20 reikää Arno Kotron asevelvollisuusteeseihin
5.9.2013 22:40 Tommi Kangasmaa Kotimaa arno kotro asevelvollisuus maanpuolustus puolustuspolitiikka puolustusvoimat tane tasa-arvo 71 kommenttia ilmoita asiaton viesti
Totean heti kärkeen, että Arno Kotro on älykäs ja terävä yhteiskunnallinen keskustelija. Asevelvollisuus on kuitenkin niin monimutkainen kokonaisuus, että sitä on vaikea kenenkään täysin hallita. Kotron teesit asevelvollisuuden lakkauttamiseksi eivät kestä lähempää tarkastelua ja siksi on tarpeen ampua reikiä näihin pohdintoihin. Todellisuudessa ammun kaksikymmentä reikää kahteenkymmeneen teesiin koska Arno on ansiokkaasti pohtinut asevelvollisuutta monista eri kulmista.
Blogi on siis pitkä, mutta siitä huolimatta...Tulta!
Väite 1: Hokema ”koko maan puolustamisesta” on harhaanjohtava eikä nykyiset puolustusvoimat vastaa näihin uhkiin
Nykyiset puolustusvoimat on kehitetty vastaamaan nykyisiin sotilaallisiin uhkakuviin. Viime vuosikymmenet eivät ole hävittäneet mihinkään sotilaallisen voiman käyttöä. Nykykriisit ja uhat ovat toki monialaisempia kuin ennen. Yhteiskuntaa voidaan uhata kyberhyökkkäyksellä, tuli-iskulla, painostuksella, kauppasaarrolla ja monella muulla tapaa. Sotilaallinen voimankäyttö on osa kokonaispainostusta. Yhtään kehittynyttä yhteiskuntaa ei lannisteta pelkällä kyberhyökkäyksellä tai kauppasaarrolla. Aseellinen maanpuolustus vastaa hyökkäyksen aseelliseen ulottuvuuteen.
Koko maata puolustetaan, koska myös maan rajoilla on asutusta. Kotron väite metsien valtaamisen turhuudesta ei varmaankaan lämmitä kiteeläisiä tai lieksalaisia. Heitäkin on tarkoitus puolustaa.
Kokemukset kansainvälisisitä konflikteista kertovat, että suomalainen reserviläinen pärjää mainiosti vertailussa amerikkalaisen ammattisotilaan rinnalla.
Nato on varmasti vaihtoehto, mutta Nato ei tarkoita sitä, että voimme luopua asevoimista. Myöskään 10.000 miehen kokoinen ammattiarmeija ei Natoa viehätä, kun kyseessä on 1000 km yhteistä maarajaa Venäjän kanssa. Natossakin on ylläpidettävä asevoimia, jotka kykenevät torjuntaan.
Kotro kutsuu reservistä koostuvaa armeijaamme tehottomaksi massa-armeijaksi jota on kallis ylläpitää. En ihan näe tuota kalleutta, kun reserviläisemme ovat rauhan aikana tuottavassa työssä valmiina puolustamaan maata, jos siihen äärimmäisyyteen on joskus pakko mennä.
Väite 2: Asevelvollisuusarmeija on kallis
No ei ole. Ensimmäinen Kotron harha on se, että asevelvolliset olisivat pakkotyössä. Työtä kyseinen toiminta ei ole nähnytkään. Asepalvelus on opiskelua kriisiajan tehtävään. Työssä ovat ammattisotilaat ja puolustusvoimien siviilit. Yhteiskunta katsoo, että maanpuolustus on kustannustehokasta järjestää asevelvollisuuden kautta ja että se toteutuu kouluttamalla vaadittavat joukot omiin tehtäviinsä.
Asepalvelus ei myöskään tarkoita automaattisesti kustannuksia työmenetysten kautta. Tämä olettamus perustuisi siihen, että kaikille nuorille olisi automaattisesti töitä lukion jälkeen. Mistähän tilastosta Kotro on kiskaissut nollatason nuorisotyöttömyyden
Jos opinnot viivästyvät asepalveluksen vuoksi, niin missä se näkyy? Valmistuvatko naiset nopeammin? Ovatko suomalaiset tiedenaiset parempia kuin miehet tieteentekijöinä, koska heillä on keskimäärin yhdeksän kuukautta enemmän aikaa opiskella? Voisikohan tauko raskaasta opiskeluputkesta jopa nopeuttaa opintoja?
