Katalonian itsenäisyysäänestys

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710012200430654_ul.shtml

EU aika hiljaa tästä asiasta. Britannian suunnalta on esitetty kritiikkiä poliisin voimakeinoja kohtaan. Vähemmän yllättäen Nicola Sturgeon, mutta myös Corbyn.



Sen sijaan Belgian poliitikot näyttäisivät tuomitsevan pääasiassa nimenomaan tämän separatismin ja äänestyksen järjestämisen. Painaako tässä maan oma Valloni/Flaami -kysymys?

Kommentit Euroopasta olivat kyllä arvattavissa. Katalaanit ihan satavarmasti ovat seuranneet tarkasti sitä miten skotit etenivät vastaavassa tilanteessa. Ja ehkä toivoivat, että olisivat pystyneet samaan itsekin. Skottijohtajan lausunnot ovat tässä mielessä ihan ymmärrettäviä. Belgian oma tilanne taas näkyy ja kuuluu heidän kommenteissaan. Pelkäävät tietysti, että tämä antoi vettä myllyyn flaamien ja valloonien keskinäiselle kiistelylle.
 
Samaa mieltä. Äänestys kyllä tapahtui, mutta se ei ollut pätevä - ja se on kyllä pitkälti ihan Rajoynkin syy. Mutta aika villiä lähteä tekemään itsenäisyysjulistusta tämän äänestyksen perusteella. Ennemmin voisi vaatia oikeutta järjestää kunnollinen äänestys ilman pamputtavia kaartilaisia.

Jotenkin on ikävä kutina, että tästä tulee vielä vertakin kaduille. Tuskin nyt mitään aivan holtitonta, mutta ei tämä tule kauniisti menemään. Ja juopa vain kasvaa ja kasvaa. Luulen että viimeistään nyt yli 50% kannattaa irtautumista.

Älä muuta sano. Minun on todella vaikeata nähdä tässä mitään positiivista. De-eskalointi vaatisi nyt jäitä hattuun ja aitoa halua yrittää edes jonkinlaista neuvotteluratkaisua (lue: vesitettyä kompromissia). Eilisten lausuntojen perusteella pahoin pelkään ettei kummastakaan poliitikosta, Rajoysta ja Puigdemontista tuohon ole.

EDIT: pistän tähän vielä jatkoksi linkin itse eiliseen äänestykseen liittyen.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005391294.html

Hesarin mukaan voidaan ihan perustellusti myös kysyä, oliko itse äänestys kuinka rehellisesti organisoitu. Esim. sosiaalisessa mediassa kiertää kuvia henkilöistä, jotka ovat oletettavasti käyneet antamassa äänensä useaankin eri otteeseen.

 
Viimeksi muokattu:
Kun tulee ongelma on EU hiljaa ja uskoo kyllä se pahauni poistuu, samoin on toimittu EU`n Arabimaihin suorittaman hyökäyksen jälkeen, samallatavalla oltiin hiljaa kun Venäjä hyökkäsi Georgiaan tai Ukrainaan kun ensin laajennuttiin itään ?
Tähänkö Suomalaisten pitäisi luottaa kun idän barbaarit hyökkäävät, Suomalaiset voivat olla varmoja että silloin vasta ollaan hiljaa.


https://www.vilaweb.cat/noticies/th...uestioning-independence-referendum-catalonia/

https://www.euractiv.com/section/future-eu/news/catalan-referendum-the-eus-silence/
 
Minusta keskushallinto teki typerästi.

Olisivat vain antaneet äänestää, kun se oli jo oikeudessa todettu perustuslain vastaiseksi, niin sillä ei olisi muutenkaan mitään valideettia. Olisi vältytty kaikelta pahalta vereltä ja hyvällä todennäköisyydellä separatistit olisivat jopa saattaneet jäädä kakkoseksi. Nyt varmasti Kataloniassa separatismi nostaa päätään oikein kunnolla. Veikkaisin, että 500 loukkaantuneen lisäksi separatistit saivat justiinsa 500 000 uutta kannattajaa.

