Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kapiainen kirjoitti:Hänelle asevelvollisuus tuntui olevan ennenkaikkea tasa-arvokysymys - hänelle olisi ollut mm. täysin ok, että koko ikäluokka suorittaisi yhteiskuntapalvelusta, jonka osa ikäluokasta suorittaisi asepalveluksena, osa muuna yhteiskuntaa hyödyttävänä palveluna - kunhan sekä miehet että naiset joutuvat suorittamaan "jotakin"..
Eli niin kevyet perusteet tuntuvat olevan koko kampanjalla, että sen uskottavuus on lähes nolla.
Kas kas. Poutvaaralta joku voisi kysyä minun puolestani (ko met asuthaan täälä vähä pohjosemmassa), miksi hän mainostaa ammattiarmeijan tuovan todellisia säästöjä periaatetasolla, vaikka hänen esittämänsä säästöt perustuvat siihen että maanpuolustuksen henkilötyövuosia leikataan ammattiarmeijaan siirtymisessä.
On tietysti päivänselvää että rahaa säästyy kun tehokkuudesta leikataan.
Epäilen, ettei "vihreä miesliike" ole strategisen ajattelun mestaruudessa kiinni. Homma on vähän sama kuin ns. rauhanoppositiolla aikoinaan, intellektuelleina itseään pitävät rauhantahtoiset ihmiset päällystivät miltei koko kansalle tien helvettiin kriittisellä hetkellä. Ihan hyvää he tarkoittivat, mutta ulostulo tapahtui väärällä hetkellä.
Minun käsittääkseni rauhanopposition alkuunpannut joukkio oli lauma härskejä suomenruotsalaisia opportunisteja, jotka lähinnä petasivat itselleen paikkaa Neuvostoliiton asettamassa nukkehallituksessa. Heillä taisi ensisijaisesti siintää silmissään keisarinvallan ajalta tuttu etuoikeutettu asema, eikä niinkää rauha ja sodasta irtautuminen. Mitään hyvää he eivät todellakaan tarkoittaneet.
Missäs Poutvaara on tälläistä mainostanut? Jos löydät lähteen tälle niin lupaan kysyä tätä seuraavassa seminaarissa (joka järjestettäneen vuodenvaihteessa).
On selvää että Poutvaaran esittämä säästö kansantaloudelle perustuu siihen että kansantalous kokonaisuutena käyttäisi ammattiarmeijassa vähemmän rahaa puolustukseen.
Aivan, mutta säästöt syntyvät muilla mekanismeilla kuin henkilötyövuosia vähentämällä.
Aivan, mutta säästöt syntyvät muilla mekanismeilla kuin henkilötyövuosia vähentämällä.
En ota kantaa ammattiarmeijan kustannuksiin, halpa se ei kuitenkaan ole. Tunnen sen verran akateemista tutkimusta, että saatan uskoa Poutvaaran esittämiin lukuihin. Asevelvollisuus tuo mukanaan runsaasti piilokustannuksia, tähän faktaan olisi suhtauduttava kiihkottomasti ja arvioita ovatko ne sen arvoisia.
Kyllä minä voin sen asian itselleni myöntää, että ammattiarmeija voisi olla kansantalouden kannalta edullisempi vaihtoehto Suomelle. Varmaasti minua viisaaammat kansantalousasiantuntijat osaavat hommansa. Toki heilläkin on se oma mielipiteenssä siellä taustalla, samoin kuin meillä kaikilla. Mutta, maanpuolustuksen kohdalla on se iso mutta, joka vaikuttaa. Maanpuolustuksessa se pääasia on maanpuolustus, eli se miten maamme saa varustettua riittävät asevoimat sen puolustamiseksi. Se on se pointti, joka kääntää vaakakupin aseevelvollisuuden puolelle. Maamme väestöpohja ei riitä uskottavan ammattiarmeijan luomiseen ja ylläpitämiseen. Yksinkertainen tosiasia, ei tarvitse kuin tarkastella mitä Ruotsissa on tapahtunut. Maassa, jossa on karkeasti sanottuna tuplasti väkeä meihin verrattuna, ei saada tarpeeksi porukkaa ( liian ) pieneen ammattiarmeijaan. Miksi Ruotsi on hyvä esimerkki? Heidän kulttuurinsa, elämäntapansa ja aika pitkälti arvonsakin ovat lähimpänä meitä. Olemme hyvinkin samanlaisia, haluamme sitä tai emme.
