Katalonian itsenäisyysäänestys

Ei välttämättä kaikkien tyylipisteiden mukaan mennyt tuo Espanjan keskushallinnon toiminta.

Toisaalta Euroopassa on jo ihan liikaa pieniä heikkoja kansallisvaltioita muutenkin, Espanjan valtion hajoaminen pieniksi lilliputtivaltioiksi ei ole lopulta kenenkään etu. Ymmärtääkseni Espanja on mm. pitänyt suht tiukkaa linjaa Afrikasta tulevien siirtolaisten suhteen, jos Espanja hajoaa useiksi pieniksi valtioiksi, niin mikä estää muslimisiirtolaisia perustamasta vaikka Andalusian kalifaattia ja kenen etu se sitten muka on...?

Yhtä hyvin Suomessa Venäjä voisi masinoida vaikka jonkun keinotekoisen Etelä-Karjalan kansantasavallan muodostamisen niin halutessaan. Tästä syystä vastustan periaatteellisesti kaikkien uusien valtioiden syntymistä Eurooppaan enää tässä vaiheessa. Eurooppa on muutenkin jo nykyisellään aivan liian heikko ja epäyhtenäinen toimija globaalilla tasolla, tämän pirstaloitumiskehityksen edesauttaminen ei ole Suomen etu millään tasolla.

Lisäksi uudet kansallisvaltiot harvoin syntyvät täysin verettömästi ja hyvin todennäköisesti mitkään todelliset ongelmat eivät edes ratkea sillä, että jokaisesta maakuntapahasesta tehdään oma "valtionsa" jollei samalla tyyliin vaihdeta koko alueen väestöä tai siirretä aluetta kokonaan toiseen maantieteelliseen paikkaan.

Ymmärrän eri alueiden taloudelliset edut, mutta kaikenlaisissa hallinnollisissa järjestelmissä tulee aina olemaan varakkaampia ja köyhempiä alueita. Tuskinpa Suomenkaan ongelmat sillä ratkeavat, että perustetaan erikseen Westendin ruhtinaskunta ja Kuusisaari-Lehtisaaren kuningaskunta jne...
 
Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemontin mukaan Katalonia on voittanut oikeuden itsenäisyyteen. Hänen mukaansa EU ei voi enää sunnuntain tapahtumien jälkeen katsoa toiseen suuntaan.

BBC:n mukaan Puigdemont on myös sanonut, että ovi yksipuoliselle itsenäisyysjulistukselle on avattu.

http://www.bbc.com/news/world-europe-41463719
 
MTV3:n toimittaja paikan päällä.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat...jonka-takaa-ei-ole-paluuta/6601906#gs.WKxBBaI


Mustiin pukeutuneiden kansallisen poliisin hakkaamisinto on jättänyt tänään pysyvän arven Kataloniaan. Se ei ole ensimmäinen Madridin aiheuttama arpi, mutta antaa lisävauhtia itsenäisyyspyrkimyksille. Se ei varmaan ollut pääministeri Mariano Rajoyn tarkoitus. Ehkä hän toivoo, että ajan voisi kelata vielä takaisin eiliseen.

Mitä on liikkunut Rajoyn mielessä? Rauhallisesti käyttäytyvien siviilien hakkaaminen on lopulta hänen vastuullaan. Hallituksen tämänpäiväiset sanat katalonialaisten ”vastuuttomuudesta” ja ”farssista” kaikuvat kolkkoina.

Katalonian oma poliisi Los Mossos joutui ehkä vaikeimpaan tilanteeseen.

Noudattaako lakia, vai hyökätäkö omien kimppuun?

Mossos oli läsnä lähettyvillä tai näyttäytyi niillä äänestyspaikoilla, joissa kävin. He eivät pyrkineet estämään äänestystä väkisin.

Muualta Espanjasta tulleiden poliisien oli helpompi hakata ihmisiä, jotka kuitenkin ovat heidän maannaisiaan ja-miehiään – ainakin vielä.