Tästä tulee jo mieleen vanha E-Koreaa koskeva vitsi. "Matkailumainos: Tunne Seoulin syke. Rytmistä pitää huolen mellakkapoliisin pamput. Ikinä et ole ollut näin kyynelkaasussa." :p :D
 
Viimeksi muokattu:
Minusta keskushallinto teki typerästi.

Olisivat vain antaneet äänestää, kun se oli jo oikeudessa todettu perustuslain vastaiseksi, niin sillä ei olisi muutenkaan mitään valideettia. Olisi vältytty kaikelta pahalta vereltä ja hyvällä todennäköisyydellä separatistit olisivat jopa saattaneet jäädä kakkoseksi. Nyt varmasti Kataloniassa separatismi nostaa päätään oikein kunnolla. Veikkaisin, että 500 loukkaantuneen lisäksi separatistit saivat justiinsa 500 000 uutta kannattajaa.

Tästä tulee jo mieleen vanha E-Koreaa koskeva vitsi. "Matkailumainos: Tunne Seoulin syke. Rytmistä pitää huolen mellakkapoliisin pamput. Ikinä et ole ollut näin kyynelkaasussa." :p :D
Niin samaa mieltä, että pelkkä tykkääminen ei riitä. Lopuksi keskushallinto olisi vielä voinut karsia pahimmat itsenäisyysmieliset paikallishallinnosta, jos/kun nämä ovat käyttäneet työaikaa ja hallinnon varoja äänestyksen järjestämiseen. Nyt saatiin täysin päinvastainen lopputulos.
 
22049953_1514210038639651_4122412758643661584_n.jpg
 
EU arvoyhteisö toimii arvojensa mukaan pamppua omalle kansalle, huvipaikan hakijalle tervetuloa ja rahanippu käteen, pottunokka arvostelija syyllistyy vihapuheeseen sehän raiskaustakin kovempirikos, kuten rasmukset ovat sen todenneet sehän kestää vain 30 sekuntia.
 
Ilta-Sanomien toimittajalta asiallista tilannekuvaa:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005391018.html


Voimakeinojen käyttäminen Katalonian itsenäistymisäänestyksen estämiseksi saattoi olla emämaalta emämoka. Katalonian itsenäisyys on lähempänä kuin koskaan, kirjoittaa IS:n toimittaja Antti Halonen.

”Ei meidän kannata itsenäistyä, mutta kunnioitusta me ansaitsemme”. Näin useimmat tapaamani barcelonalaiset muotoilivat ajatuksensa Katalonian itsenäisyydestä, kun vierailin kaupungissa vuonna 2012. Täyttä itsenäistymistä Espanjasta he pitivät isona virheenä.

Tuolloin Katalonian itsenäistymishanke oli kovassa nosteessa alueen nokkamiehen Artur Masin johdolla. Sadat tuhannet katalaanit jalkautuivat Barcelonan kaduille osoittamaan mieltään itsenäisyyden puolesta. Se sai Masin järjestämään ennenaikaiset parlamenttivaalit marraskuussa. Hän muovasi itsenäisyysteemasta niin vahvan, että vaalit miellettiin epäsuoraksi äänestykseksi itsenäistymisestä. Masin puolue ei kuitenkaan saanut riittävää enemmistöä.

Tuolloin katalaanit äänestivät itsenäistymistä vastaan.

Vuonna 2014 Mas uhmasi keskushallintoa järjestämällä itsenäisyydestä oikean neuvoa-antavan kansanäänestyksen. Tulos näytti yli 80 prosentin kannatusta itsenäisyydelle, mutta varsinaiseksi uutiseksi nousi surkea äänestysprosentti. Se oli vain 37.


Neuvoa-antavaan äänestykseen osallistuivat lähinnä innokkaimmat itsenäisyyden kannattajat, jotka eivät pelänneet joutua huonoon valoon hallituksen silmissä. Kansanäänestyksen järjestäminen johti siihen, että Espanjan keskushallinto asetti Masin virkakieltoon.