Asevelvollisuuden kustannukset ovat n. 15% puolustusbudjetista. Jos siitä luovuttaisiin ja siirryttäisiin palkka-armeijaan, kustannukset räjähtäisivät käsiin. Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen ajaisi väkisin palkka-armeijaan, sillä nykyinen puolustusvoimien ykköstehtävä muuttuisi mahdottomaksi asepalveluksen suorittaneiden määrän pienenemisen takia. Tehtäviä olisi muutettava.
Väite 3: Yleinen asevelvollisuus ei ylläpidä maanpuolustustahtoa
Se on varmasti osa sitä. Maanpuolustustahto kun ei muodostu kuin pieneltä osin asevelvollisuuden vaikutuksista. Maanpuolustustahto muodostuu tahdosta puolustaa vallitsevaa yhteiskuntaa ja sen yhteiskuntajärjestystä. Halusta pitää asiat niin kuin me olemme niistä päättäneet ja halusta päättää itsenäisesti Suomen asioista. MP-tahdon suurin tekijä on sosiaalinen hyvinvointi.
Reservin järjestöt huutavat kertausharjoitusten perään. Motivaatio kertaamaan on suuri. Kieltäytymiset johtuvat pitkälti yhteiskunnan järjettömästä tehokkuuden vaatimuksesta, joka ei mahdollista edes lyhyitä poissaoloja työstä.
Puolustusbudjetin pieneneminen on linjassa Suomen köyhtymisen kanssa. Kaikesta on tingittävä ja puolustuksenkin on mukauduttava. Jos potku ei riitä, on tehtäviä muutettava ja liittouduttava.
Väite 4: Asevelvollisuus ei toimi lakina
Toimii. Se toimii siksi, että me olemme yhteiskuntana päättäneet, että sotilaallinen maanpuolustus on osa yhteiskuntaamme ja että se on hoidettava tavalla tai toisella. Miksi se siis koskee vain miehiä? No siksi, että miesten sotiluudella on valtavan pitkä historiallinen perintö. Me voisimme hyvinkin murtaa tämän rakenteen ja kutsua myös kaikki naiset asepalvelukseen. Se vain olisi varsin hölmöä, sillä mihin me sijoittaisimme ylimääräiset 30.000 nuorta? Me vaan emme tarvitse kaikkia hoitamaan tätä tehtävää. No miksi emme sitten suoraan valikoi tai arvo? Koska olisi aika hurjaa miettiä, tuleeko juuri minulle arpa vai ei? No miksi emme siirry vapaaehtoisuuteen. Koska se ei enää tuota meille sitä sotilaallista kykyä, mitä vaaditaan vastaamaan meitä mahdollisesti uhkaaviin sotilaallisiin uhkiin.
Ja mitä tulee siihen, että puolustusvoimat kouluttaa miehiä sijoittamattomaan reserviin, voidaan todeta, että utopiassa me ottaisimme juuri sopivat miehet juuri oikean määräisinä, ilman keskeyttämisiä, ilman ongelmia ja sodan aikana saisimme kaikki niihin hommiin ilman varalisän tarvetta. Näin ei valitettavasti reaalimaailmassa ole.
Väite 5: Yleinen asevelvollisuus ei ole tasa-arvoinen
Yksikään nuori ei istu vankilassa sukupuolensa vuoksi. Aseelliselle palvelukselle on ollut vaihtoehtona siviilipalvelus jo vuodesta 1959 lähtien. Siviilipalveluksen eettistä perustaa on vaikea haastaa. Kenenkään vakaumus ei voi tai ei ainakaan pitäisi sanella, että työ sairaalassa, kirjastossa, yliopistolla, kouluilla ja lasten päiväkodissa olisi eettisesti väärin. Totaalikieltäytyjä kieltäytyy eettisestä työstä joka perustuu kansalaisvelvollisuuteen. Sukupuolen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Valinta on puhtaasti yksilön.