Vai pitivätkö he vähintään alitajuisesti katalonialaisia jo muunmaalaisina.

Rajoy ei ole dynaamisimpia johtajia. Hänen sanotaan olevan sitä tyyppiä, joka odottelee ja katsoo, mitä ympärillä tapahtuu. Ehkä hän on odottanut, että katalonialaisten halut itsenäistyä (alle puolet heistä kannattaa sitä, ainakin ennen tätä päivää) hiipuvat, kun aika kuluu ja talous kasvaa. Tunkkaiset ilmat pääsevät pikku hiljaa pihalle Espanjan koilliskolkassa.

Nyt on tullut ilmi, että tuuletusta kaipaa Rajoyn johtaman hallituksen ilmapiiri.


Jos on ollut tarkoitus tai halua neuvotella maan tulevaisuudesta, se olisi pitänyt aloittaa näkyvästi kaikella vakavuudella aiemmin ja haastaa katalonialaispoliitikot. Eurooppa on muuttunut viimeisen kymmenenkin vuoden aikana. Nykyinen Katalonian tilanne on kestämätön.

Bryssel ja muut EU-johtajat ovat vakuuttaneet seisovansa Rajoyn takana.

Jos he seisovat siellä jatkossakin, heidän on parasta sanoa pääministerille muutama selkeä sana väkivallasta ja sen seurauksista. Julkisestikin.

Se antaisi uskoa, että eurooppalaisia rauhanomaisia arvoja ja toimia ei voi survoa lattiaan pampuin ja kumiluodein, vaikka kansanäänestys on laiton. Ikäihmisiä ei paiskota lattiaan, tallota heidän silmälasejaan, eikä naisia kiskota rappusia alas. Länsimaissa raja menee voimankäytön kohtuullisuudessa, vaikka sen toimeenpano on viranomaisille sallittua.

Katalonialaisen kansallismielisyyden (joka ei kohdistu EU:hun) rinnalla pitää ilmeisesti puhua näkyvämmin myös espanjalaisesta nationalismista.


On vaikea sanoa, mitä huomenna tapahtuu. Onko nyt ylitetty sellainen kynnys, jonka takaa ei ole paluuta. Jos neuvotteluille on vielä valon kajoa, sitä kohti pitää kävellä heti. Espanjassa kaikkien niiden, jotka haluavat toimivaa poliittista ratkaisua, mikä se sitten onkaan.

Ja mellakkapoliisille pitää antaa muistutusluento väkivallan suhteellisuudesta ja suhteettomuudesta. Opetusvideoiksi eivät kelpaa Turkin poliisin toiminta.
 
Kommentoin sen verran, että ei kannata suhtautua näihin yksioikoisesti asioihin Suomen valtion ja yhteiskunnan kautta. Me olemme maantieteellisesti, kulttuurillisesti, etnisesti ja muutenkin huomattavasti keskimääräistä eurooppalaista valtiota yhtenäisempiä. Tässäkin maanosassa on monia loppupeleissä hyvinkin keinotekoisia alueiden liittoja, jotka me miellämme suoraan samanlaisiksi kansallisvaltioiksi kuin omamme, vaikka ne eivät sitä ole.
 
Kommentoin sen verran, että ei kannata suhtautua näihin yksioikoisesti asioihin Suomen valtion ja yhteiskunnan kautta. Me olemme maantieteellisesti, kulttuurillisesti, etnisesti ja muutenkin huomattavasti keskimääräistä eurooppalaista valtiota yhtenäisempiä. Tässäkin maanosassa on monia loppupeleissä hyvinkin keinotekoisia alueiden liittoja, jotka me miellämme suoraan samanlaisiksi kansallisvaltioiksi kuin omamme, vaikka ne eivät sitä ole.

Hyvä pointti. Pohjois-Eurooppa varsinkin eroaa tässä suhteessa keskisestä Euroopasta ja etenkin Etelä-Euroopasta. Pohjoismaalaiset ovat yhtenäistä porukkaa joilla on vahva kansallinen identiteetti. Jo Saksasta alkaa löytyä väkeä, joka mieltää itsensä ensisijaisesti esim. baijerilaiseksi tai reininmaalaiseksi ja vasta toissijaisesti saksalaiseksi.