Katalonia ja Espanja ovat käyneet vuosikausia kädenvääntöä siitä, paljonko Katalonia lappaa rahaa emämaalle ja paljonko Espanja satsaa Katalonian hankkeisiin. Katalonian talous muodostaa viidenneksen Espanjan taloudesta ja katalaanit ovat siitä hyvin tietoisia. Siksi he vaativat laajempia itsehallinto-oikeuksia ja päätösvaltaa omiin rahoihinsa.

Raha on myös yksi suurimmista syistä siihen, miksi Espanja ei aio luopua Kataloniasta.

Useimmat katalaanit tiedostavat myös sen, että täysi itsenäistyminen erottaisi heidät muun muassa Euroopan unionista. Espanjalla on myös oikeus evätä heiltä pääsy jäseneksi, jos itsenäinen Katalonia sitä hakisi.

Mielipidemittaukset ovat osoittaneet, että suurin osa katalaaneista haluaisi jäädä osaksi Espanjaa.


Itsenäistymisen vastustajat jäivät kotiin

Katalonia on uhonnut, että mikäli sunnuntain itsenäisyyttä koskevan kansanäänestyksen tulos on si, eli kyllä, alue julistautuu itsenäiseksi kahden vuorokauden sisällä. Alueen johto on myös ilmoittanut, että mikäli Espanjan keskusvalta yrittää estää kansanäänestyksen toteutumisen, maa julistautuu yksipuolisesti itsenäiseksi. Se oli taitava peliliike.

Keskushallinto nimittäin otti uhkauksen tosissaan. Ehkä liiankin tosissaan. Espanja marssitti Kataloniaan valtavan määrän mellakkapoliiseja. Äänestys äityi väkivaltaisiksi kahakoiksi, joissa on loukkaantunut satoja ihmisiä. Katalonian itsehallinto ja Espanjan keskusvalta syyttävät vahingoista katkerasti toisiaan.

Vaikka Espanja yrittää sysätä vastuun Katalonian niskaan, se ei poista sitä tosiasiaa, että jokainen poliisin käyttämä voimakeino sataa Katalonian itsenäisyyshankkeen laariin. Kun Espanja julisti äänestyksen laittomaksi, se samalla varmisti, että itsenäistymisen vastustajat jäivät kotiinsa. He eivät halua joutua yhdellekään mustalle listalle. Äänestyspaikkoja kiertäneet aseistautuneet poliisitkaan eivät varsinaisesti houkutelleet uurnille. Sen sijaan itsenäisyyden vaatijat kokivat poliisin painostuksen alla äänestämisen suorastaan sankariteoksi.

Keskushallinnon touhut ovat sellaisia, että katalaanien näkökulmasta ne osoittavat kaikkea muuta kuin sitä kunnioitusta, mitä he haluavat ja odottavat. Mellakkapoliisit ja väkivaltaisuudet ovat tuoneet Kataloniaan surun ja murheen lisäksi katkeruutta, vihaa ja vääryyden kokemuksen. Sellainen saattaa herättää itsenäisyyden aatteenpaloa ja kapinahenkeä maltillisemmissakin katalaaneissa.

Katalaanit katsovat olevansa äänestyksensä kanssa demokratian, rauhan ja oikeuden asialla. Kun siihen reagoidaan kumiluodeilla ja pampuilla, sitä voi pitää emämaalta todellisena emämokana. Itsenäistymisen mieliala Katalonian kansan keskuudessa voi pahimmillaan luoda pohjaa jopa aseelliselle separatistiliikkeelle. Se olisi karmaiseva ajatus tilanteessa, missä rauha Euroopan suurimmissa maissa olisi ensiarvoisen tärkeää.

Ellei neuvotteluihin päästä, on aito vaara, että äänestyslipukkeet ja vaalijulisteet vaihtuvat polttopulloihin. Joka tapauksessa Katalonian itsenäistyminen on nyt lähempänä kuin koskaan.
 