Miesten taloudelliset tappiot vaihtelevat täysin sen mukaan, onko mies jo töissä asepalveluksen aikana, elääkö hän yhteiskunnan tuella ja palveleeko hän 5,5 kk, 8,5 tai 11,5 kk. Samoin naisten työuralla käy, kun hän miettii perheen perustamista. Naisten osalta tämä vain osuu usein uran siihen vaiheeseen, kun pitäisi todella painaa töitä. Yhteiskunta nyt ei ole se paratiisi, jossa aina aurinko paistaa. Asevelvollisuudessa kun ei viime kädessä ole kysymys siitä, mitä yksilö menettää vaan siitä, miten yhteiskunta hoitaa sotilaallisen puolustuksen. Muut seikat ovat vain valitettavasti alisteisia tälle. Yksilö maksaa yhteiskunnalle tietyn osuuden omastaan. Veroissakin on kysymys tästä.
Jos kysymys olisikin tasa-arvosta, olisi Kotro oikeilla jäljillä. Tässä on kysymys maanpuolustuksesta.
Väite: 6. Asepalvelus ei estä syrjäytymistä
Kotro on oikeassa siinä, että syrjäytyneet eivät mene nykyään palvelukseen. Syrjäytymisen ehkäisy onkin sosiaalipoliittinen – ei maanpuolustuksellinen kysymys. Asepalveluksessa on kuitenkin mahdollisuus välttää alkavaa syrjäytymistä. Harvoin kuulee, että asepalveluksen johdosta joku olisi syrjäytynyt. Yleensä syrjäytymisuhassa oleva nuori saa elämäänsä järjestystä ja sosiaalisia suhteita.
Väitteet 7 ja 8. Kurjuutta ei pidä jakaa eikä kompensaatio toimi
Naisten synnyttäminen ei tietenkään kuulu maanpuolustukseen, mutta yhteiskunnallisessa keskustelussa voidaan pohtia naisten työelämän heikennyksiä ja puutteita suhteessa miehiin. Suurin osa naisista perustaa perheen ja väistyy hetkeksi työelämästä. Minä en valita, vaikka miehet joutuvat hetkeksi opiskelemaan yhteiskunnan hyväksi. Naiset kompensoivat kurjuutta kyllä omalta osaltaan. Kaikki ei taida olla niin hauskaa.
Armeija ei kiusaa ketään. Armeija toteuttaa lakisääteistä tehtäväänsä. Jos joku kiusaa Arnon mielestä, niin se on varmaan kansalaisyhteiskunta, joka on säätänyt edustajiensa johdolla lait. En tosin pidä kansalaisvelvollisuutta kiusaamisena. On hyvä, että on myös velvollisuuksia ja yhteiskuntaa tukevia toimintoja. Olisi ahdistavaa elää yhteiskunnassa, jossa olisi joka nurkissa vapaamatkustajia.
Väite: 9. Armeija ei opeta johtamista
Kyllä opettaa. Se opettaa pitämään huolta alaisista vaikeissa olosuhteissa. Se opettaa vastuuta ja järjestelmällisyyttä. Se opettaa ymmärtämään miten suuret kokonaisuudet toimivat synkronoidusti. Huutamisella, sulkeisilla ja muodossa marssimisella ei ole mitään tekemistä johtamisen kanssa. Se on tapa siirtää joukko ihmisiä paikasta toiseen tehokkaasti. Hierarkiat eivät johda. Ihmiset johtavat, eikä sellaista mahdollisuutta tarjoa mikään muu yhteiskunnan instituutio kaksikymppiselle.
Väite: 10. Armeija ei tee pojista miehiä.
Ei niin. Miesten malleja on yhtä monta kuin miehiä. Mutta se opettaa heräämään aikaisin, huolehtimaan varusteistaan, huolehtimaan alaisistaan ja tovereistaan ja kohtaamaan eri sosiaaliluokista tulevia ja erilaisia ihmisiä. Se mikä vähentää muukalaiskammoa vähentää väkivaltaa ja suvaitsemattomuutta.
Väite: 11. Miesten asevelvollisuus ei ole luonnollinen järjestely
Ei olekaan, mutta sillä on vahva historiallinen tausta ja juuri siksi se on niin miehinen. Rakenteet muuttuvat erittäin hitaasti. On hyvä, että tämä keskustelu pyrkii niitä haastamaan. Kärsivällisyyttä Arno.