Minä kyllä pahoin pelkään että tänään kyllä nähtiin jotain peruuttamatonta. Saattoi olla jopa lähtölaskennan alku Espanjan valtiollisen yhtenäisyyden päättymiselle.


Tähystäjä tuossa ylhäällä esittikin jo hyvin perustellun näkemyksen mahdollisista seurauksista.
 
Honchon virallinen näqemys:

Ensinnäkin, EU-asiaa tästä ei oikein saa, paitsi ulkopoliittisesti kun ihmetellään, miten EU järjestönä ja sen jäsenmaat reagoivat

Toisekseen, tämä "putinistien masinointi" on aivan yhtä kaukaa haettu lähestymissuunta. RT intoili aikoinaan Skotlannin äänestyksestä, mutta Brexitin jälkeen intoilivat kovasti EU-ideologiset siitä mahdollisuudesta että Skotlanti eroaa Britanniasta ja ei eroa EUsta. Putinisteilla on varmasti kanta asiaan mutta siihen heidän kontribuutionsa rajoittuu. Tekijänä (korkeintaan) verrannollinen EUn kanssa, vaikka elämästä jännitysromaania tekevät #turpot muuta väittäisivät.

Mitä itse asiaan tulee, minä kannatan ihmisten oikeutta valita itse omat hallintojärjestelynsä. Kannatan tätä riippumatta siitä, onko kyseessä Irakin kurdialueet, Katalonia, Baskimaa, Skotlanti, Kosovo...tai Krim. Viimeisen osalta, ennen kuin kukaan vetää mitään palkokasveja nenään, todettakoon että väkivaltaisen miehittäjän järjestämät feikkivaalit eivät ole pätevät. On täysin mahdollista että rehellisissä, OIKEIDEN kansainvälisten tarkkailijoiden valvomissa vaaleissa Krimin asukit (ei saisi kattaa alueella palvelevia Venäjän sotilaita) olisivat halunneet liittyä ihannevaltioonsa. Tällöin olisin asian hyväksynyt, mutta en näin. Venäjä ei kyllä salli omien rajojensa sisällä tällaista itsemääräämisoikeutta.

Faktaa on, että jokainen itsenäistyminen on aina jonkun mielestä hullu katastrofi ja johtaa kaaokseen. Ainahan tämä on totta ainakin lyhyellä tähtäimellä. Joskus pitkälläkin. On kuitenkin täysin turhaa yrittää estää näitä, päädytään ojasta allikkoon. Kuinka moni uskoo että tämän fiaskon, totaalisen paskakasan kouraisun jälkeen katalaanit vain menevät töihinsä ja maksavat verot Madridin hallinnolle? En olisi uskonut näkeväni moista menoa EU-maassa. Oli se miten kipeää tahansa, katalaaneille olisi pitänyt antaa rauhallinen ja pätevä mahdollisuus äänestää asiasta, niin että olisi saatu oikea ja pätevä kuva itsenäistymishalusta myös hankkeen vastustajien osallistuessa äänestykseen. Nyt äänestys ei ollut pätevä, mutta sen sabotointi osoittaa Madridin hallinnon valmiuden turvautua Francolaisiin metodeihin. Pahempaakin voi olla luvassa. Veikkaan että tämä tapahtuma tulee kääntämään monen aiemmin itsenäisyyttä vastustaneen kelkan tukemaan hanketta. Miksi Katalonian pitää itsenäistyä Espanjasta? Vastaukseksi riittää jatkossa tämän äänestyspäivän tapahtumat.