Tuskimpa tästä nyt mitään ETA-meininkiä on alkamassa: kun miettii menneitäkin aikoja, niin katalonialaisten ja baskien kieltä sorrettiin Francon aikana, mutta katalonialaisilla oli kuitenkin baskeihin nähden helpompaa "heimoveljien" kanssa (espanjalle läheistä sukua oleva romaaninen kieli) ja sopeutuivat asiaan baskeihin verrattuna jopa aika hyvin - baskien kieli on isolaatti (ainut jäänne aikoja sitten Euroopassa puhutuista kielistä, jotka eivät ole mitään sukua indoeurooppalaisille saati uraalisille kielille) ja tämän suhteen baskit ovat varmaan Euroopan varjelevinta kansaa. Baskit ovat mentaliteetiltaan aivan omaa luokkaansa suhteessa katalonialaisiin - mielenosoituksia ja niistä syntyvää mellakointiakin varmasti tullaan vielä näkemään, mutta en usko sen menevän terrorismiksi.
 
Viimeksi muokattu:
Niin samaa mieltä, että pelkkä tykkääminen ei riitä. Lopuksi keskushallinto olisi vielä voinut karsia pahimmat itsenäisyysmieliset paikallishallinnosta, jos/kun nämä ovat käyttäneet työaikaa ja hallinnon varoja äänestyksen järjestämiseen. Nyt saatiin täysin päinvastainen lopputulos.

Toisaalta taas separatistit provosoivat keskushallintoa aika voimakkaasti. Äänestyksen järjestäminenhän sinänsä oli jo Espanjan perustuslain vastaista.

Olisivat hyvin voineet kiertää sitä muuttamalla äänestyksen "mielipidekyselyksi".
 
Reaktioita Euroopasta.

https://www.verkkouutiset.fi/euroop...akivallasta-paikalliset-pelkaavat-pidatyksia/

Slovenia.



Britannia. Veikkaanpa että brexit-arkkitehti Johnson miettii tuossa jo saarivaltakunnan omaa yhtenäisyyttä.




Ja sitten totta kai Venäjällä eilistä verrataan Krimiin ja Maidanin aukion tapahtumiin. Tosin virallisesti ilmoittivat tämän olevan Espanjan sisäinen asia.

https://www.verkkouutiset.fi/lansi-on-tekopyha-venajalla-kataloniaa-verrataan-krimiin/
 
Toisaalta taas separatistit provosoivat keskushallintoa aika voimakkaasti. Äänestyksen järjestäminenhän sinänsä oli jo Espanjan perustuslain vastaista.

Olisivat hyvin voineet kiertää sitä muuttamalla äänestyksen "mielipidekyselyksi".

Tätä minä olisin kannattanut myös. Neuvoa-antava kansanäänestys siitä mikä suunta paikallishallinnon tulee ottaa. Täpärä ei-tulos olisi ollut vipuvartena myönnytyksiin Madridilta ja kyllä-tulos (ainakin selkeämpi kuin joku 50-55%)olisi kyllä pitänyt tulkita myös Madridissa signaaliksi että kannattaa valita mieluummin oja kuin allikko.

Oikeasti itsenäisyyttä halajava alue on pidemmän päälle vain haitallisempi kuin se olisi omana valtionaan. Katkeruus, kauna ja eripura kasvaa. Skotlannin itsenäistyminen olisi ollut helvetinmoinen sotku, selvitettävää EU- ja NATO-jäsenyydestä lähtien aina Trident-sukellusvenetukikohtien kohtaloon saakka. Silti britit tajusivat että tukahdutettuna itsenäisyyshalut vain kasvaisivat ja tilanne pahenisi.
 
EU-komissio antoi vihdoin kommentinsa. Ei yllätyksiä. Korosti Espanjan perustuslakia, mutta moitti väkivallankäytöstä. Totesi kuitenkin asian olevan Espanjan sisäinen:

EU-komissio kommentoi vihdoin Katalonian tilannetta: "Espanjan sisäinen asia"

EU:n kommenttia oli odotettu. Komission tiedottaja kehotti osapuolia siirtymään pikaisesti dialogiin.

