Kamppailulajit sotilastaitona ja reservin harrastuksena

"Jokaiselle hevoselle löytyy kengittäjä."
Kyllä. Ei ole hevosta, jolle ei ajajaa löydy. Pitää lopettaa ajoissa, jos haluaa jäädä pois mestarina.

Kovinkaan sparraus ei auta jos kaverilla on paha asennevamma. Turpiin tulee jossain vaiheessa varmasti treenasit ihan mitä vaan.
Turpiin tulee jossain vaiheessa. Koettu on salielämässä tämä uho, nousu ja tuho. Minulla on tästä henkilökohtainen kokemus. On ollut aika, jolloin olin huipulla ja pyyhin edellisvuotisilla lattian. Miltei kaksi vuotta olin omalla salillani ja ainakin alueellisesti jopa suvereeni. Eräässä syksyisessä ottelussa, jossa toinen oli nuorempi, vahvempi, motivoitunut ja ennen kaikkea huomattavasti enemmän harjoitellut (samaan aikaan kun itse olin laiskistunut ja alkanut jo jäähdytellä). Oli huomattava, että yhtäkkiä ei ollutkaan mitään jakoa. On muuten henkisesti rankkaa tajuta saavansa pataan ihan huolella vielä kun kellossa on aikaa jäljellä.

Tästä on aikaa kolmattakymmentä vuotta, mutta en unohda fiilistä, kun olet kuristusotteessa, josta et pääse, ja häviät puhtaalla ipponilla, joka samuraiden aikaan merkitsi kuolemaa.

Lisäksi ottelun jälkeen molempien polvieni ulkopuoliset kierukat olivat hajalla ja ne operoitiin peräjälkeen. Vielä kerran yritin, mutta jomotus siitä tuli, raakki mikä raakki. Käyn kuntosalilla ja saatan tehdä jotain katoja yksin, mutta fyysisesti olen enää ollut mukana kun olen joskus harvakseltaan ollut poikien pyynnöstä rastilla harjoituttamassa kuljetusotteita ja hallintaotteita vapaaehtoisissa harjoituksissa.

Karjalainen sananlasku oli: "tasavalta tappelussa". Elias Lönnrot muuten toi karjalan kielestä suomen kieleen sanan tasavalta nimeksi valtiomuodoille, joissa ei ole pysyvää päämiestä. Sanan alkuperäinen merkitys kuvaa hyvin sanan osuvuutta.
 
Ajoissa lopettamisesta.

Rocco Francis Marchegiano oli vain 179-senttinen tunkrahvi. Hän harrasti painonnostoa ja baseballia, kunnes meni armeijaan vuonna 1943. Fort Devensissa hän osallistui joukko-osastonsa nyrkkeilykilpailuihin. Ei hänelle pärjätty. Kaverinsa Allie Colombo alkoi valmentaa ja hoitaa asioita. Kun Marchegiano eräässä amatööriturnauksessa tyrmäsi neljässä ottelussa kaikki vastustajansa, Colombo otti yhteyttä New Yorkin nyrkkeilyväkeen. Samaan aikaan Marchegiano sai kutsun Chicaco Clubsin baseball-edareihin, mutta hylkäsi tarjouksen. Nyrkkeily kiinnosti.

20-vuotiaana nyrkkeilyn aloittanut ja tekniikaltaann epävarma Marchegiano hävisi vielä neljä otteluaan kahdestatoista. Mutta sitten hän ryhtyi ammattilaiseksi ja sai ammattimaista ohjausta.

Hän otti nimekseen Rocky Marciano. Seitsenkertainen raskaan sarjan maailmanmestari lopetti voittamattomana häviämättä yhtä ainoaa ammattilaisottelua. 49 ottelua, 43 tyrmäystä ja kuusi pistevoittoa.

Hän oli lyhyt ja painoi vain 83 kiloa. Hän luotti iskuvoimaansa ja omaan iskunkestävyyteensä. Hänen lyömistään iskuista suurin osa meni vastustajan ohi, mutta tyrmäämiseen hän tarvitsi useimmiten yhden tai vain muutaman hyvän osuman.

Hän lopetti omien sanojensa mukaan, koska ei halunnut enää nousta aikaisin lenkille ja rehkiä.
 