Britannia hoiti Skottien asian siivosti, kipuili mahdollisia seurauksia mutta tajusi että diktaattorimaiset otteet vain pahentaisivat asiaa. Ja kas, unioni sitten säilyikin. Baskimaassa ETA nautti ja nauttii kovin vähäistä kannatusta. Jos Etelä-Karjalassa äänestettäisiin Venäjän satelliittivallaksi ryhtymisestä, voisi jyrkkääkin jyrkemmän kielteisen äänestustuloksen naputella jo valmiiksi "Vapautemme Hinta"-taulun viereen kylän koululle. Viimeksimainittu argumentti ei mielestäni ole validi este estää ihmisten itsemääräämisoikeutta.

Tämä on Espanjalle suuri häpeä. Ainoa järkevä liike olisi pyytää anteeksi, perääntyä ja antaa Katalonialle laillinen oikeus järjestää kunnollinen uusi äänestys - ja elää sen tulosten kanssa. Kaikki muu palaa kummittelemaan vielä pahempana. Edit: Tämän osalta taidettiin jo ylittää se raja minkä takaa ei ole enää paluuta.

Suomi-vertauksen osalta täytyy muistaa, että ei itsenäisyyshalu täällä johtunut vain bolshevikeistä, liikehdintä alkoi jo kauan ennen tsaarin vallan romahdusta. Moni piti itsenäisyyshaluja hulluutena ja vahingollisena, mm. J.V. Snellman jopa epäisänmaallisena. Nykyään voitaneen jälkiviisaana todeta, että vaikka bolshevikit olisivat hävinneet Venäjän sisällissodan, oli Suomen kannalta loppujen lopuksi paras olla ihan oman kohtalonsa herra. Matka oli myrskyinen, mutta lopputulos parempi kuin kukaan edes uskalsi toivoa.
 
Yleislakko ilmeisesti suunnitteilla.

Sinne vielä lisää raakalaismaisia pamputtajia niin saadaan homma entistä parempaan kuosiin.

Tämän on pakko herätellä myös muualla Espanjassa aika ikäviä muistoja. Saisiko yleinen paine Madridin korjaamaan otteitaan...
 
Honchon virallinen näqemys:

Ensinnäkin, EU-asiaa tästä ei oikein saa, paitsi ulkopoliittisesti kun ihmetellään, miten EU järjestönä ja sen jäsenmaat reagoivat

Toisekseen, tämä "putinistien masinointi" on aivan yhtä kaukaa haettu lähestymissuunta. RT intoili aikoinaan Skotlannin äänestyksestä, mutta Brexitin jälkeen intoilivat kovasti EU-ideologiset siitä mahdollisuudesta että Skotlanti eroaa Britanniasta ja ei eroa EUsta. Putinisteilla on varmasti kanta asiaan mutta siihen heidän kontribuutionsa rajoittuu. Tekijänä (korkeintaan) verrannollinen EUn kanssa, vaikka elämästä jännitysromaania tekevät #turpot muuta väittäisivät.

Mitä itse asiaan tulee, minä kannatan ihmisten oikeutta valita itse omat hallintojärjestelynsä. Kannatan tätä riippumatta siitä, onko kyseessä Irakin kurdialueet, Katalonia, Baskimaa, Skotlanti, Kosovo...tai Krim. Viimeisen osalta, ennen kuin kukaan vetää mitään palkokasveja nenään, todettakoon että väkivaltaisen miehittäjän järjestämät feikkivaalit eivät ole pätevät. On täysin mahdollista että rehellisissä, OIKEIDEN kansainvälisten tarkkailijoiden valvomissa vaaleissa Krimin asukit (ei saisi kattaa alueella palvelevia Venäjän sotilaita) olisivat halunneet liittyä ihannevaltioonsa. Tällöin olisin asian hyväksynyt, mutta en näin. Venäjä ei kyllä salli omien rajojensa sisällä tällaista itsemääräämisoikeutta.