2.10.2017 klo 13:43päivitetty 2.10.2017 klo 14:03
13-3-9862098.jpg

Katalonian ulkoministeri Raul Romeva tervehtii aluehallituksen virkamiehiä, kun hän saapui ylimääräiseen kokoukseen, joka pidettiin Katalonian itsenäisen kansanäänestyksen jälkeen 2. lokakuuta, Barcelonassa.Alberto Estevez / EPA
18
Euroopan komissio on kommentoinut Katalonian sunnuntain kansanäänestystä ja Espanjan toimia.

– Espanjan perustuslain nojalla eilinen äänestys Kataloniassa ei ollut laillinen, komission päätiedottaja Margaritis Schinas sanoi tiedotustilaisuudessa.

Väkivalta ei voi olla komission mukaan politiikan väline. Komissio pyytää kaikkia osapuolia Espanjassa siirtymään nopeasti vastakkainasettelusta dialogiin.

– Tämä on Espanjan sisäinen asia, jossa täytyy toimia Espanjan perustuslaillisen järjestyksen mukaisesti, Schinas sanoi.

Lähteet: STT, AP, Reuters

https://yle.fi/uutiset/3-9862015
 
MV:stä napattua:

"Laskettuja ääniä: 2 262 424
KYLLÄ-ääniä: 2 020 144
EI-ääniä: 176 566
Tyhjiä: 45 586
Hylättyjä: 20 129

Lasketuista äänistä 89 prosenttia oli siis itsenäistymisen kannalla.

Yli 2,2 miljoonaa Katalonian 5,3 miljoonasta äänioikeutetusta onnistui poliisin väkivallasta huolimatta äänestämään. Äänestysvilkkaus oli 42,3 % eli olosuhteisiin nähden erittäin korkea.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi Suomen eurovaaleissa 2014 äänestysprosentti oli vain 41 %, vaikka Suomen eurovaaleissa poliisi ei sulkenut äänestyspaikkoja eikä pamputtanut äänestämään meneviä."


Kuvien perusteella näytti useampi äänestäneen yli oman äänioikeuden, mutta sitä taisi tasoittaa poliisin pois viemät äänestyslaatikot. :cool:
 
Tätä minä olisin kannattanut myös. Neuvoa-antava kansanäänestys siitä mikä suunta paikallishallinnon tulee ottaa. Täpärä ei-tulos olisi ollut vipuvartena myönnytyksiin Madridilta ja kyllä-tulos (ainakin selkeämpi kuin joku 50-55%)olisi kyllä pitänyt tulkita myös Madridissa signaaliksi että kannattaa valita mieluummin oja kuin allikko.

Oikeasti itsenäisyyttä halajava alue on pidemmän päälle vain haitallisempi kuin se olisi omana valtionaan. Katkeruus, kauna ja eripura kasvaa. Skotlannin itsenäistyminen olisi ollut helvetinmoinen sotku, selvitettävää EU- ja NATO-jäsenyydestä lähtien aina Trident-sukellusvenetukikohtien kohtaloon saakka. Silti britit tajusivat että tukahdutettuna itsenäisyyshalut vain kasvaisivat ja tilanne pahenisi.

Joo. Skotlannin ero Iso-Britanniasta olisi helvetin iso sotku. Siinä menisi Royal Navyn Faslanen laivastotukikohta, jonne on sijoitettu brittien ohjussukellusveneet joiden varassa maan ydinpelote lepää. Skotithan ovat ilmaisseet suoraan, että itsenäistymisen myötä tukikohta suljetaan. Samalla menisi myös Royal Air Forcen Leucharsin lentotukikohta. Sinne sijoitettujen hävittäjien tehtävä on saarivaltakunnan, sekä laajemminkin NATO:n pohjoisen sivustan ilmapuolustus.
 
Tätä minä olisin kannattanut myös. Neuvoa-antava kansanäänestys siitä mikä suunta paikallishallinnon tulee ottaa. Täpärä ei-tulos olisi ollut vipuvartena myönnytyksiin Madridilta ja kyllä-tulos (ainakin selkeämpi kuin joku 50-55%)olisi kyllä pitänyt tulkita myös Madridissa signaaliksi että kannattaa valita mieluummin oja kuin allikko.