Väite: 12. Yleisellä asevelvollisuudella ei ole laajaa kansalaisten tukea.
Kyllä on. Mittarit sen kertovat vuodesta toiseen. Gallupit eivät miellytä silloin kun ne eivät tue omaa retoriikkaa tai omia pyrintöjä. Asevelvollisuus ei ole dogmien dogmi tai fundamentti. Puolustusvoimien sotilaallisesta suunnittelusta vastaavat upseerit eivät ”halua” asevelvollisuutta. He ovat todenneet sen korkean laadun, tehokkuuden ja kustannustehokkuuden. He näkevät, että se on loistava ratkaisu pienen väestöpohjan omaavaan laajaan maahan. Toisissa skenaarioissa suunnittelu muuttuu ja sopeutuu. Mikään ei ole kiveen hakattu, jos on osoittaa parempi ratkaisu maanpuolustuksen järjestämiseksi tässä turvallisuusympäristössä ja näillä tehtävillä.
Väite: 13. Hyvinvointisukupolvi ei ole velkaa sotaveteraaneille
Ei muuta velkaa kuin se, että he uhrasivat väkisin nuoruudestaan merkittävän osan kansainvälisen politiikan myrskyissä. He tekivät sen kuitenkin velvollisuudentunnosta ja yhteiskunnan, sekä läheisten parasta toivoen. En ymmärrä, miksi nämä motiivit olisivat nykyäänkään vääriä. Menneiden sukupolvien kokemukset eivät ohjaa puolustussuunnittelua. Me kunnioitamme heidän kärsimyksiään ja uhrauksiaan.
Väite: 14. Asevelvollisuus pakottaa aseisiin
Ei pakota. Siviilipalvelus on eettinen vaihtoehto niille, jotka näkevät vakaumuksensa takia asepalveluksen mahdottomaksi. Myös aseeton palvelus on vaihtoehto. Vankeusrangaistus johtuu siitä, että yksilö ei halua, että hänelle tarjotaan eettistäkään vaihtoehtoa. Hän haluaa protestoida yhteiskunnan sanelupolitiikkaa ja kansalaisvelvollisuuksia vastaan. Yhteiskunnassa on aika vähän toimivuutta, jos yksilö saa itse päättää veroistaan, oppivelvollisuudesta lakien noudattamisesta tai mistään muusta, joka rikkoo hänen negatiivisia tai positiivisia vapauksiaan.
Väite: 15. Kaikkia koskeva asevelvollisuus ei yhdistä kansaa
Kyllä yhdistää. Se luo yhteistä kokemuspohjaa, joka näkyy jatkuvasti. Inttikokemukset jaetaan laajasti yhteiskunnassa ja se pitää maanpuolustuksen osana yhteiskuntaa. Eristäminen johtaa aina outouteen ja välinpitämättömyyteen. Mieluummin iholla kuin kaukana. Peruskoulu tekee paljon tehokkaammin saman ja se onkin sosiaalisen hyvinvoinnin ja maanpuolustustahdon suurin tekijä.
Väite: 16. Asevelvollisuuden vaihtoehto on vapaaehtoinen asepalvelus yhdistettynä ammattiarmeijaan
Puolustusvoimien pysyvä rakenne on aina ollut ammattiarmeija. Puolustusvoimien henkilöstöstä on suurin osa ammattisotilaita. Merivoimat, Ilmavoimat ja erikoisaselajit ovat kaikki ammattilaisilla miehitettyjä. Suunnitteluorganisaatio koostuu ammattilaista. Kouluttajat ovat ammattilaisia. Reserviläisiä tarvitaan päätehtävän toteuttamiseen. Siihen ei 8.500 ammattisotilasta riitä. Kenttäarmeijan koko – 250.000 miestä ja naista riittävät juuri ja juuri uskottavan aluepuolustuksen ylläpitämiseen. Reservejä koulutetaan sotilaallisia kriisejä varten.