Faktaa on, että jokainen itsenäistyminen on aina jonkun mielestä hullu katastrofi ja johtaa kaaokseen. Ainahan tämä on totta ainakin lyhyellä tähtäimellä. Joskus pitkälläkin. On kuitenkin täysin turhaa yrittää estää näitä, päädytään ojasta allikkoon. Kuinka moni uskoo että tämän fiaskon, totaalisen paskakasan kouraisun jälkeen katalaanit vain menevät töihinsä ja maksavat verot Madridin hallinnolle? En olisi uskonut näkeväni moista menoa EU-maassa. Oli se miten kipeää tahansa, katalaaneille olisi pitänyt antaa rauhallinen ja pätevä mahdollisuus äänestää asiasta, niin että olisi saatu oikea ja pätevä kuva itsenäistymishalusta myös hankkeen vastustajien osallistuessa äänestykseen. Nyt äänestys ei ollut pätevä, mutta sen sabotointi osoittaa Madridin hallinnon valmiuden turvautua Francolaisiin metodeihin. Pahempaakin voi olla luvassa. Veikkaan että tämä tapahtuma tulee kääntämään monen aiemmin itsenäisyyttä vastustaneen kelkan tukemaan hanketta. Miksi Katalonian pitää itsenäistyä Espanjasta? Vastaukseksi riittää jatkossa tämän äänestyspäivän tapahtumat.

Britannia hoiti Skottien asian siivosti, kipuili mahdollisia seurauksia mutta tajusi että diktaattorimaiset otteet vain pahentaisivat asiaa. Ja kas, unioni sitten säilyikin. Baskimaassa ETA nautti ja nauttii kovin vähäistä kannatusta. Jos Etelä-Karjalassa äänestettäisiin Venäjän satelliittivallaksi ryhtymisestä, voisi jyrkkääkin jyrkemmän kielteisen äänestustuloksen naputella jo valmiiksi "Vapautemme Hinta"-taulun viereen kylän koululle. Viimeksimainittu argumentti ei mielestäni ole validi este estää ihmisten itsemääräämisoikeutta.

Tämä on Espanjalle suuri häpeä. Ainoa järkevä liike olisi pyytää anteeksi, perääntyä ja antaa Katalonialle laillinen oikeus järjestää kunnollinen uusi äänestys - ja elää sen tulosten kanssa. Kaikki muu palaa kummittelemaan vielä pahempana. Edit: Tämän osalta taidettiin jo ylittää se raja minkä takaa ei ole enää paluuta.

Suomi-vertauksen osalta täytyy muistaa, että ei itsenäisyyshalu täällä johtunut vain bolshevikeistä, liikehdintä alkoi jo kauan ennen tsaarin vallan romahdusta. Moni piti itsenäisyyshaluja hulluutena ja vahingollisena, mm. J.V. Snellman jopa epäisänmaallisena. Nykyään voitaneen jälkiviisaana todeta, että vaikka bolshevikit olisivat hävinneet Venäjän sisällissodan, oli Suomen kannalta loppujen lopuksi paras olla ihan oman kohtalonsa herra. Matka oli myrskyinen, mutta lopputulos parempi kuin kukaan edes uskalsi toivoa.

Asiallinen ja seesteinen yhteenveto tämän päivän dramaattisille käänteille. Monessa kohdassa olen samoilla linjoilla. Ennen kaikkea minä tästä sysäisin vastuun umpityperien poliitikkojen niskaan. Helppo minun on tämä tietysti sanoa, mutta vaikuttaa vahvasti siltä, että sen sijaan että olisivat ajatelleet tänään koko maansa parasta, ajatteli moni varmasti lähinnä omaa mainettaan ja yritti varjella omaa arvovaltaansa. Espanjan pääministeri varsinkin. Tosin uskoisin myös katalonialaisten päättäjien tehneen parhaansa provosoidakseen Madridin hallitusta.

Hemmetin kusinen tilanne, jota en olisi uskonut "sivistyneessä eurooppalaisessa arvoyhteisössä" näkeväni.
 
Eihän tuo nyt ihan putkeen mennyt keskushallinnon kannalta. Mellakointi loi pahaa verta, vaikka kuolonuhreilta onneksi sentään ilmeisesti vältyttiin. Äänestystä pystyttiin estämään vain osittain, tuloksena oli että intoilijat pääsivät uurnille ja kotiinjääneet olisivat luultavasti pääosin äänestäneet eitä. Äänestys olisi pitänyt pystyä estämään kokonaan jos sille linjalle lähdettiin.
 
