenimenetelmiä korjaamaan ongelman. Tuollaisessa tapauksessa jopa pelkkä kengän vaihto pehmeämmäksi voisi ratkaista ongelman tai harjoittelun siirtäminen kadulta maastoon tms.. Riippuen kuinka paha tilanne on.
Tässä nyt hieman pitkähkö sepustus aiheesta. Toivottavasti saat jotain selvää siitä, mitä yritin sanoa. En ole millään tavalla asiantuntija, mutta monesti on tullut nähtyä, miten pienestä ja mitättömästäkin syystä voivat urheilu-urat katketa ja harrastukset loppua kun ei ole asiantuntijaa kertomassa mikä on ongelman perussyy.