Oikeasti itsenäisyyttä halajava alue on pidemmän päälle vain haitallisempi kuin se olisi omana valtionaan. Katkeruus, kauna ja eripura kasvaa. Skotlannin itsenäistyminen olisi ollut helvetinmoinen sotku, selvitettävää EU- ja NATO-jäsenyydestä lähtien aina Trident-sukellusvenetukikohtien kohtaloon saakka. Silti britit tajusivat että tukahdutettuna itsenäisyyshalut vain kasvaisivat ja tilanne pahenisi.

Jotenkin tulee mieleen, että samoin kuin on pari kertaa käynyt itselle täällä, niin "jos provosoidaan, niin ei pidä provosoitua". :D
 
Katsokaapa kaverit heti siihen pinnan alle mitä Kataloniassa tapahtuu!
Katalonian itsenäisyystavoitteet ovat ikivanha asia ja pitkä prosessi, mutta katsokaa ketkä ovat ottaneen "asian omakseen" ja häärivät lähes avoimesti taustalla.
Siellä häärii tyyppejä jotka ovat rampanneet Donbassissa, Krimillä ja Moskovassa ja joilla on ko. ramppaamiseen tarvittavat kontaktit ja yhteydet.
Katalonialaisia suihkitaan nyt hanuriin joka suunnasta ja huolella.

Espanjan hallinto teki emämokan puuttuessaan asiaan siten kuin teki.
Olisi riittänyt kun olisi todenneet: olette nyt äänestäneet, huomioidaan sen mukaan kuin voidaan..
 
Olikos taalla yhteiskuntafilosoofeja liikkeella? Tasta vaan tulkitsemaan, kumpaan suuntaan taman aikoinaan tohinalla hyvaksytyn periaatteen pitaisi vaikuttaa:
"One of the key principles of Catholic social thought is known as the principle of subsidiarity. This tenet holds that nothing should be done by a larger and more complex organization which can be done as well by a smaller and simpler organization. In other words, any activity which can be performed by a more decentralized entity should be. This principle is a bulwark of limited government and personal freedom."
- ei kukaan viela ole loytanyt niita "Europe of Regions" bumaskoita? Nehan eivat tosin edenneet

Subsidiariteettiperiaate on kirjattu Euroopan unionionin perussopimuksen viidenteen artiklaan, mutta käytännössä pumaskan tuota osuutta on kait käytetty lähinnä takapuolen pyyhkimiseen EU:n johtajien toimesta. Euroopan unionin tuomioistuinta taas ei ole kiinnostanut asiaan puuttua vaikka kait periaatteessa voisivat. Myös Suomessa maakuntahallintouudistus on subsidiariteettiperiaatteen kannalta mielenkiintoinen, sillä siinä viedään toimivaltaa läheltä kauemmaksi eli kunnilta maakunnille.
 
Katsokaapa kaverit heti siihen pinnan alle mitä Kataloniassa tapahtuu!
Katalonian itsenäisyystavoitteet ovat ikivanha asia ja pitkä prosessi, mutta katsokaa ketkä ovat ottaneen "asian omakseen" ja häärivät lähes avoimesti taustalla.
Siellä häärii tyyppejä jotka ovat rampanneet Donbassissa, Krimillä ja Moskovassa ja joilla on ko. ramppaamiseen tarvittavat kontaktit ja yhteydet.
Katalonialaisia suihkitaan nyt hanuriin joka suunnasta ja huolella.

Espanjan hallinto teki emämokan puuttuessaan asiaan siten kuin teki.
Olisi riittänyt kun olisi todenneet: olette nyt äänestäneet, huomioidaan sen mukaan kuin voidaan..

Löytyykö noista vierailuista mitään suoria todisteita ? Tämmösen löysin itse. En kielestä ymmärrä mitään, en myöskään pysty sanomaan luotettavuudesta mitään. Bäckmanin propagandablogista muistan, että ukko ainakin hehkutteli joidenkin italialaispoliitikkojen Krimin vierailuista.

DJquRbOWAAAPnqZ.jpg
 
Back
Top