Onhan tuo Unionin kanta vähintään "mielenkiintoinen" tässä kohtaa: Espanjan oma asia. Kuta kummempiin kurkun vääryyksiin kyllä puututaan, sitten kun kyynelkaasua pumpataan kaduille, pamppujen mäiske kuuluu Pyreneille asti ja kumiluotipaukkujen loikoset täyttävät espanjalaisen aurinkoisen iltapäivän,,,,,,,,,,onkin tämä sitten oma asia. Okei, kaikki merkit viittaavat siihen, että ennen pitkää Eurooppa tulee saamaan mittansa täytenä ja kaiketi olemme sen ansainneetkin.
EU:n kanta on kuin minkä tahansa liittolaismaan: ei liittolaismaan hallintoa lähdetä kritisoimaan ennen kuin kansalaisia lähdetään ampumaan kovilla, jos silloinkaan. Ei ole missään nimessä EU-maiden eikä Brysselin intresseissä yrittää puuttua Espanjan tilanteeseen niin, että se voitaisiin kokea tuenosoitukseksi katalonialaisseparatisteille. Lisäksi siitä tulisi ongelmia muiden maiden separatististen liikkeiden kanssa, ja esimerkiksi asettaisi alttiiksi vieraiden valtojen sekaantumiselle.

Tuli mieleen vertaus, että onko Katalonian asema osana Espanjaa verrannollinen Suomen asemaan autonomisena suuriruhtinaskuntana osana Venäjää?
Ei missään nimessä. Suomella oli Venäjästä erillinen perustuslaki perimysjärjestyksineen ja vallanjakoineen, jonka Aleksanteri I ja sittemmin kaikki keisarit olivat vahvistaneet hallitsijanvakuutuksessaan.
Jos tarkastellaan tiukasti de jure Suomen suuriruhtinaskunnan järjestelmää, niin se oli enemmänkin personaaliunioni Venäjän kanssa, koska Suomen (tai siis Ruotsin 1772) hallitusmuoto takasi valtiopäivien vallan ja esti esimerkiksi Venäjän valtionduuman vallan Suomea koskevissa asioissa (tosin tätähän ei sortokausien aikaan tunnustettu enää). Viimeistään helmikuun vallankumouksen myötä Suomen ja Venäjän suhde oli täysin Suomen hallitusmuodon vastainen (oikeastaan jo sortokaudet rikkoivat sitä), ja siten oli täysin legitiimiä, että valtiopäivät otti ylimmän vallan ja julisti Suomen itsenäiseksi.
 
Kunhan pääjuoppo Juncker saa aamukonjakin niin asiat on jälleen kunnossa, syyllinen on putler joka sai Espanian poliisin käyttämään väkivaltaa tai vaihtoehtoisesti Katalonialaiset ovat siirtyneet joukolla putleristeiksi, missään tapauksessa EU tai vihervassarit ole tähän syyllisiä.:(
Kun konjakkia on aamusella nautittu tarpeeksi niin koko Euroopan liberaalivihervassarit löytävät syylliset, ne ovat populisteja:D-
Ei ongelmaa jos on konjakkia:p
 
Kunhan pääjuoppo Juncker saa aamukonjakin niin asiat on jälleen kunnossa, syyllinen on putler joka sai Espanian poliisin käyttämään väkivaltaa tai vaihtoehtoisesti Katalonialaiset ovat siirtyneet joukolla putleristeiksi, missään tapauksessa EU tai vihervassarit ole tähän syyllisiä.:(
Kun konjakkia on aamusella nautittu tarpeeksi niin koko Euroopan liberaalivihervassarit löytävät syylliset, ne ovat populisteja:D-
Ei ongelmaa jos on konjakkia:p
Twitterin #turpo ketjussa löytyi putler jo hyvissä ajoin eilen illalla...
 