Väite: 17. Vapaaehtoinen armeija saisi motivoituneen ja hyvän aineksen
Näin ei ole Ruotsissa eikä näin ole esim. Yhdysvalloissa. Yhteiskunnalla ei ole varaa kilpailla siviiliyhteiskunnan palkkojen kanssa eikä peruskiväärimiehen tehtävissä ja työnkuvassa ole hurraamista. Siksi hän onkin reservissä ja tuottavassa työssä oikeassa paikassa. Yhdysvalloissa asepalvelus on monasti ainoa tie sosiaaliseen nousuun ja koulutukseen. Ruotsissa näin ei ole ja siellä järjestelmä on törmäämässä todella lujaa seinään rekrytointiongelmien vuoksi.
Asevelvollisuusarmeija rekrytoi myös parhaat aivot ja osaajat, sekä laittaa nämä aivot tehokkaasti toimintaan silloin kun niitä tarvitaan. Ei kasarmien kätköihin lojumaan tai pakonomaisesti kansainvälisiä kriisejä ratkomaan kuten Ruotsissa.
Väite: 18. Asevelvollisuusarmeijan ylläpito ei hyödytä varuskunta-alueita
Varuskunnat ovat koulutuskeskuksia. Ilman niitä ei ole armeijaakaan. Koska koulutuskeskuksia on ylläpidettävä, on hyvä, että ne tuottavat myös välillistä hyötyä paikallisille tuottajille. Kotro on oikeassa siinä, että varuskuntia ei pidä ylläpitää alueellisin perustein vaan siellä, missä ne ovat tarkoituksenmukaisimmat koulutuksen osalta. Siitä huolimatta yhteiskunnan eri alueet haluavat hyötyä aluevaikutuksista ja varusmiehet haluavat palvella lähellä. Aluepolitiikkaa ja poliittista ohjausta on vaikea välttää edes puolustusvoimissa.
Väite: 19. Asevelvollisuus ei tavoita kaikkia
Ei tavoitakaan. Miesten yleinen asevelvollisuus tavoittaa vain hetkeksi kaikki miehet. Kutsuntojen jälkeen asepalveluksen suorittaa n. 78 % miesikäluokasta. Kotro nostaa esiin absurdina asiana sen, että asepalveluksen voi välttää väärin psykiatrisin perustein – huijaamalla. Vaan kuinka moni on oikeasti moraaliltaan niin heikko, että haluaa tehdä itsestään epävakaan yhteiskunnan silmissä ja siirtyä vapaamatkustajaksi muiden kustannuksella? Onneksi suomalaisen nuoren selkäranka on tallella ja heihin voi luottaa. Niiden, joilla on elämässä psyykkisiä ongelmia ei pidä kärsiä huijareiden tähden eikä näin onneksi olekaan.
Keskusteluun on onneksi nostettu myös se, että naisetkin kutsutaan kutsuntoihin. Se olisi hyvä tapa kertoa mahdollisuuksista ja velvollisuuksista, sekä saada naisia lisää turvallisuuden työn piiriin.
Väite: 20. Asevelvollisuutta kannattaa vastustaa kansalaisaloitteella
Mahdollisesti, mutta parempia tapojakin on. Paras tapa on kehittää sellainen vaihtoehto, joka todella vastaa potentiaalisiin sotilaallisiin kriiseihin. On kuitenkin vaikea nähdä lähiaikoina vaihtoehtoa asevelvollisuudelle. Kansainvälinen varustelu, Nato-vastaisuus, globaalin talouden alamäki Euroopassa ja jatkuvat sotilaalliset kriisit vähentävät mahdollisuuksia radikaaleihin muutoksiin. On tehtävä halvalla ja laadukkaasti.
Ja lopuksi. Kotro puhuu myös laajennetusta turvallisuuskuvasta ja siitä, että nykyinen malli ei vastaa moderneihin turvallisuusuhkiin. Se olisi uuden blogin aihe. Totean kuitenkin, että merkittävät ympäristökriisit, pandemiat, järjestäytynyt rikollisuus jne. ovat ammattilaisten asia. Ei kukaan halua kolmen viikon vapaaehtoisella turvallisuuskurssilla koulutettua kaksikymppistä torjumaan säteilyonnettomuutta tai järjestäytynyttä rikollisuutta. Se olisi aika surkuhupaisaa. Puolustusvoimien tehtävä on hoitaa sotilaallinen maanpuolustus. Poliisi, pelastuslaitos, tulli, rajavartiolaitos, ympäristökeskukset, viestintävirasto ja monet muut viranomaiset hoitavat sen ympärillä olevia uhkia.