Peiper
Majuri
Kamppailulajeissa tosiaan harvoin tehdään pitkiä, matalatehoisia treenejä. Ei oikein kuulu lajikulttuuriin. Siitä kuitenkin on ollut ottelijoille hyötyä, ainakin heille keitä olen valmentanut. Ihmisen fysiologia on sama, oli ihmisen harrastama laji mikä tahansa. Usein lajikulttuurit vaan ovat niin vahvoja että totuttuja treenimetodeja on vaikea kyseenalaistaa, saati lähteä niitä rikkomaan - tai ei tulla edes ajatelleeksi että niitä voisi rikkoa. Usein se kuitenkin kannattaa, lajissa kuin lajissa
Niin, pointti uskoakseni on se että pitkä pk-harjoitus vie aikaa pois lajitreeneiltä koska kamppailulajeissa tekninen taito, pelisilmä, lajikunto (otellaan ikään kuin intervailleissa, eli on erätaukoja) ovat niitä joissa fokuksen pitää olla, kun taas PK-harjoituksilla luodaan pohjaa sille että lajitreeniä voidaan tehdä mahdollisimman paljon (tämäkin riippuu kaudesta, koska ottelijalla on kilpakautta, peruskuntokautta jne.). Eli uskoisin syyn olevan lähinnä harjoittelun optimoinnissa kyseiseen lajiin. En siis väheksy peruskuntoharjoittelun merkitystä, päin vastoin, mutta peruskuntoharjoittelu ei ole itse substanssi, se on tukevaa harjoittelua.
Eräs valmentajistani, kun treenasin pienellä paikkakunnalla jossa lajitreeniä ei saanut tarpeeksi, sanoi että koska ei ole mahdollista panostaa tarpeeksi lajitreeniin, panosta tukeviin harjoitteisiin eli kuntopiiriin ja lenkkeilyyn, koska kehässä hyvällä kunnolla voi voittaa teknisesti paremman vastustajan sillä, että pystyy pitämään kovaa tempoa yllä pidempään.