"Arvoyhteisö" EU:lla on näköjään monia uhkia tai sit vaan yksi..."populistit" Trump ja Putte sekä "ärioikeisto"....? :rolleyes:

Soini selittää leuatonta juttua siitä, että tämä Katalonia case on nyt vaan Espanjan sisäinen asia, kun EU:lla oli suorainen "velvollisuus" sekaantua ensin Libyan arabikevään tukemiseen sieltä Egyptiin ja sitten Syyriaan jakamaan universaaleja ihmisikeuksia ja avointa demokratiaa, MUTTA Ei Espanjan poliiisin mätkiessä pääministerinsä mandaatilla omia kansalaisiaan Kataloniassa, jotka haluvat että rauhanomaista demokratiaa toteutetaan omissa pyrkimyksissään irtautua emämaasta...?

Nyt on nähty EU:n "arvopohjalaarin pohja" jota Sipilä, Terho ja muut EU-Federaatiounelmalle Suomen ja isänmaansa suvereniteetin myyneet jauhavat suuvaahdossa...o_O

Taitaa tämäkin tapa juontua Suomen menneisyydestä ja poliitkkojen sekä Suomen johtajien selkärangattomuudesta ?


"Mehän emme tietystikään puutu Neuvostoliiton sisäisiin asioihin. Suomi on tunnustanut de facto Baltianmaiden liittämisen Neuvostoliittoon ja pidämme kiinni kaikesta siitä, mitä kansainvälisesti on sovittu"

- Mauno Koivisto 1991 -
 
Viimeksi muokattu:
Epäilen että eu-herrat on pelko persuuksissa että tämmöinen itsenäisyyshalu saattaa levitä sinne ja tänne jos alkavat tukea.
 
"Arvoyhteisö" EU:lla on näköjään monia uhkia tai sit vaan yksi..."populistit" Trump ja Putte sekä "ärioikeisto"....? :rolleyes:

Mutta miksi Soini selittää että tämä Katalonia case on nyt vaan Espanjan sisäinen asia kun EU:lla oli suorainen velvollisuus sekaantua ensin Libyaa arabikevään tukemiseen sieltä Egyptiin ja sitten Syyriaan jakamaan universaaleja ihmisikeuksiaja avointa demokratiaa MUTTA Ei Espanjan poliiisin mätkiessä pääministerinsä mandaatilla omia kansalaisiaan Kataloniassa jotka haluvat että rauhanomaista demokratiaa toteutetaan omissa pyrkimyksissään irtautua emämaasta...?

Nyt on nähty EU:n "arvopohjalaarin pohja" jota Sipilä, Terho ja muut Suomen isnämaansa suvereniteetin myyneet jauhavat suuvaahdossa...o_O

Sitä minä tässä vain ihmettelen, että yhtäkkiä foorumin aktiivisimmat EU-kriitikot ovat huutelemassa EU:n väliintuloa jäsenmaansa sisäiseen asiaan, toki merkittävään sellaiseen. Luulisi, että haluaisitte unionin olevan hiljaa asiasta ja antaa jäsenmaansa hoitaa asian yksikseen.

Toki väkivallan voisi sanallisesti "tuomita", mutta mitä virkaa sillä aidosti on ilman konkretiaa?

Miksi täällä edes jauhetaan alinomaan EU:sta?
 
Koska tämä katalonia case on paljastanut sen mille EU on rakennettu = tyhjille puheille, arvoille, arvopohjille, teeseille, sanoille ja ylevälle retoriikalle joilla ei ole katetta palaneen pennin vertaa...sekä suoranaisille valheille ...o_O
 
Viimeksi muokattu:
Toki väkivallan voisi sanallisesti "tuomita", mutta mitä virkaa sillä aidosti on ilman konkretiaa?

Tuskin noin tormakoidutaan, luulen että yksi jos toinenkin, Suomi mukaan lukien, "seuraa tilannetta huolestuneena ja toivoo neuvotteluratkaisua".
 
Back
Top