Vuosia Taekwondoa treenanneena en kertaakaan käyttänyt jv hommassa mitään Tkd tekniikoita, siihen oli omat jutut joita treenattiin, Tkd toimii neliössä ei mielestäni ip tilanteissa mitenkään,kilpalajihan se on, siinäkin kyllä opetetaan ip juttuja, ne vaan ei toimi tositilanteessa, tuo jv homma opetti paljon,nyt osaa eri tavalla varautua väkivalta tilanteeseen. Itselle jäi kova luotto Defendo Blue koulutukseen, ne jutut vain toimi, hyvin yksinkertaista mutta toimivaa.
Taekwondoa en ole reenannu, mitä joskus tuli testailtua nyrkkeily sparria taekwondoa harrasteneiden kanssa ja oli kyllä yllättävän hyvää vaikka kyseessä on potkupainotteinen laji.
Defendolta lienee se green versio mikä on tarkoitettu sotilaille. Sen verran tarkennan että sotilaan itsepuolustus ja turvallisuusalan voimankäyttö on erinlaista koulutukseltaan.
 
Blue versio oli se jot treenattiin, meitä oli siellä poliiseja, vanginvartijoita, sekä turva-alalla työskenteleviä, maahanvienti ja raudoitus on vaan hyvä siinä.
 
Ja olen testannut tuota monen asiakkaan kanssa, kertaakaan ei jääny ranteet raudoitta kun siihen lähdettiin, ei tullut mulle kengittäjää,kait sekin sitten olis sattunut kohdalle jossain vaiheessa. Naama on kyllä kolhuilla ollut, sitä en kiellä.
 
Mainitsematta taisi jäädä mpk kurssit missä on tuota ns lähitaistelua....
 
Pakko kertoa...

Elettiin 80-luvun loppua. Olin judoturnauksessa Kotkassa. Paikalla oli 5 Neuvostoliiton edustajaa, joista yksi oli omassa sarjassani (+91kg osallistujia 2). Siihen aikaan tapoihin kuului, että kuuluttaja ilmoitti ottelijoiden meriitit matolle tullessa. Allekirjoittaneen osalta kerrottiin mahtava saavutus SM3 (5 osallistujaa). Sitten oli vuoro idän ihmeen astua tatamille, Seuraava kuulutus kaikui korvissani:

"Ja vastaan asettuu... 4X Neuvostoliiton nuorten mestari, 2x nuorten Euroopan mestari ja 1 x maailmanmestari..."

Ottelu oli viihdyttävä. 50.sek pääsin juoksemaan karkuun ja sitten minut saatiin kiinni...

Vuotta myöhemmin vaihdoin lajia karateen. Ottelin Suomen ensimmäisessä virallisessa täyskontaktiottelussa. Omasin vihreän vyön. Vastaan asettui Kim Waenerberg...

Kaikkien näiden vuosien jälkeen muistan noita kahta ottelua suurella ilolla. On ollut suuri ilo ja kunnia nähdä ja kokea, mitä tarkoittaa maailman huippu.
 

Fremen

Ylipäällikkö
Veli @inscout , samoja kokemuksia itselläni thai-nyrkkeilystä... joskus on ihan helvetin hienoa tietää, miten huipulla tuulee. Kyyti oli karua, mutta siitä selvisin.
Tässä tämänä päivän ryssä...

 
Veli @inscout , samoja kokemuksia itselläni thai-nyrkkeilystä... joskus on ihan helvetin hienoa tietää, miten huipulla tuulee. Kyyti oli karua, mutta siitä selvisin.
Tässä tämänä päivän ryssä...

Voi taivas! Osanottoni! Pelkkä ajatus joutua tuollaiseen tilanteeseen thai-ottelussa saa minut melkein oksentamaan silkasta pelosta.

Mutta todellakin kokemuksena ja oppina aivan mahtavia tilanteita jälkikäteen ajatellen..
 

Fremen

Ylipäällikkö
Voi taivas! Osanottoni! Pelkkä ajatus joutua tuollaiseen tilanteeseen thai-ottelussa saa minut melkein oksentamaan silkasta pelosta.

Mutta todellakin kokemuksena ja oppina aivan mahtavia tilanteita jälkikäteen ajatellen..
Jep olin siis ihan sali-/ piiritason miehenä tulevaa SM-tason kaveria vastassa... silloinhan sitä ei arvannut, mutta äkkiäpä tuo selvisi.

"Ei Sollu-Suitsalla ole mitään asiaa Päitsille..."
 
Jep olin siis ihan sali-/ piiritason miehenä tulevaa SM-tason kaveria vastassa... silloinhan sitä ei arvannut, mutta äkkiäpä tuo selvisi.

"Ei Sollu-Suitsalla ole mitään asiaa Päitsille..."
Onneksi näin. Jäin käsitykseen että päädyit jonkun noista videolla esiintyneiden herrojen kanssa kehään...

Mutta niin tai näin. Kova tasoero tekee kipeää:).
 
Top