Minä en ole ollenkaan vakuuttunut, että Suomi saisi riittävän kokoisen ammattiarmeijan jalkeille. Ok, onhan sielläkin reserviä, mutta se on sitten huomattavasti pienempi kuin nykyjärjestelmällä. On se palvelusaika sitten vuosi, kaksi, kolme tai viisi jne. Ilman asevelvollisuutta puolustuksemme kyllä mielestäni romahtaaa. Eri asia sitten on, miten sitä asevelvollisuutta voisi kehittää. Mun tiedot vaan ei riitä siihen ongelmaan. Rahankäyttö toki pitäisi järkiperäistää, se on selvää.
Entäpä sitten ne "kodinturvajoukot" malliin Hemvärnet tai Kaitseliit. Nehän ovat jo olemassa ( maakuntajoukot ) ja paljonko niitä on? Ei yksistään riittävästi. Enemmänkin varmaan saataisiin, mutta sehän on tiedossa, että pyrkivän porukan taidot ja ennen kaikkea kunto ei riitä.
Asevelvollisuus on rasite, niin yhteiskunnalle kuin yksittäiselle ihmisellekin. Se rasite vaan pitää hyväksyä, jos haluamme pitää maanpuolustuksemme edes kohtuullisella tasolla...
Toki noin, jos oletetaan, että alempi koulutettujen määrä tarkoittaa automaattisesti alempaa puolustustasoa. Olet kyllä oikeassa, että BKT-osuuksia verratessa tulee ottaa huomioon myös piilokustannukset, mutta muuten asia tuskin on näin yksinkertainen.Kyse ei ole siitä ovatko Poutvaaran luvut oikeita vaan se mitä hän niiden pohjalta väittää.
Asevelvollisuudesta tulee piilokuluja koska nuoret miehet eivät vietä sitä aikaa työelämässä tekemässä tuottavaa työtä. Mutta nyt tulee shokkeri: ammattiarmeijassa olevat miehet ovat aivan yhtä lailla poissa työelämästä.
Miksei niitä sitten kutsuta piilokuluiksi? Siksi, että heille maksetaan palkkaa joka kerätään veroina pois muilta kansalaisilta. Kansantalouden kannalta ei periaatteessa ole merkitystä onko voimassa asevelvollisuus jonka näkyvät kulut ovat 1.5% bkt:sta ja näkymättömät kulut 1% bkt:sta, verrattuna tilanteeseen että maassa on ammattiarmeija jonka kulut ovat 2.5% bkt:sta. Molemmissa sijoitetaan puolustukseen yhtä paljon.
Mutta jos se 1.5% asevelvollisuusarmeija korvataan 1.5% ammattiarmeijalla, niin silloin kansantalouden sijoitus puolustukseen merkittävästi putoaa: tällöin putoaa luonnollisesti myös suorituskyky. Käytännössä pudotus on pakko tehdä leikkaamalla henkilötyövuosia koska armeijalla pitää olla jotain kalustoakin.
Poutvaaran mallin "säästö" tulee yksinkertaisesti siitä että tyydytään alempaan puolustuksen tasoon - aivan samoin kuin kaikki muutkin leikkauksiin perustuvat säästöt.
Toki noin, jos oletetaan, että alempi koulutettujen määrä tarkoittaa automaattisesti alempaa puolustustasoa. Olet kyllä oikeassa, että BKT-osuuksia verratessa tulee ottaa huomioon myös piilokustannukset, mutta muuten asia tuskin on näin yksinkertainen.
Karkeasti voidaan laskea: Puolustuksen suorituskyky = Puolustukseen käytetty BKT-osuus x Puolustusjärjestelmän tehokkuus
Nykymallin "ilmaiset" varusmiehet johtavat henkilöresurssin tehottomaan käyttöön. Voitaisiin esim. kouluttaa pienempi määrä nykyistä laadukkaammin, ja pitää heidän kertautettuna ja SA-sijoitettuna pidempään. Tai korvata miehiä kalustoinvestoinneilla joita nyt ei kannata tehdä, koska työ on teettäjälleen ilmaista.
Ei tietenkään, kuka niin on väittänyt?Eli kun koulutettavien määrä lähenee nollaa, koulutuksen teho (tmv) lähenee ääretöntä? Entäs sitten kun se vihollinen koukkaa?